Újpest: egy volt tulajdonoshoz köthető „szerény nyugdíjas” követelése miatt pereskednek

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.07.31. 11:33
null
Viharfellegek Újpesten? Egy volt tulajdonoshoz köthetőek a végrehajtási eljárások – állítja a klub (Fotó: Nemzeti Sport)
A Menedzsment Fórumra hivatkozva már beszámoltunk a hírről: az Újpest FC-t versenyeztető Újpest 1885 Futball Kft-vel szemben rövid időn belül negyedszer kezdeményeztek végrehajtást. Az mfor.hu most továbbvitte a történetet: a lap a klub válaszára hivatkozva arról ír, valójában sokkal nagyobb összeget követelnek a lila-fehérektől, az ügy hátterében pedig az egyik volt tulajdonos állhat. „Szövevényes és elképesztő sztori következik offshore-cégekkel, szerény kisnyugdíjassal és bírósági perekkel” – írja az mfor.hu.

 

A lap cégbírósági papírokra hivatkozva elsőként számolt be arról, hogy a Fővárosi Bíróság június 18-án elrendelte a végrehajtást az újpesti focicsapat mögött álló Újpest 1885 Futball Kft-vel szemben. Az elmúlt két évben ez már a negyedik alkalom, hogy a céggel szemben végrehajtást rendeltek el. A Menedzsment Fórum megkereste az Újpest FC-t is a hírrel kapcsolatban, a klub válaszából pedig újabb cikk kerekedett.

„Egy korábbi tulajdonos hozzátartozójának közeli rokona, egy idős hölgy (a végrehajtási eljárás kezdeményezője – a szerk) több mint százmillió forintra pereli az Újpest labdarúgó csapatot üzemeltető céget. Perbeli állítása szerint szerénynyugdíjas, ennek ellenére több millió forintért követeléseket vásárolt offshore kapcsolatú cégektől, melyek valamilyen módon mind az előző tulajdonoshoz kapcsolódtak” – idézi a klub reakcióját a Menedzsment Fórum.

A klub emlékeztetett, az „újpesti labdarúgócsapat »megmentésekor« a jelenlegi tulajdonos, Roderick Duchatelet már több százmillió forintot kifizetett a hamis igényeket bejelentő offshore cégeknek, most pedig újabb milliókat akarnak megszerezni tőle.”

A bíróságra került ügyben első fokon megnyerte a klub a pert, de másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla az offshore-cégek javára döntött.

„Jelenleg a Kúria előtt van az ügy, remélhetőleg ott az igazság nyerni fog” – közölte az Újpest.

Az mfor.hu megjegyzi, egyelőre nem világos, hogy mégis milyen jogalapon követelik a csapat mögött jelenleg álló cégtől egy másik, felszámolás alatt álló cég tartozásait. Ha az új cég az előző jogutódjaként jött volna létre, akkor nyílna erre lehetőség, a cégkivonatban azonban erre utaló információt nem találni. „Sőt, az előzmények ismeretében Roderick Duchatelet-nek sem állt volna érdekében jogutódként létrehozni anno az Újpest 1885 Kft-t, átvéve a problémás cég követeléseit és tartozásait. Nem beszélve arról, hogy a felszámolási eljárás során meghatározott ideig lehet jelezni a követeléseket, a határidőn túl azokat már nem ismeri el a felszámolóbiztos.”

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Újpest korábbi tulajdonosainak egyikével kapcsolatban kétes ügyletek kerülnek szóba. 2019 tavaszán a Kékfényre hivatkozva számoltunk be arról, hogy a Duchatelet-éra előtt a klubot társtulajdonló T. Sándort milliárdos pénzmosás gyanújával fogta el a rendőrség.

A Kékfényben akkor arról volt szó, az ügy hat éve kezdődött. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a műsornak elmondta: 2013-ban (épp) egy belga cég számlájáról csalással 3.7 millió eurót utaltattak el.

Vezérigazgatós csalás – a rendőrök így nevezik a módszert. A trükk lényege, hogy nagy cégek főnökeinek adják ki magukat a csalók, és arra utasítják az érintett alkalmazottat, hogy azonnal utaljon át egy számlaszámra nagy összegeket, rendszerint eurómilliókat – olvasható a Kékfény beszámolója mind a mai napig a hirado.hu-n.

Azt hivatalosan máig nem tudni, hogy kik vették rá a vállalat egyik alkalmazottját, hogy pár napon belül négy részletben összesen 3.7 millió eurót utaljon át két szlovákiai bankban nyitott számlaszámra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik