NB I: „Szinte biztos, a Ferencvárostól már nem kap ki a Fehérvár”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.03.08. 11:53
null
Zalaegerszegen is alulmaradt a Fehérvár – a házi góllövőlistát vezető Kenan Kodro (19) az idei hat, egyaránt vesztes bajnoki mérkőzés egyikén sem tudott a kapuba találni(Fotó: Török Attila)<br />
A labdarúgó NB I 23. fordulója után fókuszban a Mol Fehérvár sorozatban hatodik veresége, az Újpest újabb győzelme és a Honvéd Debrecen elleni gólzápora.

A FORDULÓ VÉLEMÉNYE – „NEM LESZ NYOLCADIK VERESÉG FEHÉRVÁRON”

A tavaszi szezonban minden mérkőzését elveszítette eddig a Mol Fehérvár, a bajnokság sorozatban hatszor hagyta el pont nélkül a pályát, és a Magyar Kupából is kiesett. Szombaton Zalaegerszegen maradt alul, 2–0-ra.

Mi lehet a magyarázat erre a váratlan szériára?

„Nagyon nehéz ilyenkor mit mondani, mindenki keresi a válaszokat a kérdésekre – válaszolta lapunknak Vadász Imre, a Videoton korábbi klasszis, UEFA-döntős labdarúgója, akit a székesfehérváriak hétmeccses tavaszi vereségsorozatáról kérdeztünk. – Biztos, hogy a játékosok nem felejtettek el a télen futballozni, és abban is biztos vagyok, hogy erőnléti gondok sincsenek a játékosoknál. Valamilyen pszichés ok állhat a háttérben, és most már olyan gát van a játékosokban, hogy amit tudnak, azt sem képesek megcsinálni a pályán. Most egyszerűen minden rosszul sül el, és akik eddig a legjobbak voltak, azok nyújtják most a legrosszabb teljesítményt. Sok a hiba, de az a különös, hogy szinte minden meccsen más és más hibázik. Így még azt azt megoldást sem lehet alkalmazni, amit Verebes József vallott, aki az MTK-ban volt az edzőm: aki úgynevezett elvi hibát követ el, az azonnal kikerül a csapatból. A Mágusnál ez alapvetés volt, ő képes volt a tizennyolcadik percben is lehozni a pályáról a csapatkapitányt, Híres Gábort, amikor ilyen elvi hibát követett el.”

A 62 éves korábbi középpályás biztos benne, hogy nem nyúlik már hosszabbra ez a rossz széria.

„Természetesen a pályafutásom során is voltak olyan időszakok, amikor semmi nem akart sikerülni, és egymás után jöttek a vereség, még ha nem is ilyen sok. Hogy mi segíthet ilyenkor? Munka, munka és munka. És az is nagyon fontos lenne, hogy a csapaton látni lehessen, mit is akar játszani. El kell köteleződni egy stílus és taktika mellett. Mint a Paks, amely felvállalta, hogy támadófutballt játszik, s hogy ebben benne van az is, kinyílnak hátul, és kapnak egy-két gólt, de minden meccsen többet is szereznek. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan kiszakad a zsák, és valamelyik következő ellenfelét nagyon megszórja a csapat. Azt gondolom, nyolcadik és kilencedik vereség nem lesz, szinte biztos vagyok benne, hogy a hétvégén a Ferencváros ellen már nem kap ki a Fehérvár.”

A mostanihoz hasonló, hatos bajnoki vereségszéria egyszer fordult elő a fehérvári klub történetében, tehát egy újabb vereség már új, negatív rekordot jelentene. 1998 őszén zsinórban hatszor kapott ki a Vidi, a Győrtől (0–3), a ZTE-től (1–2), a Váctól (1–2), a Ferencvárostól (1–3), a Diósgyőrtől (2–3) és a Nyíregyházától (2–4). A Győr ellen még Csongrádi Ferenc ült a kispadon, a következő mérkőzéseken pedig már Verebes Józseffel, akivel aztán kiesés lett a történet vége. Azon az őszön ez a vereségsorozat egyébként egy végül hat hónapig, a következő év márciusáig húzódó, 12 meccses nyeretlenségi sorozatba ékelődött. Az említett nyíregyházi fiaskó után egy Dunaferr elleni iksz következett (4–4), majd további három nyeretlen meccs, köztük egy újabb vereség a Vasastól (1–2). Azon az őszön szeptember 12. (akkor verték meg 4–1-re a BVSC-t) után már nem is nyertek a fehérváriak, a következő győztes bajnoki meccsükre 1999. március 15-ig kellett várni, amikor a III. Kerületet győzték le 2–1-re.

Most a rövidebb téli szünet miatt is még „csak” három hónapnál tart ez a sorozat, hiszen decemberben, a Mezőkövesd ellen 1–0-s győzelemmel fejezte be a csapat az óévet. Viszont a kiesőzónától már nincsenek messze Fiola Attiláék, ugyan a 6. helyen állnak, de csak négy ponttal előzik meg a 11. Gyirmótot.

B. Z.


A FORDULÓ TANULSÁGA – ÚJPEST


A télen kinevezett Milos Kruscsics irányításával valami megváltozott Újpesten. A német Michael Oenninggel történt szakítás után, az edzőváltás hatására egyre inkább magára talál a legutóbbi négy fordulóban tíz pontot szerző, múlt szombaton 2–1-re a Puskás Akadémiát is legyőző Újpest. Pedig a szerb szakember nehéz helyzetben vette át a csapatot: a tulajdonosváltás miatti kérdőjelek is foglalkoztatták a labdarúgókat is, ám a jelek szerint képes volt felrázni a korábban önmagukat kereső játékosokat.

Ami az állandóságot illeti, amíg ősszel közel tíz különböző taktikai felállással próbálkozott a csapat, addig a szakvezető érkezése óta rendre a 4–2–3–1-es hadrendben futballozik. A kezdő tizenegy legfeljebb egy-két helyen változik, a védelemben pedig szinte mindig ugyanazok a játékosok kapnak helyet. Ennek köszönhetően a futballisták egyre inkább érzik a társak mozgását, a fejlődés pedig elsősorban a kapott gólok számában köszön vissza. A hat tavaszi bajnokin egyszer sem kapott egy gólnál többet az együttes, ezzel szemben a tizenhét őszi fordulóban mindössze öt olyan meccset játszott, amelyen legfeljebb egy gólt kapott.

Ami pedig az alaposságot illeti, a negyvenöt esztendős vezetőedző jóval nagyobb szerepet szán a soron következő ellenfél feltérképezésének, illetve újítást is bevezetett a Megyeri úton. A szakmai stáb minden edzést rögzít, a gyakorlás után pedig azonnal elemzik a látottakat – mivel a szakvezető korábban játékosmegfigyelőként dolgozott, ez a nagyon részletes, aprólékos munka nem idegen terep számára. A labdarúgók immár átlagban nem napi másfél-két órát töltenek a Megyeri úton, hanem inkább négyet. A szakember nagy hangsúlyt fektet a csapategység és a megfelelő hangulat kialakítására, így a programban általában megbeszélés, edzés, majd közös étkezés szerepel (heti egyszer van napi két edzése a csapatnak), a lényeg, hogy minél több időt töltsön együtt a keret.

A fejlődés pedig az egyéni teljesítményeken is meglátszik, elég csak Csongvai Áron Kisvárda elleni szabadrúgásgóljára, vagy Branko Pauljevics hétvégi, Puskás Akadémia elleni győztes góljára gondolni.

B. A. B.

A FORDULÓ GÓLZÁPORA – HONVÉD–DVSC

A Honvéd–DVSC meccsen született a legtöbb gól ebben a fordulóban
A Honvéd–DVSC meccsen született a legtöbb gól ebben a fordulóban

Rendkívül fontos három pontot szerzett a Bp. Honvéd a DVSC elleni hét végi bajnokin (4–2). Óriási a csata a bennmaradásért, ezt jelzi, hogy a kispestiek és a debreceniek is csak három-három ponttal szereztek többet, mint a már kieső helyen álló Gyirmót FC Győr. Nagyban hozzájárult a pestiek szombati sikeréhez Batik Bence, a Honvéd belső védője lőtte a csapat második gólját, és a védelem vezérének bizonyult.

„Teljesen megérdemelt a sikerünk – mondta a 28 éves játékos. – Két érdekes szituációból kaptunk gólokat: előbb Ugrai Roland úgy lőtte ki a bal felső sarkot, hogy nem lehetett védeni, klasszis megoldást láthattunk tőle, majd a másodiknál gyakorlatilag mi adtunk gólpasszt a Debrecennek, hibáztunk hátul. Kézben tartottuk a meccset, és fontos három pontot szereztünk. A gólomnak nyilván örülök, kellett ez is a sikerhez. Ideje volt, hiszen jó néhány lehetőségem adódott korábban, de eddig csak kettőt értékesítettem a bajnoki idényben.”

A Honvédnak volt miért visszavágnia a Lokinak, mert az idény eddigi két egymás elleni bajnokiján előnyről kapott ki (1–4, 3–5). Ezúttal is vezettek a fővárosiak (2–0), de két perc alatt egyenlítettek a vendégek. Ekkor sokakban felsejlett, újabb fordítás következik.

„Azonnal mondtam a többieknek, nehogy elkövessük azokat a hibákat, amelyeket korábban olyan sokszor, vagyis a kapott gól után összeesünk. Ez hamar tudatosult is mindenkiben, jó volt látni. Sikerült talpra állnunk és föléjük nőnünk. Megmutatta a csapat, hogy erős karakterekből áll, és lőttünk még két gólt.”

Nincs megállás, a Honvéd legközelebb a tabella utolsó helyén álló MTK Budapesthez megy, majd az úgyszintén a kiesés elől menekülő Újpest otthonában lép pályára.

„Mondtam a meccs előtt, kezdődik az utolsó kör, harminchárom pontot lehet szerezni, ez rengeteg. Az első három megvan... A győzelmek hozzák össze leginkább és leghamarabb a társaságot! Nem lehet más célunk, mint legközelebb nyerni a Hungária körúton is.”

CS. A.

NAGYÍTÁSÉRT KAT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KAT A KÉPRE!
NB I, 2021–2022, 23. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Március 4., péntek
Gyirmót FC Győr–MTK Budapest 1–1
Gyirmót,Alcufer StadionBogár Gergő
972
Március 5., szombat
Paksi FC–Mezőkövesd 4–0
Paks,Paksi FC StadionAndó-Szabó Sándor1250
Újpest FC–Puskás Akadémia 2–1Budapest,Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
2512
Budapest Honvéd–DVSC 4–2Budapest,Bozsik ArénaVad II István
2624
Március 6., vasárnap
ZTE FC–Mol Fehérvár FC 2–0
Zalaegerszeg,ZTE ArénaCsonka Bence
2056
Ferencváros–Kisvárda 2–1
Budapest,Groupama ArénaPintér Csaba
6727
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 23 14 4 5 39–19 +20 46
2. Puskás Akadémia 23 12 5 6 31–25 +6 41
3. Kisvárda 23 11 8 4 38–24 +14 41
4. Paksi FC 23 10 4 9 60–46 +14 34
5. Zalaegerszegi TE 23 9 6 8 33–39 –6 33
6. Mol Fehérvár 23 8 5 10 28–31 –3 29
7. Budapest Honvéd 23 8 4 11 39–39 0 28
8. Debreceni VSC 23 7 7 9 38–38 0 28
9. Újpest FC 23 7 6 10 31–35 –4 27
10. Mezőkövesd 23 7 6 10 26–38 –12 27
11. Gyirmót FC Győr 23 6 7 10 24–33 –9 25
12. MTK Budapest 23 5 6 12 17–37 –20 21


24. FORDULÓ
Március 11., péntek
20.00:
Puskás Akadémia–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Március 12., szombat
14.30:
Debreceni VSC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Mezőkövesd–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
19.30: MTK Budapest–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Március 13., vasárnap
14.30:
Kisvárda–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
17.00: Mol Fehérvár FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik