Paksi halászcsárda – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.06.01. 23:20

Mondhatom nyugodtan hagyománynak, hogy aki a 6-os úton közelíti meg Paksot, ha van ideje, immár öt és fél évtizede jó szívvel tér be a löszfal lábánál 1968-ban felépült helyi halászcsárdába egy jó hallére vagy bármi másra. Tradicionális ételek, finom ízek, kilátás a Dunára – ez nem a reklám helye, sokkal inkább az élet naposabb oldalára való ténymegállapítás. A jó fogás nem csak itt, hanem három kilométerrel odébb, a városi futballstadionban is kifejti áldásos hatását, különben nem akadt volna bele az utóbbi három NB I-es idény gólkirálya épp itt a hálóba. Három különböző ember, ezt fontos megemlíteni, hiszen két éve Hahn János 22, tavaly Ádám Martin 31, most pedig Varga Barnabás 26 találattal lett a legeredményesebb.

Az okok között a Bognár György vezetőedző által preferált gólra törő, nyílt sisakos stílust szokták leginkább megemlíteni, tegyük hozzá, ezen időszak alatt Waltner Róbert szintén ült a kispadon, amikor Varga a termése több mint felét szerezte. Persze ettől még jobban eloszolhatna a gólmennyiség a játékosok között, a taktika alapján azonban mindig van egy center, akire kijön a figura. Ennek köszönhetően, eredményessége gyümölcseként Hahn belekóstolhatott a légióséletbe Dunaszerdahelyen (magyar identitású csapatban, de a szlovák bajnokságban), Ádám Martin momentán a dél-koreai bajnok kulcsembere, Vargát pedig az itthon egyeduralkodó Ferencváros szerződtette. Mindhárman felhúzhatták a címeres mezt is, jelenleg épp az a kérdés, Ádám vagy Varga pótolhatja-e hosszabb távon a válogatottságtól visszavonuló Szalai Ádámot a támadószekció csúcsán. Ráadásul nem egy kudarcos időszakban, hanem felfelé ívelő ágban, reális eséllyel az egymás után harmadik Eb-szereplésre.

A tiszta magyar kerettel felálló, minden szempontból szimpatikus modellt működtető „Atom” behatárolt lehetőségeit azért jelzi, hogy az utolsó négy fordulóban szerezhető 12 pontból csak kettőt tartott meg, s leszorult a dobogóról az ötödik helyre. Varga Barnabás ettől függetlenül nyugodtan pecázhat otthon, Szentpéterfán, a Pinka partján, hátha lesz olyan kapása, mint amilyen klubjának a mesterlövészekkel. Bizonyos szempontból ez az igazi paksi halászcsárda. Hozzáteszem, mivel a csatárt elvitte a Fradi, érdemes vizsgálgatnunk a formálódó tolnai játékoskeretet, ki lesz az új gólkirály.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik