NS-klub: Kabát Péter nyolc éven át a másodvirágzását élte Újpesten

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.04.19. 09:08
null
Kabát Péter Farkas János és Várady Béla után volt Vasas-játékosként gólkirály
Mozgalmas nyara volt Kabát Péternek 1995-ben, az akkor 17 esztendős támadó ugyanis egyre több lehetőséget kapott a Kispest-Honvéd ifjúsági csapatában, sőt a tavasz végén bajnoki címet is ünnepelhetett. Pihenés helyett azonban júliusban a Piski Elemér szövetségi edző által irányított U18-as válogatottal részt vett a görögországi ifjúsági Európa-bajnokságon.

 

„Az egy évvel fiatalabb korosztályhoz tartoztam a válogatottnál, Ziegler János volt az edzőm – kezdte Kabát Péter, aki fél évvel korábban már a Kispest-Honvéd felnőtt keretéhez tartozott, az élvonalban azonban csak később mutatkozott be. – Jó voltam tizenhét évesen, így felkerültem az U18-as csapathoz. Az Európa-bajnokság hatalmas élmény volt, Spanyolország ellen nem játszottam, de Hollandia ellen csereként, Törökország ellen pedig végig a pályán voltam. Arra emlékszem, hogy Raúlt nem engedte el a tornára a Real Madrid, mert tizenhét-tizennyolc évesen már állandó kezdőjátékos volt a klubjában, a hollandoknál pedig játszott Boudewijn Zenden és Mark van Bommel. A szüleim autóbusszal utaztak ki az Eb-re.” 

Kabátról először 1995-ben írt a Nemzeti Sport – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
Kabátról először 1995-ben írt a Nemzeti Sport – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!

Az Európa-bajnokság után nem sokkal kezdődött az NB I 1995–1996-os idénye, csakhogy Kispesten hatalmas változások történtek, távozott ugyanis Brockhauser István, Csehi Tibor, Duró József, Hamar István, Illés Béla, Kovács Kálmán és Orosz Ferenc is.

„A Győr ellen játszottam az első NB I-es mérkőzésemet, a televízió is közvetítette, nagyon gyenge volt a színvonal – folytatta Kabát Péter, aki a 85. percben lépett pályára a gól nélküli döntetlenre végződő bajnokin. – Futballista akartam lenni, és sikerült. A Honvédban kilencéves koromtól kezdődően valamennyi korosztályban szerepeltem, ezért sosem felejtem el, honnan indultam. Mégis jó döntés volt részemről, amikor kilencvenkilencben a Vasashoz igazoltam, kivirultam, gólkirályi címet szereztem, márpedig a Vasasban a mai napig ez csak Farkas Jánosnak, Várady Bélának és nekem sikerült. Bemutatkozhattam a válogatottban is, szóval lendületet vett a pályafutásom.”     

Olyannyira, hogy 2001 és 2008 között Törökországban a Göztepe és a Denizlispor, Bulgáriában a Levszki Szófia, míg Ausztriában a több néven is futó Austria Kärnten légiósa volt, majd 2008 nyarán az Újpesthez szerződött.

„Pályafutásom végéig, vagyis még nyolc éven keresztül futballoztam Újpesten, a másodvirágzásomat éltem. Az első két évben harminc gólt szereztem, közben megszerettem a stadiont, a klub színeit, a szurkolókat, a közeget, ott találtam meg a második otthonom, a futball utáni életem.”     

Kabát Péter 16 alkalommal szerepelt a felnőttválogatottban, az élvonalban 273 bajnokin 107 gólt szerzett.

Kabát Péter nyolc éven át a másodvirágzását élte Újpesten (Fotó: Nemzeti Sport)
Kabát Péter nyolc éven át a másodvirágzását élte Újpesten (Fotó: Nemzeti Sport)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik