Sisa Tibor távozik, de az elvek maradnak

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2012.05.16. 14:49
null
Sisa (jobbra) pályafutása legnagyobb eredményének azt tartja, hogy bent tartotta a Kaposvárt (Fotó: Pozsonyi Zita)
Pest megyét, illetve Budapestet nem számolva egyetlen megye van, amelynek két NB I-es csapata van, és ez a helyzet a következő szezonban sem változik, ugyanis a két somogyi alakulat, a Siófok és a Kaposvár egyaránt biztosította bennmaradását. Annak ellenére, hogy egyik klub mögött sem áll igazán tőkeerős szponzor, milliárdos vállalkozó, a két csapat költségvetése a legalacsonyabbak közé tartozik az élvonalban, ahogy a játékoskeretek összértéke is. Vajon mi a somogyiak titka? Ezt kutatjuk kétrészes sorozatunkban. Az első részben a Siófok volt terítéken, ezúttal a Kaposvárral foglalkozunk. A Rákóczi szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy két szezon után távozik Sisa Tibor vezetőedző. A csapat üzletpolitikája ennek ellenére változatlan marad: továbbra is a kulcsjátékosok eladása képezheti az egyik fő bevételi forrást, ez alapozhatja meg a jövőt – somogyi mágusok II.

 

 

EGY MÁSIK ÚT – NÉGY ÉV ALATT MINIMUM MÁSFÉL MILLIÓ EURÓ JÁTÉKOSELADÁSBÓL KAPOSVÁRON

Somogy megye gazdaságilag közelében sincs a legtehetősebb, leggazdagabb megyéknek, mégis az egyetlen – Pest megyét, illetve Budapestet nem számolva – amelynek két élvonalbeli labdarúgócsapata is van, illetve lesz a következő idényben is, miután a múlt héten eldőlt, hogy a Siófok mellett a Kaposvár is bennmarad az NB I-ben. Annak ellenére, hogy a két klubot a 2010–2011-es szezonhoz hasonlóan a jelenlegi idényben is nagyon sokan kieső helyre várták, és annak ellenére, hogy a két csapat keretének összértéke a legalacsonyabbak közé tartozik a hazai élvonalban. A transfermarkt.de kimutatása szerint jelenleg a siófoki keret képviseli a legkisebb értéket 3.5 millió euróval, a 15. helyen a ZTE FC áll 3.55 millióval, míg a Kaposvári Rákóczié a 14. pozíció – 3.725 millió euróval.

Kétrészes sorozatunk első részében bemutattuk a siófoki modellt, amely arra épül, hogy más csapatoknál létszámfölöttivé váló, de megfelelő képességekkel rendelkező játékosokat szerződtetnek ingyen – sokszor kölcsönbe. Kaposváron kissé más utat választottak: nem kölcsönjátékosokra, hanem olyan saját, de a honi mezőnyben ismeretlennek számító futballistákra alapoznak, akikben a szakvezetés fantáziát lát, és akiket később jó pénzért értékesíthet a klub.

Legyen szó akár jó képességű, de ingyen vagy minimális összegért megszerzett külföldiről, aki azért is jön ide, mert jó ugródeszkának tartja a csapatot, vagy az utánpótlásból kikerülő kaposvári fiatalról. Az elmúlt években mindkét vonalról értékesített játékosokat a klub. A külföldiek közül elég csak André Alvest, Nemanja Nikolicsot vagy Milan Pericset említeni – ők 2009 és 2012 között mindhárman a Videotonhoz szerződtek. A transfermarkt.de adatai szerint Nikolicsért háromszázezer, Alvesért százötvenezer eurót fizettek a fehérváriak, míg Perics ára nem ismert, de értékét négyszázötvenezerre becsülik. A kaposvári utánpótlásból az évek alatt kikerült fiatalok közül Szakály Pétert a DVSC, testvérét, Dénest a Videoton, Kulcsár Kornélt pedig a Haladás szerződtette – az értük kapott összeg is eléri a negyedmillió eurót.

Összesítettük az elmúlt négy év kaposvári játékos eladásait – kiderült, minimum másfél millió euróra tett szert a játékosok értékesítéséből a klub, és ez az összeg akár jóval magasabb is lehet, ugyanis csak azokat a transzfereket vettük figyelembe, amelyeknél ismert az átigazolási díj.

A KAPOSVÁR JÁTÉKOSELADÁSAI 2008–2012 KÖZÖTT
JátékosHova igazolt?
Mennyiért?Mikor?
Kulcsár Kornél Haladás 100 ezer euró 2012
Nemanja Nikolics (szerbiai) Videoton 300 ezer 2010
*André Alves (brazil) Videoton 180 ezer 2009
Nemanja Obrics (szerb) Crvena zvezda (szerb) 150 ezer 2009
Szakály Dénes Videoton 100 ezer 2009
Leandro Da Silva II (brazil) FK Luch-Energia Vlagyivosztok (orosz) 200 ezer 2008
**Oláh Lóránt Debreceni VSC 100 ezer 2008
Szakály Péter Debreceni VSC 50 ezer 2008
Dusan Vasziljevics (szerb) Energie Cottbus (német) 250 ezer 2008
* Korábban 20 ezer euróért kölcsön is adták az FK Luch-Energia Vlagyivosztoknak.
**Később ugyanennyiért vissza is vásárolták, majd 35 ezerért kölcsönadták a Fradinak.
A fenti játékosok eladásából, kölcsönadásából származó összbevétel: 1 millió 485 ezer euró
Csak azokat a transzfereket tüntettük fel, amelyeknél ismert az átigazolási díj. Az adatok forrása: transfermarkt.de

 

SISA MEGTETTE KÖTELESSÉGÉT, SISA MEHET

A Kaposvárt két éve irányító– az első szezonban a gárdát a 7. helyig vezető, jelenleg a csapattal a bennmaradást érő 14. helyen álló – Sisa Tibor szombaton a Haladás elleni, a bennmaradást bebiztosító döntetlen után búcsúbeszédet tartott, majd később a Nemzeti Sportnak meg is erősítette, nem tervezi nyáron lejáró szerződése meghosszabbítását.

A klub szerda délutáni közleménylében megerősítette, hogy a vezetőedző a nyáron elhagyja a Rákóczit.

„Az együttes előtt álló utolsó két bajnoki mérkőzésre még Sisa Tibor készíti fel a somogyi legénységet. Sisa Tibor szerződése a szezon végén jár le, és a vezetőedző a hétvégén sejtetni engedte, hogy távozni szeretne" – áll a közleményben.

„A tavaszi szezon elején Temesvári Miklós, az edzőképzés korábbi vezetője azt mondta nekem, a szobája falán van egy fotó Alex Fergusonról, de ha ezt a Rákóczit benn tartom, annál is nagyobb Sisa Tibor-posztert rak mellé″ – mondta a somogyiak vezetőedzője a Haladás elleni 1–1-es döntetlen után.

„Ismerem az NB I-et, nagyjából meg tudom állapítani, ki mire képes, és annak ellenére, hogy korábban a Honvéddal Magyar Kupát nyertünk, az ifjúsági válogatottal először az Európa-bajnokságra, onnan meg a világbajnokságra kvalifikáltuk magunkat, ezt a mostani eredményt tartom pályafutásom legnagyobb sikerének. A keret többsége alacsonyabb osztályból érkezett játékosokból állt, mégis próbáltam nekik lehetőséget adni, azt akartam, hogy lássák a fiatalok is, hogy Kaposváron futballozni perspektíva. Amikor két évvel ezelőtt ide jöttem, elvállaltam a feladatot, és nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a legutóbbi bajnokság után ebben az idényben is teljesítettem. Szeretném megköszönni a vezetőknek, hogy hagytak dolgozni, minden edzőnek ilyen főnökséget kívánok" – tette hozzá már-már búcsúbeszédbe illően Sisa.

A szakember a Nemzeti Sport keddi számában megjelent nyilatkozatában megerősítette távozási szándékát: „Azt tudom mondani, amit szombaton: a feladatomat elvégeztem. Szép, de nehéz munka volt ez, és szerintem rengeteg energia van abban, hogy bent maradtunk, és abban is, hogy az addig ismeretlen fiatalok mára alapemberek lettek, sőt többen tagjai az U21-es válogatottnak. Nincs itt semmi feszültség, probléma, konfliktus, mindössze annyi a történet, hogy a nyáron lejár a szerződésem, és nem tervezem a meghosszabbítását.″

Sisa Tibor tökéletes munkát végzett Kaposváron: mindkét szezonban elérte a kitűzött célt, a bennmaradást, ráadásul mindkét idényben felépített olyan játékosokat, akiket el tudott adni a vezetőség, vagyis szakmailag, illetve üzletileg is eredményes idényt produkált vele a somogyi klub.

A JÁTÉKOSPOLITIKA AZ ÚJ EDZŐVEL SEM FOG MEGVÁLTOZNI

Bár Kaposváron már hallani olyan pletykákat, hogy visszatérhet a csapathoz Prukner László, a klub ügyvezetője, Illés János elmondta, még senkivel sem tárgyalt az edzőkérdésről. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, a játékospolitika változatlan marad. A kérdés csak az, meddig tartható fenn ez a modell.

„Ameddig lesznek vevők, amíg lesz kereslet – adta meg a választ a Nemzeti Sport Online kérdésére Illés. – Kaposváron a játékoseladás valamelyest kényszer, illetve szükség is. Ha belépne a klub finanszírozásába egy tőkeerős támogató, akkor ez a mostani helyzet megváltozhatna, de amíg ilyesmi nem történik, addig a meglévő lehetőségeinkhez mérten kell igazítani a játékospolitikát. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármi áron meg akarunk válni az értékeinktől. A jelenlegi csapat nagy részének élő szerződése van, és örülnénk neki, ha sikerülne megtartani a kulcsembereinket, de megfelelő ajánlat esetén bárkiről hajlandóak vagyunk tárgyalni.″

Az ügyvezető válaszára azt is mondhatjuk, vevő addig lesz, amíg lesz megfelelő kínálat, vagyis olyan futballisták alkotják a csapatot, akik piacképesek. Ezzel pedig visszajutunk a szakmához, hiszen az edző felelőssége az, hogy kihozza a játékosokból a maximumot, piacképessé tegye őket. Illés elismerte, hogy a jelenlegi keretből már több játékos, így a tavasszal öt gólt szerző szerb Miroszlav Grumics és az utánpótlás-válogatott Balázs Benjámin iránt is van érdeklődés. Ugyanakkor a télen a svájci Luganótól kölcsönbe érkezett, de nagyon hasznosan futballozó, négy gólt és egy gólpasszt jegyző szenegáli Bebetóval kapcsolatban is olyan szerződést kötött a Rákóczi, hogy továbbadás esetén részesül a vételárából, de még az is lehet, hogy marad Kaposváron

Az ügyvezető a szezon kapcsán egyébként úgy véli, hogy nagyjából reális a helyezésük, a keretet egyáltalán nem sorolná a leggyengébbek közé.

„A bennmaradás elsősorban a Sisa Tibor irányította eredményes szakmai munkának és a játékosok hozzáállásának köszönhető, de szerepet játszhatott az alapvetően megnyugtató – ha nem is mindig felhőtlen – anyagi háttér. A játékoskeretet figyelembe véve nem tartozunk az utolsó két-három csapathoz. Az együttes ugyanis az egész szezon során nagyon stabil volt, csak azért kerültünk közel a kieséshez, mert sok volt a döntetlenünk″ – összegzett Illés.

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Debreceni VSC-Teva 28 20 8 59–18 +41 68
2. Videoton FC 28 19 3 6 54–19 +35 60
3. Győri ETO 28 18 3 7 51–31 +20 57
4. Budapest Honvéd 28 12 7 9 44–34 +10 43
5. Kecskeméti TE 28 12 5 11 46–38 +8 41
6. MVM Paks 28 11 8 9 42–48 –6 41
7. Diósgyőri VTK 28 12 4 12 38–39 –1 40
8. Haladás 28 8 11 9 37–34 +3 35
9. Ferencváros 28 9 7 12 29–31 –2 34
10. Pécsi MFC 28 8 10 10 33–43 –10 34
11. Siófok 28 8 9 11 29–39 –10 33
12. Újpest FC 28 8 7 13 34–44 –10 31
13. Lombard Pápa TFC 28 8 6 14 26–36 –10 30
14. Kaposvári Rákóczi 28 5 14 9 31–41 –10 29
15. Vasas FC* 28 5 9 14 27–47 –20 22
16. Zalaegerszegi TE FC
28 1 9 18 23–61 –38 12

* A Vasastól két pont levonva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik