Újpest: már a Fehérvár elleni bajnoki előtt jelezték, nem lett teljesen kész a pálya

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.02.07. 08:18
null
Az Újpest nyolc hónap után tért haza, de a Mol Fehérvár elleni meccs után még újabb két hónapig albérletbe kell költöznie (Fotó: Dömötör Csaba)
Mint beszámoltunk róla, a két klub az MLSZ-szel egyeztetve elhalasztotta a szombatra tervezett Újpest–Ferencváros bajnoki mérkőzést. A lila-fehérek ügyvezetője, Berta Csaba a Nemzeti Sportnak arról beszélt, a kivitelező már a Mol Fehérvár elleni bajnoki előtt jelezte, hogy nem tudja tartani a határidőt, és nem tudja beszőni a műszálakat a normál gyep mellé. A múlt hétvégi találkozón kiderült, a pálya szerkezete így alkalmatlan a játékra. Hiába kapott az MLSZ-től előzetesen engedélyt, azt a szövetség egy újabb szemlét követően szerdán visszavonta.


„A műfüvet januárban tervezték beszőni a megnőtt normál gyep mellé, de az alvállalkozó jelezte, hogy nem tudja tartani a határidőt
– mondta a Nemzeti Sportnak Berta Csaba, az Újpest FC ügyvezető igazgatója a problémáról. – Szakemberek megvizsgálták, hogy a műfű nélkül alkalmas-e a gyep a játékra, akkor igenlő választ kaptunk, de az élet ezt felülírta. A mérkőzésen kiderült, hogy a pálya szerkezete sokkal jobban bomlik, a játékosok többször megcsúsztak rajta, ezért az MLSZ még egyszer megvizsgálta, és balesetveszélyesnek minősítette a talajt. Nem felelősöket keresünk, hanem megoldást a problémára.”

Ami biztos, a műszálak beszövéséig a lila-fehérek nem térhetnek haza. A kérdés tehát jelenleg kettős: mikorra készülhet el ténylegesen a játéktér, és addig hol játszhatja hazai mérkőzéseit az Újpest?

Az Újpest FC-től csütörtökön még a derbivel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a klub az MLSZ határozata után a szóba jöhető összes fővárosi és vidéki lehetőséget megvizsgálta, azokat a stadionokat, melyekben aznap nem rendeznek mérkőzést. A stadionok üzemeltetői mellett az illetékes rendőrkapitányságokkal is felvették a kapcsolatot, ám azok a sporttörvényben előírt nyolcnapos határidőre hivatkozva nem vállalták a biztosítást. Az ilyen szintű, várhatóan többezres szurkolótábor előtt megrendezendő mérkőzést ugyanis nyolc nappal a tervezett időpont előtt be kell jelenteni. Ezt az Újpest megtette a IV. kerületben, de mivel az MLSZ csak szerdán döntött arról, hogy nem engedélyezi a Megyeri úti meccsrendezést, már kicsúszott a klub az időből, hogy jelzett határidőn belül új helyszínt találjon. Ez vezetett végül a halasztáshoz. Enélkül ugyanis csak zárt kapuk mögött lehetett volna lejátszani a találkozót, amit egyik érintett csapat sem akart.

A zuhanyhíradóban Debrecen, Szombathely és Szolnok is szóba került. Az Újpest az őszi felújítás alatt – amely az eredetileg tervezettnél már így is hónapokkal tovább tartott – a Vasas albérlőjeként az Illovszky Rudolf Stadionban játszotta hazai mérkőzéseit, így ez az opció is kézenfekvőnek tűnne a folytatásra. A Nemzeti Sport Online ugyanakkor úgy értesült, a Vasasnál egyelőre vonakodnak újra befogadni az Újpestet a létesítmény leterheltsége miatt, például a tavaszi idényben a Bp. Honvéd is ott játszik szükségszerűen egy-egy mérkőzést, jelen állás szerint a jövő heti, Szombathelyi Haladás elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntő első meccsét és március 14-én a Kisvárda elleni bajnokit.

Ami a meddig kérdést illeti, már sokkal több konkrétumot tudunk…

A gyep megfelelő állapotba hozásához szükséges munkálatokkal várhatóan a válogatott meccsek miatti márciusi szünet után, azaz április legelejére, a 33 fordulós NB I 27. körére készülnek el Újpesten, de ezzel kapcsolatban – ígérete szerint – hamarosan közleményben tájékoztatja a szurkolókat a klub. Addig a Magyar Kupában a Mol Fehérvárt, a bajnokságban a Kaposvári Rákóczit, a Puskás Akadémia FC-t és a Paksi FC-t fogadja az Újpest, ezeket a hazai meccseket minden bizonnyal albérletben kell lejátszania a csapatnak.

Ha újabb csúszás nem lesz, április 4-én a Honvédot, 11-én a Debrecent, 25-én a Mezőkövesdet, majd május 9-én a Zalaegerszeget fogadhatja ténylegesen hazai pályán, a Szusza Ferenc Stadionban a 20-szoros magyar bajnok (valamint az is kérdés, hogy az FTC ellen elhalasztott mérkőzést mikor pótolják, s azt hol rendezheti meg az Újpest).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik