Újra magyar-magyar párharc és NB I-es meccs Angyalföldön

Vágólapra másolva!
2022.08.05. 12:40
null
A Paks vezeti a bajnokságot, esélyesként várja a Vasas elleni meccset is (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)
A Ferencváros zalaegerszegi fellépésének elhalasztása miatt csonka fordulót rendeznek a labdarúgó NB I-ben. A második kör pénteken a kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató két csapat, a Vasas és a Paks összecsapásával kezdődik, a piros-kékek csaknem hat év után játszhatnak élvonalbeli meccset Angyalföldön. Az új idényben egyelőre gólképtelen Puskás Akadémia vasárnap az Újpestet fogadja, a sorozatban negyedik bajnoki idényét is vereséggel indító Honvédnak a Fehérvár otthonában nyílik lehetősége a javításra. 

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 2. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

VASAS FC–PAKSI FC


♦ 2006 óta 21 mérkőzést játszottak az NB I-ben, az örökmérleg a paksiak jelentős fölényét mutatja. A Vasas eddig 6, a tolnai csapat 14 győzelmet aratott, döntetlen csupán egyszer, 2010 márciusában Pakson született, amikor 2–2-re végeztek.

♦ A párharc előző öt mérkőzéséből négyet nyertek meg a zöld-fehérek és csak egyet az angyalföldiek: 2017 augusztusában a Szusza Ferenc Stadionban 3–1-re diadalmaskodtak Michael Oenning játékosai.

♦ A Vasas a Paks elleni mind a hat bajnoki győzelmét pályaválasztóként aratta. A tolnaiak látogatóként öt sikert arattak a piros-kékek ellen, legutóbb 2018 májusban Hahn János góljával nyertek 1–0-ra a Megyeri úton. A hazaiak keretéből Vida Máté, a vendégekéből Rácz Gergő, Lenzsér Bence, Szabó János és Haraszti Zsolt szerepelt akkor, a Vasas kupáját pedig a most az ellenfelet erősítő Nagy Gergely védte.

♦ A piros-kékek legutóbb 2018. május 27-én vívtak hazai meccset a magyar élvonalban és a Megyeri úton Jevhen Pavlov találatával 1–0-ra legyőzték a Haladást, az idény végén mégis kiestek.

♦ A Vasas előzőleg 2016. október 29-én a Videoton ellen játszott NB I-es meccset a Fáy utcában, még a régi Illovszky-stadionban. Az eredmény 1–1 lett, Remili Mohamed gólját Danko Lazovics a 92. percben egyenlítette ki. Abban a Vasasban Vida Máté és Berecz Zsombor játszott a mai kerettagok közül, mind a ketten végig a pályán voltak, akárcsak az ellenfélnél Géresi Krisztián. A fehérváriaknál Pátkai Mátét a 75. percben Feczesin Róbert váltotta, azóta már az utóbbi három labdarúgó is a Vasas játékosa.

♦ A piros-kékek élvonalbeli találkozón legutóbb 2016. október 15-én az MTK ellen arattak győzelmet a Fáy utcában.

♦ Az előző másodosztályú idényt megnyerő, majd az NB I-es időszakát egy kecskeméti 0–0-val indító Vasas 24 találkozó óta őrzi a veretlenségét (16 győzelem, 8 döntetlen). Bajnokin legutóbb tavaly november elején Tiszakécskén maradt alul, 1–0-ra.

♦ A Paks – a felkészülési mérkőzéseket is beszámítva – a Ferencváros elleni májusi Magyar Kupa-döntő (0–3) óta nem szenvedett vereséget (8 győzelem, 3 iksz), igaz, ezek közül csak a Fehérvár elleni két bajnoki volt tétmeccs (2–2, majd 2–0). A zöld-fehérekkel 2014 után most először fordult elő, hogy győzelemmel kezdték az idényt.

♦ A Vasas hazai pályán is a legeredményesebb csapat volt az NB II-ben (14 győzelem, 5 döntetlen), az Illovszky-stadionban bajnokin legutóbb több mint másfél évvel ezelőtt, 2020 december 13-án a Békéscsabától kapott ki (2–3), kupameccsen pedig idén februárban az FTC-től (0–2).

♦ Idegenbeli teljesítményük alapján a paksiak legutóbb negyedikek voltak az NB I-ben (5–5–6), csak az előző bajnokság három dobogósa előzte meg őket, viszont vendégként a ZTE után a második legtöbb gólt kapták, 16 találkozón 31-et, vagyis átlagban majdnem kettőt.

♦ Ez az egyetlen olyan párosítás az NB I-ben, amelyben csak magyar játékosokat alkalmazó csapatok kerülnek egymással szembe. Korábban a 2012–2013-as bajnokságban a Paks és a Haladás találkozóin volt példa hasonlóra. Egy idénnyel később a szombathelyieknél a szerb Predrag Bosnjak már a magyar állampolgárság birtokában lépett pályára.

♦ A Paks legalább két gólt szerzett a legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén, az előző hatból ötön pedig minimum kettőt kapott is.

SZOMBAT

DEBRECENI VSC–KECSKEMÉTI TE


♦ Ez lesz a 15. meccsük az élvonalban, az örökmérleg 9 Loki-siker, 2 döntetlen, 3 kecskeméti győzelem. A debreceniek egy híján kétszer annyiszor találtak be ellenfelüknek (25), mint fordítva (13).

♦ A Debreceni VSC bajnokin 2011 márciusától nem kapott ki a KTE-től, azóta hatszor nyert, kétszer ikszelt. Tavaly ősszel a Magyar Kupában találkoztak, akkor azonban az NB II-es KTE hazai pályán hátrányból felállva hosszabbítás után 2–1-re megverte az élvonalbeli Lokit.

♦ Debrecenben élvonalbeli meccsen még sosem győzött a Kecskeméti TE, sőt hétből csak egyszer tudott pontot szerezni, éppen legutóbb, 2014 szeptemberében, amikor az Új Nagyerdei Stadionban rendezett egyetlen találkozójukon nem esett gól. A Loki rekordgyőzelme egy 5–0 volt, annak az évnek az áprilisában. A mai keretből egyedül Bódi Ádám játszott azon a meccsen.

♦ A debrecenieknek kétszer egyenlítve sikerült egy pontot hazavinniük Kisvárdáról, de az előző három tétmeccsükön így is nyeretlenek (2 iksz, 1 vereség). Legutóbb Mezőkövesden tudtak győzni 1–0-ra.

♦ A Kecskemét a 40. perctől emberhátrányban futballozva harcolt ki 0–0-s döntetlent a Vasas ellen, így a veretlensége már 14 forduló óta tart (10 diadal, 4 iksz). Az NB I-ben viszont a legutóbbi 6 mérkőzésén gólt sem szerzett.

♦ A DVSC legutóbb nyolcadik volt a hazai tabellán (5 győzelem, 6 iksz, 5 vereség, 24–23-as gólkülönbség), csak a ZTE és a Paks kapott több gólt nála. A legutóbbi két találkozóján nem nyert a Nagyerdőben: 0–3 a Fehérvár, majd 1–1 a Puskás Akadémia ellen.

♦ A KTE 10–6–3-as mérlegével a második legjobb csapat volt a másodosztályban, és mindössze két ponttal maradt le a Vasastól. Az előző három idegenbeli mérkőzését kivétel nélkül megnyerte, és hét találkozó óta nem kapott ki (5 siker, 2 iksz). Legutóbb február 20-án Csákvárról tért haza vesztesen (1–2).

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ A 13. összecsapásuk következik a legfelső osztályban, az örökmérleg enyhe kisvárdai fölényt mutat: 5 Várda-győzelem, 3 döntetlen, 4 kövesdi siker. Az előző kiírásban a hazaiak kétszer 2–0-ra győztek, ám legutóbb, áprilisban a Kövesd egy 2–1-es sikerrel mind a három pontot bezsebelte a piros-fehérek otthonában. Ezzel megszakadt a Kisvárda hatmeccses veretlenségi sorozata a borsodiakkal szemben (4 győzelem, 2 iksz).

♦ Általában szoros meccseket hoz ez a párharc, hiszen egyszer sem volt még példa arra, hogy valamelyik együttes egy találkozón két gólnál többet szerzett, illetve kétgólosnál nagyobb különbségű győzelmet aratott volna.

♦ Kisvárdán hétszer mérkőztek az NB I-ben, és a mérleg minimális különbséggel a kövesdiek felé billen (2–2–3). A leggyakoribb eredmény a 2–1 volt, háromszor a vendégek, egyszer a hazaiak javára.

♦ A nemzetközi kupaporondon is érintett Kisvárda hét bajnoki óta veretlen (4 győzelem, 3 iksz), legutóbb éppen a Kövesd bánt el vele. Az Európa-konferencialigában két győzelem után csütörtökön 3–0-s vereséget szenvedett a norvég Molde otthonában. Az április 2-i Fehérvár elleni (3–5) óta most először kapott két gólnál többet.

♦ Stadionjuk felújítása miatt ismét idegenben lépnek pályára a a mezőkövesdiek, az Újpesten elért 1–1 azt jelenti, hogy az előző öt tétmérkőzésükön nem tudtak nyerni (2 iksz, 3 vereség). Legutóbb az MTK otthonában diadalmaskodtak, akkor viszont nagyon fölényesen (4–0).

♦ A Várda a Debrecen elleni 2–2 után ismét otthon játszik, a hazai tabellán 11–3–2-es mutatóval legutóbb a bajnok FTC-is megelőzve a legjobbnak bizonyult.

♦ A Kisvárda az előző három hazai bajnokiján mindig legalább kétszer betalált az ellenfelének, és ezeken a meccseken rendre legalább három gól született.

♦ A matyóföldiek az előző bajnokságban 6 győzelemmel, 2 iksszel és 9 vereséggel ötödikként zártak a vendégtabellán, pontjaik több mint a felét gyűjtötték be idegen pályákon, 38-ból 20-at.

♦ Az előző bajnokság legtöbb sárga lapot összegyűjtött csapatai találkoznak ebben a párosításban: a Mezőkövesd játékosainak 93-szor, a kisvárdaiaknak 90-szer mutatták fel a játékvezetők a figyelmeztető kártyát. A Szabolcs megyeieket ezen kívül hétszer sújtották kiállítással, míg a borsodiakat „csak" háromszor.

♦ A két vezetőedző, Török László és Supka Attila eddig egyszer került szembe egymással, 2012 augusztusában Török Kecskemétje idegenben 1–0-ra nyerni tudott Supka Pécse ellen. A Kövesd trénerének a Kisvárda elleni mutatója is negatív: 3 siker, 2 döntetlen és 5 vereség. Az áprilisi diadalon kívül még 2018-ban a Honvéddal tudott kétszer nyerni a Szabolcs megyeiekkel szemben.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–ÚJPEST FC

♦ Eddig 22-szer találkoztak és a felcsútiak állnak jobban: az örökmérleg 11 Puskás Akadémia-győzelem, 5 döntetlen, 6 újpesti siker.

♦ A 2013-ban kezdődött párharcuk első hét felvonásából öt döntetlennel zárult, 2016 áprilisa (2–2) óta viszont már egyszer sem ikszeltek: 11-szer nyert a PAFC és csak négyszer a lila-fehér gárda.

♦ A legutóbbi öt NB I-es találkozójuk 2–1-es eredménnyel ért véget, négyszer a felcsútiak, míg legutóbb, idén márciusban a Megyeri úton az újpestiek javára. A fővárosiak ezzel véget vetettek a Puskás Akadémia ellen több mint két éve tartó, hatos bajnoki vereségsorozatuknak. Közben egyszer azért termett babér a lila-fehéreknek is: a tavaly februári, Pancho Arénában lejátszott Magyar Kupa-nyolccadöntőt 2–1-re nyerték meg, majd meg sem álltak a kupagyőzelemig.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett megrendezett kilenc bajnokijuk alapján kiegyenlített a mérleg: mindkét csapat 4-szer győzött, míg a 2015 decemberi összecsapásuk 1–1-re végződött. A gólkülönbséget tekintve minimálisan az újpestiek vezetnek (17–16), viszont Felcsúton a legutóbbi három találkozójukat elvesztették, rendre egygólos különbséggel.

♦ Rossz szériában van a felcsúti csapat: április 30. óta nem nyert tétmérkőzést. Bajnokikon azóta 2 döntetlen és 2 vereség a mérlege, a két Ekl-selejtezővel együtt 0–3–3. Ráadásul az új idényben lejátszott három tétre menő találkozón egyetlen gólt sem tudott szerezni a PAFC! Pedig legutóbb a Ferencváros ellen még tizenegyest is rúghatott…

♦ A bajnokságot a Mezőkövesd elleni 1–1-gyel kezdő Újpest ezzel szemben a május 5-i, kisvárdai bajnokija (1–2) óta nem kapott ki, onnantól 1 győzelem és 2 döntetlen a mérlege.

♦ A felcsúti gárda a 8–3–5-ös hazai mérlegével legutóbb a negyedik legjobb volt a mezőnyben, az FTC után a második legkevesebb gólt kapta, 16 meccsen 19-et.

♦ Az Újpest 5–3–8-as mérlegével hetedik volt a vendégtabellán, idegenben az előző 11 fellépésén egyszer sem ikszelt (5 győzelem, 6 vereség). Legutóbb tavaly október végén, Mezőkövesden játszott döntetlent (2–2).

♦ A Puskás Akadémia az előző tíz NB I-es találkozójából csupán a Mezőkövesd elleni tudta megnyerni (3–1).

♦ A lila-fehérek a legutóbbi három idegenbeli bajnokijukon egyszer sem úszták meg két kapott gólnál kevesebbel.

MOL FEHÉRVÁR FC–BP. HONVÉD

♦ Ez a forduló legnagyobb múltú összecsapása, hiszen 1968 óta 112-szer találkoztak már a legfelső osztályban. Bár ebben az évtizedben a fehérváriak a sikeresebbek, az örökmérleg még mindig a fővárosiak fölényét mutatja: 43-szor győzött a Vidi, 48-szor a kispestiek, 21 bajnokijuk döntetlent hozott.

♦ A Honvéd 2017 májusában a bajnokság záró fordulójában vívott emlékezetes „aranycsatában” Kispesten 1–0-ra legyőzte a Videotont, azóta viszont 15 mérkőzésen – 4 döntetlen és 9 vereség mellett – csak kétszer tudott nyerni, másodszor éppen idén tavasszal a Bozsik Arénában (3–1).

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 28 alkalommal nyert a Vidi, 10-szer ikszeltek és 17-szer távoztak győztesen a kispestiek. Legutóbb tavaly januárban – több mint hét szűk esztendőn át tartó nyeretlenségi sorozatot lezárva – vitték el a három pontot (1–2).

♦ A Vidi a Paks elleni 0–2-vel már három bajnoki óta nyeretlen (2 iksz, 1 fiaskó), előzőleg épp a Honvédot tudta megverni.

♦ A kispestiek a ZTE elleni hazai 0–1-gyel sorozatban negyedszer indították vereséggel a bajnokságot, az előző három évben – mindig más-más edzővel – ráadásul a második mérkőzésüket is elbukták, így egy székesfehérvári pontszerzéssel a 2019-ben kezdődött rossz szériájuknak vethetnek véget.

♦ A Fehérvár a 9–3–4-es mérlegével a negyedik legjobb teljesítményt nyújtotta pályaválasztóként, a legutóbbi négy találkozóján mindig legalább két gólt ért el és összesen 8 pontot szerzett a Mol Aréna Sóstóban.

♦ A Honvéd vendégként 5–3–9-es mutatójával nyolcadik volt a mezőnyben, legutóbb a tavaszi záró fordulóban 2–1-re nyerni tudott a Puskás Akadémia stadionjában – bár annak a meccsnek a fővárosiak számára volt nagyobb tétje, a bennmaradás.

♦ A Vidi az előző hét otthoni bajnokiján csak egyszer nem kapott legalább két gólt – pont a kispestiek ellen (2–0).

NB I, 2022–2023, 2. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Augusztus 5., péntek
20.00: Vasas FC–Paksi FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Illovszky Rudolf StadionPillók Ádám
Augusztus 6., szombat
20.00: Debreceni VSC–Kecskeméti TE
(Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Augusztus 7., vasárnap
15.30: Kisvárda–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti Stadion
17.45: Puskás Akadémia–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna
20.00: Mol Fehérvár FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
A Zalaegerszeg–Ferencváros bajnokit elhalasztották.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik