Uzuni, Vancsa – az NB I-es rekordösszeg közelében váltottak

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.02.01. 14:36
null
Uzuni szerződtetését hétfőn jelentette be a Granada (Fotó: granadacf.es)
Bár a labdarúgó OTP Bank Ligában február 14-ig még nyitva van az átigazolási piac, az már most látszik, hogy idén két játékos, Myrto Uzuni (Ferencváros) és Vancsa Zalán (MTK) eladási összege is a top 3-ba kerül a Transfermarkt összesített, NB I-es listáján.

 

You can read the story in English here!

Nincs könnyű dolgunk, ha az NB I átigazolási rekordjait szeretnénk sorba állítani, hiszen a klubok egy-két kivételtől eltekintve nem szokták hivatalosan bejelenteni, ki mekkora összegért váltott csapatot. Egyedül a Transfermarkt piaci portál tartja számon, vélt vagy valós, sok esetben a játékosok menedzsereitől származó adatok alapján a futballisták eladási árát, illetve azt a sorrendet, amely alapján nagyjából megállapítható, hogy euróban kifejezve, azóta, hogy ez a fizetőeszköz 1999-ben megjelent az Európai Unióban, mely játékosokért fizették a legmagasabb összegeket.

Az aligha meglepő, hogy a listát a bosnyák válogatott, az FTC-hez tavaly ősszel visszatérő Muhamed Besic vezeti, aki a 2014-es világbajnokságon nyújtott remeklésének köszönhetően, az első hírek szerint 4 millió fontért, a Transfermarkt szerint akkori árfolyamon 4.8 millió euróért (1 milliárd 566.5 millió forintért) került a Ferencvárostól a Premier League-ben szereplő Evertonhoz. Más kérdés, hogy Orosz Pál vezérigazgató már akkor elmondta, a vételárnak csak a 30 százaléka került az FTC-hez, 70 százalék pedig a játékos menedzsmentjéhez és előző klubjához, a Hamburghoz. Ráadásul különböző forrásokban később az is megjelent, hogy ennél alacsonyabb összeget fizettek Besicért, de az biztosra vehető, hogy a vételára 3 millió euró fölött volt, amivel még most is rekordernek számít az NB I-ben.

Igaz, a Ferencváros által hétfőn a spanyol élvonalbeli Granadának eladott, 22-szeres albán válogatott Myrto Uzuni azért valamelyest megközelítette most már csak volt csapattársa rekordját, hiszen a Transfermarkt kedden közzé tett információja szerint 3.5 millió eurót fizet érte a spanyol klub (ez látható a transfermarkt.de csatolt táblázatában is, más kérdés, hogy szerdára már 4 millióra változtatták meg Uzuni árát) . Mindenesetre a két játékos története jól példázza, mi az egyik lehetséges módja annak, hogy az NB I-ből topligába tudjanak eladni játékosokat a hazai klubok. Besic és Uzuni egyaránt stabil válogatott játékosként, több év, felnőtt élvonalban megszerzett rutin és a nemzetközi porondon nyújtott remek teljesítmény után tudott váltani, előbbi elsősorban a világbajnokságon, utóbbi a Ferencvárosban, a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában mutatott játékának köszönhetően.

A külföldre szerződés egy másik módja, amikor nagy tehetségnek tartott, U-válogatott fiatalok, a felnőttek között szerzett minimális tapasztalattal, vagy akár anélkül igazolnak Nyugat-Európába. Ahogy azt most a 17 éves Vancsa Zalán tette, aki a Transfermarkt adatai szerint 3 millió euróért szerződött a Manchester Cityt is működtető City Group cégcsoporthoz, melynek belga klubja, a Lommel jelentette be hétfőn a szélső átigazolását, azzal a kitétellel, hogy csak nyártól csatlakozik új klubjához, addig kölcsönben az MTK-nál marad.

A kék-fehéreknél már hagyománya van a tehetségek külföldre történő értékesítésének, hiszen Vancsához hasonlóan 3 millió eurós eladási árral szerepel a piaci portál listáján Németh Krisztián is, aki 2007-ben igazolt az MTK-tól a Liverpoolhoz.

A Transfermarkt 12 olyan játékost tart számon, akik információik szerint legkevesebb 2 millió euróért távoztak Magyarországról. Közülük heten magyarok, öten légiósok. Utóbbiak közül négyen is a Ferencvárostól távoztak: Uzuni és Besic mellett az uruguayi Fernando Gorriarán és a brazil Somália is (igaz, esetében úgy tudjuk, a jelzett 2.4 millió eurónál csaknem egymillióval kevesebbet fizetett a francia Toulouse). Ráadásul a listán ugyancsak szereplő Gera Zoltán (2004, FTC – West Brom) is a Fradiból ment el, tehát a 12 futballistából ötöt a zöld-fehérek értékesítettek. A magyarok közül csak ketten – Sallai Roland (aki 2016-ban a Puskás Akadémiától került a ciprusi APOEL-hez) és Bolla Bendegúz (2021-ben igazolt az angol Wolverhamptonhoz, amely a svájci Grasshoppersnek adta kölcsön) – szerepeltek tavaly a válogatottban. Viszont biztató jel lehet a jövőre nézve, hogy Bollával, Uzunival és Vancsával együtt fél éven belül három játékos is legalább kétmillió eurós összegért szerződött az NB I-ből külföldre.

A legdrágább NB I-es távozók a Transfermarkt szerint – top 12 (a játékosok neve és posztja mellett az átigazolás időpontja, a játékosok akkori, becsült értéke, nemzetiségük, új klubjuk és a nyilvántartott átigazolási összegük szerepel millió euróban). Teljes listáért katt a képre!
A legdrágább NB I-es távozók a Transfermarkt szerint – top 12 (a játékosok neve és posztja mellett az átigazolás időpontja, a játékosok akkori, becsült értéke, nemzetiségük, új klubjuk és a nyilvántartott átigazolási összegük szerepel millió euróban). Teljes listáért katt a képre!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik