Pintér: Mi is azt tettük, amit a Barcelona; Pintér: Nem vagyunk Barcelona

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.25. 15:11
null
Pintér Attila figyelmeztetett, a PAFC nem a Barcelona (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)<br />
A labdarúgó NB I 10. fordulója utáni visszapillantónkban felidézzük Pintér Attila „barcelonás” nyilatkozatait, nem megyünk el szó nélkül az újabb „Priskin-könyökös” mellett, nosztalgiázunk kicsit Varga Roland és Tőzsér Dániel csodás szabadrúgása kapcsán. Solymosi Péteré a hét játékvezetői ítélete, Novothny Soma a hét embere, a Szusza Ferenc Stadion világítóberendezése pedig a hét hibáját követte el...

AZ FC BARCELONA ÉS A PUSKÁS AKADÉMIA FC – A HÉT NYILATKOZATA

A Puskás Akadémia FC vezetőedzője, Pintér Attila a nyilatkozataiban gyakran tesz összehasonlításokat. Ebben az idényben például hasonlította már Sallai Rolandot Diego Maradonához (egész pontosan a Puskás Akadémia Maradonájának nevezte az azóta a ciprusi APOEL-hez szerződő középpályást), míg a 9. fordulót követően csapata játéka kapcsán hozta fel példaként az FC Barcelonát.

„A Barcelona is mindig megpróbálja felőrölni ellenfele zárt védelmét, keresi a réseket, igyekszik kettő egy elleni helyzeteket kialakítani. Mi is ezt tettük, és meglett az eredménye” – mondta Pintér Attila még a Mezőkövesd elleni, 1–0-ra megnyert bajnokit követően.

A 10. forduló, vagyis a Debrecenben elszenvedett 3–0-s vereség után, az M4 Sportnak adott értékelésében ismét szóba került a Barcelona, de már kicsit más szövegkörnyezetben.

A játékosok teszik a dolgukat az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt. Nem vagyunk Barcelona, hogy minden mérkőzést megnyerjünk, de azt gondolom, jó úton vagyunk.

PRISKIN KÖNYÖKE ISMÉT LENDÜLT… – A HÉT LEGFURCSÁBB BÍRÓI ÍTÉLETE

Priskin Tamás szeptember elején a Portugália elleni világbajnoki selejtezőn – a magyar válogatottból 10 év után először – piros lapot kapott, mert, miközben felugrott fejelni, lendületet véve könyökével hátracsapott, és orrba vágta a mögötte érkező Pepét. A Ferencváros csatára a labdarúgó NB I legutóbbi fordulójában a DVTK ellen hasonló mozdulatot adott elő Dejan Karan kárára, ám Szabó Zsolt játékvezető nemhogy nem találta érdemesnek sárga lapos figyelmeztetésre, még a Ferencváros kapott az eset után szabadrúgást, minden bizonnyal azért, mert Priskin mozdulatát megelőzően Karan taszított egyet a támadón (ami persze nem zárta volna ki, hogy Priskinnek adjon valamilyen lapot a játékvezető).

PRISKIN KONTRA KARAN – A VIDEÓHOZ KATT ide!
PRISKIN KONTRA KARAN – A VIDEÓHOZ KATT ide!

Priskin mozdulata nagyon hasonló volt ahhoz, amit a vb-selejtezőn Pepével szemben elkövetett, így joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ami egyszer így van, az másszor miért fordítva…

A felugrás közbeni könyöklések megítélése ezek szerint továbbra sem egyszerű. A Nemzeti Sport Online-on a múlt héten elrettentő összeállítással is jelentkeztünk az elmúlt időszak magyar, illetve NB I-es vonatkozású könyököseit szemlézve, és idéztük is Bede Ferenc állásfoglalását, a volt FIFA-bíró még a Priskin kontra Pepe eset kapcsán mondta el megkeresésünkre véleményét.

„Lehet, hogy Priskin Tamás nem akarta megütni Pepét, de megmozdulásával veszélyeztette a védő testi épségét.Olyan ez, mint amikor valaki túlzott erőbevetéssel rácsúszik a másik lábára, lehet, hogy a labdát célozza, de ha nem találja el, akkor az szabálytalan, és kiállítást ér – fogalmazott Bede, aki szerint az utóbbi években még a korábbiaknál is jobban védik a szabályok a futballisták testi épségét, így nem születhetett más ítélet, mint kiállítás. – Aholland játékvezető úgy ítélte meg, hogy Priskin Tamás fegyverként használta a könyökét– még akkor is, ha ezt nem szándékosan tette –, és beleütött az ellenfél arcába. A döntésben a vér látványa is szerepet játszhatott, mert kivárt kicsit a játékvezető, mielőtt felmutatta a piros lapot, de a felvételek alapján jó döntést hozott.”

Lehet, hogy ha Dejan Karannak is elered az orra vére, akkor egészen más döntés születik, és teljesen más eredményt hoz a Ferencváros–Diósgyőr mérkőzés?

BÓDOG KONTRA JÁTÉKVEZETŐK – A HÉT KRITIKÁJA

A 10. forduló sem múlt el anélkül, hogy Bódog Tamás, a DVTK vezetőedzője ne tudott volna jogos kritikát megfogalmazni a diósgyőriek meccsén dirigáló játékvezetővel, ezúttal Szabó Zsolttal szemben.

Mint ismert, múlt héten pénzbüntetést kapott a szakember azért, ahogy a DVTK–Paks (2–4) meccsen viselkedett, a találkozón egyébként nagyot hibázó, a diósgyőriek gólját tévesen érvénytelenítő Solymosi Péter játékvezetővel szemben. A diósgyőri szakember a büntetésre nyílt levélben reagált.

Ezután a Ferencváros–DVTK (2–0) meccsen is kifejezte nemtetszését Szabó Zsolt ténykedésével szemben, igaz, amennyire csak tudta, próbálta visszafogni magát.

Priskin megmozdulásáról már volt szó, arra úgy reagált, hogy elhagyta a kispadot, és felült a lelátóra, aztán nem sokkal később visszatért a kispadra.

Ezt a sajtótájékoztatón így kommentálta:

„A csapat mozgására voltam kíváncsi. Teljesen más, ha onnan föntről nézed, hogyan mozog együtt a védelem és a középpályássor.”

A másik eset, amit konkrétan szóvá is tett Bódog Tamás, az az első ferencvárosi gólt megelőző szituáció volt.

„Lehet, hogy kapushiba volt, de a szabadrúgás helyett mi jöttünk volna bedobással.”

Nos, az esetet az M4 Sport Góóól! című műsorában kielemezték, és ezúttal is bebizonyosodott – az elmúlt hetekben immár nem először –, hogy Bódog Tamás joggal emelte ki az esetet, a játékvezető valóban rosszul döntött, mert ferencvárosi játékos lábáról ment ki a labda, mégis a hazaiak jöhettek. A bedobásból indult aztán a ferencvárosiak támadása, amiből szabadrúgást harcoltak ki, s abból megszerezték a vezetést.

SOLYMOSI MOST JÓL LÁTTA – A HÉT BRAVÚROS BÍRÓI ÍTÉLETE

Ha Szabó Zsolt játékvezető döntéseivel külön is foglalkoztunk, álljon itt a hét bírói döntése is, igaz, az nem az ő nevéhez fűződik. A kitüntető cím sokkal inkább Solymosi Pétert illeti, aki a Mezőkövesd–Újpest (2–4) mérkőzés 40. percében jó érzékkel támaszkodott asszisztensére, amikor les miatt nem adta meg a mezőkövesdi Tóth Bence fejesből szerzett gólját. Az egykori ferencvárosi középpályás, ha csak néhány centivel is, de valóban lesen volt.



Itt érdemes megjegyezni, hogy Solymosi játékvezetőt a 9. fordulóban még pellengérre állítottuk, mert stábjával csúnyán elnézték a diósgyőri Makrai Gábor les címén érvénytelenített góljánál a paksi Szabó János helyzetét, aki legalább egy méterrel lógott beljebb védőtársainál. Azt az ítéletet akkor a hét bírói tévedésének jelöltük, ám a mostani döntés miatt jár a dicséret a rutinos játékvezetőnek – ezt persze annak is köszönheti, hogy a múlt heti hiba után (ami leginkább a partjelző hibája volt) újra vezethetett, nem sújtották „eltiltással”.

A HÉT GÓLJAI – VARGA ROLAND VS. TŐZSÉR DÁNIEL

A szabadrúgásból szerzett gólok a legtöbbször élményszámba mennek, és az NB I 10. fordulóját követően abban a szerencsés helyzetben érezhetjük magunkat, hogy nem is igazán tudtunk dönteni (ezért is kérdeztük meg olvasóinkat a kérdésről), hogy vajon a ferencvárosi Varga Roland 20 méterről, éles szögből a rövid felsőbe vágott szabadrúgása, vagy a debreceni Tőzsér Dániel távoli bombája volt a nagyobb, szebb, ügyesebb, nehezebben elért, okosabb gól.

Varga szabadrúgása nyomokban Détári Lajos lengyeleknek lőtt klasszis szabadrúgásgólját idézte, hiszen ugyanúgy balról és éles szögből lőtt a kapuba a ferencvárosi támadó, mint Döme tette azt az akkor még Népstadionnak nevezett, ma már elbontott Puskás Stadionban 1987 májusában a lengyelek ellen 5–3-ra megnyert Eb-selejtezőn. Mindkét játékos szinte ugyanonnan végezhette el a szabadrúgást, s míg Varga esetében a diósgyőri Ivan Rados segítette a rövid felsőbe a labdát, addig Détári úgy csavart a hosszú felsőbe, hogy a kissé kint álló Józef Wandzik kapusnak esélye sem volt hárítania.

A másik résztvevő Tőzsér Dániel leginkább önmagával versenyez, hiszen már korábban is számos alkalommal sült el a bal lába, ha csapata szabadrúgáshoz jutott a tizenhatos előteréből. A Puskás Akadémia elleni találkozó 86. percében a korábbi válogatott középpályás 28 méterről lőtt nagy erővel a vendégek kapujába, Hegedüs Lajos tehetetlen volt.

Tőzsér pályafutása során többször is lőtt már hasonlóan nagy gólokat állított labdából. Ilyen volt például egyetlen válogatottbeli gólja, amelyet a 2008-as Eb-selejtezősorozatban Málta ellen szerzett, s ez nem csak Léderer Ákos kommentátor irgalmatlan üvöltése miatt maradt emlékezetes: a 19 méterről meglőtt labda a kapufáról vágódott a gólvonal mögé, s az ilyen gólokat a világ minden pontján hetekig mutogatják később.

A pályafutása elején egy idényt még a Ferencvárosban eltöltő Tőzsér neve akkor került be igazán a köztudatba, amikor az UEFA-kupa csoportkörében szereplő zöld-fehérek Feyenoord elleni mérkőzésén 32 méterről talált be szabadrúgásból a sorfalat kicsit könnyelműen felállító Babos Gábor kapujába. Az akkor 19 éves középpályás a mérkőzést követően úgy nyilatkozott, addigi karrierje során olyan messziről még nem lőtt gólt – gyanítjuk, azóta sem sűrűn.


AZ ÚJPESTI VILÁGÍTÓBERENDEZÉSÉ A HÉT HIBÁJA

A hét hibája ezúttal nem játékosokhoz vagy a játékvezetőkhöz, hanem az újpesti világítóberendezéshez kötődik. Mint ismert, a világítóberendezés meghibásodott az Újpesten rendezett Vasas–Haladás találkozó 20. percében, 0–0-s állásnál, és emiatt nem is tudták folytatni a mérkőzést.

A pótlás időpontjaként az MLSZ a másnapot, vagyis szeptember 26-át, vasárnapot is felajánlotta lehetőségként a csapatok számára, de ebbe a szombathelyiek nem mentek bele, mondván, már péntekre sem találtak szállást a fővárosban…

Így valószínűleg október 17-én vagy 18-án játsszák újra (az elejétől) a meccset, de a dátumot a szövetségnek még jóvá kell hagynia.

Érdekesség, hogy az idei, tavaszi rajton is el kellett halasztani az ugyancsak Újpestre kiírt Vasas–Haladás mérkőzést, akkor a pálya talaja miatt.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét visszatérője a Honvéd középpályása, Holender Filip. A nyári sérülése után egy héten belül három meccset játszó és az utóbbi kettőn, vagyis három napon belül, két gólt szerző szélsőt azért is érdemes kiemelni, mert a Videoton elleni bajnokin egy sorral hátrébb, balhátvédként játszott, mégis pontot mentett csapatának. A hétközi pécsi kupameccsen ő lőtte tovább a Honvédot a legjobb 64 közé.

A hét fiatalja. Az utánpótláskorú Varga Kevin folytatta remeklését a DVSC-ben. Az NB I-ben korábban még nem szereplő szélső a Puskás Akadémia FC ellen játszotta az ötödik élvonalbeli meccsét, és már a harmadik gólját szerezte, és nem mellékesen hármat elő is készített.

A hét negatív főszereplője. A fentebb már taglalt Mezőkövesd–Újpest találkozón a hazaiak védője, Szeles Tamás, aki a 4–2-es újpesti győzelemmel véget érő mérkőzés hajrájában öt perc alatt két büntetőt hozott össze. Előbb kézzel ért a labdához az ötös sarkánál, ám Nagy Dániel kihagyta a 81. percben a büntetőt, majd a 85. percben Novothnyt buktatta a tizenhatoson belül. A második esetnél ugyan a labdát érte el először, ám rögtön utána vitte a babát is – a tizenegyesnél Novothny Soma nem hibázott.

A mérkőzés összefoglalójában az első büntetőt érő eset 5:20-tól, a második 6:41-től látható.

A hét főhőse. És ha már a negatív főszereplő kapcsán szóba került Novothny Soma neve, akkor pozitív oldalról is említsük meg az újpesti csatár nevét, mint a hét legjobbjáét. A támadó egy félidő alatt szerzett három gólt, ami önmagában is kalapemelést érdemel. Az első félidőben alig ért labdához, ám a fordulást követően a vendégcsapattal együtt megtáltosodott, és ha rajta múlik, Nagy Dániel kihagyott büntetőjét is ő rúgta volna. Nagyszerű napot fogott ki, élete első tripláját szerezte a magyar élvonalban. Sokszor nem ért labdába, ám két akciógólja és sikeres büntetője révén hatékonyságból jelesre vizsgázott.

A hét meze.

Gazdag szegényes szerelése – így kopott le Gazdag Dániel  neve a mezéről a Videoton ellen… (Fotó: Török Attila)
Gazdag szegényes szerelése – így kopott le Gazdag Dániel neve a mezéről a Videoton ellen… (Fotó: Török Attila)
NB I, 2017–2018, 10. FORDULÓ
SZEPTEMBER 23., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Vasas FC–Haladás 0–0-nál félbeszakadt
Budapest, Szusza Ferenc StadionVad II István
Ferencváros–Diósgyőri VTK 2–0
Budapest, Groupama ArénaSzabó Zsolt
Paksi FC–Balmazújváros 1–0
Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
Debreceni VSC–Puskás Akadémia 3–0
Debrecen, Nagyerdei StadionErdős József
Mezőkövesd–Újpest FC 2–4Mezőkövesd, Városi Stadion
Solymosi Péter
Videoton FC–Bp. Honvéd 1–1Felcsút, Pancho Aréna
Bognár Tamás
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik