„Nem erre számítottunk” - mélyértékelés Felcsúton

Vágólapra másolva!
2014.08.27. 15:39
null
A Puskás Akadémia még nem nyert bajnokit a tavasszal átadott Pancho Arénában (Fotók: Szabó Miklós, archív)
Benczés Miklós, a labdarúgó NB I-ben szereplő Puskás Akadémia FC vezetőedzője a Nemzeti Sport Online megkeresésére csalódottan értékelte csapata eddigi teljesítményét. A szakember szerint öt forduló elteltével és két megszerzett ponttal egy mélyebb önértékelésre van szüksége mindenkinek, céljaik azonban nem változtak.

 

A MÁSODIK ÉV VALÓBAN NEHEZEBB LESZ?

A Nemzeti Sport Online az NB I-es szezont megelőzően Felcsúton járt, riportunkban megszólalt a Puskás Akadémia főigazgatója, Takács Mihály is, aki arról beszélt, hogy az alapvető céljuk az új szezonban is a bennmaradás, hiszen egy újonc klub életében a második év az élvonalban talán még nehezebb, mint az első. Ez akkor sokaknak álszerénységnek tűnhetett, hiszen a csapat az elmúlt egy évben jelentősen megerősödött. A transfermakt.de adatai alapján 4.93 millió euró a csapat összértéke, amely a középmezőnyt (9. hely) jelenti az NB I-ben. Az öt korábbi válogatott játékos (Czvitkovics Péter, Polonkai Attila, Szélesi Zoltán, Lubos Hajdúch, Tóth Balázs) mellett a csapat értékét az akadémisták folyamatos beillesztése növeli jelentősen.

A Puskás Akadémia FC eddigi eredményei azonban azt mutatják, a sportigazgató reálisan mérte fel a helyzetet, ez az év valóban nehezebb lehet, mint az első, hiszen tavaly öt forduló után négy ponttal állt a csapat, most két ponttal a 14. a tabellán, mindössze jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg a kieső helyen álló újonc Dunaújvárost. Ráadásul még csak most következik az ellenfelek sorában a listavezető Videoton, a legutóbb bronzérmes Ferencváros (ez a két meccs egymást követi), majd októberben az előző évadban ezüstérmes Győri ETO.

Banczés Miklós (jobbra) nem lehet elégedett a PAFC eddigi teljesítményével
Banczés Miklós (jobbra) nem lehet elégedett a PAFC eddigi teljesítményével

 

„NEM ERRE SZÁMÍTOTTUNK” – BENCZÉS MIKLÓS VÁLASZOL

Gondolom, az öt mérkőzés alatt megszerzett két ponttal nem lehet elégedett…
Természetesen nem lehetünk elégedettek a teljesítményünkkel – mondta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Benczés Miklós, a Puskás Akadémia FC vezetőedzője. – Csalódott vagyok, nem erre számítottunk, nem így terveztük. Mélyebben kell értékelnünk az elmúlt időszakot. Az eredménytelenséghez mindenki hozzátartozik. Játékos és a szakmai stáb is. Én is. Annak ellenére, hogy nem kedvező a sorsolásunk, ebből sokkal többet kilehetett volna hozni. Maradtak bennünk pontok sajnos.

– Korábban Takács Mihály, a klub főigazgatója azt nyilatkozta, hogy a második év az élvonalban mindig nehezebb egy csapat életében, így nem lehet más a célkitűzés, mint a bennmaradás. Az eredmények tudatában egyetért ezzel?
Én úgy fogalmaznék, hogy a stabil bennmaradást jelentő középmezőny a cél ezzel a kerettel. Szerintem ez teljesíthető is, de sokkal több kell ennél mindenkitől. Ám arról sem feledkezhetünk meg, hogy az eredményességen kívül van más feladatunk is. A fiatal játékosok fejlődése épp' olyan fontos cél. Úgy érzem, ebben jó úton járunk, bár nekik is többet kell nyújtaniuk, nem csak az idősebb, rutinosabb játékosoknak.

– Új stadionjukban nem sikerült még bajnoki mérkőzésen nyerniük. Mennyire nyomasztja ez a csapatot? Jelent-e valós előnyt a hazai pálya? Sikerült-e már egyáltalán megfelelően belakni a létesítményt?
Valóban nem nyertünk még az új stadionunkban, ám ez kicsit csalóka képet mutat. Nem voltunk túl szerencsések eddig, ugyanis a legutóbbi bajnokságban a Videotonnal, a Győrrel és a Debrecennel játszhattunk itthon. A mostani kiírásban pedig az első hét bajnoki meccsből ötöt idegenben kell megvívnunk. Igaz, a két hazai találkozón, a Paks és a Pécs ellen is győzelmi esélyünk volt, de kiengedtük a három pontot a kezünkből.

– Újoncként az élvonalban öt forduló után már négy pontjuk volt, jelenleg kettő. Akkor a klub körüli nyugalom, a szakmai stábba vetett bizalom kifizetődő volt, hiszen a csapat elérte a kitűzött célt, a 14. helyen végzett az NB I-ben, vagyis sikerült bennmaradniuk. Az idén is eredményre vezethet a türelem?
Van egy mondás. Az edző a győzelemre kell, hogy felkészítse a csapatát mindaddig, amíg ki nem rúgják. Minden héten nyerni akarok a csapatommal, és erre is koncentrálok. Nem foglalkozom azzal, hogy meddig tehetem ezt. Az élet minden területén a vezetők a sikerrel szeretnek azonosulni, így van ez a futballban is. Gondolom, keresik ők is az utat, hogy hogyan lehet a csapat eredményesebb.

LABDARÚGÓ NB I, 6. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 29., péntek
19.00
Szombathelyi Haladás–MVM-Paksi FC (Duna)Solymosi Péter
Augusztus 30., szombat
16.30
Újpest FC–Budapest Honvéd (M1)Andó-Szabó Sándor
18.30
Pécsi MFC–Kecskeméti TE (Sport1)Fábián Mihály
18.30
Nyíregyháza Spartacus–Lombard Pápa
Iványi Zoltán
20.30
Videoton FC–Puskás Akadémia (Sport1)Kassai Viktor
Augusztus 31., vasárnap
16.30
MTK Budapest–Ferencváros (M1)Bognár Tamás
18.30
Győri ETO–Dunaújváros PASE (Sport2)Farkas Ádám
20.30
Diósgyőri VTK–Debreceni VSC (Sport2)Vad II István

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik