Puskás Akadémia: Szeretnénk felzárkózni a Ferencváros mögé – Hornyák Zsolt

Vágólapra másolva!
2023.01.27. 08:45
null
Hornyák Zsolt szívesen látta volna a klub egykori játékosait a csapatban (Fotó: Dömötör Csaba)
Hornyák Zsolttal, a Puskás Akadémia vezetőedzőjével beszélgettünk a szezonrajt előtt: a szakember a jövővel kapcsolatos terveiről, álmairól és a Mol Magyar Kupa-győzelemről is szót ejtett.

 

– Tavaly kiválóan indította a tavaszi szezont a Puskás Akadémia, ám hamar leeresztett, listavezetőből harmadik lett. Változtattak valamin az előző tél munkamenetéhez képest?
– Tóth Balázs klubigazgatóval és Komjáti András tanácsadóval egyeztetve arra jutottunk, nem várunk nyárig az erősítésekkel, a téli átigazolási időszakban új játékosokat szerződtetünk – válaszolta a Nemzeti Sportnak Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia FC vezetőedzője. – Mivel a nemzetközi porondon is szeretnénk nagyot alkotni, szükség volt erre a lépésre. Jonathan Levi és Karlo Bartolec személyében két minőségi labdarúgó érkezett, öt-hat hónapjuk lesz a beilleszkedésre. Nyáron már csak minimális finomhangolást tervezünk a kereten, remélem, sikerül a lejáró szerződésűekkel dűlőre jutnunk, és nem kell nagyon belenyúlnunk a csapatba.

– Az igazolásokat látva feltételezhető, az együttes jobb oldalával volt kevésbé elégedett: Jonathan Levi jobb oldali szélső, Karlo Bartolec pedig jobbhátvéd.
– Inkább azt mondanám, a kényszer szülte a szerződtetésüket. Svéd játékosunk dinamikus, jó rúgótechnikájú tükörszélső, hiányzott egy ilyen típusú játékos a csapatból. Szolnoki Roland súlyos sérülése miatt Mohamed Mezgrani volt az egyetlen klasszikus értelemben vett szárnyvédőm, helyettesítés esetén Artem Favorovnak kellett szerepelnie a poszton – bár megoldotta a feladatát, ő nem jobb oldali bekk, ezért volt szükségünk az Eszékről érkező Karlo Bartolecre.

– Van-e még poszt, amelyre igazolnának a télen?
– A csatárkérdés érzékeny téma volt az utóbbi időben. Jakov Puljic, remélem, úgy teljesít majd, mint a szezon végén, és akkor hasznunkra lesz, ahogyan a nyáron szerződtetett Lamin Colley-tól is azt remélem, mostanra beilleszkedett, és formába lendül. Sahab Zahedi tudása, képességei alapján a legjobbak közé tartozik itthon, de csalódottságot látok rajta, amiért nem válogatták be az iráni válogatott világbajnoki keretébe. Nagy reményeim vannak Gruber Zsomborral kapcsolatban. Halkan mondom, nehogy elszálljon magától, de óriási tehetségnek tartom, akivel a jövőben első számú csatárként szeretnék számolni. A másik kérdéses poszt a középhátvédé, de a nyáron szerződtetett Wojciech Golla visszatérőben van sérüléséből, két hét múlva már teljes értékű edzésmunkát végezhet. Ha felépül, új igazolással érhet fel, nagyon jó játékosnak tartom.

– Két külföldi csatlakozott a kerethez. Szívfájdalom, hogy nem sikerült magyar labdarúgót szerződtetniük?
– Korábban sokat beszéltem Gyurcsó Ádám, Kleinheisler László és Zsótér Donát esetleges szerződtetéséről, szívesen láttam volna egykori játékosainkat a csapatban, de erről le kellett tennem. A spanyolországi edzőtáborba azonban több akadémistát is elvittünk. Először tartott a társasággal Kern Martin, aki világszinten is óriási tehetség, korosztályában a középpályásposzton a húsz legnagyobb ígéret egyike. Tizenhat éves, és helytállt a Young Boys elleni edzőmérkőzésen. A középpályás Dusinszki Szabolcs és a belső védő Babós Levente egyaránt korosztályos válogatott, szintén szép jövő előtt állnak, Nathaniel Noel pedig remek képességű, játékstílusát tekintve Loic Negóra hasonlító kanadai-portugál szárnyvédő, akiről szintén jó véleménnyel vagyok. Ők az NB III-ban stabil teljesítményt nyújtottak, az előttük álló félév pedig a beilleszkedés jegyében telik, hatalmas ugyanis a különbség a harmad- és az első osztály sebessége között. Ősszel huszonegy, 2003 és 2007 között született akadémistát néztünk meg az első csapat edzésein, ezzel is minél keményebb munkára szeretnénk sarkallni őket, látjuk bennük a lehetőséget, hogy idővel a felnőttcsapatig jussanak.

– Ha már az edzőtábor szóba került: hogyan sikerült?
– Minden igényt kielégítő környezetben jól dolgoztunk. A fiúk példásan álltak hozzá a munkához, elégedett voltam velük. A terveknek megfelelően forgattuk a csapatot, a fiatalok is megmutathatták magukat a tesztmeccseken. Olyan edzőpartnerekkel gyakorolhattunk, amelyek jól felkészítettek minket a bajnoki folytatásra.

– Mire összpontosítottak leginkább?
– A befejezésekkel sokat foglalkozunk, mert a kapu előtt nem voltunk ősszel elég higgadtak. Pozitívum, hogy a helyzetek megvannak, az edzőmérkőzésen is rengeteg veszélyes beadás, lehetőség volt, de valahogy hiányzott a tökösség az utolsó megmozdulásoknál. Az ellenfél kapuja előtti utolsó harminc méteren a kreativitás dönt, megvannak a játékelemeink, de abban a zónában szabadságot adok a játékosaimnak. Az utolsó héten is a befejezéseket gyakoroltuk, bízom benne, hogy sikerrel.

– Vasárnap Mezőkövesden bizonyíthatják, jó munkát végeztek.
– A szezon elején sok a kérdőjel, nagyok az elvárások, mindenki szeretne villantani. Idegenben sosem egyszerű a Mezőkövesd ellen, most sem lesz. Kuttor Attila vezetőedző, amióta ismerem, védekező felfogásban küldi pályára együttesét, ezzel szemben nekünk más a stílusunk, próbálunk több támadást vezetni. Jó csapatmunkával elhozhatjuk a három pontot.

– Együttese negyedik a tabellán – milyen célokat tűztek ki a tavaszra?
– A fiatalok beépítése mellett azt, hogy odaérjünk a dobogóra. Szeretnénk felzárkózni a Ferencváros mögé, valamint a Magyar Kupában is maradandót alkotnánk – látok rá esélyt, hogy a Ferencváros és a Fehérvár kiesésével elhódítsuk a trófeát.

– Három és fél éve dolgozik a PAFC vezetőedzőjeként: ott tart az együttessel, ahová kinevezésekor vágyott?
– Ha azt vesszük, immár az NB I élmezőnyébe tartozunk, mellette pedig folyamatosan építjük be az akadémiáról kikerülő fiatalokat, igen. Amikor aláírtam az első szerződésemet, emlékszem, a csapat annyira hátul állt a tabellán, hogy a Nemzeti Sportot fellapozva kiesett az újságból, a bennmaradásért ment a küzdelem, ám a klub sokat fejlődött, az utóbbi években rendre dobogósként végeztünk. Hiányérzetem a nemzetközi kupaszereplés miatt van, az jelentené a szintlépést, ha néhány fordulót sikerrel vennénk az Európa-konferencialigában. Meg kell találnunk az utat, hogy a játékosok nevelése mellett hogyan tudnánk az európai színtéren is versenyképesek lenni. Ugyanakkor önmagában már az csoda, hogy a klub által képviselt filozófia szerint haladva ilyen rövid idő alatt idáig jutottunk. Örülnék, ha a következő lépcsőfokot velem tenné meg az egyesület, az ugyanis az egyik vágyam beteljesülését jelentené. S ha már itt tartunk, elárulom a másikat is: akkor lennék a legboldogabb, ha tizenegy, főleg saját nevelésű magyar játékos alkotná az általam összeállított csapatot.

17. FORDULÓ
Január 29., vasárnap
13.00:
Mezőkövesd–Puskás Akadémia

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15121236–13+2337
2. Kecskeméti TE1668223–16 +726
3. Kisvárda1674527–29 –225
4. Puskás Akadémia1667322–18 +425
5. Zalaegerszegi TE1664625–19 +622
6. Paksi FC1563627–26 +121
7. Debreceni VSC1655627–27 020
8. Mol Fehérvár1654720–23 –319
9. Mezőkövesd1644818–26 –816
10. Újpest FC1644819–29–1016
11. Budapest Honvéd1644816–27–1116
12. Vasas FC1636713–20 –715

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik