Öt méterről, de még húsz centiről is kimaradt – hihetetlen helyzetek!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.11. 18:39
null
A Békéscsaba nem talált be a hétvégén (Fotó: Reviczky Zsolt)
A labdarúgó NB I-ben múlt héten két fordulót rendeztek. Előbb hét közben a 29.-et, majd hétvégén a korábbról elhalasztott 27.-et. A fordulók időrendi cseréje már önmagában egy érdekesség, de lássunk továbbiakat is az előző két körből. „Három ruhadarabos meccs” Újpesten, élesedő harc a bennmaradásért, tavaszi gólrekord, és hihetetlen, kimaradt helyzetek.

PAFC: A RÁADÁSPERCEK ÁTKA; KABÁT-GÓL TÖBB MINT 700 NAP UTÁN – „HÁROM RUHADARABOS MECCS” ÚJPESTEN

Több szempontból is érdekes volt az Újpest–Puskás Akadémia mérkőzés. A találkozó nagy részében úgy tűnt, hogy az újpestiek nem akarnak „beleavatkozni” a kiesés elleni küzdelembe, s ahogy nem sokkal ezelőtt kikaptak a Békéscsabától és a Vasastól, ugyanúgy a PAFC ellen is vereséget szenvednek. A meccsen – két részletben – több mint egy órán keresztül állt győzelemre a Puskás Akadémia, ám a ráadás perceiben a hazaiak egyenlítettek, s döntetlen lett a vége (2–2). Mindent összevetve az Újpest tényleg „nem avatkozott bele” a kiesés elleni harcba, hiszen a csabaiaktól, az angyalföldiektől és a felcsútiaktól is egyaránt hat pontot vett el…

Más kérdés, hogy amíg előbbi két csapattól nemcsak elvette, hanem meg is szerezte a hat pontot (a Békéscsabát és a Vasast is kétszer legyőzte az őszi szezonban), addig a PAFC-cal háromszor ikszelt, azaz a felcsútiak elleni meccseken ebben az idényben csupán három pontot gyűjtött. S ez a három nagyon könnyen lehetett volna nulla is, ugyanis a két csapat szezonbeli három mérkőzésén a kilencven perc letelte után mindig a felcsúti együttes vezetett egy góllal. Ám aztán jött a hosszabbítás, és rendre jött az újpesti egyenlítés: a 4. fordulóban Enisz Bardhi a 91., a 15. fordulóban Mbaye Diagne a 94., míg a hétvégén Kabát Péter a 92. percben egalizált.


A FORDULÓK VÁLOGATOTTJAI A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
A 27. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA
Király (Haladás) – Máté P. (Debrecen), Fiola (Puskás Akadémia), Jánvári (Haladás) – Balogh B. (Újpest), Hajnal (Ferencváros), Jovanovic (Debrecen), Trinks (Ferencváros) – Géresi (Videoton), Kabát (Újpest), Remili (Vasas)
A 29. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA
Rados (Diósgyőr) – Heris (Újpest), Juhász R. (Videoton), Szabó J. (Paks) – Gera D. (MTK), Hajnal (Ferencváros), Radó (Ferencváros), Géresi (Videoton) – Gaál B. (Haladás), Ch. Müller (Vasas), Feczesin (Videoton)
Csak az Újpest ellen hat pontot veszített el a PAFC a ráadás perceiben kapott gólok miatt, ehhez jön még az ősszel Diósgyőrben és a tavasszal a Videoton ellen elherdált egy-egy pont (a DVTK stadionjában Egerszegi Tamás, míg Felcsúton a fehérváriaktól Feczesin Róbert volt eredményes a hosszabbításban, döntetlen állásnál), összesen tehát nyolc ponttal szegényebb a Puskás Akadémia amiatt, hogy a kilencven perc letelte utáni időszakban játékosai nem koncentrálnak eléggé. Kell-e mondani, hogy mennyire hiányoznak ezek a pontok a kiesés elkerüléséért vívott harcban…

Térjünk vissza még egy gondolat erejéig az újpestiek egyenlítő találatára, Kabát Péter ugyanis csaknem két év szünet után szerzett gólt bajnoki mérkőzésen.

Az újpestiek 38 éves támadója ezt megelőzően legutóbb 2014. április 19-én volt eredményes az NB I-ben (a Szusza Ferenc Stadionban a Videoton kapujába talált be, azt a találkozót a fehérváriak nyerték meg 2–1-re), az utóbbi két szezonban többször kiújuló sérülése miatt csupán 12 bajnokin lépett pályára, s szombaton 721 nap után szerzett ismét gólt az első osztályban. Lett volna alkalma korábban is betalálni, mert a szezonban kétszer is úgy jutott tizenegyeshez csapata, hogy Kabát a pályán volt, ám előbb – az ősszel a Vasas ellen – Mbaye Diagne „dugta el” előle a labdát, és végezte el a büntetőt, míg a 22. fordulóban Lencse Lászlónak engedte át a tizenegyest. Azt tudtuk, hogy Kabát nem felejtett el gólt lőni, hiszen a Magyar Kupa idei kiírásában hétszer volt eredményes – ezzel a tiszaújvárosi Katona Bence mögött a második a kupa-góllövőlistán –, a bajnokságban viszont csak ezen a hétvégén sikerült a kapuba találnia.

Az Újpest–PAFC mérkőzéshez kapcsolódik a hét szurkolói megállapítása, az egyik újpesti szimpatizáns a találkozó után úgy fogalmazott, hogy „három ruhadarabos meccs" volt ez, mert „amikor a Puskás vezetett, bundát emlegettünk, csapatunk első félidei játéka egy kalap sz.rt sem ért, a végén meg Kabátot éltettük…”

KABÁT PÉTER GÓLJA 2014. ÁPRILIS 19-ÉN, A VIDEOTON ELLEN


KABÁT PÉTER TALÁLATA 2016. ÁPRILIS 9-ÉN A PAFC ELLEN



HARC A BENNMARADÁSÉRT: MELYIK CSAPAT JÖN KI A LEGJOBBAN AZ EGYMÁS ELLENI MECCSEKBŐL?

Az NB I-ben a bajnoki cím sorsa már korábban, hat fordulóval a vége előtt eldőlt (a Ferencváros lett az aranyérmes), a második és harmadik helyért folyó csata viszont rendkívül izgalmasnak ígérkezik – ám ennek elemzésével érdemes megvárni a kedd estét, ekkor pótolják be ugyanis a február 13-áról elhalasztatott MTK–Paks találkozót, s ha azt a meccset lejátszották, lényegesen tisztább lesz a kép a dobogóért folyó küzdelmet illetően.

Hasonló izgalmak várhatóak a kiesés elkerüléséért vívott csatában is. A hétvégén matematikailag eldőlt, hogy a 9. helyen álló DVTK már nem eshet ki. Ahhoz a mögötte álló trióból két csapatnak is meg kellene előznie a diósgyőrieket, de – vegyük a legrosszabb miskolci forgatókönyvet – hiába veszítené el a hátralévő négy bajnokiját a DVTK és maradna 35 pontja, a Békéscsaba (22 pont) már nem előzheti meg, a Vasas (25) és a PAFC (25) közül pedig csak az egyik kerülhetne elé, merthogy a két csapat még játszik egymás ellen, tehát egyikük – vagy iksz esetén mind a kettő – pontokat veszít.

Ha az utolsó négy fordulóban netán a Vasas és a PAFC is tíz pontot szerezne (háromszor győzne, egymás ellen döntetlent játszana, s így mindkettő 35 ponttal zárna), közben a DVTK négyszer kikapna, akkor is csak a Vasas (10 győzelem, 5 döntetlen, 18 vereség) előzné meg a diósgyőrieket, mert a PAFC-nak 8–11–14 lenne a mérlege, s kevesebb győzelme lenne, mint az ugyancsak 35 pontos DVTK-nak (9–8–16).

Az tehát már biztos, hogy a két kieső a Békéscsaba, Puskás Akadémia, Vasas trióból kerül ki. Az teszi különlegesen izgalmassá a három együttes közötti versenyfutást, hogy mind a hárman játszanak a másik két riválissal. Nagyon úgy fest, hogy hármójuk közül az a csapat marad bent, amelyik az egymás elleni csatákból a legjobban jön ki. Jövő szombaton Puskás Akadémia–Békéscsaba, három nappal később, kedd este Békéscsaba–Vasas meccset rendeznek, míg az utolsó előtti körben a Vasas fogadja a PAFC-ot – nem kizárt, hogy már ekkor eldől a kiesés sorsa. A Békéscsaba a hárompontos lemaradás mellett azért is nehezebb helyzetben van, mert a zsúfolt bajnoki menetrend közepette kedden még egy Magyar Kupa-elődöntőt is le kell játszania (az Újpest ellen).

A Vasas hátralévő mérkőzései: Diósgyőr (otthon), Békéscsaba (idegenben), PAFC (o), MTK (i)

A Puskás Akadémia hátralévő mérkőzései: Békéscsaba (o), MTK (i), Vasas (i), Honvéd (o)

A Békéscsaba hátralévő mérkőzései: PAFC (i), Vasas (o), Honvéd (i), Debrecen (o)

TAVASZI GÓLREKORD

Mostani visszapillantónk második felében a góloké, illetve a kihagyott helyzeteké a főszerep.

A hétközi, vagyis a 29. forduló tavaszi gólcsúcsot hozott: 19-szer találtak a csapatok a kapuba, ami 3.16-os meccsenkénti átlagot eredményezett. 2016-ban ez volt a legmagasabb szám az NB I-ben, ezt az eggyel korábbi, 28. és a 23. forduló közelíti meg egyaránt 18 találattal, vagyis hármas átlaggal.

A teljes szezont tekintve viszont három ennél gólgazdagabb forduló volt: a 12. (21 gól), a 4. és a 14. (20–20). A mostani, az átlagosnál (2.43 az NB I jelenlegi, meccsenkénti gólátlaga) jobb termés nagyban köszönhető a szezonban harmadszor öt gólig jutó, a már korábban bebiztosított bajnoki címet hazai pályán a Paks elleni 5–2-es győzelemmel ünneplő Ferencvárosnak – a fővárosi zöld-fehérek a tolnaiak ellen másodszor értek el öt gólt ebben a szezonban.

* A 20. fordulóból elhalasztott MTK–Paks összecsapást április 12-én pótolják, így öt bajnoki góljaival számoltunk.

HIHETETLEN, MIK MARADTAK KI!

Gólok után kimaradt helyzetek.

„Játékosként mindig arra vágytam, hogy ilyen helyzetbe kerüljek, de sosem sikerült” – ezt Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője nyilatkozta csapata Paks elleni győzelme után, csatára, Takács Tamás kimaradt ziccere kapcsán. A debreceni csatár öt méterről tiszta helyzetből még a kaput sem találta el.

Nem célzott sokkal jobban a Haladás támadója, David Joel Williams sem, akinek ugyancsak ötméteres lövése a lécről pattant fölé, pedig a békéscsabaiak kapusa, Vukasin Polekszics már feküdt, vagyis szinte üres volt a kapu.

Ugyanezen meccsen a békéscsabaiak bevetődő támadója, Birtalan Botond pedig néhány centiről nem tudta a kapuba irányítani a kapufáról a lábára pattanó labdát (az ő mentségére szól, hogy nagyon gyors volt a labda és közel volt az alapvonal és a kapufa).

Az MTK csatára, Darko Nikacs ehhez képest messziről, 11 méterről nem talált be, miután tiszta helyzetben emeléssel próbálkozott, de nem találta el a kaput, mellé ment a labda. A kispesti Vernes Richárd pedig hat méterről fejelt kapufát a Fradi ellen.


TAKÁCS TAMÁS NAGY HELYZETE



WILLIAMS KAPUFÁJA


BIRTALAN ELHIBÁZOTT ZICCERE


VERNES RICHÁRD KAPUFÁJA


DARKO NIKACS EMELÉSE

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét csapatának a Ferencvárost választottuk meg, amely a már biztos bajnoki aranyérem tudatában sem vette félvállról a ráváró feladatokat, és előbb 5–2-re megverte a Paksot, majd 0–1-ről fordított és nyert a Honvéd ellen.

A hét játékosa. Ezt a címet ezúttal az újpesti Balogh Balázsnak és a ferencvárosi Hajnal Tamásnak megosztva ítéltük oda. Az újpesti középpályás a hétközi fordulóban október után először talált az ellenfél kapujába, a Honvéd ellen az ő találatával szerezték meg a vezetést, majd szombaton a Puskás Akadémia ellen csereként beállva, korábbi sérülése ellenére is gólt szerzett fejjel. Ez a találat is kellett ahhoz, hogy – kétszeri felcsúti vezetés után – pontot tudjon menteni a csapata. A Fradiban Hajnal gólt szerzett a Paks ellen, majd a Honvéd ellen is jól játszott, mindkét meccs után bekerült a Nemzeti Sport fordulós válogatottjába.

A hét gólját a Vasas német légiósa, Christian Müller szerezte, aki a hétközi meccsen negyven méterről emelt a szombathelyi Király Gábor kapujába.

A hét mentése a debreceni Bódi Ádámé, aki a Paks ellen a gólvonalon állva fejelte ki Hahn János fejesét.

A hét kiakadása Csertői Aurélé, aki nem nagyon akarta, tudta kommentálni csapata 5–2-es, FTC elleni vereségét, de néhány megjegyzést azért tett a játékvezetőre utalva… (A jelenetet megnézheti az alábbi videónkon.)

Csertői kiakadt a sajtótájékoztatón

29. FORDULÓ
Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Nézőszám
Április 5., kedd
18.00
Videoton–DVSC 1–0
Szabó Zsolt
1006
Április 6., szerda
15.45
Újpest–Honvéd 2–0Kassai Viktor
1131
18.00
Ferencváros–Paks 5–2
Pintér Csaba
7594
19.00
DVTK–Puskás Akadémia 2–1 Németh Ádám
3085
19.00
Haladás–Vasas 2–1
Solymosi Péter
1117
19.00
MTK–Békéscsaba 3–0
Vad II István
519
A bajnokság állását itt nézheti meg!
27. FORDULÓ
Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Nézőszám
Április 9., szombat
MTK–DVTK 0–0
Berke Balázs
506
Újpest–Puskás Akadémia 2–2 Erdős József
2014
Videoton–Vasas 2–2
Farkas Ádám
1287
Haladás–Békéscsaba 1–0
Karakó Ferenc
1187
Paks–DVSC-Teva 0–1 Németh Ádám
835
Április 10., vasárnap
FTC–Bp. Honvéd 21 Andó-Szabó Sándor
7053
A bajnokság állását itt nézheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik