Óriási tévedés Újpesten – nagy árat fizet a klub

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.19. 16:37
null
Talán még Nebojsa Vignjevics sem akarja elhinni, hogy augusztus 1. óta képtelenek győzni az NB I-ben (Fotó: ujpestfc.hu)
A szezon tévedése Újpesten, Debrecenben újra kinyílt a gólzsák, az Üllői úton repült a sas, Horváth Ferenc ismét jól mutatkozott be a Videotonnál, Szanyó Károly viszont kiakadt a Vasas szurkolóira az újabb vereség után – azóta már le is váltották. Legek és érdekességek a labdarúgó NB I 12. fordulója után.  

A SZEZON LEGNAGYOBB TÉVEDÉSE – AZ ÚJPEST NEM ERŐSÖDÖTT, HANEM GYENGÜLT

A Pakson 1–0-s vereséget szenvedő Újpest FC augusztus 1. óta nyeretlen, azóta kilenc mérkőzésen öt pontot szerzett az NB I-ben. Nem meglepő, hogy a gyenge szereplést nem hagyták szó nélkül a csapat szurkolói, akik a szombati meccs után megvárták a csapatbusznál a játékosokat. A mintegy húszperces diskurzus során a drukkerek hosszasan mondták a magukét Nebojsa Vignjevics vezetőedzőnek – volt, aki azt emlegette, hogy odahaza a vehemensebb fanatikusok már felpofozták volna… – és a futballistáknak. A szurkolók csalódottsága érthető, hiszen a szezon elején nem ezt ígérték nekik.

„Ez rendkívül jó keret” – nyilatkozta még a szezonnyitó sajtótájékoztatón Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője, aki többször is hangsúlyozta, jól erősítettek a nyáron, és reálisnak érezte, hogy dobogóért harcoljon a csapat. Vasárnap az MTVA szakértője, a volt újpesti Sebők Vilmos is arról beszélt, nem érti, miért áll csak a kilencedik helyen a csapat, amikor a kerete egyértelműen erősebb, mint volt. Ugyanakkor ha statisztikailag a keret mögé nézünk, akkor ez a „rendkívül jó” jelző inkább tűnik önámításnak.

Paks–Újpest 1–0

Az Újpest 11 nyári szerzeményéből egyszerre általában három-négy játékos kezd, igaz, ezt befolyásolhatja Kálnoki Kis Dávid és Windecker József sérülése is. A 20 éves mai Souleymane Diarrának pedig információink szerint még nincs rendben a játékengedélye.

Az utóbbi időben általában kezdő Mohl Dávid, Balázs Benjámin, Kylian Hazard, Mbaye Diagne négyesből az elmúlt fél évben csak utóbbi volt úgy-ahogy játékban, 11 meccsen három gólt szerzett a belga élvonalbeli Westerlóban.

Balázs az a játékos, aki tavaly nyáron nem fért be a portugál élvonalbeli Vitória Guimaraes 43-as keretébe, majd a klub második csapatában három mérkőzést játszott a portugál másodosztályban, mielőtt a Teplicéhez igazolt. Ám tavasszal a cseh első osztályban is csak hat találkozó jutott neki, háromszor le-, háromszor becserélték.

Mohlt tavaly decemberben száműzte első keretéből a PMFC, de még az ifik tréningjeit sem látogathatta, fél évig csapat nélkül, egyedül tréningezett.

Hazard a teljes 2014–2015-ös szezonban mindösszesen két meccsen, 23 percet töltött a pályán a belga élvonalbeli Zulte Waregemben (az alapszakaszban egyetlen percre állt be a Genk ellen). Még akkor is csak öt tétmeccsnél és 110 percnél járunk, ha a kupameccseit is beszámítjuk – derül ki a transfermarkt.de statisztikáiból.

A helyzet a többi nyári szerzemény esetében sem sokkal jobb. Filkor Attila 2006 óta tíz olasz és egy francia klubban fordult meg, hosszabb ideig egyik csapatnál sem maradt, az előző szezonban négy bajnokit játszott az Avellinóban a Serie B-ben.

Kálnoki Kis Dávidot márciusban irányította az MTK a második csapatához, miután eldőlt, hogy nem hosszabbítja meg lejáró szerződését a kék-fehéreknél. Újpestre érkezése előtt legutóbb 2014 decemberében játszott az NB I-ben. Az ugyancsak az MTK-tól szerződtetett Nagy Tibor pedig tavasszal már csak hat meccsen játszott volt csapatában.

A Dinamo Bucuresti-től érkező Kovács Zoltán már Romániában is cserekapusnak számított, igaz, őt nem is azért szerződtették, hogy húzóember legyen, ahogy a felnőttszinten még rutintalan Cseke Benjámintól, Pávkovics Bencétől és Sallói Dánieltől sem várható ez el. (A nyári igazolások közül talán egyedül Windecker Józsefre mondhatjuk, hogy jó szezon után érkezett, ő azonban megsérült a nyári felkészülés során.)

Mindehhez tegyük hozzá, hogy nyáron távozott Újpestről két alapember, Loic Nego és Asmir Suljic, fél évvel korábban pedig az ugyancsak meghatározó játékosnak számító Simon Krisztián.

Mindezek ismeretében azt hangoztatni, hogy a jelenlegi keret erősebb, mint a korábbi és dobogóért küzdhet, óriási tévedés. A szurkolók pedig joggal érzik becsapva magukat, amikor a korábbi kedvencek (akikkel azért ugyancsak nem szárnyalt a csapat) helyett többségében formán kívüli, az előző fél évben keveset játszó futballistákat látnak rohangálni a lila-fehér dresszben, akik augusztus 1. óta nem győztek az NB I-ben.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL

Érkezők: Nemanja Andrics (szerb, Győri ETO, kölcsön után végleg, szabadon igazolhatóként), Balázs Benjámin (Teplice – Csehország), Mbaye Diagne (szenegáli, Juventus – Olaszország, legutóbb kölcsönben Westerlo – Belgium), Souleymane Diarra (mali, Vidad Casablanca – Marokkó), Filkor Attila (AC Milan, legutóbb kölcsönben Avellino – Olaszország, szabadon igazolhatóként), Kylian Hazard (belga, Zulte Waregem – Belgium), Kálnoki Kis Dávid (MTK, szabadon igazolhatóként), Kovács Zoltán (Dinamo Bucuresti – Románia, szabadon igazolhatóként), Mohl Dávid (PMFC), Falaye Sacko (mali, Djoliba AC – Mali), Windecker József (Győri ETO, szabadon igazolhatóként). Amatőr szerződést kötött: Pávkovics Bence (PMFC), Sallói Dániel (Sporting Kansas City utánpótlás – Egyesült Államok)

Kölcsönbe érkezők: Cseke Benjámin (MTK), Kecskés Ákos (Atalanta – Olaszország), Nagy Tibor (MTK)

Kölcsönből visszatérők: Gubacsi Zoltán (Diósd)

Az utánpótlásból felkerültek: Tóth Patrik

Kiszemeltek:
Távozók: Aaron Addo Dankwah (ghánai, szabadon igazolható), Berat Ahmeti (albán-koszovói, Vllaznia Shkodër – Albánia), Darwin Andrade (kolumbiai, Standard Liege – Belgium, kölcsön után végleg), Szandro Cvejba (orosz, NK Osijek – Horvátország), Marques-Airosa Patrik (Budaörs), Nagy János (Siófok, kölcsön után végleg), Rodrigo Rojo (uruguayi, CA Fénix – Uruguay, legutóbb kölcsönben Sint-Truiden – Belgium), Asmir Suljic (bosnyák, Videoton), Filip Sztaniszavljevics (szerb, Plataniasz – Görögország, szabadon igazolhatóként), Vadász Viktor (Békéscsaba), Dusan Vasziljevics (szerb, Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Holdampf Gergő (Soproni VSE, újabb kölcsön), Falaye Sacko (mali, Sint-Truiden – Belgium)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Hudák Dávid (szlovákiai, Slovan Bratislava – Szlovákia), Loic Nego (francia, Charlton Athletic – Anglia – később a Videotonhoz szerződött), Kim Ojo (nigériai, KRC Genk, onnan OH Leuven – Belgium)
Távozhatnak:
Bajner Bálint (szemben) újra az NB I-ben (Fotó: ujpestfc.hu)
Bajner Bálint (szemben) újra az NB I-ben (Fotó: ujpestfc.hu)
DEBRECENI HETI HETES – A HÉT CSAPATA ÉS A HÉT EMBERE

A DVSC-Teva a szezon legnagyobb sikerét aratva 7–0-ra győzött szombaton a Békéscsaba ellen. Ezzel ezen a héten kiérdemelte tőlünk a hét csapata címet, és az együttes 19 éves csatára, a góllal és két gólpasszal jelentkező Balogh Norbert lett a hét játékosa. A két csapat legutóbbi nyolc bajnokiját a Loki nyerte meg, az Előre legutóbb 1998-ban szerzett pontot.

A 12. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORTNÁL
Rados (Diósgyőr) – Juhász R. (Videoton), Gévay (Paks), Ramírez (Ferencváros) – Gyurcsó (Videoton), Kanta J. (MTK), Bertus (Paks), Strestík (MTK) – Kulcsár T. (Debrecen), Bacsa (Diósgyőr), Balogh N. (Debrecen)

A DVSC ebben a bajnoki szezonban öt meccsen csak három gólt szerzett hazai pályán, most viszont 90 perc alatt több mint a dupláját.

A Loki háza táján azonban nem ritka, hogy kinyílik a gólzsák. Ebben az idényben a lett Skonto Riga ellen az El-selejtezőben 9–2-re győzött a Kondás-csapat, idén májusban a fiataljaival felálló Győrnek rúgtak öt gólt Bódi Ádámék, míg a téli felkészülés során a Dinamo Bucuresti-et 6–0-ra, a Nyíregyházát 7–1-re verték meg. Az NB I-ben legutóbb 2013 júliusában, a Kaposvár elleni 7–1-es meccsen szerzett ennyi gólt a Debrecen.

A magyar élvonalban hét gólt legutóbb a Videoton szerzett, idén áprilisban a Haladás ellen győztek 7–0-ra a fehérváriak.

DVSC–Békéscsaba 7–0

A FORDULÓ KIAKADÁSA – EDZŐVÁLTÁS KÖVETTE

Nemcsak az Újpest, hanem a Vasas is rosszul szerepel az elmúlt hetekben az NB I-ben, a legutóbbi négy meccsén csak egy pontot szerzett. A DVTK-tól otthon 1–0-s vereséget szenvedő angyalföldiek szakvezetője, Szanyó Károly ugyanakkor több tiszteletet várna el az őt és édesanyját szidalmazó drukkerektől.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy minden tiszteletem a Vasas-táboré, minden szurkolóé, aki kijön a mérkőzésre. Nagyon szívesen beszélgetek bármely drukkerrel, szívesen válaszolok, ha bárkinek kérdése van. Úgy érzem azonban, hogy legalább annyi tisztelet jár nekem is a nézőtérről, hogy ne nevezzenek újpesti cigánynak és ne szidják az édesanyámat. A múltamat sohasem fogom megtagadni, de azt sem viselem el senkitől sem, hogy az édesanyámat gyalázzák” – nyilatkozta a klub hivatalos oldalának a Vasas vezetőedzője, Szanyó Károly.

A szakembert azóta a klub felmentette a munkavégzés alól. Utódjaként Simon Antalt nevezték meg, aki hivatalosan eddig is vezetőedző volt a csapatnál, mivel Szanyónak nem volt pro licence.

Vasas–DVTK 0–1

HORVÁTH FERENC DEBÜTÁLÁSAI

Edzőváltás Angyalföldön, új edző Fehérváron.

„Ennél jobb bemutatkozást elképzelni sem lehet. Hozzáteszem ugyanakkor, nem garantálhatom, hogy mindig így futballozunk majd, fel kell készülnünk a buktatókra is” – mondta a Videoton új szakvezetője, Horváth Ferenc a Budapest Honvéd elleni bajnoki után.

A 42 éves szakember 3–0-s győzelemmel rajtolt a Videoton kispadján a bajnokságban, nem csoda, hogy elégedetten nyilatkozott a mérkőzés után.

Videoton–Honvéd 3–0

Horváth Ferenc edzőként korábbi élvonalbeli klubjainál sem kezdett rosszul. Amikor először irányította új csapatát, egyszer sem kapott ki az együttese. A Kecskeméttel és a Paksi FC-vel pedig kimondottan jól kezdett.

Előbbivel négy, utóbbival három győzelemmel rajtolt. Érdekesség, hogy mindkét csapatával az első vereségét épp a Videotontól szenvedte el, amelynél most vezetőedző lett.

A Győri ETO-val már nem volt olyan fényes a kezdés. Igaz, a Ferencváros elleni idegenbeli döntetlen nem nevezhető rossznak sem. Ezután viszont két vereség következett, egy 5–2-es zakó hazai pályán a Pécsi MFC-től a bajnokságban és egy 2–0-s vereség a Magyar Kupában az MTK-tól.

A rossz rajtot követően Horváth Ferenc és csapata magára talált. Érdekesség, hogy ismét a Videoton elleni mérkőzés volt a sorsfordító, csak ezúttal pozitív értelemben. Az ETO 1–0-ra nyerni tudott Székesfehérváron, ami elindította a csapatot felfelé a tabellán. A tizenkét meccses veretlenségi sorozat második helyet eredményezett a Győrnek és Horváth Ferencnek.

A jó kezdés a Videoton kispadján is megvolt, kérdés, milyen lesz a folytatás, hiszen a következő három fordulóban előbb a második helyezett Haladás, majd az éllovas Ferencváros otthonába utaznak a fehérváriak, a két meccs között pedig a DVTK-t fogadják.

HORVÁTH FERENC DEBÜTÁLÁSAI
2012. 09. 29.
Kecskeméti TE–Budapest Honvéd2–1
2013. 08. 02.
Újpest–Paksi FC
1–2
2014. 03. 02.
Ferencváros–Győri ETO
1–1
2015. 10.17.Videoton–Budapest Honvéd
3–0

EGYÉB LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét folytatódó sorozata a listavezető Ferencvárosé. A Fradi immár 32 meccse veretlen. Ezzel megelőzte a klub örökranglistáján az 1966–67-es csapatot (31 meccses veretlenség), így már csak az 1968–1969-es együttes (34-es veretlenségi széria), illetve az 1931–1932-es gárda van előtte. Ez utóbbi tartja a Ferencváros történetének leghosszabb bajnoki veretlenségét 36 találkozóval.

A hét cseréje és a hét legszebb góljának szerzője a diósgyőri Bacsa Patrik volt, aki a 69. percben állt be, majd egy perccel később külsővel átemelte a kapujából kifutó Nagy Gergelyt, a DVTK ezzel a góllal verte meg a Vasast. Bacsa korábbi, hárommeccses eltiltását követően először lépett pályára, ebben a szezonban pedig az első bajnoki gólját lőtte.

A hét büntetése és fenyegetése. A DVTK vezetősége a Kozármisleny elleni kupabúcsú után pénzbüntetést szabott ki a játékosokra, majd Árki Gábor sportigazgató a Vasas elleni meccs szünetében arról beszélt, drasztikus következményei lehetnek, ha valaki nem megfelelően végzi a munkáját. A diósgyőriek ezután győztek 1–0-ra.

A hét legjobb bírói ítéletét Erdős Józseftől láthattuk, amikor a Ferencváros–Haladás meccsen, partjelzője jelzése ellenére nem állította meg az akciót, a hazaiak első gólját szerző Stanislav Sesták ugyanis, bár lesen állt, ellenféltől kapta a labdát. Más kérdés, hogy Erdős később nem ítélt 11-est a szombathelyi Angyal Zsolt kezezésénél, míg a harmadik hazai találatot jegyző Cristian Ramírez lesen kapta a labdát a gólja előtt.

A hét potyáját a békéscsabai kapustól, Lubos Ilizitől láthattuk, aki a kapuba szerencsétlenkedte Aleksandar Jovanovic negyvenméteres ívelését. A szlovák játékos korábban a Ferencváros ellen is összehozott egy gólt, a Fradi azzal verte meg 1–0-ra a Békéscsabát, a mostani hibájának nem volt ekkora jelentősége, hiszen hét gólt kaptak Debrecenben.

Ferencváros–Haladás 3–1

A hét debütánsa a két hete Paksra szerződő Bajner Bálint, aki tavaly nyáron még úgy nyilatkozott az NSO Tv-nek, hogy nem érdekli az NB I, most viszont, négy év szünet után újra a magyar élvonalban lépett pályára. A nyáron az angol negyedosztályba kieső Notts Countytól távozó csatár a 67. percben állt be Balázs Zsolt helyére az Újpest ellen – három perccel később Bertus Lajos megszerezte a tolnaiak győztes gólját.

A hét debütánsa 2. A Ferencvárosnál a Haladás elleni meccs (3–1) után bemutatták a klub új kabalaállatát, egy élő sast, amely már repült is a stadionban.

NB I, 12. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés
Játékvezető
Nézőszám
Október 17., szombat
18.00 Vasas–DVTK 01 Karakó Ferenc
1800*
18.00 Videoton–Honvéd 30
Iványi Zoltán
2290
18.00 Puskás Akadémia–MTK 23
Pintér Csaba
1486
18.00 DVSC–Békéscsaba 70
Szilasi Szabolcs
2282
18.00 Paks–Újpest 10
Andó-Szabó Sándor
1521
20.30 Ferencváros–Haladás 31
Erdős József
7869
* Becsült adat, a klub nem tudott pontos adatokkal szolgálni
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 12 11 1 25–5 +20 34
2. DVSC-Teva 12 5 4 3 20–13 +7 19
3. Paksi FC 12 5 4 3 14–8 +6 19
4. MTK Budapest 12 5 4 3 17–12 +5 19
5. Szombathelyi Haladás 12 4 6 2 10–10 0 18
6. Budapest Honvéd 12 4 4 4 15–16 –1 16
7. Videoton FC 12 5 7 14–15 –1 15
8. Diósgyőri VTK 12 4 3 5 14–21 –7 15
9. Újpest FC 12 2 6 4 13–15 –2 12
10. Puskás Akadémia FC 12 2 5 5 13–16 –3 11
11. Vasas FC 12 3 1 8 9–15 –6 10
12. Békéscsaba Előre 12 2 2 8 9–27 –18 8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik