Tv-csúcsot hozott a derbi; május óta utolsó lenne a DVTK

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.23. 11:27
A labdarúgó NB I 31. fordulójára visszatekintő, szokásos gyűjtésünkben fókuszban a DVTK újabb veresége és gyenge tavaszi szereplése, a Ferencváros–Újpest derbi televíziós nézettsége, a paksi számolgatás és a kaposvári Pogacsics Krisztián hibája.


A FORDULÓ TV-CSÚCSA – FTC–ÚJPEST

Az MTVA sportosztályának tájékoztatása szerint az M4 Sport 6.7 százalékos közönségarányt ért el a Fradi–Újpest (1–0) közvetítésekor. Szombat este 243 ezren nézték végig az M4 Sporton a Ferencváros–Újpest derbit.

Az MTVA sajtóosztályának hétfői tájékoztatása szerint a mérkőzés ideje alatt az M4 Sport továbbra is piacvezető volt a férfiak körében, a teljes népességet figyelembe véve pedig a második legnézettebb csatorna volt idehaza. A közvetítés ideje alatt 526 ezren kapcsoltak az M4-re legalább egy percre, az élő online adást pedig több mint 17 ezren követték. (MTI)

A FORDULÓ KIÜTÉSE – DEBRECEN

A debreceni szurkolók megérezték, hogy tényleg nagy a baj. Így a nem túl nézőbarát, 21.05-ös kezdési időpont ellenére is sokan biztatták vasárnap a kedvenceiket. Miután a Kisvárda Master Good elhozta a három pontot a sereghajtó Kaposvár otthonából (2–1), egyértelművé vált, hogy a Lokinak egyetlen menekülési útvonal maradt: a Diósgyőr legyőzése. Az elmúlt hetekben rendszerint görcsösen futballozó debreceni együttes ezúttal remek produkcióval rukkolt ki, 4–0-ra felülmúlta ellenfelét – igaz, ehhez kellett Szécsi Márk, aki hamar kétgólos előnyhöz juttatta a hazaiakat.

„Győzelmi kényszerben léptünk pályára, de a csapat ezúttal megbirkózott a teherrel – nyilatkozta a két gólt szerző támadó. – Rendben voltunk fejben, s mindenki nagy lelkierőről tett tanúbizonyságot. Fontos volt a siker, de egyszerűen nem volt más választásunk, mint nyerni. Szerdán újabb létfontosságú csata vár ránk, s hasonló teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy Mezőkövesden olyan eredményt érjünk el, amely után szombaton, hazai pályán kiharcolhatjuk a bennmaradást.”

Nem véletlen, hogy Szécsi Márk nem sokkal a Diósgyőri VTK elleni 4–0-s siker után már a következő fordulóra összpontosított. A DVSC vasárnapi győzelmével annyit mindenképpen elért, hogy sorsának irányítását a saját kezébe vette. A Lokinak ugyanis „csak” meg kell nyernie a hátralevő két meccsét, és akkor nem számít, mit játszanak az ellenlábasok, a hétszeres bajnok marad az NB I-ben. Minden egyéb esetben az eredmények kedvező alakulására van szükség ahhoz, hogy Debrecenben a következő idényben is élvonalbeli meccseket rendezhessenek.

„Valóban nagyon fontos, hogy mi dönthetünk a sorsunkról – magyarázta Kondás Elemér, aki a Kaposvári Rákóczi elleni hazai 1–1-es döntetlen után vette át a csapat irányítását Vitelki Zoltántól. – Két héttel ezelőtt érkeztem a csapathoz, emlékszem, még meg sem tartottam az első edzésemet, amikor máris nehezebb helyzetbe kerültünk a riválisok eredményei miatt. Most talán egy kicsit fordult a kocka. A Diósgyőr ellen nagy szenvedéllyel, fegyelmezetten futballoztak a srácok, s ami ennél is fontosabb: eredményesek voltak. Jól mentünk át védekezésből támadásba, s hamar kétgólos előnyt szereztünk, de nagyon kellett, hogy a félidőre tovább növeljük a különbséget. Tudtam, hogy a DVTK többre képes annál, mint amit az első játékrészben nyújtott, s ezt be is bizonyította, hiszen a szünet után jól játszott. Igazán a negyedik gólunk után nyugodtam csak meg, ekkor már biztos voltam benne, hogy megszerezzük a létfontosságú három pontot.”

A debrecenieknek az eredményes játék mellett arra is figyelniük kellett, hogy ne veszítsenek el több játékost a folytatásra, hiszen a vasárnap benevezett keretből nyolcan voltak egy sárgalapnyira az eltiltástól.

„Amikor megörököltem a csapatot, akkor tudatosult bennem, hogy sokan vannak az egymeccses eltiltás küszöbén, ami ilyen kiélezett bajnoki hajrában nagyon veszélyes – folytatta a debreceniek edzője. – Szerdán elvesztettük Bódi Ádámot, ezúttal sikerült lehoznunk a meccset úgy, hogy mindenki pályára léphet Mezőkövesden is, ez a jelen helyzetben mindenképpen örömteli.”


A Mol Fehérvár elleni bajnoki (0–1) lefújása után kiállított és három találkozóról eltiltott Bódi Ádám a Debrecen játékának egyik kulcsfigurája. Vasárnap este Tőzsér Dániel, valamint Varga Kevin át tudta venni a szerepét – ők ketten jeleskedtek az előkészítésben.

„Bódi Ádám hiányzott, az ő játéka fontos a csapatnak, érte is küzdöttünk – mondta a két gólpasszt jegyző Varga Kevin. – Megvalósítottuk azt, amit elterveztünk, lezártuk a területeket, majd a gyors szélsőink révén a kontrákra tudtunk építeni. Belekapaszkodtunk az utolsó szalmaszálba, s remélem, a csapat önbizalma is visszatért. Ez fontos, hiszen Mezőkövesden kemény meccs vár ránk, egyik csapatnak sem jó a döntetlen.”

A FORDULÓ BOSSZÚSÁGA – DIÓSGYŐR

A diósgyőriek edzője, Feczkó Tamás felettébb feszülten értékelt a DVSC-től elszenvedett vereség után, szerinte a vasárnapi bajnokin csak a szurkolóik nyújtottak első osztályú teljesítményt.

Öt forduló után a tabella utolsó helyén szerénykedett a Diósgyőri VTK, mérlege egy győzelem és négy vereség volt. A vezetőség edzőváltásra szánta el magát, és a spanyol Fernando Fernándezt – aki összesen negyvennégy NB I-es bajnokin irányított magyarországi pályája során – Feczkó Tamás váltotta a kispadon.

A kiesőjelöltből aztán éremre pályázó csapat lett: a 26. forduló után már a negyedik helyen állt, és csupán öt pont választotta el a dobogó alsó fokán lévő Mezőkövesd Zsórytól. Közel volt tehát a bronzhoz a DVTK, csakhogy jött három vereség: a Kaposvártól (0–3), a Puskás Akadémiától (1–2) és legutóbb, vasárnap a Debreceni VSC-től (0–4). Érthető, hogy a debreceni Nagyerdei Stadionban kapott négyes után feszülten értékelt Feczkó Tamás, a diósgyőriek edzője.

„Csak a szurkolóink nyújtottak első osztályú teljesítményt”
– foglalta össze tömören a véleményét.

A felvetésre, mely szerint csaknem egy héttel korábban még a harmadik hely egyik esélyesének számított a Diósgyőr, így válaszolt: „Sosem voltunk a bronzérem esélyesei! Jól szerepeltünk, menekültünk a kiesés elől, stabil középcsapattá váltunk. Ott vagyunk a helyünkön, ahová tartozunk.”

A DVTK a bajnokság újraindulása, vagyis a 26. forduló óta eltelt időszak eredményei alapján, négy szerzett ponttal az utolsó (a Kaposvár is négy pontot szerzett azóta, de a somogyiaknak jobb a gólkülönbségük).

AZ ÚJRAINDULÁS ÓTA (26. FORDULÓ) ELTELT IDŐSZAK TABELLÁJA
1. Zalaegerszegi TE FC64215–4+1114
2. Ferencvárosi TC64210–3+714
3. Puskás Akadémia FC632110–8+211
4. Paksi FC623111–8+39
5. Mol Fehérvár FC62317–5+29
6. Újpest FC62227–6+18
7. Budapest Honvéd62136–8–27
8. Kisvárda62134–6–27
9. Debreceni VSC61239–10–15
10. Mezőkövesd Zsóry FC61235–8–35
11. Kaposvári Rákóczi FC61146–14–84
12. Diósgyőri VTK61143–13–104

A FORDULÓ SZÁMOLGATÁSA – PAKS

A vasárnapi kisvárdai és debreceni győzelem nem könnyítette meg a bennmaradásért küzdő Paksi FC helyzetét.

Újságírói kérdésre szombat este, a Puskás Akadémiától elszenvedett 3–1-es vereséget követően Osztermájer Gábor, a tolnaiak szakvezetője nem beszélt mellé, amikor a bennmaradás lehetőségeit taglalta, két verziót is felvázolt, hogy csapata hogyan őrizheti meg előnyét a Debrecennel szemben. A magyar labdarúgásban meglehetősen szokatlan ez a fajta őszinteség, mert gyakoribb a „nem foglalkozunk a riválisok eredményeivel”, illetve a „csak a következő mérkőzésre koncentrálunk” kijelentés.

„Nehéz függetleníteni magunkat a vetélytársak eredményeitől, s nem hiszem el, hogy más csapatoknál nem számolgatnak, nem kalkulálnak – jelentette ki Osztermájer Gábor, a Paksi FC vezetőedzője. – Hasonlóan tettünk mi is, amikor másfél hete Zalaegerszegen játszottunk. A bajnoki este kilenckor kezdődött, s közvetlenül előtte ért véget a Debrecen–Puskás Akadémia mérkőzés, persze, hogy figyeltük az eredményt.”

A Paksi FC jelenleg a 10. helyen szerénykedik, két ponttal előzi meg a kieső helyen lévő Debrecent. A hétközi fordulóban a zöld-fehérek hazai pályán játszanak a Diósgyőrrel, míg a Loki idegenben a harmadik helyért hajtó Mezőkövesddel méri össze az erejét.

„Vasárnap a Kisvárda és a Debrecen is győzött, de a képlet nem változott, vagyis a Diósgyőr ellen csak a győzelem az elfogadható – mondta a paksiak edzője. – Ellenfelünk vélhetően nem sorozatos vereségekkel szeretné befejezni az idényt, nem lesz egyszerű mérkőzés. Az eredmények egyre inkább úgy alakulnak, hogy az utolsó fordulóban sorsdöntő lehet a debreceni mérkőzésünk.”

A paksiak az elmúlt hetekben a Ferencváros (2–2) és a ZTE FC (3–3) ellen is kétgólos hátrányból mentettek meg egy-egy pontot, s szombaton Felcsúton sem sok hiányzott a hasonló eredményhez, mivel 2–0-s hazai vezetés után a Paks szépített, ráadásul helyzeteket dolgozott ki az egyenlítéshez. Végül a Puskás Akadémia biztossá tette győzelmét (3–1).

„Nagyon szépen hangzik, hogy a játékosaim mentálisan erősek, mert képesek hátrányból egyenlíteni, de a kispadnál nyugodtabb lennék, ha már hamarabb eldöntenénk végre egy mérkőzést” – hangsúlyozta Osztermájer Gábor.

Meglehet, hogy a keret legeredményesebb játékosa, Könyves Norbert szerdára felépül sérüléséből, ugyanakkor szinte biztos, hogy lábfejzúzódása miatt Böde Dániel az idényben már nem léphet pályára.

A FORDULÓ HIBÁJA – POGACSICS KRISZTIÁN

Nyolcvanadik élvonalbeli mérkőzését alighanem elfelejtené Pogacsics Krisztián. Az NB I-től már biztosan búcsúzó Kaposvári Rákóczi kapusa vasárnap délután a tizenhatoson kívül akart fejjel tisztázni, de a vizes füvön megcsúszó, felpattanó labda ívét nem jól számította ki, a kisvárdai Sztavrosz Cukalasz így az üres kapuig sétálhatott a labdával (ezzel lett 1–0 a 2–1-re nyerő Kisvárda javára).

„Nagy hiba volt – mondta lapunknak a 34 éves Pogacsics Krisztián. – Ahogy előreívelték a labdát, úgy éreztem, ki kell jönnöm, a labda nem jut el a tizenhatoson belülre. Fejelni akartam, de magasra pattant, nem értem el – szörnyű érzés volt. Abban a pillanatban tudtam, ilyen a kapus élete: ha mi hibázunk, abból a legtöbbször gól lesz. Ez sajnos nem nézett ki jól. Visszanéztem többször a helyzetet, utólag úgy látom, talán gyorsult annyit a labda a füvön, hogy bejött volna a büntetőterületen belülre, ahol már kézzel is megfoghattam volna. Ugyanakkor a kapusok gyakran mondják: ha döntöttél, elindultál, hiba menet közben változtatni, megtorpanni, visszalépni. Ha elindítottad a mozgást, vidd végig – de ez most nem segített.”

A tapasztalt kapus korábban többször a mezőny legjobbja volt, a kaposvári csapat erősségei között tartják számon, és ha őszinték vagyunk: ha már hibázik valaki, inkább a matematikailag biztossá váló kiesés után történjen meg, mint előtte.

„Huszonévesen bizonyára sokáig rágódtam volna a történteken – mondta Pogacsics Krisztián. – Harminc felett már gyorsabban feldolgozza az ember. Biztosan segített, hogy két gyermekem várt otthon. Az ölelésük könnyebbé teszi a felejtést. Az edzőnk, Waltner Róbert azt mondta, hogy sokszor segítettem korábban a csapaton, most a csapatnak kellett volna segítenie nekem. Ezzel le is zárta az esetet, mert tudja, ilyesmi sajnos benne van a futballban. Jólesett, amit mondott. A kapusedzőm, Szűcs Lajos arról beszélt, hogy a hibát követően több helyzetben is jól avatkoztam közbe, vagyis a folytatásban nem érződött rajtam, hogy a gól megzavart volna, ez pedig pozitívum. Szerdán jön a következő mérkőzés, arra kell figyelni, a Honvéd ellen szeretnék minél többet segíteni a csapatomnak.”

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2019–2020, 31. FORDULÓ
JÚNIUS 19.,PÉNTEKHELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
ZTE–Budapest Honvéd 2–0
Zalaegerszeg,ZTE Aréna4745Pintér Csaba
JÚNIUS 20., SZOMBAT
Mezőkövesd–Mol Fehérvár 2–1Mezőkövesd,Városi Stadion1500Karakó Ferenc
Puskás Akadémia–Paks 3–1
Felcsút, Pancho Aréna800Berke Balázs
FTC–Újpest 1–0
Budapest,Groupama Aréna 15 727Bogár Gergő
JÚNIUS 21., VASÁRNAP
Kaposvár–Kisvárda 1–2
Kaposvár,Rákóczi Stadion995Farkas Ádám
DVSC–DVTK 4–0
Debrecen,Nagyerdei Stadion4650Bognár Tamás
GÓLLÖVŐLISTA

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC31227257–23+3473
2. Mol Fehérvár FC31178654–28+2659
3. Mezőkövesd Zsóry FC31148942–29+1350
4. Puskás Akadémia FC311311749–39+1050
5. Zalaegerszegi TE FC311191149–41+842
6. Diósgyőri VTK311251438–46–841
7. Budapest Honvéd311181231–40–941
8. Kisvárda311151539–42–338
9. Újpest FC311071438–44–637
10. Paksi FC311071441–50–937
11. Debreceni VSC311051646–56–1035
12. Kaposvári Rákóczi FC31422525–71–4614

AZ NB I HÁTRALÉVŐ FORDULÓINAK MENETRENDJE

32. FORDULÓ
Június 23., kedd
18.55: Mol Fehérvár FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
21.05:
Újpest FC–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Június 24., szerda
16.55:
Mezőkövesd–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
19.00:
Bp. Honvéd–Kaposvári Rákóczi (Tv: M4 Sport)
19.00: Kisvárda–Puskás Akadémia (Tv: Duna World)
21.05: Paksi FC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)

33. FORDULÓ
Június 27., szombat
15.15:
ZTE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
17.30: Diósgyőri VTK–Kisvárda (Tv: Duna World)
17.30: Újpest FC–Kaposvári Rákóczi
17.30: Debreceni VSC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
20.00: Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
20.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Tv: Duna World)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik