U17: újra Puskás-Suzuki-kupa!

Vágólapra másolva!
2021.07.01. 16:23
null
Felcsúton ismét megrendezik Európa egyik legnagyobb U17-es tornáját (Fotó: Tumbász Hédi)
Egy év kihagyás után Felcsúton ismét megrendezik Európa egyik legnagyobb U17-es tornáját. A 14. Puskás-Suzuki-kupán a rendező Puskás Akadémia hat elvesztett döntő után először szeretne nyerni.

Alapesetben úgy kellene kezdenünk, hogy csakúgy, mint 2020-ban, Felcsúton idén is megrendezik a Puskás-Suzuki-kupát, ám miután tavaly a világjárvány miatt elmaradt az esemény, a megfogalmazás úgy helyes: két év elteltével ismét nyolc csapat méreti meg magát az U17-es korosztály Európa-hírű tornáján.

Noha korábban rendre Pünkösdkor futballoztak a fiatalok, ezúttal július 26. és 30. között lesz a torna.

GÖRCS NÉLKÜL KELL JÁTSZANI

A Puskás Akadémiában többek között Gruber Zsombor is szerephez jut. Róla érdemes tudni, hogy az előző idény nagy részében már a klub NB III-as csapatához tartozott, sőt, a Paks ellen már az NB I-es együttes kispadján ült.

Csak három meccset játszottam az U17-ben, de örülök, hogy bajnokok lettünk: az idény megkoronázása lenne, ha a Puskás-Suzuki-kupán megszereznénk az első helyet – mondta Gruber Zsombor. – Hogy van-e rajtunk nyomás a hat elvesztett döntő miatt? Nyomás mindig van, de bízom benne, jól kezeljük a helyzetet. Néhány nappal ezelőtt ott lehettem a felnőttek ausztriai edzőtáborában, ahol Spandler Csabával – aki már korábban már játszott a Puskás-Suzuki-kupán, sőt, gólt is szerzett a Real Madrid ellen – beszéltem a tornáról: jólesett, hogy biztatott, azt mondta, fontos lesz, hogy görcs nélkül játsszunk."

És hogy mit tanácsol a felcsúti fiataloknak a klub egyszer válogatott Géresi Krisztián, aki korábban maga is szerepelt a tornán?

Hatalmas lehetőség a torna, hiszen a világ minden részéről lesznek megfigyelők – mondta a felcsútiak huszonhét esztendős támadója. – Mostani fejjel azt mondom, az a jó hozzáállás, ha egy labdarúgó minden egyes edzésre úgy megy ki, mint ha mondjuk a Puskás-Suzuki-kupán játszana döntőt! Mindenki nyerni akar, de lazának kell maradni, élvezni kell a torna minden pillanatát."

A tornát megelőző sajtótájékoztatón Mészáros Lőrinc, az Akadémia kuratóriumának elnöke megjegyezte, szokás szerint ismét erős a mezőny. Ennek ellenére a Puskás Akadémia célja, hogy hat elveszített finálé után az első helyen végezzen.

Tizenöt éve működik az Akadémia, ez lesz a tizennegyedik torna, amely véleményem szerint a legerősebb az U17-es korosztályban – mondta Mészáros Lőrinc.Világjárvány után vagyunk, a pandémia nagy csapást mért a sportra is, de erős a mezőny, sokan kíváncsiak a Puskás-Suzuki-kupára. A tornán olyan tehetségek villantak már meg, mint a spanyol válogatott Álvaro Morata, de Sallai Roland és Kleinheisler László is futballozott itt – rájuk is nagyon büszkék vagyunk! Jó meccseket fogunk látni, szeretném, ha hat elvesztett döntő után a Puskás Akadémia nyerne. A magyar Suzuki Zrt. támogatása óriási segítség, Magyarország egyik legnagyobb vállalata segít bennünket. A játékosoknak azt kívánom, fejlődjenek, mutassák meg a tehetségüket, biztos vagyok benne, sokukra felfigyelnek majd!”

A Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója, Maszato Acumi csak január óta él az országban, de már tisztában van vele: ami Japánban a cselgáncs, az Magyarországon a futball.

Büszkék vagyunk rá, hogy a tavalyi kényszerszünet után ismét nyolc csapat lehet itt a tornán – mondta a vállalat magyarországi részlegének első embere. – Csak január óta élek itt, de látom, nálunk Japánban a cselgáncsnak vannak olyan hagyományai, mint itt a futballnak. Kollégáimtól tudom, nem akárkik futballoztak korábban ezen a tornán, a felnőtt Európa-bajnokság után ismét egy színvonalas tornának ad helyet Magyarország. Szurkolni megmérettetni magunkat az egyik legizgalmasabb lehetőség, és bár a kupát csak egy csapat hódíthatja el, mindenki számára nagy élmény lesz.”

Balról jobbra: Szöllősi György, Mészáros Lőrinc, Maszato Acumi és Liszkai Dezső (Fotó: Tumbász Hédi)
Balról jobbra: Szöllősi György, Mészáros Lőrinc, Maszato Acumi és Liszkai Dezső (Fotó: Tumbász Hédi)

Aztán a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás-ügyek nagykövete, a Puskás-Suzuki-kupa ötletgazdája és évekig főszervezője, Szöllősi György ment vissza az időben egészen 2007-ig. Tizennégy évvel ezelőtt egy este csörrent meg a telefonja, és az akkori beszélgetésnek is köszönhető, hogy Európa egyik legrangosabb U17-es tornájának már hosszú ideje Felcsút ad otthont.

Amikor 2007-ben egy NS-lapzárta közben dr. Mezey György azzal hívott fel, hogy a Magyar Suzuki a legnagyobb hazai gyárként szívesen összekötné a nevét a legismertebb magyar ember nevével, és gondolkodjak a dolgon, csak titkon reméltem, hogy tizennégy év elteltével már sikersztoriként és évtizedes hagyományként emlegethetjük majd a Puskás-Suzuki-kupát. Ma pedig kétségtelenül ez a helyzet, ami a Puskás Akadémia és a Magyar Suzuki elkötelezettségét dicséri. Minthogy egy ilyen kezdeményezés esetében a folytonosság és a hagyománytisztelet kulcsfontosságú, a kényszerű járványszünet utáni újrakezdés lendülete ugyanolyan jelentős, mint annak idején a kezdésé volt. Fontos jelkép a torna, mert történetének bő évtizede alatt nemcsak a felcsúti Puskás Akadémia lett a sportág meghatározó klubja és szakmai műhelye, hanem a magyar futball is óriásit fejlődött, az Eb-re kétszer kijutó magyar válogatott soraiban mindkétszer volt Puskás-akadémistákkal, PSK-szereplőkkel” – mondta Szöllősi György.

Ahogy megszokhattuk, a tornán a nyolc csapatot két négyes csoportba osztották: az A-csoportba került a Csíkszereda, a Panathinaikosz, a Bayern München és a Puskás Akadémia, a B-csoportba a címvédő Flamengo, a Sporting, a Genk és a Budapest Honvéd – tájékoztatott Liszkai Dezső, a Puskás Akadémia igazgatója.

A-CSOPORT
CSÍKSZEREDA
Panathinaikosz (görög)
Bayern München (német)
PUSKÁS AKADÉMIA

B-CSOPORT
Flamengo (brazil)
Sporting CP (portugál)
Genk (belga)
BUDAPEST HONVÉD

Géresi Krisztián (balra) és Gruber Zsombor (Fotó: Tumbász Hédi)
Géresi Krisztián (balra) és Gruber Zsombor (Fotó: Tumbász Hédi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik