Nyíregyháza: Mátyus szerint négy tényező kell a sikerhez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.22. 11:29
Mátyus János, a labdarúgó NB I-ben szereplő Nyíregyháza Spartacus hétfőn kinevezett vezetőedzője szerint négy összetevője van annak, hogy egy klub sikeres legyen.

„Azt mondom nekik, ahhoz, hogy egy klub sikeres legyen, nem kell nagyon sok tényező, elég négy – felelte Mátyus János, a Nyíregyháza újdonsült vezetőedzője a Nemzeti Sport azon kérdésére, hogyan kezdi székfoglalóját a Szpari-öltözőben. – Az első a megfelelő létesítményhelyzet, Nyíregyházán ezzel nincs gond, sőt, hamarosan tovább csinosodik a stadion. A második a stabil háttér, ami a tulajdonos jóvoltából szintén rendben van. A harmadik a minőségi játékosok megléte, ami nélkül az egész fabatkát sem ér, úgy tűnik, ezen a téren is jól állunk. A negyedik, hogy a vezetőedző alkalmas legyen, azt hiszem, személyemben megtalálták a megfelelő alanyt, szerintem Csábi József is az, csak nem volt szerencséje. Ha mindezek ellenére sikertelen az együttes, valamelyik összetevő mégsem stimmel, az lesz a dolgom, hogy mihamarabb kiderítsem, mi hibádzik.”Mátyus János, a Nyíregyháza újdonsült vezetőedzője a Nemzeti Sport azon kérdésére, hogyan kezdi székfoglalóját a Szpari-öltözőben. – Az első a megfelelő létesítményhelyzet, Nyíregyházán ezzel nincs gond, sőt, hamarosan tovább csinosodik a stadion. A második a stabil háttér, ami a tulajdonos jóvoltából szintén rendben van. A harmadik a minőségi játékosok megléte, ami nélkül az egész fabatkát sem ér, úgy tűnik, ezen a téren is jól állunk. A negyedik, hogy a vezetőedző alkalmas legyen, azt hiszem, személyemben megtalálták a megfelelő alanyt, szerintem Csábi József is az, csak nem volt szerencséje. Ha mindezek ellenére sikertelen az együttes, valamelyik összetevő mégsem stimmel, az lesz a dolgom, hogy mihamarabb kiderítsem, mi hibádzik.”

A beszélgetés után az első edzését is megtartotta a harminckilenc esztendős tréner, ahol hajszálnyival közelebb juthatott megoldáshoz, aminek megfejtésében alighanem segítségére lehetnek az olyan rutinos labdarúgók, mint Bajzát Péter, akivel néhány éve még együtt játszott Győrben.

„A REAC-nál és Pápán is néhány korábbi csapattársamnak lettem egyszeriben főnöke, Nyíregyházán sem lesz másképp. Bajzát Péter vagy Pákolicz Dávid jó barátom, de tudom kezelni a helyzetet. Pápán Kenesei Krisztián, Szűcs Lajos és Csizmadia Csaba is a legjobb emberem volt, intelligencia kérdése, hogy edző és játékos képes-e megbirkózni a helyzettel. Nem hiszem, hogy gond lesz belőle, és igen, előfordulhat, hogy a keret néhány tagjával négyszemközt is leülök beszélgetni a tapasztalataikról.”

Apropó, játékoskeret. A nyíregyházi sokkal jobbnak tetszik annál, semmint hogy tizenegy forduló alatt csak nyolc pontot kaparjon össze, a rutinos és a fiatal labdarúgók elegye nem tűnik rossznak – de melyik korosztállyal dolgozik szívesebben Mátyus János?

„Tudom, vannak edzők, akik ki is jelentik, inkább ebben vagy abban bíznak, szerintem ez egyrészt nagyfokú szakmaiatlanságra vall, másrészt zsákutca. Én a jó játékosokat szeretem. Függetlenül attól, hány éves. Nyilvánvaló, hogy a nevek alapján első osztályú csapat a Spartacus, de a név önmagában mit sem ér. Néhány napig figyelek, aztán azt, ami nem tetszik, kijavítom. Rövid nyíregyházi tartózkodásom is meggyőzött arról, ez első osztályú klub, persze épp amiatt, hogy nagy egyesület s népszerű a megyében, a csapattal és velem szemben nagyok az igények.”

Mátyus János hozzátette, a pénteki bemutatkozás előtt nem szeretne máris mentséget keresni, milyen kevés idő áll a rendelkezésére, három edzés után is szeretne jól teljesíteni csapatával Újpesten – az ügy érdekében alighanem sokat tehet a gólfelelős Bajzát Péter.

„Nem vagyok elégedett azzal, hogy az utóbbi négy bajnokimon csak egyszer találtam be, sajnos látni kell, a sorozatos vereségek hatására mentálisan szétesett a társaság – értékelt önkritikusan az ősszel négy gólnál járó Bajzát. – Az lesz a feladata Mátyus Jánosnak, hogy rendet rakjon. Elég gógyis edző ahhoz, hogy hamar felmérje, mire van szüksége a csapatnak. Hogy mi nem működött pontosan, nem tudom megmondani, ezt kell megfejtenie az új trénernek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik