Pörög a Dinamo – Sinkovics Gábor jegyzete

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.02.12. 00:58

Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna.

Kijelenthető-e, hogy a magyar futball tavaly nyáron Franciaországban felzárkózott a három ország labdarúgásának szintjére? Mondhatjuk-e, hogy mi, magyarok stoplis cipőben érünk annyit a zöld gyepen, mint ők?

A válaszon nem kell sokat gondolkodni. A szlovák fociról László Csaba, a Dunaszerdahely edzője már többször is elmondta, a bajnokságuk tempós, gyors, kemény, élvezhető – no, hát higgyük el neki. A lengyelek gyakorlatilag folyamatos „toborzóként” tekintenek az NB I-re, ha meglátnak egy átlagosnál jobb játékost, már viszik is Varsóba, Poznanba, Szczecinbe. Mi irigykedve nézhettük a gyönyörű új stadionjaikat (ebben felzárkózóban vagyunk már), a sok-sok nézőt a lelátón, a Legiát a Bajnokok Ligájában és a sportágat körülvevő rajongást.

Az ukránok pedig…

A Dinamo Kijev és a Sahtar Doneck fényévekre van, legalábbis mintha más bolygón játszanának. A Dinamo évtizedek óta – kisebb-nagyobb szünetekkel – az európai futball élmezőnyébe tartozik. Régen volt, már több mint negyven éve, amikor Kijev kedvencei Bázelben a KEK-döntőben 3–0-ra verték meg a Dalnoki Jenő irányította „csikó” Fradit, és a Muntjan, Kolotov, Konykov, Burjak középpályássor gyakorlatilag szétfutotta a mieinket, Rudakov mindent védett, Oleg Blohin pedig…

Papíron ma is nagycsapat a Dinamo Kijev.

Ősszel a Bajnokok Ligája-főtáblán egy csoportban volt a török Besiktassal, az olasz Napolival és a portugál Benficával. Más kérdés, hogy az ukránok csupán a törököket verték meg (igaz, őket nagyon, 6–0-ra), s végül csoportutolsóként estek ki. Övék a 2015-ös és 2016-os ukrán bajnoki cím, és az ő kispadjukon ül a keménykezű, sokra hivatott edző, a korábbi kitűnő Dinamo-játékos, Szerhij Rebrov.

Nos, ide, hozzájuk szerződött most Kádár Tamás. A 26 éves, 37-szeres válogatott védő már az első nap megtapasztalhatta, olyan terhelést, fizikai alapokat kap Kijevben, amiből sokat profitálhat ő is és a Bernd Storck vezette nemzeti csapat is.

Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna.

Még előttünk járnak, még ők visznek, csemegéznek a magyar futballisták közül.

Egyszer talán majd megváltozik, megfordul az irány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik