Női NB I: az Astra száguld a csillagok felé

Vágólapra másolva!
2013.09.09. 12:28
A bajnok és kupagyőztes MTK Hungária legyőzésével folytatta remek sorozatát a mezőny – immár – egyetlen százszázalékos csapata, az Astra HFC. Dombó János csapata a Ferencváros és a Viktória elleni idegenbeli siker után ezúttal hazai pályán, Csepelen ért el sikert a legszűkebb elitbe tartozó vetélytárs ellen.

A női A-válogatott hétközi, Románia elleni dupla győzelme után a Jet-Sol Liga 5. fordulójában léptek pályára a legjobb hazai játékosok. Medgyes Péter, az MTK mestere, ászai közül csak a kispadra ültette Csiszár Henriettát és Zágor Bernadettet, míg a hazaiaknak a házi gólkirályt, Fogl Katalint kell pótolni hétről-hétre.

Astra-helyzettel, Szabó Boglárka szabadrúgása nyomán Pincze lövésével kezdődött a találkozó, de az első gólt – méghozzá nagyon hamar – az MTK szerezte. Vágó Fanny tökéletes passzából Pádár Anita rúgta Kovács hálójába a labdát. Két perc múlva jött a válasz: Szabó szabadrúgását Pincze fejelte Szőcs kapujába. A gyors gólváltás után, a folytatásban, főként a két tizenhatos között folyt a játék. Az Astra remekül megszervezte a játékát, a nemzetközi standardoknak megfelelő keménységgel „vette ki a játékból" az MTK kulcsembereit, akik nem is tudtak helyzeteket, pláne ziccereket kialakítani Kovács Klaudia kapuja előtt. A felfokozott hangulatra jellemző, hogy a 40. percben Kókány belerúgott a földön fekvő Gyöngyösibe – jogosan kapott azonnal piros lapot.

A fordulás után, kapu előtti kavarodásból, előnyt szerzett a labda. Nehéz eldönteni, hogy az astrás Sümegi, vagy az MTK védője, Demeter lábáról került-e a labda a hálóba – az azonban tény, ez lett a mérkőzést eldöntő találat. Hiába volt ugyanis a hátralévő szűk háromnegyed órában Pádárnak, Zágornak és Vágónak (illetve, a másik oldalon Megyesnek) is helyzete, gól nem született, 2–1-re megnyerte a rangadót a mérkőzésre koncentráltabban készülő, a sikert jobban akaró, egységesebb Astra. Az MTK hazai bajnoki mérkőzésen legutóbb 2012. április 8-án, egy hónap híján másfél éve szenvedett vereséget: Pazar, páratlan sorozatot szakított meg az Astra.

Bár az UTE játszott hazai pályán és a két csapat azonos pontszámmal áll a tabellán, előzetesen a Femina tűnt kicsit esélyesebbnek az „északpesti derbin". Oroszi Sándor lányai azonban szervezetten játszottak és a gól nélküli első félidőt követően, kevéssel a fordulás után, Nagy Barbara büntetőjéből előnyhöz is jutottak. A Femina, szintén tizenegyesből, Kanta Krisztina révén egyenlített – a játék képe alapján igazságos döntetlen született. Érdekesség, hogy a Femina eddig hét gólt szerzett az őszi idényben: ebből ötöt három védő, Kanta (2), Szeitl (2) és Beke.

A Ferencváros két számjegyű eredménnyel ütötte ki a Szegedet. A Fradi még azt a „luxust" is megengedhette magának, hogy a hétközi válogatott mérkőzések szereplői közül Zeller Dóra és Kaján Zsanett egyáltalán nem, Szabó Viktória és Fenyvesi Evelin pedig csak bő negyedórát játszott. A meccs legeredményesebb játékosának Mosdóczi Evelin bizonyult, aki ötször mattolta Jankulár Zitát, a SZAK újonc kapusát.

A szombathelyi Viktória Trend Optika FC – két vereség után – ezúttal magabiztosan gyűjtötte be a három pontot a Budapest Honvéd ellen. Heike Manhart, a vendégek osztrák válogatott támadója öt gólt szerzett, amivel a góllövőlista élére is ugrott, kétgólos meccsenkénti átlaggal.

JET-SOL LIGA, NŐI LABDARÚGÓ NB I, 5. FORDULÓ
Astra HFC–MTK Hungária 2–1 (1–1)
G: Pincze (9.), Demeter (48. – öngól), ill. Pádár (7.)
UTE–1. FC Femina 1–1 (0–0)
G: Nagy B. (54.), ill. Kanta (67.)
Ferencváros–Szegedi AK 10–0 (4–0)
G: Mosdóczi (23., 30., 50., 56., 89.), Diószegi (10., 24., 80., 91.), Szabó V. (74.)
Bp. Honvéd–Viktória Trend Optika FC 0–7 (0–3)
G: Manhart (9., 36., 51., 64., 90.), Németh L. (35.), Grubits (71.)

AZ ÁLLÁS
1. Astra 5 5

16 3 15
2. MTK
4 3
1 23 3 9
3. FTC 4 3
1 22 4 9
4. Viktória 5 3
2 19 5 9
5. Szegedi AK 5 2
3 10 30 6
6. 1. FC Femina
5 1 1 3 7 13 4
7. UTE 5 1 1 3 3 17 4
8. Budapest Honvéd 5

5 3 28 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik