Titkok? Ugyan már! – interjú Michael Oenninggel

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2017.04.14. 22:11
null
Michael Oenning nem kezd szócsatákba (Fotó: Szabó Miklós)
Michael Oenning a sikeresség kulcsát a hosszú távú, tudatosan kiérlelt koncepcióban és munkában látja. A Vasas labdarúgócsapatánál továbbra sem elvárás a bajnoki cím, de a német vezetőedző még nem tett le az aranyéremről.




– Csak a három pontról dönt a Ferencváros elleni rangadó, vagy lehet még álmodni a bajnoki címről?

– A bajnoki elsőséggel kapcsolatos elvárásokat sosem mi generáltuk, a szezon kezdte előtt senki nem beszélt az első helyről – mondta Michael Oenning, a Vasas vezetőedzője. – Maradjunk annyiban, hogy az aranyérem továbbra sem elvárás, de nincs még vége a bajnokságnak, várjuk meg, hogy alakul a hátralévő hét forduló. Szombaton a Fradi elleni rangadó következik, s roppant nehéz meccsre számítok. Thomas Doll sokszor látott minket a szezonban, alaposan ismeri a Vasast, biztos vagyok benne, hogy apróságok döntenek majd a három pontról.

LOVRENCSICS GERGŐ: CSAK A GYŐZELEM!
Legutóbbi három meccsén mindössze egyetlen pontot szerzett a Ferencváros, ám Lovrencsics Gergő, a zöld-fehérek szélsője bízik benne, hogy mindenki lezárta magában a történteket.
„Sajnos az utóbbi hetekben rosszul játszottunk, a negatív sorozatot pedig csak akkor törhetjük meg, ha legyőzzük a Vasast – mondta a 28 esztendős futballista. – Ez persze csak akkor sikerülhet, ha mentálisan mindenki rendbe teszi magát, és igazi profiként készül a meccsre. Már nagyon elegem van az elhullajtott pontokból, úgyhogy szombaton semmi más nem számít, csak a győzelem. Az első perctől kezdve arra kell törekedni, hogy bedaráljuk a Vasast, a három ponttal ráadásul megelőznénk őket.”

– A télen látott olyan jeleket, amelyek előrevetítették, hogy tavasszal visszaesik majd a Vasas teljesítménye?
– Benne volt a pakliban. Ősszel sokáig vezettük a tabellát, ami egyfelől önbizalmat adott, másfelől terhet rakott a játékosokra. Az eredménykényszer része a futballnak, ezzel nincs semmi gond, ám a csapatban rengeteg fiatal szerepel, aki korábban sosem élt át hasonló helyzetet. Meg kellett tanulniuk, mit jelent esélyesként pályára lépni, milyen nyomás alatt futballozni, de biztos vagyok benne, hogy a tavaszi vereségek is kellettek ahhoz, hogy a jövőben stabilabbak legyünk. Ám ne feledjük, egy gólnál nagyobb különbséggel egyszer sem kaptunk ki, nem fordult elő, hogy lefutballoztak minket.

– Csakhogy a szerzett pontok csökkenő száma mellett úgy tűnt, a csapat játéka sem közelíti meg a korábban látottakat. Talán csak a Videoton ellen futballoztak úgy, mint ősszel.
– Nem őszi és tavaszi szezonban gondolkodom, hanem bajnoki évadban, éppen ezért nem érdemes egy-egy meccset kiragadni, mindig a folyamatot kell nézni. Szerencsére nagyon sok tehetség futballozik nálunk, ha sikerül őket együtt tartani, a következő években nagyon sok örömet szerezhetnek a drukkereknek, de az életkoruk miatt el kell fogadnunk, hogy most még lefelé és felfelé egyaránt nagyok a kilengések a teljesítményükben.

– Nem lehet, hogy az ellenfelek kiismerték a Vasas játékát?
– Ezt így önmagában elég felületes magyarázatnak érezném. A mai videoelemző-rendszereknek köszönhetően nincsenek nagy titkok, a játékosok képességei sem változnak egyik napról a másikra. Ne feledjük, hogy a meccs előtti taktika és az alapfelállás csak minta, ami akár tíz-húsz-harminc percen belül változhat. A legfontosabb, hogy az egy az egy elleni párharcokat ki nyeri meg nagyobb százalékkal. Egyébként, ha valóban kiismertek volna minket, egyszer sem játszottunk volna jól tavasszal.

„NÉHÁNY JÁTÉKOSNAK MAGÁBA KELL NÉZNIE”
„Nagyon csalódott voltam a Paks elleni vereség után, amely katasztrofális és csalódást keltő volt. Változtatásokra lesz szükségünk, más mentalitással kell kimennünk a pályára – nyilatkozta Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a fradi.hu-nak. – Sajnos, most nem tudjuk azt a játékunkat hozni, ami fontos lenne a bajnokság ezen szakaszában. Néhány játékosnak magába kell néznie, látnunk kell, ki az, aki valóban a Fradiért harcol és dolgozik.”

– A gyengébb eredmények miatt kapott kritikákat mennyire vette a lelkére?
– Ha a kritikus mondatoknak van szakmai alapja, ha érdemes rajtuk elgondolkozni, természetesen átgondolom őket. Egyébként nem foglalkozom velük, nem kezdek szócsatákba, úgyis csak a pályán lehet válaszolni. A Debrecen elleni vereség után kaptunk hideget-meleget, aztán bejutottunk a Magyar Kupa elődöntőjébe, és idegenben, emberhátrányban győztük le a Videotont. Sokan elfelejtik, hogy hosszú távon gondolkodunk, és az építkezésnek még csak az első évében járunk. Tartunk, ahol tartunk, de a napi munkánál és a hétvégi meccsnél talán fontosabb, hogy tudd, mit akarsz látni a csapatodtól két-három-öt év távlatában. Mi is ennek szellemében dolgozunk.

– Más lett volna a szezon, ha nem kell albérletbe menniük, vagy ha nincs annyi sérülés tavasszal?
– Mindkettő hátrány, de egyik sem lehet kifogás. Olyan tényezőkről beszélünk, amelyekre fel kellett készülnünk, erre nem foghatjuk a gyengébb eredményeket. Így kell megoldanunk a feladatot, és bár péntek este még nem tudtam, pontosan kikre számíthatok a Ferencváros ellen, bízom benne, hogy a pályára lépő játékosok megoldják a feladatot.

NB I, 2016–2017, 27. FORDULÓ
ÁPRILIS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Újpest FC–Gyirmót FC GyőrBudapest, Szusza Ferenc Stadion Pintér Csaba
18.00: Videoton FC–Mezőkövesd Felcsút, Pancho Aréna
Solymosi Péter
18.00: Bp. Honvéd–Paksi FCBudapest, Bozsik József Stadion Berke Balázs
18.00: Haladás–Diósgyőri VTKSopron, Városi StadionVad II István
18.30: Debreceni VSC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei StadionErdős József
20.30: Ferencváros–Vasas FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
Farkas Ádám
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Videoton FC 26 14 6 6 51–22 +29 48
2. Budapest Honvéd 26 14 5 7 39–25 +14 47
3. Vasas FC 26 12 5 9 41–30 +11 41
4. Ferencvárosi TC 26 10 9 7 41–34 +7 39
5. Paksi FC 26 9 11 6 32–28 +4 38
6. Szombathelyi Haladás 26 10 6 10 32–34 –2 36
7. Újpest FC 26 8 11 7 39–39 0 35
8. Mezőkövesd Zsóry FC 26 9 7 10 29–37 –8 34
9. Debreceni VSC 26 8 6 12 30–35 –5 30
10. MTK Budapest 26 7 9 10 20–28 –8 30
11. Diósgyőri VTK 26 8 4 14 32–49 –17 28
12. Gyirmót FC Győr 26 4 7 15 13–38 –25 19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik