Újpest: gőzerővel készül a csapat, Traoréról továbbra sem tudnak

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.07.03. 09:07
null
Egyelőre az edzőteremben raktak nagyobb terhet az új igazolásra, Koszta Márkra (Fotó: Török Attila)
Zajlik a felkészülés, és miután Koszta Márk még nem ismeri a lila-fehéreknél alkalmazott gyakorlatokat, a szakmai stábból külön felügyelőt kapott.

 

Ma már nem olyan könnyű bejutni a Megyeri útra, mint régen.

Szigorodott a főépületbe való bejutás, noha a portás eddig is rendre feltartóztatta a bejáraton belépni akarókat, immár számkódos beléptetőt szereltek az ajtóra. Kedd reggel kilenc óra van, a játékosok a számokat lesve pötyögik be a kódot, hogy aztán eltűnjenek az öltözőfolyosó mélyén.

Gőzerővel zajlik a felkészülés Újpesten, a futballistáknak reggel és este is jelenésük van a stadionban, szinte nincs olyan nap, amikor a szakmai stáb csak egy edzést vezényelne a keretnek. Nebojsa Vignjevics tűnik fel az előtérben, majd miután meglátja az újságírót és a fotóriportert, mosolyogva megjegyzi: „Ha fotót is szeretnének készíteni, akkor az a szokásos ötszáz euró lesz, fiúk...”

A tréner vicces kedvében van.

Na igen, ilyenkor hétköznap rendre a derűsebbik arcát mutatja, nyoma sincs a mérkőzések előtti, utáni feszültségének, komoly arckifejezésének. A napbarnított szerb ezúttal odabent, a légkondicionált edzőteremben tart foglalkozást a keret tagjainak, van, aki már húsz perccel a gyakorlás előtt ott nyújt, lazít, készül a kínzásra. A futballisták egymás után szállingóznak a konditerembe, Zsótér Donát a kinti pokoli hőségre panaszkodik.

„Nem kedvez nekünk az időjárás – mosolyog a középpályás. – Odakint rettentő nagy a hőség. Eddig az erősítő gyakorlatokat is a hátsó füvesen végeztük, ám a szakmai stáb most úgy döntött, jobb idebent, mint a tűző napon, kevésbé terheli meg a szervezetünket. Fekete az edzőfelszerelésünk, az pedig egyébként is nyeli a napsugarakat.”

A lila-fehérek vezetősége úgy döntött, a csapat idén nyáron nem utazik külföldi edzőtáborba, öt héten át idehaza, a Megyeri úton tréningezik. Ebből az első egy hét már eltelt.

Nebojsa Vignjevics megengedi, hogy odabent nézzük végig az edzést, így a saját szemünkkel látjuk, miként bánnak a Megyeri úton az új fiúkkal. Koszta Márk a napokban érkezett Mezőkövesdről, nagy reményeket fűznek a futballjához, éppen ezért a szakmai stábból külön „felügyelőt” kapott, aki kis túlzással minden lépését lesi. Miután ez az első felkészülése a liláknál, nem ismeri még a mester és erőnléti edzői által előírt gyakorlatokat, szinte beleszuggerálják, mit és hogyan kell csinálni.

Olykor ketten állnak mellette, hogy a helyes testtartásban segítsék, vagy a gumikötéllel történő erősítésnél megmutassák, milyen szögben kell állnia a karjának. Időnként a vezetőedző is odamegy hozzá, vállon veregeti, mond neki egy-két szót, majd visszaáll a helyére a terem szélére, ahonnan mindenkit jól lát.

A keret szinte teljes, de ha a csapatkapitány Litauszki Róbertnek jelentenie kellene az osztályfőnök Nebojsa Vignjevicsnek, Lacina Traorét igazolatlan hiányzás miatt kellene felsorolnia. Az elefántcsontparti csatár továbbra sem jelentkezett a Megyeri úton, tíz nappal ezelőtt kellett volna tiszteletét tennie – a légiós azonban még életjelet sem igen ad magáról. Egyre inkább úgy tűnik, hiába nyilatkozta a klub tulajdonosa, Roderick Duchatelet, hogy számítanak a kétméteres centerre, úgy tűnik, ő másként gondolja ezt... A lilák vezetőedzője ezúttal sem kommentálja játékosa távolmaradását, megismétli azt, amit néhány napja a Nemzeti Sportban is nyilatkozott már: a szerződéseket nem ő köti a futballistákkal, így nem dönthet arról, mi lesz a sorsa az elefántcsontparti légiósnak.

Ha egyszer előkerül, persze...

A sokáig sérüléssel bajlódó Simon Krisztián immár fülig érő szájjal végzi a gyakorlatokat, nemhogy különmunkára kényszerülne, ő az, aki a legelszántabban csinál mindent. Erejéből még arra is futja, hogy az ablakba helyezett magnót kezelje, a pihenőidőben hol kikapcsolja, hol pörgős, ritmusos zenét indít el. Olybá tűnik, a fürge szélső vette át a Dél-Koreába távozó Novothny Soma szerepét: korábban a rutinos csatár volt a zenefelelős.

A csapatnak idén több ideje jut az edzésekre, hiszen míg az elmúlt évben ilyenkor javában készült az Európa-liga selejtezőire, ezúttal az augusztus 3-i, Puskás Akadémia elleni kilencven perc jelenti az első tétmérkőzést. Gyanítható, ezt a futballisták duplán is bánják: egyfelől lemaradtak a nemzetközi kupáról, másfelől Nebojsa Vignjevics így öt héten át kínozhatja őket.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:
Koszta Márk
(Mezőkövesd), Karol Mészáros (szlovákiai, Haladás)
Kölcsönbe érkezők: –
Kölcsönből visszatérők: Tischler Patrik (Bp. Honvéd)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Katona Mátyás, Máté Zsolt
Kiszemeltek: Gera Dániel (MTK Budapest)
Távozók: Mijusko Bojovics (montenegrói, szabadon igazolható), Alassane Diallo (mali, szabadon igazolható), Nagy Dániel (Mezőkövesd)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Giorgi Beridze (grúz, KAA Gent – Belgium), Lukács Dániel (Bp. Honvéd)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Filip Pajovics (szerb, érdeklődik iránta: Lech Poznan – Lengyelország), Lacina Traoré (elefántcsontparti, Franciaország?)

AZ ÚJPEST FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 20.
Felkészülési mérkőzések:
Július 5.: Újpest FC–ETO FC Győr (NB II)
Július 11.: Újpest FC–FC Ajka (NB II)
Július 15.: az ellenfél még nem ismert
Július 19.: Diósgyőri VTK–Újpest FC
Július 27., Újpest FC–MTK Budapest (NB II)

A diósgyőri meccset leszámítva a többi meccs helyszíne még kérdéses.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik