Négy meccs, egy pont: Pintér Attila még nem nyitott ilyen rosszul

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.07. 16:10
null
A Honvéd ellen is elhasalt a Puskás Akadémia (Fotó: Földi Imre)
Véget ért a hőhullám, a mérkőzésüket a forróság miatt elhalasztó csapatok vasárnap jól megáztak. Lejátszották a labdarúgó NB I 4. fordulóját, amely után kéz a kézben a Bp. Honvéd és a Videoton FC áll az élen, a kieső helyeken a DVSC és a Puskás Akadémia. Pintér Attila így még nem ragadt be a rajtnál, a PAFC viszont már igen; ilyen kevés ponttal ritkán vezetik négy forduló után az NB I-et; megnézzük, mire szokott menni Horváth Ferenc „exei” ellen – a forduló legjei következnek.

ILYEN ROSSZUL MÉG NEM NYITOTT PINTÉR ATTILA

Ha megnézzük azokat a szezonokat, amelyeket Pintér Attila egy NB I-es csapat kispadján kezdett, a mostani rajt a Puskás Akadémiával kilóg a sorból – lefelé. A Ferencvárossal és a Győrrel is bajnoki címet szerző szakember eddigi élvonalbeli edzői pályafutása során még sosem szerzett ilyen kevés pontot az első négy fordulóban.

SZAVAZÁS

Melyik edzőt menesztik először az OTP Bank Ligában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

PINTÉR ATTILA NB I-ES EREDMÉNYEI, 1-4. FORDULÓ
Puskás Akadémia (2017–2018): 1 pont (0 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség)
Mezőkövesd (2016–2017): 5 pont (1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség)
Győri ETO (2013–2014): 3 pont (0 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség)
Győri ETO (2012–2013): 7 pont (2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség)
Győri ETO (2010–2011): 5 pont (1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség)
Győri ETO (2009–2010): 7 pont (2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség)
FC Sopron (2003–2004): 7 pont (2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség)

A PUSKÁS AKADÉMIA VISZONT MINDIG ROSSZUL NYIT

Eddigi négy NB I-es szezonjában a Puskás Akadémia mindig beragadt a rajton. Első idényében (2013–2014) pontosan ugyanígy, döntetlennel kezdett, majd háromszor vereséget szenvedett. Egy idénnyel később négy forduló után 2 döntetlennel és 2 vereséggel állt, hogy aztán nyeretlenségi sorozatát 7 mérkőzésesre nyújtsa, és csak szeptember végén szerezze meg első győzelmét. A végül kiesést hozó 2015–2016-os idényben egészen elfogadható volt a rajt, 1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, más kérdés, hogy az első 15 fordulóban így is csak kétszer nyertek a felcsútiak.

MÁR LEGALÁBB NÉGY PONTOT BUKOTT MINDEGYIK CSAPAT – EZ SEM GYAKORI

Négy forduló után holtverseny van a tabella élén, a Bp. Honvéd és a Videoton is 8 ponttal, 8–4-es gólkülönbséggel áll. Az említett két csapaton kívül még a Ferencváros és az Újpest őrzi veretlenségét, míg a DVSC és a Puskás Akadémia még nyeretlen. Nem gyakori, hogy már az első négy fordulóban négy pontot leadjon a listavezető – a kétezres évek „hagyományos” bajnokságaiban (az átmeneti, „létszámcsökkentős” 2000–2001-essel most nem számolunk) most harmadszor fordul elő. Nyolcnál kevesebb ponttal a 2000-es években egyszer sem lehetett vezetni négy forduló után az NB I mezőnyét (igaz, kevesebb ponttal ez egyébként is igen valószínűtlen lenne).

HORVÁTH FERENC „BOSSZÚT ÁLL”

Horváth Ferenc, a Balmazújváros szakvezetője már a hatodik NB I-es csapatát irányítja 44 évesen, így aztán előfordul, hogy volt munkaadója „jön szembe” a pályán. A „horváthi bosszú” általában eléri az előző csapatot: Horváth Ferenc a Győri ETO, a DVTK és a Balmazújváros kispadján is legyőzte előző csapatát, amikor először találkozott azzal a bajnokságban. A Balmaz 4–0-s sikere a listavezető DVTK ellen a forduló meglepetése, egyben az abszolút újonc első győzelme az NB I-ben.

Ha már „exek”: az első négy fordulóban Horváth Ferenc három olyan csapat ellen (Bp. Honvéd, Videoton, DVTK) irányította a Balmazújvárost, amelynek aktív futballistaként még játékosa volt.

HORVÁTH FERENC AZ EXEK ELLEN, ELSŐ VISZONTLÁTÁS AZ NB I-BEN
A Paks kispadján a Kecskemét ellen: 1–3, vereség
A Győri ETO kispadján a Paks ellen: 2–1, győzelem
(A Videoton kispadján a Győri ETO ellen: nem találkoztak)
A DVTK kispadján a Videoton ellen: 2–1, győzelem
A Balmazújváros kispadján a DVTK ellen: 4–0, győzelem

ELSŐ NB I-ES SIKERÉT ÜNNEPLI A BALMAZÚJVÁROS

A forduló meglepetése, hogy az abszolút újonc Balmazújváros lazán áttolta a hengert a teljesen enerváltan futballozó, három kör után még listavezető DVTK-n. Horváth Ferenc csapata dicséretesen kezdte a szezont: idegenben ikszelt a bajnoki címvédő Bp. Honvéddal és a második Videotonnal, elütötte otthon a DVTK-t, és csak az előző idényben bronzérmes Vasastól kapott ki, tehát még a sorsolása is meglehetősen kemény volt. A Balmaz abban az idősávban (a 3. és 5. forduló között) szerezte meg első sikerét az élvonalban, amelyben a kétezres évek abszolút újoncai közül a többség.

EKKOR SZEREZTÉK MEG ELSŐ SIKERÜKET AZ ABSZOLÚT ÚJONCOK A KÉTEZRES ÉVEKBEN
Lombard Pápa: 1. forduló
Paksi FC:
1. forduló
Kecskeméti TE:
3. forduló
Mezőkövesd: 3. forduló
FC Sopron: 3. forduló
Balmazújváros:
4. forduló
Puskás Akadémia: 5. forduló
Gyirmót FC Győr: 8. forduló
REAC: 10. forduló
Dunaújváros PASE: 11. forduló

A FORDULÓ ŐSZINTE NYILATKOZATA

„Legutóbb kilencévesen játszottam csatárt”

– mondta Holman Dávid a DVSC–Ferencváros mérkőzés után, jelezve, hogy némileg szokatlan volt neki a csúcsék posztja. A Loki négy forduló után is nyeretlen, kieső helyen áll, igaz, eddigi négy bajnokija közül most mutatta a legtöbb „életjelet.” A Debrecen és a Ferencváros presztízscsatája színvonala miatt megkaphatná a forduló csalódása címet is, rémesen rossz „előadást” prezentált a két csapat a Nagyerdei Stadionban.

VÉGE VARGA SOROZATÁNAK…

Jó formában kezdte a szezont Varga Roland, a Ferencváros négyszeres válogatott támadója, aki az előző idény utolsó bajnokija óta mindegyik tétmérkőzésen vagy gólt szerzett, vagy gólt készített elő. A szériának a DVSC mutatott stoptáblát, ráadásul Vargát Thomas Doll a szünetben lecserélte.

…„LANZA” VISZONT MÉG BÍRJA

Ha már sorozatok, Davide Lanzafame képtelen leállni: a magyar mezőny egyik legjobb légiósa, a címvédő kispestiek kulcsembere a Puskás Akadémia FC elleni, presztízsszempontból a Honvédnak kiemelten fontos mérkőzésen szerzett egy (kicsit szerencsés) gólt és adott egy gólpasszt.

Ezzel a 2017–2018-as idény mindegyik tétmérkőzésén – legyen az bajnoki vagy európai kupameccs – betalált a kispesti játékos, hat gólnál és két gólpassznál jár. „Lanza” saját legjobb sorozatát űzi, melyet az előző ősszel állított fel, akkor egymást követő hét mérkőzésen „pötyögtetett el” egy-egy gólt: szép sorban betalált az MTK, a Debrecen, a Videoton, az Újpest, a Ferencváros, a Haladás és a Diósgyőr kapujába is, a szériát végül a paksiak zárták rövidre.

A HÉT

…cseréje. Nem lehet más, mint Rácz Ferenc, akit Horváth Ferenc a 85. percben küldött be a Balmazújváros–DVTK mérkőzésen, és a beszálló támadó a hátralévő rövidke időben kétszer is betalált. Rácz megkaphatná a forduló legszerényebb nyilatkozata különdíjat is, mert azt mondta, sok köze nem volt a győzelemhez, azt a csapat már elintézte, mire ő beállt. Rácz 50. NB I-es mérkőzését ünnepelte meg a duplával, két gólja azt jelenti, hogy már utolérte legeredményesebb élvonalbeli szezonját, tudniillik kettőnél többször még egyik NB I-es idényben sikerült a kapuba találnia (2014–2015, és a Pécsett elért 17/2 jelenti eddigi élvonalbeli meccs- és gólrekordját egy szezonban).

…töretlen átka. Már ejtettünk szót arról, hogy a Vasas mennyire bénult, ha az Újpest vendégeként kell bajnokit játszania – az angyalföldiekre nehezedő „átkot” az ömlő eső sem mosta el, a piros-kékek megint elkönyvelhettek egy zakót a lila-fehérek otthonában. A Vasas 1986 óta csak egyszer, 1997-ben tudott győzni az Újpest vendégeként, és tizenhetes idegenbeli nyeretlenségi sorozatban van a párharcot tekintve. Az Újpest FC négyes nyeretlenségi sorozatot szakított meg, amely még az előző bajnokságból húzódott át, május 20. óta először győzött. És a szép 2–2-es szériának is vége…

…elsőzői. Két játékos is karrierje első NB I-es gólját jegyezte a 4. fordulóban: Ezekiel Henty (Videoton FC) és Haris Attila (Balmazújváros).

…peches figurája. A Puskás Akadémia FC támadója, Radó András, aki a Honvéd elleni mérkőzésen külsőbokacsont-törést szenvedett, így várhatóan hosszabb időre kidőlt. Kiesése annál is inkább problémát jelent Pintér Attilának, mert az egyébként (papíron) igen értékes keretű PAFC csatárokkal rosszul áll, Ulysse Diallo és Szécsi Márk maradt bevethető ék, támadó középpályásból és szélsőből bezzeg jóval nagyobb a kínálat. Radó felépülése az első diagnózis szerint három hónapot vehet igénybe.

…sorozata. A Bp. Honvéd egymást követő kilencedik bajnoki mérkőzésén is megőrizte veretlenségét (a mérleg 7 győzelem, 2 döntetlen), április 22. óta nem kapott ki. Tízes bajnoki veretlenségi szériája 2013 tavasza óta nem volt a Honvédnak, a kispestiek akkor április 7. és június 1. között nem találtak legyőzőre a bajnokságban.

…pirotechnikai bemutatója az ömlő esőben. Egyértelműen a zárt kapus Újpest FC–Vasas mérkőzéshez kivonuló lila-fehér ultráké (és erre még újabb büntetést sem kaphat a csapat).

Az Újpest-szurkolók a stadionon kívül próbáltak meccshangulatot teremteni (Fotó: Török Attila)
Az Újpest-szurkolók a stadionon kívül próbáltak meccshangulatot teremteni (Fotó: Török Attila)
AZ ÁLLÁS
1. Bp. Honvéd
4 2 2 8–4 +4 8
Videoton FC
4 2 2 8–4 +4 8
3. Diósgyőri VTK 4 2 1 1 7–6 +1 7
4. Vasas FC 4 2 2 3–3 0 6
5. Mezőkövesd Zsóry FC 4 2 2 5–10 –5 6
6. Ferencvárosi TC 4 1 3 8–3 +5 6
7. Újpest FC 4 1 3 7–6 +1 6
8. Balmazújváros 4 1 2 1 7–4 +3 5
9. Paksi FC 4 1 2 1 7–6 +1 5
10. Szombathelyi Haladás 4 1 3 1–7 –6 3
11. Debreceni VSC 4 2 2 2–4 –2 2
12. Puskás Akadémia FC 4 1 3 2–8 –6 1
NB I, 2017–2018, 4. FORDULÓ
AUGUSZTUS 5., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Balmazújváros–DVTK 4–0
Balmazújváros, Városi StadionPintér Csaba
Paks–Haladás 2–0 Paks, Városi StadionVad II István
Puskás Akadémia–Budapest Honvéd 0–2Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
AUGUSZTUS 6., VASÁRNAP
DVSC–Ferencváros 0–0
Debrecen, Nagyerdei Stadion Szabó Zsolt
Mezőkövesd–Videoton 0–2
Mezőkövesd, Városi Stadion Andó-Szabó Sándor
Újpest–Vasas 1–0
Budapest, Szusza Stadion (zárt kapuk mögött)
Solymosi Péter
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik