Rajtra hangolva: a Paks a télen a Covidtól sem kapott ki és szerzett 12 gólt

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.01.27. 15:45
null
A paksi Ádám Martin (zöldben) négy góllal zárta a törökországi edzőtábort (Fotó: paksifc.hu)
A labdarúgó NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunkban ezúttal a Paks, Honvéd, DVSC trióval foglalkozunk, melyből csak a tolnaiak készültek külföldi, törökországi edzőtáborban. A téli felkészülési időszakban a teljes NB I-es mezőnyből Bognár György csapata játszotta a legtöbb edzőmeccset, ötöt, melyen folytatódott az őszi tendencia: sok gólt szereztek, de sokat is kaptak Ádám Martinék. A Honvédnál és a Debrecennél nagy problémát jelenthet, hogy bár mindkét csapathoz érkezett új játékos a télen, a koronavírusos megbetegedések miatt több edzőmeccs elmaradt, nem volt sok lehetőség a csapat összekovácsolására, fejlesztésére.

 

PAKS: TÉLEN IS FOLYTATÓDOTT A GÓLZÁPOR

A mostani, koronavírussal terhelt időszakban, amikor szinte folyamatosan, mindegyik klubnál vannak újabb és újabb pozitív tesztek, megbetegedések, melyek miatt edzőtáborokat, felkészülési meccseket kell lemondani, nem létezik ideális téli felkészülés. Ezzel együtt azt mondhatjuk, ha mégis van olyan klub, melynél az előzetes tervekhez képest a legkevesebbet kellett módosítani a januári menetrenden, az a tabellán a 7. helyen álló Paksi FC. Két edzőmeccse ugyan a tolnaiaknak is elmaradt (az ellenfelek miatt), de így is ők játszották a legtöbb mérkőzést az NB I-ből a téli felkészülés alatt, ötöt. A csapat vezetőedzője, Bognár György is arról beszélt a klub honlapjának a tavaszi rajt kapcsán, hogy a télen nagyjából sikerült megúszniuk a Covid-helyzetet.

Az őszi szezonban a Paks lőtt a legtöbbször kapura (meccsenként 18.2-szer, ebből 8.2 talált) – mint múlt heti elemzésünkből kiderült, a topligás csapatok közül is csak a Bayern Münchennek volt több lövése (19.4 meccsenként, melyből 8.6 ment kapura) – és Bognár György csapata szerezte a legtöbb gólt a bajnokságban (17 meccsen 42-t, mérkőzésenként 2.47-et). Nem véletlen az sem, hogy a góllövőlistát is egy paksi csatár, Ádám Martin vezeti 15 találattal. Ellenben a bajnokságban a legtöbb kapott gól (36, meccsenként 2.1) is a Paks neve mellett szerepel. Ez pedig értelemszerűen kijelölte az új év egyik megoldandó paksi feladatát – a kapott gólok számának csökkentését.

Csakhogy a felkészülési időszakban mit sem változott a helyzet, ugyanis 12–11-es gólkülönbséggel zárták az edzőmeccseket, ami 2.4-es szerzett és 2.2-es kapott gólátlagot jelent, tehát ezek szinte hajszálpontosan megegyeznek a bajnoki átlagokkal, sőt, a kapott gólok átlaga még minimálisan nőtt is. Ugyanis a CS U Craiova és a szintén román Botosani ellen úgy szenvedett vereséget a magyar együttes Törökországban, hogy mindkét mérkőzésen öt gólt kapott, igaz, előbbin kettőt, utóbbin négyet lőtt is. Emellett az ugyancsak román FC Chinda Tragoviste ellen 3–0-ra, az orosz FK Ufa ellen 2–0-ra nyert, míg az azeri FK Sabahhal 1–1-re végzett. Ádám Martin is tartja őszi formáját, az edzőmeccseken négy gólt szerzett.

A keretben nem sok változás történt ősz óta. Visszatért a csapathoz az MTK-nak kölcsönadott Haraszti Zsolt, míg az egyetlen új igazolást, a Fehérvártól megszerzett Nyári Patrikot rögtön kölcsön is adták az NB II-es III. Kerületi TVE-nek és az óbudaiakhoz került Kulcsár Dávid is.

A Paks otthon a ZTE ellen kezdi a tavaszi szezont, majd jövő héten a Ferencvároshoz látogat.

A PAKSI FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
Belek (Törökország), január 8–19.
Felkészülési mérkőzések
Törökországban

Január 9.: Paks–CS U Craiova (román) 2–5 (Windecker, Vas)
Január 12.: Paks–FC Chindia Targoviste (román) 3–0 (Szabó J., Ádám, Pesti)
Január 15.: Paks–FC Botosani (román) 4–5 (Ádám 2 – a másodikat 11-esből, Böde, Sajbán)
Január 15.: Paks–Sabah FK (azeri) 1–1 (Nagy R.)
Január 18.: Paks–FK Ufa (orosz) 2–0 (Ádám, Böde)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS PAKSON
Érkezők:
Nyári Patrik (Mol Fehérvár)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Haraszti Zsolt (MTK Budapest)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Kulcsár Dávid (III. Kerületi TVE, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Debreceni Ákos (Szeged-Csanád Grosics Akadémia), Nyári Patrik (III. Kerületi TVE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Olekszandr Petruszenko volt  a kispestiek első téli igazolása (Fotó: honvedfc.hu)
Olekszandr Petruszenko volt  a kispestiek első téli igazolása (Fotó: honvedfc.hu)

BP. HONVÉD: BETEGSÉGEK ÉS BIZONYTALANSÁG

A Pakssal ellentétben a 8. helyen álló Budapest Honvéd azon csapatok közé tartozott, amelynél nagyon sok gondot okozott a koronavírus újabb hulláma, a téli felkészülés kezdetétől folyamatosan egyre több játékos betegedett meg. Emiatt le kellett mondani a Törökországba tervezett táborozást és csupán két edzőmeccsen tesztelhette csapatát Horváth Ferenc vezetőedző, a ZTE elleni 0–0-s és az NB II-es Ajka elleni 1–1-es találkozón.

Ráadásul a kerettel kapcsolatban is volt bizonytalanság. Az gyorsan eldőlt, hogy Eppel Márton, Mohamed Mezgrani és Tally Oliveira távozik, viszont a két új igazolás, az ukrán középpályás, Olekszandr Petruszenko, valamint a négyszeres szerb válogatott védő, Marko Petkovics a felkészülés második hetében érkezett, s kérdés, jönnek-e még újabb játékosok, és ha igen, mikor.

Tehát továbbra sem tekinthető véglegesnek a keret, mert még nem dőlt el például, marad-e Balogh Norbert (a DAC érdeklődik iránta), akinek a helyére információink szerint a jelenleg klub nélküli, legutóbb Dél-Koreában futballozó Szilágyi Vladimir érkezhetne (így Kispesten állhatna össze a korábbi, topolyai Lukics, Szilágyi csatárduó), de szóba került például Holender Filip visszatérése is.

Sok idejük nincs a kispestieknek a rajt előtt, hiszen szombaton már a tabellán utolsó Gyirmótot fogadják, aztán Kisvárdára látogatnak, majd a Fehérvárt látják vendégül. És ha nem sikerül jól a rajt, nagyon hamar veszélybe kerülhet a csapat, ugyanis csak öt pont az előnye a kieső helyen lévő MTK-val szemben.

A BUDAPEST HONVÉDNÁL FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
a koronavírus-járvány miatt lemondták a beleki edzőtábort.
Felkészülési mérkőzések

Január 15.: Bp. Honvéd–ZTE FC 0–0
Január 22.:Bp. Honvéd–FC Ajka (II. o.) 1–1 (Kovács N.)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Marko Petkovics (szerb, Topolyai SC – Szerbia), Olekszandr Petruszenko (ukrán, FK Minaj – Ukrajna)
Kölcsönbe érkezők: –

Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Samuel Asamoah (ghánai, FC U Craiova – Románia), Szilágyi Vladimir (szerbiai, Topolyai SC – Szerbia)
Távozók: Eppel Márton (Diósgyőri VTK), Mohamed Mezgrani (belga-algériai, Puskás Akadémia)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Talys Oliveira (brazil, NK Osijek – Horvátország, onnan Pafosz – Ciprus)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Balogh Norbert (DAC – Szlovákia)

A debreceni Ugrai Roland két meccsen két gólt szerzett a téli felkészülés alatt (Fotó: Debreceni VSC)
A debreceni Ugrai Roland két meccsen két gólt szerzett a téli felkészülés alatt (Fotó: Debreceni VSC)

 

DVSC: DZSUDZSÁK MARADT, UGRAI DUPLÁZOTT

A 9. helyen álló DVSC helyzete sok szempontból hasonló a Honvédéhoz, ugyanis a debreceniek is csak két felkészülési meccset játszottak a koronavírusos megbetegedések miatt és a debreceniek még közelebb állnak a kiesőzónához. Igaz, a DVSC a Honvéddal ellentétben mindkét edzőmeccsét meg is nyerte, úgy hogy még gólt sem kapott: az NB III-as Kazincbarcika ellen 4–0-ra, az ukrán élvonalbeli FK Minaj ellen 1–0-ra győzött. A DVSC házi góllövőlistáját kilenc góllal vezető Ugrai Roland mind a két meccsen a kapuba a talált.

A Lokinál még akkora játékosmozgás sem volt a télen, mint a Honvédnál. Egyedül Németh Krisztián távozott, viszont érkezett az ugyancsak csatárként bevethető, északmacedón Dorian Babunszki. A Real Madridban nevelkedő, 25 éves támadó az őszi szezonban 18 meccsen 10 gólt szerzett a bolgár élvonalban, a Botev Vraca játékosaként. Ezen kívül a keret együtt tartása volt a cél Debrecenben, ennek jegyében nemrég Ferenczi János és az U19-es válogatott Bényei Ágoston is szerződést hosszabbított. Továbbá azt is elmondta Tőzsér Dániel sportigazgató, hogy bár a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs iránt volt érdeklődés, ajánlat nem érkezett érte.

Debrecenben az okozhatja a fő nehézséget, hogy a spanyol vezetőedző, Joan Carrillo az őszi szezon közben vette át a csapat irányítását, és valószínűleg a téli szünetet szerette volna felhasználni arra, hogy kialakítsa a csapatnál az általa elképzelt játékot, de erre tesztmeccsek hiányában, a koronavírusos megbetegedések mellett kevésbé volt lehetősége, mint azt eredetileg tervezhette.

A DVSC a Kisvárdát fogadja a tavaszi rajton, majd Fehérvárra utazik, utána a Mezőkövesdet látja vendégül.

A DVSC TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:

Felkészülési mérkőzések
Január 12.: DVSC–Kazincbarcika (III. o.) 4–0 (Varga J., Ugrai, Szécsi, Soltész)
Január 22.: DVSC–FK Minaj (ukrán) 1–0 (Ugrai)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Dorian Babunszki (északmacedón, Botev Vraca – Bulgária)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Baranyai Nimród
Kiszemeltek:
Távozók: Németh Krisztián (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ NB I JANUÁRI FOLYTATÁSA
A 4. FORDULÓBÓL ELMARADT MÉRKŐZÉS
Január 27., csütörtök
18.30:
Puskás Akadémia–Ferencváros

18. FORDULÓ
Január 29., szombat
14.30:
Paksi FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Debreceni VSC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Január 30., vasárnap
13.00:
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.15: Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 16 11 2 3 32–12 +20 35
2. Kisvárda 17 10 4 3 31–17 +14 34
3. Puskás Akadémia 16 9 4 3 25–18 +7 31
4. Mol Fehérvár 17 8 5 4 23–18 +5 29
5. Zalaegerszegi TE 17 6 5 6 25–33 –8 23
6. Mezőkövesd 17 6 4 7 19–27 –8 22
7. Paksi FC 17 6 3 8 42–36 +6 21
8. Budapest Honvéd 17 6 2 9 30–32 –2 20
9. Debreceni VSC 17 4 6 7 30–29 +1 18
10. Újpest FC 17 4 5 8 24–30 –6 17
11. MTK Budapest 17 4 3 10 13–31 –18 15
12. Gyirmót FC Győr1735917–28–1114
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik