Itt az NB I első svéd edzője; 11 éves negatív szériában a Fradi

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.03.18. 09:39
null
Bartosz Grzelak a Honvéd ellen mutatkozik be Fehérváron (Fotó: Koncz Márton)
Tovább színesedik a labdarúgó NB I, a Mol Fehérvárnál a héten kinevezett Bartosz Grzelak személyében ugyanis a hétvégi 24. fordulóban irányít először magyar élvonalbeli csapatot svéd vezetőedző. A lengyelországi születésű szakember a Honvéd elleni alsóházi helyosztón mutatkozik be a Vidi kispadján. Ugyancsak szombaton csap össze a tabellán második KTE és a harmadik DVSC, valamint a Mezőkövesd és a Kisvárda. A vasárnapi program a légiósok nélkül felálló csapatok, a Vasas és a Paks meccsével indul, a legutóbb az FTC-t idegenben legyőző Puskás Akadémia most az Újpestet múlhatja felül, zárásként pedig a ZTE az egy hét alatt három tétmérkőzést elbukó Ferencvárost látja vendégül. 
,


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 24. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC–KISVÁRDA MASTER GOOD


♦ Mivel az első két körben felcserélték a pályaválasztói jogot a csapatok, október után ismét a matyóföldi városban mérkőznek meg egymással.

♦ 2018 óta a 15. NB I-es összecsapásuk jön, az örökmérleg a vendég várdaiak fölényét mutatja: 4 kövesdi győzelem, 4 döntetlen, 6 szabolcsi siker.

♦ Az első öt találkozójukból a borsodiak hármat nyertek meg, a következő kilencből azonban már csak egyet, tavaly áprilisban a bennmaradás szempontjából fontos, 2–1-es győzelmet aratott Várdán a Kövesd.

♦ Mezőkövesden hatszor meccseltek, az első (2–2) és a legutóbbi (1–1) találkozójuk hozott döntetlent, 2020 januárjában született az egyetlen matyóföldi siker (1–0), azt követően pedig sorozatban háromszor a vendég szabolcsiak diadalmaskodtak (1–2, 0–1 és 0–2).

♦ A Kövesd az előző körben Újpesten első tavaszi bajnoki vereségét szenvedte el (0–1), ezzel megszakadt a hatos veretlenségi sorozata.

♦ Közös a két együttesben, hogy a legutóbbi három fordulóban nem tudtak nyerni, miközben a borsodiak két, a várdaiak pedig csak egy pontot gyűjtöttek.

♦ A Kövesd otthoni mérlege 6 diadal, 3 iksz, 2 vereség, ezzel a negyedik a hazai tabellán, pályaválasztóként legutóbb tavaly szeptember 30-án a Pakstól kapott ki (1–2).

♦ A Kisvárda a leghosszabb ideje, 195 játékperce gólképtelen együttes most az élvonalban, legutóbb a Vasas ellen Hegedűs János öngólja jóvoltából tudott eredményes lenni.

♦ A Várdának idegenben negatív a gólkülönbsége (18–22), ám 4–4–3-as mérlegével így is a második legtöbb pontot (16) gyűjtötte be vendégként.

DEBRECENI VSC–KECSKEMÉTI TE


♦ Tizenhatszor találkoztak az élvonalban, az örökmérleg jelentős hajdúsági fölényt mutat: 9 Loki-siker, 4 döntetlen, 3 kecskeméti győzelem.

♦ A DVSC a 2011 márciusa óta lejátszott tíz bajnokijukon nem kapott ki a KTE-től: hatszor nyert, négyszer ikszelt. Ebben a kiírásban mindkétszer úgy végeztek döntetlenre, hogy az éppen aktuális hazai csapat vezetett. 2021 őszén a Mol Magyar Kupában az NB II-es KTE hazai pályán hátrányból felállva hosszabbítás után 2–1-re megverte az élvonalbeli Lokit.

♦ Debrecenben élvonalbeli meccsen még sosem győzött a Kecskeméti TE, hat vereség után csak a legutóbbi két alkalommal tudott pontot szerezni: 2014 őszén 0–0-t, tavaly augusztusban 1–1-et játszott. A Loki rekordgyőzelme egy 5–0 volt, 2014 áprilisában.

♦ Az előző körben kisvárdai sikerével a harmadik helyre ugró Loki a legutóbbi öt fordulóban 10 pontot kasszírozott (3 győzelem, 1 iksz, 1 vereség), ezzel vezeti a formatabellát.

♦ A második helyen álló Kecskemét a leghosszabb ideje veretlen együttes az NB I-ben. Szabó István együttese legutóbb november 5-én Mezőkövesden maradt alul (1–2), azóta 3 diadal és 6 iksz a mérlege. A lila-fehérek kaptak ki a mezőnyben a legkevesebbszer (2), a másik kudarcukat Fehérváron szenvedték el, szintén 2–1-re.

♦ A KTE-nek 3–6–2 az idegenbeli mérlege, ezzel harmadik a vendégtabellán. Házon kívül a legkevesebb gólt kapta, kilencet; viszont mindössze tízet rúgott, amivel csupán négy vetélytársát előzi meg a mezőnyből.

♦ Amióta Szrdjan Blagojevics a vezetőedző, a Debreceni VSC még sosem ikszelt hazai pályán: 6 diadala mellett csak az előző bajnokság két legjobbjával, a Kisvárdával (2–3) és az FTC-vel (0–2) szemben maradt alul. Az utóbbi volt az egyetlen bajnoki meccse a Nagyerdei Stadionban ebben az idényben, amelyen nem szerzett gólt.

MOL FEHÉRVÁR FC–BP. HONVÉD

♦ Az alsóházi helyosztó a forduló legnagyobb múltú párharca, 1968 óta ugyanis ez lesz a 115. találkozójuk a legfelső osztályban. Bár a legutóbbi évtizedben a fehérváriak a sikeresebbek, az örökmérleg még mindig a fővárosiak fölényét mutatja: 45-ször győzött a Vidi, 48-szor a kispestiek, 21 bajnokijuk döntetlent hozott.

♦ A Honvéd 2017 májusában a bajnokság zárásaként vívott emlékezetes kispesti „aranycsatában” 1–0-ra legyőzte a Videotont, azóta viszont 17 mérkőzésen – 4 döntetlen és 11 vereség mellett – csak kétszer tudott nyerni, másodszor tavaly februárban, Nebojsa Vignjevics irányításával a Bozsik Arénában (3–1). A legutóbbi három egymás elleni meccsükön viszont gólt sem szereztek a piros-feketék (0–2, 0–4 és 0–1).

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 29 alkalommal nyert a Vidi, 10-szer ikszeltek és 17-szer távoztak győztesen a kispestiek. Legutóbb 2021 januárjában – a több mint hétéves nyeretlenségi sorozatot lezárva – Pisont István dirigálásával vitték el a három pontot a délpestiek (1–2).

♦ A Vidi a paksi 1–2 következtében a 11. helyre csúszott vissza, a mostani bajnokságban az 1. és az 5. forduló után harmadszor áll kiesésre. A Toldi Gábor, Huszti Szabolcs edzőpáros helyére kinevezett, a lengyelországi Szczecinben született, 44 éves Bartosz Grzelak a Nemzeti Labdarúgó Adattár kimutatása szerint az első svéd vezetőedző a magyar élvonalban. Legutóbb az AIK Solnát irányította, amellyel 80 tétmeccsen 1.67-es pontátlagot ért el (a mérlege 41–18–21). Ott egy döntetlennel indított, az első győzelmét pedig csak a hatodik bajnokiján érte el.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2022–2023-AS IDÉNY KÖZBEN
2022. 08. 31.
DVSC
Joao Janeiro helyett ideiglenesen Dombi Tibor
2022. 09. 06.
Vasas
Kuttor Attila helyett Kondás Elemér
2022. 09. 06.
Mezőkövesd
Supka Attila helyett Kuttor Attila (szept. 14-én nevezték ki)
2022. 09. 21.
DVSC
Dombi Tibor helyett Szrdjan Blagojevics
2022. 10. 17.
Mol Fehérvár FC
Michael Boris helyett Huszti Szabolcs
2022. 10. 24.
Budapest Honvéd
Thomas Courts helyett Dean Klafuric
2023. 02. 13.
Paksi FC
Waltner Róbert helyett Bognár György
2023. 03. 15.
Mol Fehérvár FC
Huszti Szabolcs helyett Bartosz Grzelak


♦ A Honvéd először tudott egymás után két bajnokit nyerni ebben a kiírásban (3–1 a Puskás Akadémia, majd 1–0 a ZTE ellen a Bozsik Arénában). Hasonló duplázásra legutóbb 2021 szeptember-októberében, még Horváth Ferenccel voltak képesek a kispestiek (4–2 Gyirmóton, majd 2–1 otthon a Kisvárda ellen).

♦ A Fehérvár a pontjainak több mint 80 százalékát hazai pályán zsebelte be, 24-ből 20-at. Az otthon kapott gólokat tekintve (13) csak a Ferencvárosnak van kevesebb. A hazai mérlege 5–5–1, egyedül az Újpesttől kapott ki a Mol Aréna Sóstóban.

♦ A kispestiek 3–2–6-os idegenbeli teljesítményükkel a középmezőnyben tanyáznak, a vendégként beszedett 22 góljuknál viszont csak két csapat kapott többet.

VASÁRNAP

VASAS FC–PAKSI FC

♦ Az eddigi 23 élvonalbeli összecsapásuk a paksiak dominanciáját mutatja, a Vasas 7, a tolnai csapat 14 diadalt aratott, döntetlent csupán kétszer, 2010 márciusában és tavaly augusztusban játszottak.

♦ Az előző öt meccsük alapján kiegyenlített a párharc, 1 iksz mellett mindkét oldalon 2–2 győzelem szerepel. Ebben a bajnokságban a Paks az egyik olyan csapat, amelyik ellen pozitív a sereghajtó Vasas mérlege: a Fáy utcai remi után az atomvárosban 1–0-ra nyertek a piros-kékek.

♦ Az angyalföldiek pályaválasztása mellett 6 Vasas-diadal, 5 tolnai siker, legutóbb pedig fordulatos meccsen 2–2-es döntetlen született.

♦ Március első napján a Mol Magyar Kupa negyeddöntőjében találkoztak Pakson, és a vendég fővárosiak a meccs elejétől végig vezetve 3–2-re diadalmaskodtak.

♦ A Vasas az egyetlen együttes a ligában, amely még nem tudott bajnokit nyerni 2023-ban: 4 döntetlen mellett 3-szor kapott ki, az előző két fordulóban pont nélkül maradt.

♦ Bognár György vezetőedző visszatérését követően az első bajnokiját még elbukta a Paks, azóta azonban egymás után háromszor nyert – egyedüliként a a mezőnyben – , és közben mindig legalább három gól volt a meccsein

♦ Az angyalföldi együttesnek nemcsak a legkevesebb pontja (19) és gólja (17) van, de most már a legrosszabb gólkülönbséggel (–11) is rendelkezik a mezőnyben.

♦ A piros-kékek a hazai tabellán is az utolsó helyen állnak, a mérlegük 2–4–5. A tolnaiak házon kívül a Vidivel egálban a legtöbb gólt kapták (23), de az FTC után a második legtöbb gólt szerezték (21), és legutóbb ötmeccses házon kívüli nyeretlenségüket lezárva, fölényes diadalt arattak Felcsúton (4–1).

PUSKÁS AKADÉMIA FC–ÚJPEST FC

♦ Ez lesz a 25. találkozójuk az élvonalban, a felcsútiak kétszer annyi diadalt arattak: az örökmérleg 12 Puskás Akadémia-győzelem, 6 döntetlen, 6 újpesti siker.

♦ A 2013-ban kezdődött párharcuk első hét felvonásából öt döntetlennel zárult, 2016 áprilisa (2–2) óta viszont már csak egyszer, a tavaly októberi, három piros lapot hozó találkozójukon ikszeltek (3–3). A kettő között 12-szer nyert a PAFC és csak négyszer a lila-fehér gárda.

♦ A PAFC pályaválasztása mellett tíz bajnoki összecsapás után minimális különbséggel a felcsútiak állnak jobban: 5 hazai győzelem, 4 újpesti siker és 1 döntetlen, még 2015 decemberéből.

♦ Február közepén a Mol Magyar Kupában is összekerültek, a felcsúti találkozó nem hozott gólt, majd a tizenegyespárbajt az Újpest nyerte.

♦ Közös a két gárdában, hogy a legutóbbi körben ellenfelük hosszabb veretlenségi sorozatát törték meg, – a PAFC az FTC 13-asát, az Újpest a Mezőkövesd 6-osát – valamint az is, hogy az előző öt fordulóban két győzelmet arattak.

♦ A Puskás Akadémia 5–3–3-as otthoni mérlegével a középmezőny alsó felében tűnik fel, az Újpest pedig a 2–2–7-es mutatójával csak két riválisát előzi meg a vendégtabellán.

ZALAEGERSZEGI TE FC–FERENCVÁROSI TC

♦ A 80. bajnoki találkozójuk következik, az örökmérleg 15 zalai győzelem, 21 döntetlen, 43 FTC-diadal. A párharc gólátlaga elég magas, 3.4, az előző hat meccsükön mindkét csapat szerzett gólt.

♦ Az előző 14 egymás elleni meccsükből az egerszegiek csupán egyet tudtak megnyerni: 2021 októberében Waltner Róbert irányításával 2–1-es sikert értek el az Üllői úton a Peter Stöger dirigálta zöld-fehérek ellen.

♦ Az egerszegiek pályaválasztóként legutóbb több mint 12 éve, 2010. november 6-án tudták legyőzni a zöld-fehéreket. Akkor egy Kassai Viktor által megítélt, 89. percben belőtt tizenegyes döntötte el a meccset a kék-fehérek javára (2–1). Azóta két iksz és négy ferencvárosi siker született a ZTE Arénában. A zalai megyeszékhelyen 40 bajnoki összecsapásuk volt, a vendéglátók szemszögéből 11–13–16 a mérleg, tehát ott is a fővárosiak állnak jobban.

♦ A ZTE az előző kilenc bajnokijából – 3 iksz és 5 vereség mellett – csupán a Fehérvár ellenit tudta megnyerni (2–1), a legutóbbi kettőt pedig elbukta (1–3 Pakson, majd 0–1 Kispesten).

♦ A Ferencváros zsinórban három tétmeccsét is elvesztette, az El-ben a Leverkusen elleni két 0–2 között az NB I-ben otthon maradt alul 2–1-re a PAFC-cal szemben. Hasonlóra legutóbb több mint 11 éve, 2011 szeptemberében, Détári Lajos vezetőedzősége alatt volt példa. Akkor Győrben (0–2), Kecskeméten (0–1), majd odahaza a Videoton ellen (0–1) sorozatban három bajnokit buktak el a zöld-fehérek.

♦ Sztanyiszlav Csercseszov együttese a legutóbbi hét találkozójából csak egyet tudott megnyerni, Debrecenben (2–0). Ilyen negatív szériája 2018 nyara óta nem volt a IX. kerületieknek, akkor Thomas Doll-lal a Diósgyőr elleni 4–0 és a tel-avivi 0–1 mellett ötször ikszeltek, négyszer az NB I-ben, egyszer az El-ben.

♦ A Zalaegerszeg otthoni teljesítménye eddigi 50 százalékos (4 siker, 3 iksz, 4 vereség), de így is csak két csapat van mögötte a hazai tabellán. A legutóbbi hat bajnokijából csupán egyet vesztett el a ZTE Arénában – januárban épp a Fradi ellenit (1–2).

♦ A Ferencváros vendégként eddig kiemelkedően a legjobban szerepelt az NB I-ben, 7 diadal 2, iksz és 2 vereség a mérlege. Idegenben a legtöbb gólt lőtte (23) és a második legkevesebbet (10) kapta. Házon kívül legutóbb október közepén Mezőkövesden maradt pont nélkül (1–2).

NB I, 2022–2023, 24. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Március 18., szombat
14.05: Mezőkövesd–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)Mezőkövesd,Városi StadionCsonka Bence
15.45: DVSC–Kecskemét (Tv: M4 Sport)Debrecen,Nagyerdei StadionRúsz Márton
19.45: Mol Fehérvár–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó Karakó Ferenc
Március 19., vasárnap
13.30: Vasas–Paks (Tv: M4 Sport)Budapest,Illovszky Rudolf
15.30: Puskás Akadémia–Újpest (Tv: M4 Sport)
Felcsút,Pancho Aréna
20.15: ZTE–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg,ZTE Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 23 15 5 3 47–19 +28 50
2. Kecskeméti TE 23 9 12 2 33–22 +11 39
3. Debreceni VSC 23 9 7 7 38–34 +4 34
4. Puskás Akadémia 23 8 9 6 29–29 0 33
5. Paksi FC 23 9 5 9 40–38 +2 32
6. Kisvárda 23 8 8 7 34–37 –3 32
7. Mezőkövesd 23 7 7 9 24–29 –5 28
8. Zalaegerszegi TE 23 7 6 10 28–28 0 27
9. Újpest FC 23 7 6 10 28–38 –10 27
10. Budapest Honvéd 23 6 7 10 26–36 –10 25
11. Mol Fehérvár 23 6 6 11 28–34 –6 24
12. Vasas FC 23 3 10 10 17–28 –11 19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik