Cserejátékosai nyerték meg a mérkőzést a Ferencvárosnak

A mérkőzésről tudósított: BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)A mérkőzésről tudósított: BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
2019.09.22. 16:50
Sokáig vezetett a Ferencváros ellen a Zalaegerszeg, de a vendégek két cserejátékosuk révén fordítani tudtak (1–2) a labdarúgó NB I 2. fordulójából most bepótolt bajnoki mérkőzésen.
Nguen Tokmac góljával nyert a Ferencváros Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Nguen Tokmac góljával nyert a Ferencváros Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

NB I
2. FORDULÓ (ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS)
Zalaegerszegi TE FC–Ferencváros 1–2
(Ikoba 44., ill. Leandro 88., Nguen 92.)
Zalaegerszeg,
ZTE Aréna, 10 655 néző. Vezette: Solymosi

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Árulkodó jelenet volt, amikor a sprint után a nyáron szerződtetett Olekszandr Zubkov két kezét a térdére tette, előrehajolt, és hosszú másodpercekig fújtatott – a 23. percben.

Pedig a Ferencvárost irányító Szerhij Rebrov mindent megtett, hogy frissítse csapatát a csütörtöki, Espanyol ellen 1–1-re végződő Európa-liga-csoportmérkőzés után: a Barcelonában látott kezdőcsapathoz képest hét helyen változtatott vasárnap délután a második fordulóból elhalasztott Zalaegerszeg elleni bajnokin, ám úgy tűnt, ólomlábakon mozognak a zöld-fehér labdarúgók. Az első tíz percben ennek ellenére magához ragadta a kezdeményezést a bajnoki címvédő, néhányszor körbeadogatta a hazai védelmet, ám kapura lövésig és helyzetig egyszer sem jutott el – ahogy az egész első félidőben sem. Mivel a mérkőzés első szabálytalansága a 13. percben történt, kellően folyamatos volt a játék ahhoz, hogy kirajzolódjon, mennyire hiányzik a mozgás, a dinamikus beindulás a Fradi játékából. Ezzel szemben a Zalaegerszeg azt a taktikát választotta, amellyel a legtöbbet hozhatta ki a mérkőzésből: remekül megszervezte védekezését, támadásban pedig elsősorban Stieber Zoltán megindulásaira, valamint Eduvie Ikoba testi erejére és gyorsaságára alapozott. És jól tette, mert a hazaiak szélsője az első negyvenöt percben rendre faképnél hagyta Eldar Civicet, a középcsatár meg parázs párharcokat vívott Abraham Frimponggal. Más kérdés, hogy annyira sohasem nyílt ki az újonc, hogy a gyors kontrák után sebezhetővé váljon. Így aztán hiába kígyóztak hosszú sorok a stadion előtt, hiába telt meg szinte csordultig a ZTE stadionja, helyzetet és veszélyes akciót csak elvétve látott a publikum. Ezzel együtt inkább a hazaiak előtt adódtak veszélyesebb lehetőségek, Dibusz Dénes háromszor is nagyot védett, igaz, a partjelző zászlaja mindhárom alkalommal a magasba emelkedett. A negyedik alkalommal viszont nem, ez pedig elég is volt a Zalaegerszegnek a vezetés megszerzéséhez: az amerikai csatár gyönyörű egyéni alakítása után lőtt a kapuba (1–0), ezzel a Fradi szempontjából a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, mert idegenben kellett fordítania a jól futballozó újonc ellen, amely az ősz meccseként tekintett a találkozóra.

Noha fásultnak tűnt a fővárosi együttes, a fordulás után csere nélkül folytatódott a meccs. Varga Roland és társai próbáltak eggyel magasabb fokozatba kapcsolni, Lovrencsics Gergő jobb oldali beadása centikkel suhant el a középen érkező Franck Boli előtt, az elefántcsontparti csatár később ollózással is próbálkozott, ám a zalaiak állták a sarat, és bár a kontrákra egyre kevesebb erejük maradt, a második félidő első negyedórája is úgy pergett le, hogy Demjén Patriknak egyszer sem kellett védenie.

Aztán a 65. percben szöglet után a korán megsérülő Oleg Holodjuk helyére becserélt Hudák Martin kézzel ért a labdához, ám a büntető sem segített a Ferencvároson, az eddig biztos ítélet-végrehajtónak számító Varga Roland a lécre lőtte a labdát. Néhány perccel később volt még átlövés, fejes, ám úgy tűnt, vasárnap este semmi sem sikerül az FTC-nek.

Az utolsó tíz percben kissé szétszakadt a pálya, az addig többnyire védekező hazaiak előtt több terület nyílt, bátrabban mentek előre, ám labdavesztés után azonnal visszatártak, így sokszor kettős falat kellett volna áttörniük a hajrára utolsó erőtartalékaikat mozgósító vendégeknek. Úgy tűnt, semmi sem segíthet rajtuk, ám a végjátékban két cserejátékos megvillant, s a Fradi mindhárom pontot visszahozta a sírból. A hazai hátvédek előbb egy szöglet után Leandrót hagyták üresen a kapu torkában, majd a hosszabbítás második percében Tokmac Nguen szép egyéni alakítása a győztes gólt jelentette. Néhány perc elég volt, hogy a pokolból a mennybe kerüljön a Fradi, a ZTE pedig ellentétes utat járjon be. Hiába játszottak fegyelmezetten a hazaiak, hiába szenvedtek a vendégek, a végén a fáradtabb csapat koncentrált jobban, a pihentebbnek pedig épp a hajrában lankadt a figyelme. 1–2

A Fradi teljesítette az első El-csoportmeccs utáni feladatot – ősszel még öt hasonló erőpróba vár rá.

Sokkal jobbak voltunk a Fradinál – Stieber

NB I, 2019–2020, 2. FORDULÓ
AUGUSZTUS 10., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Kaposvári Rákóczi FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–2Kaposvár, Rákóczi StadionBerke Balázs
2950
Diósgyőri VTK–Újpest FC 1–2Miskolc, DVTK Stadion
Farkas Ádám
6518
AUGUSZTUS 11., VASÁRNAP
Debreceni VSC–Kisvárda 4–1Debrecen, Nagyerdei StadionAndó-Szabó Sándor
4540
Paksi FC–Bp. Honvéd 3–1
Paks, Városi StadionKarakó Ferenc
2311
Puskás Akadémia FC–Mol Fehérvár FC 0–2
Felcsút, Pancho ArénaKassai Viktor
1712
Zalaegerszeg–Ferencváros 1–2
Zalaegerszeg, ZTE ArénaSolymosi Péter
10 655
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC 6 6 17–3 +14 18
2. Mezőkövesd Zsóry FC 6 5 1 9–4 +5 15
3. Ferencvárosi TC 5 4 1 9–5 +4 12
4. Puskás Akadémia FC 6 3 1 2 10–6 +4 10
5. Debreceni VSC 5 3 2 12–9 +3 9
6. Kisvárda 6 3 3 8–10 –2 9
7. Újpest FC 6 2 1 3 9–12 –3 7
8. Paksi FC 6 2 1 3 6–9 –3 7
9. Diósgyőri VTK 6 2 4 5–12 –7 6
10. Zalaegerszegi TE FC 6 1 1 4 8–8 0 4
11. Budapest Honvéd 6 1 5 8–14 –6 3
12. Kaposvári Rákóczi FC 6 1 5 4–13 –9 3
Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek