Újpest: kiderült, hogy van Diarra-ügy, és az is, a marokkóiak miben tévedtek

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.20. 18:41
null
Souleymane Diarra miatt valóban eljárást indítottak az Újpest ellen, ám a Vidad keresetét a FIFA elutasította (Fotó: Török Attila)
Valóban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elé került a 2015 nyarán Újpestre szerződő Souleymane Diarra ügye – tudta meg a Nemzeti Sport Online. A mali játékos korábbi klubja, a Vidad AC vezetői Diarra átigazolása után a szerintük jogtalanul ki nem fizetett összegek miatt indíttattak vizsgálatot a magyar klub ellen, a FIFA pedig két egymástól független eljárásban is döntést hozott a klubok közti vitás kérdésekben. Egyszer az Újpestnek, egyszer a Vidadnak kedvezve.

 

Vasárnap számoltunk be a hírről, hogy Marokkóban az Újpest FC-vel szembeni lehetséges FIFA-szankciókról írtak, melyek részeként állítólag az átigazolási piacról is kizárhatják a lila-fehéreket. A le360.ma című sportlap cikke szerint az Újpesttel 2015 és 2018 nyara között szerződésben álló Souleymane Diarra korábbi klubja, a Vidad AC 500 ezer dollárt szeretett volna kapni a mali felnőttválogatott labdarúgó játékjogáért cserébe, amikor Diarra Magyarországra szerződött. Mivel az Újpest ezt nem fizette ki, a marokkóiak a FIFA-hoz fordultak, bepanaszolva a magyar együttest.

170 NAP KELLETT A BEMUTATKOZÁSHOZ
Hogy nem ment minden zökkenőmentesen Diarra átigazolásával, az már 2015 őszén is világos volt. A futballista szerződtetését augusztus 26-án jelentette be az Újpest, de a játékengedélye hosszú időn át nem érkezett meg Magyarországra. A Magyar Labdarúgó-szövetség adatbankja szerint csak októberben lett hivatalosan is a lila-fehérek igazolt labdarúgója. Az Újpest akkori ügyvezetője, Gyarmati Eszter novemberben arról tájékoztatta a Nemzeti Sportot, megérkezett Diarra engedélye, de a válogatottbeli kötelezettségei miatt csak januárban kezdik meg beépítését a csapatba. Végül 170 nappal a bejelentése után, 2016 februárjában az Újpest FC B tagjaként, a Cigánd elleni NB III-as bajnokin játszotta leDiarraelső hivatalos meccsét Magyarországon. Ezt követően összesen 51 tétmérkőzésén szerepelt a lilák első csapatában.

A cikkből pontosan nem derült ki, hol tart az ügy, csupán annyi, hogy a FIFA mellett a nemzetközi Sportdöntőbíróságig (CAS) is eljutott. A szintén marokkói Al Ahdath Al Maghribia napilap információira hivatkozva azt is megjegyezték, a kilátásba helyezett, három átigazolási időszakra szóló eltiltás miatt „sarokba szorított” újpesti klubvezetés állítólag tárgyalást kezdeményezett, hogy három részletben mégis megadná a Vidad által vitatott 500 ezer dolláros összeget.

Az információkkal kapcsolatban természetesen kerestük a magyar klubot, emellett a FIFA-t és a CAS-t is, azt kérve, erősítsék meg vagy cáfolják a marokkói sajtóhíreket.

A Megyeri úton vasárnap álhírnek nevezték a megjelenteket. Továbbá megjegyezték, hogy Diarra története évről évre szóba kerül az afrikai sajtóban, ám eddig nem kaptak hivatalos megkeresést a FIFA-tól ezzel kapcsolatban, így nem is foglalkoznak az üggyel.

Ezután kisebb meglepetést jelentett, amikor a héten megérkezett a FIFA válaszlevele, mely szerint a Vidad nemhogy benyújtotta keresetét az Újpestet működtető és versenyeztető Újpest 1885 Kft.-vel szemben a nemzetközi szövetségnél, hanem már döntés is született erről.

Kétszeresen...

JOGI JÁTÉKOK

Jól látszik, hogy a Vidad jogászai kifejezetten aktívak, és a legtöbb vitás kérdés a CAS-ig is el szokott jutni. A nemzetközi Sportdöntőbíróság hivatalos honlapján csak az elmúlt másfél évből nyolc döntést és/vagy kérelmet dob fel a kereső, ha az ember beírja a marokkói klub nevét. A nemzetközi labdarúgás jogi híreit gyűjtő, francia székhelyű football-legal.com-on is sorjáznak a csapattal kapcsolatos hírek – többnyire egyébként elutasított keresetek – az elmúlt évekből.

A vitarendezési kamara 2020. április 21-én hozott határozatában képzési kompenzációs díj megfizetésére kötelezte az Újpestet. Ez a marokkói cikkekben emlegetett 500 ezer dollárnál jóval kisebb, 34684 eurós összegről – mai középárfolyamon átszámolva mintegy 12.5 millió forintról –, valamint az évek során felgyülemlett kamatokról szólt. A FIFA tájékoztatása szerint az Újpestnek a határozat kézhezvételétől számolva 30 napja volt kifizetnie a megítélt összeget Diarra korábbi klubjának.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályzata szerint képzési kompenzációs díj azon kluboknak jár, amelyekben egy adott futballista 21 éves koráig megfordult. A díj értéke a későbbi klubváltás(ok) előre meghatározott százaléka. A szabályok alapján, mivel a Vidadhoz még 21 éves kora előtt szerződött, Diarra után a marokkóiaknak is járt képzési kompenzáció. Ha ezt egy klub valamilyen okból nem fizeti ki, a FIFA a fenti módon avatkozik közbe.

Souleymane Diarra 2015 nyarától 2018 nyaráig volt az Újpest igazolt játékosa (Fotó: Hegedüs Gábor)
Souleymane Diarra 2015 nyarától 2018 nyaráig volt az Újpest igazolt játékosa (Fotó: Hegedüs Gábor)

A Nemzeti Sport Online-hoz eljutott dokumentumok alapján azonban ennél van egy korábban indult, szerteágazóbb, valóban jogi bizonyítást igénylő eljárás is a két klub között. A Vidad ebben ténylegesen a 2015 augusztusi átigazolási díjat kérte számon az Újpesten. Ezt az ügyet viszont a FIFA jogi osztályának vezetője által 2019 novemberében keltezett értesítő szerint elvesztette a marokkói klub.

MI A HELYZET DIARRÁVAL?

A középpályást 2017 nyarán előbb kölcsönadta az Újpest az RC Lensnak, majd egy évvel később el is adta a francia másodosztályú klubnak, éspedig a mai napig nyilvánosságra nem hozott összegért cserébe. A mali szélső összesen két idényt húzott le a Ligue 2-ben, 2019 nyarán egymillió eurót fizetett érte a török élvonalbeli Gaziantep, amelynél 24 bajnokit és két gólt követően 2020 szeptemberében felbontották a szerződését – szabadügynökként tárgyalhatott, majd január 18-án visszatért Franciaországba, ahol a második vonalban szereplő Pau FC-hez írt alá.

A casablancaiak eljárásban képviselt álláspontja szerint az Újpest manipulálhatta Souleymane Diarrát és ügynökét, akik 2015-ben a vád szerint ennek hatására bontották fel a játékos szerződését, megkerülve, hogy átigazolási díjat kelljen fizetni. A VAC az átigazolási díj mellett kérvényezte az Újpest kizárását a következő átigazolási időszakokból. (Innen jöhetett a marokkóiak által is említett fenyegetettség.)

Ezzel szemben a játékos állította, a lila-fehérek megkeresése jóval később történt, mint hogy ő késedelmes fizetés miatt egyoldalúan felbontotta volna a szerződését, és az ezzel kapcsolatos dokumentumokat eljuttatta a Marokkói (FRMF) és az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) irányába. A FIFA döntése alapján arra következtetni, az Újpest és Diarra képes volt bizonyítani az igazát, vagyis a lila-fehér klubnál már csak akkor került képbe a mali játékos szerződtetése, amikor ő már jogszerűen szabadon igazolható volt.

A marokkóiak a FIFA döntésébe nem törődtek bele, így tavaly a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak jogorvoslatért, az eljárás jelenleg is zajlik.

„Szeretnénk leszögezni, hogy az álláspontunkat abban továbbra is tartjuk, hogy a marokkói lapban megjelent »hír« számos valótlan információt tartalmaz, vagyis kacsa, a klub nem foglalkozik fals információkkal” – reagált az Újpest, amikor az újonnan a Nemzeti Sport birtokába került, a marokkói cikkek tartalmát több ponton cáfoló, ugyanakkor a pereskedés tényét megerősítő részletekkel megkerestük a klubot.

A lila-fehérek válaszukban jelezték, a képzési kártalanításként megítélt mintegy 35 ezer eurós tételt 2020-ban, a FIFA határozata után határidőn belül rendezték a Vidad részére. A szóban forgó másik eljárásról pedig kiderült, februárban várnak döntést a CAS-tól.

„A Vidad által követelt átigazolási díjat a FIFA jogtalannak ítélte, figyelembe véve a tényeket, mely szerint Diarra egyoldalúan szerződést bontott a Vidaddal, mivel hónapokon keresztül nem kapta meg a fizetését. Ebben az esetben a klub szerződést szegett, így a játékos jogosan bonthatta fel azt. Összegezve: a FIFA-nál az eljárást az Újpest FC megnyerte, ezek után a Vidad kérte a CAS-tól a felülvizsgálatot. A döntést a CAS február közepére ígérte.”

A magyar klub hozzátette, a nemzetközi Sportdöntőbíróság ítélete nyilvános dokumentumként – hasonlóan az eddigi eljárásokhoz – elérhető lesz majd a klub hivatalos honlapján.

KÉT HÚSSZOROS BAJNOK „MECCSE”
A Vidad AC (angol átírásban Wydad AC) éppúgy 20-szoros bajnok hazájában, mint az Újpest Magyarországon. Az 1937-ben alapított VAC igazi élcsapat Afrikában, a kontinentális szövetség, a CAF által szervezett Bajnokok Ligáját kétszer nyerte meg, legutóbb 2017-ben, 2019-ben pedig a döntőig jutott. Marokkóban az előző bajnoki idényben második helyen végzett, 2015 óta egyszer sem zárt az első két hely valamelyikénél hátrébb a casablancai klub.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik