Újpest: egyelőre marad a büdzsé, a belga tulajdonos kivár

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.04.20. 06:52
null
Berta Csaba örülne egy újabb Újpest–Fradinak (Fotó: Szabó Miklós)
Berta Csaba, a lila-fehérek ügyvezetője elmondta: az élvonal létszámemelése is szóba került a lehetséges forgatókönyvek között.

 

Tárgyalás a lejáró szerződésű labdarúgókkal, a keret átalakításának tervezése és a következő idény költségvetésének átgondolása – alaphelyzetben április közepén ezekkel a feladatokkal foglalkoznak az ügyvezetők, jelenleg azonban legfeljebb csak reménykedni lehet, tervezni nem. Nincs ez másként Újpesten sem, ahol a labdarúgók továbbra is egyéni edzésterv alapján készülnek a folytatásra. Noha már szóba kerültek a kiscsoportos edzések, a vezetőség előbb a játékosokat és a szakmai stáb tagjait tesztelné, és csak az eredmények ismeretében dönt az edzések további menetéről.

Berta Csaba
Berta Csaba

„A következő idény költségvetéséről egyelőre nem tudok mit mondani, elég csak két szélsőséges példát említeni: másként kalkulálunk, ha nem folytatódik a bajnokság, és másként, ha folytatjuk – mondta lapunknak Berta Csaba, az Újpest FC ügyvezető igazgatója. – Nem tudni, a jelenlegi gazdasági helyzetben visszalépnek-e a szponzorok, és ha igen, később visszatérnek-e. Kérdéses, hogy a válság mennyire alakítja át a fizetéseket, mekkora lesz a havi bértömeg, igaz, a hazai labdarúgást egyelőre nem fenyegeti nagy összeomlás. A játékoskeretet mindenesetre most nem érdemes bolygatni, a lejáró szerződésű labdarúgóknak is rossz a bizonytalanság, és bár a magyar futball kevésbé érzékeny a piaci változásokra, elképzelhető, hogy néhány futballistának a következő idényben be kell érnie jelenlegi fizetése felével.”

Az ügyvezető hozzátette, Roderick Duchatelet egyelőre optimista, a belga tulajdonos nem jelezte, hogy veszélybe került volna a labdarúgóklub működtetése.

Ötletek már vannak

A bajnokság befejezésével és az esetleges létszámemeléssel kapcsolatban megkérdeztük a Magyar Labdarúgó-szövetséget.
„A bajnokság folytatása és befejezése kapcsán több forgatókönyvet dolgoztunk ki – mondta lapunknak Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – A végső döntésnél ugyanakkor a magyar járványügyi hatóság eljárásainak és utasításának megfelelően döntünk, mert az egészségnél semmi sem fontosabb.”
Róka Géza, az NB I-es bizottság elnöke sem tudott konkrétumokkal szolgálni, ám a létszámbővítés lehetőségét nem vetette el teljesen.
„A mostani bizonytalan helyzetben ötletelés szintjén több forgatókönyv felvetődött a klubok között, így ez is, de mivel továbbra is bizonytalan a helyzet, nehéz bármit mondani a jövőre nézve. Az elsődleges szándék, hogy a jelenlegi rendszerben, a pályán dőljön el a bajnokság. Ha azonban a körülmények miatt le kellene fújni, vagy ha a befejezés július végére tolódna, lehet opció a bővítés.”

„A költségvetést nem kellett átalakítani, a tulajdonosunk néhány hónap átmeneti időszakkal számol – folytatta Berta Csaba. – Ha a nyáron ismét beindul a futballélet, átvészeljük a nehezebb hónapokat, újratervezni akkor kellene, ha a vészhelyzet a következő esztendőre is átnyúlik. Nem tudom, az átalakuló piaci viszonyok után csökken-e a költségvetésbeli különbség az NB I-es klubok között, de jelen állás szerint nem. Egyik nagy magyar cég sem jelentette be, hogy a jövőben csökkenti a támogatást, a szponzoráció nagy része ráadásul nem piaci alapú.”

A bajnokság folytatásáról még nincs információ, Újpesten mindenesetre vallják: az lenne a legsportszerűbb, ha a pályán döntenének a végső helyezésekről – ám nem mindenáron.

„Sportemberként mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyepen dőljenek el a lényegi kérdések, ugyanakkor ha nem sikerül százszázalékos biztonsággal legyőzni a vírust, nem lenne szerencsés belekényszeríteni a labdarúgókat a veszélyes helyzetbe. Nem lehetne szakmáról beszélni, ha a játékosok nem éreznék magukat biztonságban, azok a meccsek nem a reális erőviszonyokat tükröznék. Érthető, ha a nyugati bajnokságokban akár laboratóriumi körülmények között is, de folytatni akarják a játékot, mert ott hatalmas pénzek forognak kockán, de az NB I más szintet képvisel. A Magyar Labdarúgó-szövetség dolgozik a megoldáson, a létszámemelés is szóba került, persze ehhez azt is tudni kellene, hogy a mostani helyzetben mely klubok tudnák biztosan vállalni az élvonalbeli szereplést a következő idényben – amelyről még azt sem tudjuk, mikor kezdődik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik