Több mint 80-szor változott a kövesdi játékoskeret 2016 óta!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2017.10.20. 11:31
null
A játékosok és az edzők gyakran cserélődnek Mezőkövesden, de vannak kitartó szurkolók (Fotó: Meder István)
A Mezőkövesd NB I-es mérlege a kispadon, illetve az öltözőben a 2016-os nyári feljutás óta: 82 változás a keretben, három a kispadon, a vezetőedzői poszton. Élvonalbeli magyar futballtanmese következik a Matyóföldről.

 

RADVÁNYI MIKLÓS IS CSAPDÁBA ESETT

„A sok kudarc mentálisan megviselte a csapatot, nem tagadom, engem is. Át kell gondolni, mi az, ami még nem káros az ember egészségére. Azt gondolom, a hét elején leülünk az elnök úrral, nyugodtan átbeszéljük a helyzetet, és egyeztetünk a folytatásról” – ezt Radványi Miklós nyilatkozta még a Mezőkövesd vezetőedzőjeként a DVSC-től elszenvedett 2–0-s vereség után. Majd néhány nappal később a klub közös megegyezéssel szakított a szlovákiai szakemberrel, akit Kuttor Attila váltott a kispadon.

Radványi fenti nyilatkozata szimpatikus volt, mert arról árulkodott, hogy nem kapaszkodik mindenáron, két kézzel a kispadba, ő is belátta, hogy ami nem működik, azt nem érdemes erőltetni. Az edző tehát megy, viszont a kezdeményezésére szerződtetett szlovákiai légióshad egyelőre marad. Hét szlovák vagy szlovákiai magyar légiósa van a klubnak, melyből ötöt már Radványi javaslatára igazolhattak át.

A Mezőkövesd is beleesett abba a játékospolitikai csapdába, amelybe gyakran belesétálnak a klubok, ha a külföldről érkező edzőjük kezdetben nem megfelelően méri fel az NB I erősségét. Kicsit ez tükröződik abból az interjúból is, amelyet Radványi a felvidéki Új Szónak adott:

„Lehet, hogy sokan meglepőnek tartják, ám szerintem erősebb az NB I, jóval több pénz áramlik a fociba, mint Szlovákiában – mondta a Mezőkövesdről távozó szakember az elmúlt hónapokban megszerzett tapasztalatai alapján. – Minden csapat anyagilag stabil, és az utolsó is legyőzheti a listavezetőt. A szlovák bajnokságban viszont csak 6–7 együttesnek nincsenek anyagi gondjai, a többiek a túlélésért küzdenek. Ez meglátszik az eredményeken is, a favorit nagyon ritkán kap ki alsóházi együttestől.”

De hogy átlássuk, mi is történt Kövesden, és hogy a történetből tanulságokat tudjunk levonni, érdemes megnézni, honnan hová jutott a 2016 őszén, a 19. fordulót követően Pintér Attilával még az 5. helyen álló csapat.

PINTÉR ÉPÍTETT, SZIVICS ÁTÉPÍTETT – A JÁTÉKOSOK MEG JÖTTEK-MENTEK

Pintér Attila 2016 nyarán 15 új játékost szerződtetett Kövesdre, miután feljutott a csapattal az élvonalba, plusz egy labdarúgó kölcsönből tért vissza, miközben másik 15 futballista távozott. Télen aztán Pintér Attila is távozott, nem állt ellen az NB II-es Puskás Akadémia FC csábításának, és Felcsútra szerződött. Érkezett a helyére a szerb Tomiszlav Szivics, aki félig-meddig újrakezdte a csapatépítést: hat játékost igazolt, nyolcan távoztak. Írd és mondd, 2016 júniusától és 2017 februárjáig, vagyis bő fél év alatt 45 változás történt a játékoskeretben, egy a kispadon…

Szivics viszont nemcsak a játékoskeretet, hanem a csapat játékát is szerette volna teljesen megreformálni, mondván a 19 meccsen szerzett 21 gólt kevésnek találja, sokkal támadóbb szellemű csapatot szeretne. Ekkor érkezett például a Szivics elképzelése szerint az NB I egyik legjobb csatárának jövendölt Lazar Veszelinovics, aki azóta 17 NB I-es meccsen két gólt szerzett. Az újabb átalakításoknak az lett az eredménye, hogy a csapat tavasszal a 21. és a 26. forduló között produkált egy olyan ötmeccses sorozatot, amely során csak egy pontot szerzett, és hiába kezdte az 5. helyről a tavaszt, kezdett visszacsúszni a kiesőzóna felé. Sziviccsel tavasszal összesen tíz bajnokit játszott a Mezőkövesd, ebből hatot elveszített és miután csak nyolc pontot szerzett, a 29. forduló után jött az újabb edzőváltás. Szivics a menesztése után már azzal vagdalkozott, hogy ez nem is NB I-es keret, miközben érkezésekor még hét ponttal előzte meg a Mezőkövesd a 11. helyezettet, távozásakor már csak egy pontra volt a kieső helytől.

Érkezett a dunaszerdahelyi születésű, évekig a szlovák élvonalban dolgozó Radványi Miklós, akivel a csapat igyekezett visszatalálni a pintéri útra (hírlik, hogy Pintér ajánlotta a felvidéki szakembert a kövesdiek figyelmébe). A játékosok azért is küzdhettek, hogy bizonyítsák a Pintér után abszolút rossz döntésnek bizonyuló, hozzá képest teljesen más felfogású, más játékot elképzelő Szivicsnek, hogy téved, mert a keret igen is NB I-es. Ezt sikerült is megmutatni, ugyanis a Radványival négy meccsen szerzett öt pontnak köszönhetően bennmaradt a csapat.

RADVÁNYI IS ÁTALAKÍTOTT – 82 VÁLTOZÁS EGY ÉV ALATT

Majd miután bizonyították, hogy az egy élvonalbeli keret, a nyáron 21 futballista távozott különböző okok miatt. Volt akit jó pénzért értékesítettek (Molnár Gábor), akadt aki a szerződése lejártával külföldre szerződött (Egerszegi Tamás), volt aki már kölcsön volt adva, majd végleg elment (Frőhlich Roland), négy játékosnak lejárt a kölcsönszerződése, kettőt pedig a Mezőkövesd adott kölcsön. A helyükre jöttek 16-an, különböző turnusokban. Ez azt jelenti, hogy ezen a nyáron is volt összesen 37 változás a Mezőkövesd aktuális keretében. Bő egy év alatt 82!

Hát az ilyen, és ehhez hasonló példák miatt írtuk az őszi, NB I-es piacelemző cikkünkben, hogy az ismét növekvő légiósszám mellett több magyar élvonalbeli klub játékospolitikájából hiányzik az állandóság, és ez nagyban hozzájárul a rendkívül hullámzó teljesítményekhez. Gyakran teljes kezdőcsapatok cserélődnek ki néhány hónap alatt, és több játékos is félévente vált klubot. A Mezőkövesd például tavaly novemberben szerződtette a szerb-magyar Mihailo Milutinovicsot, aki az NB I-ben nem játszott, majd három hónap múlva kölcsönadták Kozármislenybe, a nyáron pedig visszatért Szerbiába…

És akkor nézzük, hogy a 82 változás milyen csapatot eredményezett erre a szezonra a Matyóföldön. A Mezőkövesd két győzelemmel rajtolt, a 2. forduló után még vezette is a tabellát, azóta viszont sorozatban tíz meccsen maradt nyeretlen: háromszor ikszelt, hétszer kikapott.

A SZLOVÁKIÁBÓL ÉRKEZŐK NEM JELENTENEK ERŐSÍTÉST – ÉS NEM CSAK MEZŐKÖVESDEN…

A SÉRÜLÉSEK ÉS A HIÁBAVALÓ VIDEÓZÁS

„A játékosok végig partnerek voltak, nagyszerűen dolgoztak az edzéseken, éppen ezért nem volt egyszerű megélni, hogy a mérkőzéseinken sorra jönnek a hibák – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a távozása kapcsán Radványi Miklós. – Nem tagadom, ez borzasztóan megviselt, hiszen az ember labdarúgóként és edzőként is sikerélményekre vágyik. Ilyenkor valahol törvényszerű, hogy elveszíted a hitedet, és azt mondod, talán azzal tudsz segíteni a klubnak, hogy felállsz a kispadról.”

„A tavasszal négy meccsel az idény vége előtt érkeztem Mezőkövesdre, 2018 nyaráig szóló szerződést írtam alá, vagyis akkor is maradtam volna, ha kiesünk – folytatta a szakember. – A bennmaradás örök élmény, és bizakodtam a rajt előtt. Az első fordulóban olyan csapattal álltunk fel Debrecenben, amelynek kilencven százaléka velem edzett a felkészülés alatt, és még egy félidőt emberhátrányban játszva is nyertünk, majd kétgólos hátrányból vertük meg a jó erőkből álló Paksot. Aztán az alapemberek közül Gohér Gergő, Novák Csanád és Róbert Pillár is megsérült, és bár aki lehetőséget kapott, bizonyítani akart, hiányzott az a plusz, amit a jó fizikai állapot adhat meg. Amikor olyan visszajelzést kapsz, hogy minőségi az edzésmunka, hat-hét órát videózással töltesz, hogy a legaprólékosabban felkészítsd a játékosaidat, ennek ellenére a hétvégén görcsös futballistákat látsz, és nincs sikerélményed, eljutsz oda, azzal segítesz a klubnak, ha távozol. Még akkor is, ha korábban épp a labdarúgóid kértek meg arra, hogy maradj…”

A szakemberrel készült teljes interjú itt olvasható!

A nyáron szerződtetett szlovák, illetve szlovákiai ötös fogatból a kapus, Martin Krnác és Köböl Máté még nem lépett pályára ebben az idényben az NB I-ben, de a feltehetően alapembernek kiszemelt, Szlovákiában jelentős élvonalbeli rutinnal rendelkező Jakub Brasen, Tomás Majtán és Róbert Pillár sem játszottak többet hat meccsnél (Brasen háromszor, Majtán és Pillár egyaránt hat alkalommal szerepelt). Gólt egyikük sem szerzett, pedig Majtán és Brasen a támadósort lenne hivatott erősíteni. Az is igaz, hogy Brasent és Pillárt is sérülés hátráltatta, de előbbi már eleve sérülés után érkezett, tehát kockázatos volt a szerződtetése. A csatár Majtán pedig az előző szezonban előbb a cseh élvonalban játszott 16 meccset és szerzett egy gólt, majd az olasz harmadosztályban produkált egy 14/1-es mérleget. Ezután gondolták azt Mezőkövesden, hogy ő az NB I-ben majd jó lesz…

Majtán és Krnác szerződtetését Radványi sokatmondóan kommentálta az Új Szónak: „Majtán ingyen érkezett, ám elsősorban azért, mert a magyar csatárok jóval nagyobb fizetést kértek volna, ez érvényes Krnácra is, aki harmadik számú kapusnak jött. Az is az igazsághoz tartozik, hogy a magyar focisták nem szívesen jönnek le Pestről Mezőkövesdre, inkább eljátszogatnak az NB II-ben...”

Persze nem csak az említettek teljesítménye marad el a várttól. De azért is emeltük ki őket, mert múlt héten a hazánkban előadást tartó olasz játékosmegfigyelő, Riccardo Guffanti éppen arról beszélt a Nemzeti Sport Online-nak adott interjúban, hogy nem érti, miért érkezik annyi játékos hozzánk a szlovák bajnokságból, amikor az ottani élvonal szintje nem tart előrébb a magyarénál.

Hát igen, mi sem értjük, hogy az igazán kiemelkedő teljesítményt Szlovákiában sem nyújtó futballistákról miért gondolja bárki, hogy itt erősítést jelentenek. Hasonló a helyzet az NB II-ben a Gyirmótnál és a Győri ETO-nál: előbbi hat, utóbbi három játékost igazolt a nyáron Szlovákiából, a Gyirmót a 6., az ETO a 13. helyen áll a tabellán…

Azt most még nem lehet megmondani, hogy az NB I-ben 11. helyen álló Mezőkövesd az új vezetőedzővel, Kuttor Attilával milyen irányba indul majd el, akár szakmailag, akár a játékospolitikát tekintve, de az már most borítékolható, hogy a télen újabb átalakítások lesznek a keretben…

 

MEZŐKÖVESDI JÁTÉKOSMOZGÁSOK 2016 NYARA ÓTA

2017, NYÁR


Érkezők: Iszlai Bence (szabadon igazolhatóként) Jakub Brasen (szlovák, FC DAC 1904 – Szlovákia, szabadon igazolhatóként), Cseri Tamás (Kisvárda), Paul Fadiala Keita (szenegáli, AO Kerkira – Görögország, szabadon igazolhatóként), Koszta Márk (Bp. Honvéd), Köböl Máté (szlovákiai, Somosi TC Salgótarján), Martin Krnác (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia, szabadon igazolhatóként), Lázár Pál (szabadon igazolhatóként, legutóbb Diósgyőri VTK), Tomás Majtán (szlovák, Racing Roma – Olaszország), Frano Mlinar (horvát, FC Wil – Svájc, szabadon igazolhatóként), Murai Márk (TSG Sprockhövel – Németország), Novák Csanád (Vasas), Róbert Pillár (szlovák, FK Senica – Szlovákia), Szalai Attila (Rapid Wien – Ausztria), Vadnai Dániel (MTK Budapest, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: –
Kölcsönből visszatérők: Csirmaz István (Szolnoki MÁV)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:

Távozók: Balogh Béla (MTK Budapest), Czuczi Márton (Pénzügyőr SE), Alekszandar Damcsevszki (macedón-francia, Ermisz Aradippou – Ciprus), Ulysse Diallo (mali, Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként), Marko Dinjar (horvát-magyar, Szeged 2011, szabadon igazolhatóként), Egerszegi Tamás (Miedz Legnica – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Engel Alex (Kazincbarcika, kölcsön után végleg), Fröhlich Roland (ceglédi kölcsön után Ferencváros, onnan kölcsönbe Soroksár SC), Heffler Norbert (balmazújvárosi kölcsön után Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Hegedűs Dávid (Kazincbarcika, szabadon igazolhatóként), Tarmo Kink (észt, Levadia Tallinn – Észtország, szabadon igazolhatóként), Mihailo Milutinovics (szerb-magyar, kozármislenyi kölcsön után FK Zemun – Szerbia), Molnár Gábor (Puskás Akadémia), Orosz Márk (Soroksár, szabadon igazolhatóként), Rácz Ferenc (győri kölcsön után Balmazújváros)
Kölcsönbe távozók: Ribánszki László (szlovák-magyar, Békéscsaba, ismét kölcsönbe), Peter Sulek (szlovák, GKS Katowice – Lengyelország)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Stipe Bacelic-Grgic (horvát, Puskás Akadémia), Branko Pauljevics (szerb, Puskás Akadémia, onnan Újpest), Sós Bence (Debreceni VSC), Vági András (Paks)

2017, TÉL

Érkezők: Balogh Béla (Gyirmót FC Győr, szabadon igazolhatóként), Alekszandar Damcsevszki (macedón, Atirau FK – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), Marko Dinjar (horvát-magyar, Kozármisleny, szabadon igazolhatóként), Farkas Dániel (szerbiai, Szpartak Szubotica – Szerbia), Peter Sulek (szlovák, Vysocina Jihlava – Csehország), Lazar Veszelinovics (szerb, Pohang Steelers – Dél-Korea)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Heffler Norbert (nyíregyházi kölcsön után Balmazújváros), Patrick Mevoungou (kameruni, DVTK), Mihai Nicorec (román-magyar, Cigánd SE), Polényi Gábor (ZTE FC), Jan Vosahlík (cseh, FK Teplice – Csehország)
Kölcsönbe távozók: Fröhlich Roland (Ceglédi VSE), Mihailo Milutinovics (szerb-magyar, Kozármisleny FC)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Devecseri Szilárd (Haladás)

2016, NYÁR

Érkezők: Czuczi Márton (Szigetszentmiklós), Ulysse Diallo (mali, szabadon igazolható, előtte Marítimo – Portugália), Egerszegi Tamás (DVTK, szabadon igazolhatóként), Gohér Gergő (Soroksár), Hudák Dávid (szlovákiai, Slovan Bratislava – Szlovákia), Tarmo Kink (észt, SJK – Finnország), Patrick Mevoungou (kameruni, Canon Yaoundé – Kamerun), Marek Strestík (MTK Budapest), Tomás Tujvel (szlovák, Videoton), Jan Vosahlík (cseh, Slavia Praha, előtte kölcsönben 1. FK Príbram – Csehország)
Kölcsönbe érkezők: Stipe Bacelic-Grgic (horvát, Puskás Akadémia), Devecseri Szilárd (Haladás, ismét kölcsönbe), Branko Pauljevics (szerb-magyar, Puskás Akadémia), Sós Bence (DVSC, ismét kölcsönbe), Vági András (Paks, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérők: Baracskai Roland (Soproni VSE)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók:Bagi István (Békéscsaba), Dvorschák Gábor (Nyíregyháza), Nagy József (ETO FC Győr), Nánási Balázs (felsőtárkányi kölcsön után Ceglédi VSE), Rácz Ferenc (ETO FC Győr), Tajthy Tamás (ETO FC Győr), Tamási Zsolt (Nyíregyháza), Tóth László (Szolnoki MÁV)
Kölcsönbe távozók: Csirmaz István (Szolnoki MÁV), Heffler Norbert (Nyíregyháza), Hosszú Levente (Szigetszentmiklós), Ribánszki László (szlovákiai, Békéscsaba)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Horváth Tamás (Videoton), Szatmári Lóránd (MTK Budapest), Szilvási Péter (Debrecen)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:


NB I, 2017–2018, 13. FORDULÓ
OKTÓBER 21., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Paks–Mezőkövesd 1–1
Paks, Városi Stadion
Berke Balázs
800
Ferencváros–Újpest 1–0
Budapest, Groupama Aréna
Iványi Zoltán
14 114
Videoton–Puskás Akadémia 2–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Kassai Viktor
1000
Vasas–Balmazújváros 1–2
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándor
1034
DVSC–Haladás 1–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Erdős József
6028
DVTK–Honvéd 2–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Szabó Zsolt
4500
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik