Újpest: Az edzőmérkőzések nem számítanak – Novothny Soma

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 10:15
null
A tavaszi folytatásban a gólerős Novothny Soma lehet a lila-fehérek meghatározó futballistája (Fotó: Réti Zsolt/Újpest FC)
Az Ázsiából Újpestre visszatérő Novothny Soma nem foglalkozik Feczesin Róbert távozásával, és a fontos gólokat várja magától.

 

– Feczesin Róbert távozott Újpestről, a Vasasban folytatja. Meglepődött társa döntésén?
– Nem az én dolgom erről véleményt mondani. Robi úgy döntött, hogy a Vasasban folytatja pályafutását, részemről ennyi – mondta Novothny Soma, a lila-fehérek támadója, aki az elmúlt kilenc hónapot Dél-Koreában töltötte, a Puszanban rúgta a gólokat.

– Az ön jövője mennyire biztos?
– Amennyire a futballban egy játékosé biztos lehet. Azaz, ha jön egy jó ajánlat értem – amely a klubomnak és nekem is megfelelő –, távozhatok, egyébként az Újpest játékosa vagyok.

NOVOTHNY SOMA
Született: 1994. június 16., Veszprém
Posztja: csatár
NB I-es mérkőzések/gólok száma: 104/38
Magassága/testsúlya: 185 cm/78 kg
Klubjai: Veszprém (2003–2012), SSC Napoli (olasz, 2012–2016), Paganese (olasz, kölcsönben, 2013–2014), Mantova FC (olasz, kölcsönben, 2014), FC Südtirol (olasz, kölcsönben, 2015), Diósgyőr (kölcsönben, 2015–2017), Újpest (2017–), Puszan IPark (dél-koreai, kölcsönben, 2019)
Legnagyobb sikerei: magyar bajnoki bronzérmes (2018), NB I-es góllövőlista-2. (2018), Magyar Kupa-győztes (2018)

– Igaz, hogy leginkább Ázsiából érdeklődnek ön iránt?
– Volt onnan néhány telefonhívás, de a menedzseremet arra kértem, csak akkor szóljon, ha konkrétum van. Ázsiából vannak érdeklődők, de kézzelfogható ajánlat egyik csapattól sem érkezett, márpedig én addig csakis az Újpestre koncentrálok. Próbálom úgy alakítani, hogy a figyelmemet ne vonja el semmi, és ez jól is működik. Úgy készülök, hogy tavasszal ismét az NB I-ben kell helytállnom.

– Nem hiányzik Dél-Korea?
– De, hiányzik. Amennyire nehéz volt beleszokni az életvitelükbe, felvenni az ottani életritmust, szokásokat, a végére annyira megkedveltem az országot. Az emberek rendkívül kedvesek voltak, az egyik ausztrál csapattársam jó barátom lett, a többiek csak azért nem, mert a nyelvi nehézségek ezt igencsak megnehezítették. Kevesen beszélnek angolul, aki pedig igen, elég gyenge szinten, a dél-koreai játékosokkal így megmaradt a csapattársi viszony. Jól éreztem magam, nem bántam meg, hogy belevágtam a kalandba, de nem azon töröm a fejem nap mint nap, milyen jó lenne még most is ott futballozni.

– A Tiszakécske elleni első edzőmérkőzésen betalált, Cipruson a görög másodosztályú Apollon Larisza ellen meg duplázott. Elkapta a fonalat?
– Ezt azért talán még korai kijelenteni. Örülök, hogy eddig mind a két idei felkészülési mérkőzésen a kapuba találtam, de azt is tudom, ez nem mérvadó. Nálam az edzőmérkőzések nem számítanak, arra valók, hogy formába lendüljünk, hogy a csapatjáték formálódjon. Ezek a gólok arra mindenképpen jók, hogy az önbizalmamat növeljék, ne görcsöljek amiatt, mikor jön az első, de semmi több… Egy hét múlva elkezdődik a bajnokság, na, onnantól kell gólokat lőni, nem itt, Cipruson.

– A sok edzéstől fáradtak még, vagy frissülnek már az izmok?
– Amióta Cipruson vagyunk, majdnem minden nap két edzésünk van. Hol a konditeremben, hol a füves pályán tréningezünk, úgyhogy nem unatkozunk. Esténként jószerével arra van erőnk, hogy leüljünk és lejátsszunk néhány römipartit, aztán mindenki az ágya felé veszi az irányt, senkit sem kell altatni.

– Szombaton az utolsó edzőmérkőzés következik, az ellenfél az orosz élvonalbeli FK Ufa lesz. Jön az újabb Novothny-gól?
– Jó lenne!

– A Debrecen elleni bajnoki nyitány szóba sem kerül még?
– A ciprusi edzőtáborban keveset beszélgettünk még az első tavaszi bajnokiról, sőt, egyáltalán nem került szóba a Loki elleni összecsapás. Ezekben a napokban az edzésekre összpontosítunk, arra, hogy minden részlet a helyére kerüljön. A Debrecen elleni mérkőzés nem ígérkezik könnyűnek, a Lokihoz a télen Vitelki Zoltán személyében új edző érkezett, biztosan mennek majd előre… Mi most még a saját taktikánkat gyakoroljuk, Nebojsa Vignjevics szereti, ha a játékosok csukott szemmel is tudják, mi a dolguk.

– Marad a régi újpesti stílus?
– A jól bevált taktikát gyakoroljuk, de azért néhány apróbb újítás biztosan lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik