Ronaldinhótól kapott tanácsokat a Fradi támadója, Marquinhos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.04.12. 11:50
null
Így ünnepelte első NB I-es gólját a Ferencváros brazil támadója, Marquinhos (Fotó: Tumbász Hédi)
A labdarúgó NB I 27. fordulóját követő visszapillantónk fókuszában a hétvége főszereplői: a Ferencvárosban az első NB I-es gólját megszerző Marquinhos, az idei hét bajnokiján az Újpestben hétszer eredményes Budu Zivzivadze, a Mezőkövesdben gólt és gólpasszt is elérő Cseke Benjámin és a forduló legjobbjának bizonyuló, zalaegerszegi Zoran Lesjak.

A FORDULÓ ÜNNEPLÉSE – MARQUINHOS

Két karját széttárva szaladt a szurkolók elé ünnepelni. A Debreceni VSC ellen 3–0-ra megnyert bajnokin megszerezte első NB I-es gólját Marquinhos, a Ferencváros télen szerződtetett brazil támadója.

„Nagyon boldog voltam, azt hiszem, ez a gólörömömön is látszott – mondta lapunknak a 22 éves labdarúgó. –Vártam már ezt a pillanatot. Az idény előtt nem fogalmaztam meg konkrétan az elvárásokat, nem szeretem a számokat. Az érzelmek embere vagyok.”

A brazíliai Cajari városában született, és ahogyan a legtöbb ott élő család, időnként ők is nehezen vészelték át a hétköznapokat. Karrierje érdekében ő és családja is áldozatot hozott, édesapja eladta motorkerékpárját, miközben kőművesként és inasként is dolgozott.

„Maranhao tartomány belsejében nőttem fel, ötévesen már a labdát rúgtam. A mai napig emlékszem rá, édesapámtól kaptam az első labdámat. Nem voltunk gazdagok, szerény körülmények között éltünk. Előfordult, hogy be kellett segítenem apunak egy-egy építkezésen, hogy estére legyen meleg étel az asztalon.”

Az Atlético Mineiróban nevelkedett, hat évet töltött a híres klubnál, majd 26 élvonalbeli mérkőzés tapasztalatával Európába költözött: a bolgár Botev Plovdivhoz került, amelynél cselei, góljai révén közönségkedvenc lett. Az őszi szezonban 18 mérkőzésen hat gólt szerzett a bolgár élvonalban.

„Jól éreztem magam Bulgáriában. Különleges élmény volt, hiszen akkor jártam először Európában. Első lépcsőfoknak tökéletes volt a Botev, az ott eltöltött másfél idény után a lehető legjobbkor érkezett a Ferencváros megkeresése. Minden szempontból előreléptem. A Botev teljesen más felfogásban játszik, mint a Fradi, az NB I-ben sokkal több lehetőségem lesz kihasználni a bennem rejlő tudást.”

Egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy 3.8 millió eurós piaci értékével a magyar élvonal legértékesebb futballistájának vallhatja magát, erre a felvetésre mindössze annyit reagált: „Nem hallottam róla. Nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki, de tudom, hogy ezt az eddigi kemény munkámnak köszönhetem.”

Tinédzserként a Manchester United és a Chelsea is figyelte. Példaképe Ronaldinho, akivel közös reklámfilmben szerepelt.

„Odahaza játszottam Brazíliában, amikor felkértek a közös forgatásra. Több futballista is részt vett a reklámfilmben, Ronaldinho volt a legnagyobb név. Amikor megtudtam, hogy forgathatok vele, madarat lehetett volna velem fogatni, hiszen mindig is a példaképem volt, csodáltam a játékát. Hihetetlen élmény volt találkozni és beszélgetni vele. Tanácsokat is adott, és szót ejtettünk arról is, mi kell a sikerhez Európában. Azt hiszem, minden brazil gyerek és tinédzser arról álmodik, hogy Ronaldinhóval cseveghessen a futballról.”

Hosszú távon nagy erőssége lehet a zöld-fehéreknek, mozgékonyságával kiemelkedhet az NB I mezőnyéből. Alacsonyan van a súlypontja, ám 170 centiméteres magasságához erős testalkat társul, nehéz elvenni tőle a labdát.

„Mindig is jól fedeztem a labdát, ez velem született adottság. Az önbizalmammal sem volt gond soha, mi, brazilok úgy tartjuk, ha valaki fél megcsinálni egy cselt, abból nem lesz jó labdarúgó. Emellett kimondottan bátran lövök távolról, Bulgáriában góljaim felét a tizenhatoson kívülről szereztem. Még csak néhány hónapja vagyok Magyarországon, de már most otthonra leltem a Ferencvárosban. A Népligetben nagyon jó körülmények között edzhetünk, a tréningek Sztanyiszlav Csercseszov irányításával pörgősek és jó hangulatúak.”

Nem tagadja, örül, hogy végre megszerezte első magyarországi gólját, ám ennél is jobban várja, hogy az idény végén a nyakába akasszák a bajnoki címért járó aranyérmet.
BORBOLA BENCE

A FORDULÓ FORDÍTÁSA ÉS FOLYTATÓDÓ SOROZATA – ÚJPEST FC ÉS ZIVZIVADZE

Nagy erőről tett tanúbizonyságot az Újpest vasárnap délután, hiszen sikerült fordítania Pakson, s nyert 3–1-re – ugyanakkor az igazsághoz tartozik, hogy a hazaiak elképesztő védelmi hibákat követtek el. Az újpestiek közül főleg Giorgi Beridze és Budu Zivzivadze volt elemében, mind a ketten egy-egy góllal és gólpasszal vették ki részüket a sikerből.

„Jól megértjük egymást Giorgival, és jobban örültem a honfitársam góljának, mint az enyémnek, főleg úgy, hogy én adtam neki a gólpasszt – mondta lapunknak Budu Zivzivadze, a lila-fehérek 28 éves, kilencszeres grúz válogatott csatára. – Ő ugyanis nyolc bajnoki óta nem szerzett gólt, s tudom, milyen érzés ez, hiszen én is csatár vagyok.”

Zivzivadze ősszel, még a Fehérvár játékosaként több mint két hónapig nem szerzett gólt, de mióta a télen Újpestre szerződött, pályafutása egyik legeredményesebb időszakát éli, hiszen hét forduló alatt hét gólt szerzett. Csak a Honvéd ellen nem talált be, a Mezőkövesd ellen viszont duplázott, így Újpesten egyelőre tartani tudja a meccsenkénti egygólos átlagot. Hasonló formában legutóbb három évvel ezelőtt, Grúziában futballozott, amikor a Torpedo Kuatisziben hét meccsen nyolc gólt is szerzett.

Szinte hihetetlen, de a grúz csatár remeklésének is köszönhetően az ősszel borzalmasan szereplő újpestiek már az ötödik helyen állnak – ehhez az kellett, hogy az utóbbi hét bajnokijukból hatot megnyerjenek, csak a Honvéd bizonyult jobbnak (0–2) náluk. Emlékezhetünk, jó két hónapja, a Gyirmót FC Győr elleni bajnoki után (0–1) még számon kérték rajtuk a drukkerek a gyenge teljesítményt, mára pedig odáig jutottak, hogy a nemzetközi kupaindulás elérése is reális cél lehet. Versenyben vannak a Mol Magyar Kupában is, az elődöntőben a Paksi FC-vel mérik össze erejüket jövő héten kedden.

„Ha legközelebb hazai pályán legyőzzük a Zalaegerszeget, a jelenleg negyedik Zetét biztosan megelőzzük – én még titkon bízom benne, hogy a harmadik helyre is odaérhetünk, persze ehhez tartanunk kell a kitűnő formánkat, és a riválisoknak is botladozniuk kell. A ZTE nehéz ellenfél, ezt bizonyítja, hogy a legutóbbi hét bajnokiján csupán egy gólt kapott, múlt héten a Honvéd ellen. Nekem is nagy kihívás, hogy eredményes legyek ellene. Továbbra is motiváltan játszom, meg akarom mutatni, milyen értékes futballista vagyok. Ezért is jöttem el a Mol Fehérvártól, amelynél nemigen számítottak rám. Az Újpestnek viszont nemcsak a bajnokság, a Magyar Kupa is óriási lehetőséget tartogat. Egy hét múlva éppen a Pakssal játszunk, ugyanúgy idegenben. A vasárnapi találkozó jó kiindulási alap lehet, de tudjuk, a kupameccs mindig más, mint a többi. Izgalmas hajrá vár ránk, nekem pedig még mindig ugyanaz a célom: továbbra is gólokat lőni és gólpasszokat adni.” CS. A.

(Február 14-én, hétfőn, éjfélkor ért véget Magyarországon a téli átigazolási időszak, az Újpest FC még az utolsó napon is jelentett be több új igazolást, köztük Zivzivadzét és Onovót. Az átigazolási időszak lezárulta óta hét fordulót rendeztek az NB I-ben, az Újpest ebben a hét fordulóban összesen 18 pontot gyűjtött – ez a legtöbb a mezőnyben –, pontosan annyit, mint előtte az első 20 fordulóban. A 20. forduló után még az utolsó helyen álltak a lila-fehérek… – a szerk.)

A FORDULÓ LEGJOBBJA – ZORAN LESJAK

Megéri a pénzét Zoran Lesjak. A ZTE FC nagy munkabírású, belső és szélső védőként is bevethető horvát légiósa nagyot játszott a Budapest Honvéd ellen péntek este 3–1-re megnyert bajnoki mérkőzésen. Előbb fejesével megszerezte a vezetést csapatának, majd tizenegyest harcolt ki, aztán a mérkőzés hajrájában jelentős érdemeket szerzett a mindent eldöntő harmadik gól előkészítésében.

„Nagyon fontos mérkőzést játszottunk a Honvéddal, a három pont megszerzése kulcskérdés volt – mondta megkeresésünkre. – Az első félidőben jól futballoztunk, s remélem, a következő meccsünk is hasonló lesz. Szurkolóinknak köszönhetően nagyszerű volt a hangulat, az első perctől az utolsóig buzdítottak, hajtottak bennünket, s akkor is mellettünk álltak, amikor a vendégek szépítő gólja után kicsit megrogytunk. Jól állunk a bajnokságban, még a negyedik helyre is odaérhetünk. Ha sikerül, ez akár Európa-konferencialiga-selejtezőt érhet nekünk.”

A győzelmen kívül más öröm is érte a zalaegerszegiek 34 éves játékosát.

A FORDULÓ SZURKOLÓI KIÁLLÁSA –  a márciusban lemondott vezetőedzőt, Waltner Róbertet méltatták a zalai drukkerek (Fotó: Szabó Miklós)
A FORDULÓ SZURKOLÓI KIÁLLÁSA – a márciusban lemondott vezetőedzőt, Waltner Róbertet méltatták a zalai drukkerek (Fotó: Szabó Miklós)

„Csütörtök óta nemcsak férj, hanem apuka is vagyok. Megszületett a kisfiam, akit Lui névre keresztelünk majd. A gólomat neki ajánlom.”

Másodszor volt eredményes a bajnokságban a védő, aki négy évvel ezelőtt került Zalaegerszegre. Elmondta, a mostani sikerek egyértelműen az együttes szervezettségének köszönhetők, s bár nem elsősorban tőle várják a gólokat, a taktika megkívánja, hogy az ellenfél kapuja előtt is feltűnjön.

„Amikor Lendván futballoztam, összesen hat gólt szereztem, a ZTE-ben négy az idénycsúcsom. Nyilván jó lenne átírni a saját rekordomat, de a csapat szereplése mindennél előbbre való. V. GY.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ BEUGRÓJA – CSEKE BENJÁMIN

Nagyszerű teljesítményt nyújtva segítette 2-1-es győzelemhez a Mezőkövesd Zsóryt a Kisvárda Master Good ellen Cseke Benjámin, pedig nem is a megszokott posztján futballozott, hanem jobb oldali védőként. A 27 esztendős középpályás a 7. percben gólpasszt adott Marin Jurinának, aztán a második játékrész közepén, 1–1-es állásnál ő is betalált - mégis kritikusan beszélt a bajnokit követően, mert voltak hibái.

„Talán túl szigorú voltam önmagammal szemben, amikor a lefújás után azt mondtam, nem lehetek elégedett magammal – fogalmazott egy mosoly kíséretében. – Farkas Dániel eltiltása miatt új poszton számított rám a szakmai stáb, ráadásul a csapat is most rázódik bele a játékrendszerbe, amelyet annak érdekében alkalmazunk, hogy kevesebb gólt kapjunk. A biztos védekezésből akartunk kiindulni, ilyen megközelítésből ebben a szerepkörben több a védőfeladat, ugyanakkor persze segíteni kell a támadásokat. Előfordult, hogy akkor veszítettünk labdát, amikor tulajdonképpen már indultam előre, és nem mindig sikerült visszazárni a jobb oldali belső védő mellé, úgyhogy voltak kisebb problémák. Sokat segített a gólpassz, amelyet rögtön a meccs elején adtam, ugyanakkor az első fél­idő a széltől támogatott ellenfelünké volt. A második már jobban nézett ki, hihetetlenül jó érzés, hogy csaknem három év után ismét akcióból szereztem gólt az élvonalban. Messzemenő következtetést nem vonnék le a gólomból és a gólpasszomból, úgy készülök, hogy legközelebb a saját posztomon játsz­va is segítsem a csapatot.”

Hogy vasárnap a Mol Fehérvár ellen hol jut lehetőséghez, azt talán csak Supka Attila vezetőedző tudja, mindenesetre nem lenne meglepő, ha visszakerül eredeti szerepkörébe, a középpályára. A bravúros idegenbeli győzelemnek köszönhetően a Mezőkövesd immár nyolc ponttal előzi meg a már kieső helyen álló Gyirmót FC Győrt és MTK Budapestet.

„A nyolcpontos előny biztos távolságot jelent, de még legalább ötre szükségünk van, hogy elmondhassuk, biztosan benn maradunk. Hogy a negyedik hely sincs elérhetetlen távolságra? Úgy vágtunk neki az idénynek, hogy az élvonalban maradás a cél: legyen meg minél előbb, aztán majd lehet arról beszélni, mit hozhatunk még ki a bajnoki évünkből.” Z. A.

NB I, 2021–2022, 27. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Április 8., péntek
ZTE FC–Budapest Honvéd 3–1
Zalaegerszeg, ZTE ArénaKarakó Ferenc
2409
Április 9., szombat
Kisvárda–Mezőkövesd 1–2
Kisvárda,Várkerti StadionCsonka Bence1520
Gyirmót–Puskás Akadémia 1–1
Győr, Alcufer StadionZierkelbach Péter
1020
Ferencváros–Debrecen 3–0 Budapest, Groupama ArénaBerke Balázs9137
Április 10., vasárnap
Paksi–Újpest 1–3
Paks, Paksi FC StadionErdős József
2507
MTK Budapest–Mol Fehérvár FC 1–1
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBogár Gergő
2256
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC27175 547–21+2656
2. Puskás Akadémia27138 636–28 +847
3. Kisvárda27129 643–31+1245
4. Zalaegerszegi TE27109 836–40 –439
5. Újpest FC271061138–39 –136
6. Mol Fehérvár271061136–37 –136
7. Paksi FC271051262–53 +935
8. Mezőkövesd27 971129–40–1134
9. Budapest Honvéd27 951343–44 –132
10. Debreceni VSC27 881140–43 –332
11. Gyirmót FC Győr27 681325–38–1326
12. MTK Budapest27 681319–40–2126
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik