Ötgólos pofon az Újpestnek Czvitkovicséktól

Vágólapra másolva!
2012.07.11. 21:50
null
Remili Mohamedék nagy verést kaptak az első belgiumi fellépésen (Fotó: Németh Ferenc – archív)
A Belgiumban edzőtáborozó Újpest labdarúgócsapata felkészülési mérkőzésen 5–0-s vereséget szenvedett a Czvitkovics Pétert is foglalkoztató Kortrijktól. Az ETO és a Kaposvár egy góllal nyert orosz, illetve horvát ellenfelével szemben, a Lombard kikapott Dunaszerdahelyen, a Haladás pedig döntetlent játszott a Gloria Bistritával.

Kenny Gillet személyében francia próbajátékos is szerepelt az Újpest kezdőcsapatában – tudósított róla a klub hivatalos oldala, az ujpestfc.hu. A 26 éves francia balhátvéd legutóbb a skót Premier League-ben szereplő Invernessben futballozott, és az elmúlt idényben 25 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Gillet mellett egy másik próbázó, Yadin Zaris is szerepet kapott a találkozón.

Nem léphetett pályára Vermes Krisztián, aki kisebb rúgást kapott a keddi edzésen a vádlijára, ott volt viszont a kezdőben – a felkészülés során először – Kabát Péter és Dusan Vasziljevics.

A találkozó maga nem sok örömöt hozott az újpestieknek, ugyanis a – Czvitkovics Pétert is végig a soraiban tudó – Kortrijk nagyon simán győzött. A 600 néző előtt rendezett mérkőzésen David Wijns már a 8. percben vezetést szerzett a belgáknak egy baloldali beadást követően, a hazaiak nem sokkal később büntetőből növelték az előnyt. Kabát Péter szabadrúgás után a felső lécet találta el, így Blanstel Koussalouka gólja után már a szünetben 3–0-s Kortrijk-előnyt jelentett.

A szünetben Jos Daerden vezetőedző több poszton is változtatott az újpestieknél, ám Czvitkovics centerezése után mégis Wijns szerzett újabb gólt a második félidő elején. Az 5–0-s végeredményt a csereként beállt Brecht Capon állította be a 75. percben.

Nemzetközi felkészülési mérkőzést játszott az Újpest mellett a Győri ETO, a Pápa, a Haladás és a Kaposvár is, és a mérleg közepes: két győzelem, egy döntetlen és egy vereség a magyar csapatok teljesítménye.

A Győri ETO az orosz élvonal újonca, a Mordovia Szaranszk ellen játszott – soraiban a „próbázó” román Mihai Dinával és a cseh Michal Sveccel –, és második félidei jobb játékának köszönhetően az egyik nyári igazolás, Nemanja Andrics találatával nyert 1–0-ra.

A Kaposvári Rákóczi a horvát Inter Zapresic ellen szerepelt, és az első félidőben nagyon ment a somogyiaknak: háromszor is betaláltak, így a második félidőben bekövetkezett visszaesés ellenére is nyertek 3–2-re. A Lombard ugyanakkor 3–2-re kikapott Dunaszerdahelyen, a mérkőzésen pályára lépett két lehetséges pápai igazolás is: Maróti Béla kezdőként, míg a brazil Santos Alonso Mauro csereként kapott lehetőséget Bene Ferenctől a bizonyításra.

A Haladás kiegyenlített félidők után játszott 2–2-es döntetlent a román élvonalbeli Gloria Bistritával.

„Nagyon jó csapat ellen játszottunk. Az első félidőben mezőnyben egyforma teljesítményt nyújtott a két gárda, de nekünk voltak lehetőségeink. Úgy láttam, a második félidőben lépett pályára az erősebb sora az ellenfélnek, több helyzete is volt, de jól tartottuk magunkat. Az utolsó percben ziccert hibáztunk, Kornis Attila lövését bravúrral védte a kapus. Az első félidőben a játékkal, a másodikban az akarattal voltam elégedett. Kornisról még nem döntöttem, alszom rá egyet, és majd csütörtökön eldöntöm, mi lesz a sorsa” – nyilatkozta Artner Tamás, a Haladás vezetőedzője a haladas.hu-nak.

Az aszódi csapat 100 éves fennállása alkalmából rendezett gálameccsen a Ferencváros 6–2-re nyert. Három „tesztelő” is szerepet kapott a zöld-fehéreknél, ráadásul igazán gólképesnek bizonyultak: Birtalan Botond háromszor, a román Dumitru Daniel Ene kétszer talált be a Pest megyei I/B osztályban szereplő aszódiak kapujába.

„A csapat azon része, amelyik a meccs előtt edzett, tizenöt percet játszott, a keret másik felének 75 minutum jutott, mivel az volt a cél, hogy a játékosok azonos terhelést kapjanak – mondta Détári Lajos a meccs után a fradi.hu-nak. – Nagyon kemény edzéseken vesznek részt a játékosok, de hamarosan eljön az az időszak, amikor már a taktikai elemek begyakorlása kerül előtérbe.”

„Több fiatal játékos is lehetőséget kapott, még figyeljük őket, ha olyan teljesítményt nyújtanak, akkor leigazoljuk őket. A román center, Ene, vagy éppen a három gólt lőtt Birtalan Botond jó teljesítményt nyújtott. De azt tudni kell, hogy fiatalemberekről beszélünk, akik, ha megfelelnek, akkor a jövő Ferencvárosát alkothatják” – vélekedett Détári.

A Siófok némi meglepetésre 2–1-re kikapott a Veszprémtől, amely a Ferencváros után újabb élvonalbeli csapatot fektetett két vállra.

ASZÓD–FTC 2–6
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
KV KORTRIJK (belga)–ÚJPEST FC 5–0 (3–0)
Harelbeke, Forestiersstadion, 600 néző
KORTRIJK: Van Hout – També, Reynaud, Sz. Mitrovics, Wijns – Czvitkovics, N’Diaye, Koussalouka, Dejaeghere – N’For, Oussalah. Játszott még: Matton, Capon, Zukanovic, Carevic, Ragolle
ÚJPEST: Balajcza (Horváth T., a szünetben) – Nagy P., Litauszki, Mihajlovics (Szokol, 67.), Gillet (Pollák, 67.) – Remili (Zamostny, 67.), Proesmans, Vasziljevics (Balogh B., 46.), Christ (Kovács D., a szünetben) – Tshibuabua (Barczi, a szünetben), Kabát (Zaris, a szünetben)
Gólszerző: Wijns (8., 48.), N’For (20. – 11-esből), Koussalouka (29.), Capon (75.)
INTER ZAPRESIC (horvát)–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 2–3 (0–3)
KAPOSVÁR: Posza – Okuka, Bank, Major, Zámbó – Pavlovics, Safaric, Hegedűs, Balázs B. – Oláh L., Haruna. Csereként játszott: Horváth L., Bőle, Sedlák, Jánvári, Horváth T., Vadas, Kovács O., Házi, Brecic, Zmulic, Ante, Damir. Vezetőedző: Prukner László
Gólszerző: Balázs B., Oláh L., Pavlovics
GYŐRI ETO FC–FK MORDOVIJA SZARANSZK (orosz) 1–0 (0–0)
Győr, 300 néző. Vezette: Szabó Zs.
GYŐRI ETO: Molnár P. – Tokody (Svec), Lipták (Lang), Sztanisics, Totadze (Nagy Á.) – Trajkovics (Kamber), Kamber (Pátkai), Nicorec (Kronaveter) – Strestík (Koltai), Dina (Ahjupera), Dudás (Andrics). Vezetődző: Pintér Attila
Gólszerző: Andrics
HALADÁS–GLORIA BISTRITA (romániai) 2–2 (1–1)
Gerersdorf (Ausztria), 200 néző. Vezette: Pethő
HALADÁS: Mursits (Rózsa) – Schimmer, Guzmics, Kornis, Tóth P. (Búrány) – Rajos (Horváth A.), Iszlai (Kulcsár K.) – Nagy D. (Szakály A.), Nagy G. (Jagodics M.), Radó – Kenesei K. (Andorka)
Gólszerző: Kenesei K., Nagy D., ill. Santos, Romário
ASZÓD–FTC 2–6 (0–2)
FTC: Kunsági – Grúz, Klein, Otten, Sváb – Gyömbér, Csukics – Jovanovic, Böde, Somália – Pölöskey P. A 15. perctől: Kunsági (Ranilovic, a szünetben) – Gárdos, Batik, Józsi, Pölöskei II (Králik, 66. percben) – Orosz, Nyilasi, Birtalan, Beliczky – Marosevic, Ene
Gólszerző: Batik (41.), Birtalan (45., 50., 85.), Ene (52., 82.)
FC DAC 1904–LOMBARD PÁPA TFC 3–2 (2–1)
Dunaszerdahely, 100 néző
LOMBARD: Bacsa – Nagy S., Dlusztus, Rodenbücher, Németh M. – Horváth L., Maróti (Balogh B.), Tóth G. (Mauro) – Quintero (Arszics) – Seye, Simon A. (Nagy G.)
Gólszerző: Simon A., Nagy G.
SIÓFOK–VESZPRÉM 1–2 (0–1)
Gólszerzők: Melczer (76.), ill. Szabó Zs. (20.), Thiago (75. – 11-esből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik