NB I: Zachariassen éhes a sikerre; Simon Krisztián fontos gólokra emlékezhet

Vágólapra másolva!
2023.02.05. 10:36
null
Kristoffer Zachariassen pörgős Újpestet vár (Fotó: Török Attila)
Negyedik derbijén is győzni akar Kristoffer Zachariassen, aki sohasem felejti el a legutóbbi 6–0-s sikert, ahogy a három súlyos térdsérülés után is visszatérő újpesti Simon Krisztiánnak is felejthetetlen az újpestiek 6–0-s győzelme, hiszen első NB I-es gólját szerezte 2010 szeptemberében a zöld-fehérek ellen.

NB I
18. FORDULÓ

17.30: Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Budapest, Groupama Aréna. V.: Berke Balázs
A várható kezdőcsapatok:
Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic – Esiti, Besic – Zachariassen, Mercier, A. Traoré – R. Mmaee. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov.
Újpest: D. Nikolics – Pauljevics, Csongvai, Hall, Antonov – Onovo, Jakobi – Simon K., Katona M., Csoboth – Mudrinszki. Vezetőedző: Milos Kruscsics

ZACHARIASSENÉK ÉHESEK AZ ÚJABB GYŐZELEMRE

– Magyarországra érkezése óta három Újpest elleni derbin játszott. Meglesz a negyedik győzelem is?
– Eddig valóban nem rossz a mutató – válaszolta lapunknak Kristoffer Zachariassen, a Ferencváros 29 éves norvég szélsője, aki először 2021 szeptemberében játszott az Újpest ellen. – Három derbit játszottam, mindhármat megnyertük.

– Már átérzi, mit jelent ez a mérkőzés a szurkolóknak?

– Nem csupán nekik kiemelten fontos ez a meccs. A klubnál dolgozóknak és nekünk, játékosoknak is. Ilyenkor a mérkőzés előtti napokban már szinte tapintható a feszültség a Népligetben, a megszokott jó hangulatban telnek az edzések, ám érezhető, mindenki jóval koncentráltabb, összeszedettebb. Gyakran szóba kerül az előttünk álló mérkőzés, naponta többször azon kapjuk magunkat, hogy az Újpest elleni rangadó a téma.

– A legutóbbi újpesti 6– 0 örök emlék marad?
– Egyikőnk sem felejti el azt a napot. Az a kiütéses siker mestermunka volt. Végig jól játszottunk, rengeteg helyzetet alakítottunk ki, nem véletlenül vezettünk a félidőben négy nullára. Az újpestieknek is voltak helyzeteik, de a gólokat mi szereztük, kétség sem fért hozzá, melyik a jobb csapat.

– Igaz, hogy a szünetben Dibusz Dénes lelkesítő beszéddel motiválta a légiósokat, nehogy leálljon a csapat, mert itt a lehetőség a korábbi 0– 6-é visszavágni?
– Igen, külön felhívta a figyelmünket, nehogy megelégedjünk ennyivel. Meg kellett ragadnunk az alkalmat, tudtuk, mit jelentene a szurkolóknak, ha összejön a hat szerzett gól. Azt hiszem, ez megmutatkozott a második félidei teljesítményünkön. Örülök, hogy azon a mérkőzésen is a kapuba találtam.

AZ ŐSZI 6–0-S FRADI-GYŐZELEM ÖSSZEFOGLALÓJA

– Mint ahogyan a hét közben a Paks elleni három egyes győztes bajnokin is.
– Jót tett a lelkemnek. Volt egy kisebb sérülésem, ám gyorsan helyrejöttem, és Pakson csereként beállva gólt szereztem. Nehéz mérkőzés volt, a paksiak vezettek, de abból a mérkőzésből is erőt meríthetünk, a második félidőben fordítottunk. Egyértelmű, ha mindent beleadunk, nehéz bennünket feltartóztatni.

– Gondot okozhat, hogy az Újpest a kiesés elől menekülve kettőzött erővel harcol?
– A derbin ennek nincs jelentősége. Akkor is teljes fordulatszámon pörögnének a lilák, ha a tabellán nem kellene hátrafelé figyelniük. Jó játékosaik vannak, ismerjük őket, fel is készültünk belőlük, a győzelemhez ezúttal is száz százalékra lesz szükség. Ha jól tudom, telt ház lesz a meccsen, a szokásos jó hangulat vár bennünket. Éhesek vagyunk az újabb győzelemre.

Simon Krisztián sokkal szorosabb mérkőzésre készül, mint az őszi volt (Fotó: Török Attila)
Simon Krisztián sokkal szorosabb mérkőzésre készül, mint az őszi volt (Fotó: Török Attila)

SIMON KRISZTIÁN FONTOS GÓLOKRA EMLÉKEZHET VISSZA

– A statisztikák szerint tizennyolc alkalommal lépett pályára a Ferencváros ellen – sokat elmond a karrierjéről, hogy az első rangadója után csaknem tizenkét és fél évvel, 2010 szeptembere után vasárnap is játszhat a zöldek ellen.

– Ez nyilván jó érzés – mondta lapunknak Simon Krisztián, a lila-fehérek 31 éves szélsője. – A szurkolók pontosan tudják, mekkora rivalizálás ez, természetesen a játékosoknak is nagy esemény, ha a mérkőzésen pályára léphetnek. Ha pedig ennyi időn át részese lehet ennek egy magyar futballista, az rengeteget jelent. Azt hiszem, a ferencvárosiaknak is hasonlóan különleges mindig az Újpest ellen játszani, mint nekünk ellenük.

– Három gólt szerzett a Fradi ellen – mindegyiknek megvan a maga története?
– Hogyne! Az első gólja, persze, felejthetetlen mindenkinek, az enyém több okból is. A hatodik élvonalbeli mérkőzésem volt, abban az idényben az ötödik, ráadásul az előző négy mérkőzésen nem tudtunk nyerni – az első NB I-es gólomat bárki ellen szerzem, örök emlék maradt volna, de nekem éppen a Ferencváros kapujába sikerült fejelni. És ugye ez volt az a hat nullás sikerünk 2010 szeptemberében, az újpesti futballban történelmi győzelem született aznap, szóval sok szempontból emlékezetes volt.

– Aztán szerzett további 33 gólt az első osztályban, még kettőt a Fradi ellen, hogyan emlékszik ezekre?
– A második 2014-ben született, arra azért emlékezem jó szívvel, mert megszereztük vele a győzelmet. Mindkét csapat javára ítélt tizenegyest a játékvezető, így álltunk döntetlenre, amikor Enisz Bardi hozta fel a labdát, szerintem a szélre akart passzolni, de éppen ott futottam keresztbe, betoltam a labdát középre és azonnal lőttem – szerencsére bement.

– Négy évvel ezelőtt, 2019 februárjában is volt egy Újpest–Fradi... Annak a gólnak is megvan a sztorija?
– Persze. A harmadik keresztszalag-szakadásból tértem vissza, rengeteget dolgoztam azért, hogy újra játszhassak, egy év kihagyást követően tértem vissza. Végig a Fradi támadott, vezetett, az utolsó négy percre álltam be, és bevallom, ilyen hosszú szünet után már ennek is örültem. Aztán a lefújás előtti pillanatokban sikerült egyenlítenem – ez a csapatnak csak egy pontot ért, de nekem győzelemmel ért fel. Egyből a fizioterapeutákhoz szaladtam, velük ünnepeltem, az ő munkájukat akartam megköszönni, sokat dolgoztak velem azért, hogy legyen még esélyem futballozni.

– Vasárnap újra rangadó.
– A súlyos őszi kudarc mindannyiunkat megviselt: szurkolókat, játékosokat, a klub dolgozóit egyaránt. Azt a mérkőzést kitörölni nem lehet, és bár mindenki tisztában van az erőviszonyokkal, nyilvánvalóan mindent megteszünk, hogy sokkal szorosabb mérkőzést játsszunk a Ferencváros otthonában.

A 2010 ŐSZI ÚJPESTI 6–0 ÖSSZEFOGLALÓJA

ÉRDEKESSÉGEK

♦ 1905 óta már 292 tétmeccset, ezen belül 236 élvonalbeli bajnokit játszottak a zöld-fehérek és a lila-fehérek. Az örökmérleg a bajnokikon: 113 FTC-diadal, 62 döntetlen és 61 újpesti siker. Ezek között három olyan – iksszel zárult – találkozó volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban, 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak le.

♦ A 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság bevezetése óta, a 2017–2018-as kiírás után most fordul elő másodszor, hogy egy idényen belül egy derbin házigazda a Ferencváros, kettőn az Újpest. Az öt évvel ezelőtti volt mostanáig az utolsó olyan bajnokság, amelyen belül a lila-fehérek kétszer is pontot tudtak rabolni a IX. kerületiektől (2–2 és 0–0), és a Groupama Arénában is csak 1–0-ra maradtak alul.

GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
11 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

♦ Az újpestiek legutóbb több mint hét évvel ezelőtt, 2015. december 12-én tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor – a magyar csapatok közül elsőként – a Groupama Arénában a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejesével nyertek 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 20 derbin 15 FTC-siker és 5 döntetlen.

♦ Az FTC legutóbb, tavaly szeptember 4-én a Szusza Ferenc Stadionban – az idegenbeli meccseket tekintve rekordkülönbségű – 6–0-s verést mért az Újpestre. Ezzel egyrészt visszavágott a 2010-es Megyeri úti 0–6-ért, másfelől zsinórban a 11. derbit nyerte meg. Ennél hosszabb sikerszériája csak a párharc kezdetén, 1905 és 1916 között volt a zöld-fehéreknek, amely 15 találkozón át tartott. Az a széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek 1920-ban tudtak először bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalsorozata 2005 és 2010 között íródott, amikor megszakítás nélkül öt győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).

♦ Az FTC az előző tíz hazai bajnokiját megnyerte a lilák ellen a Groupama Arénában, sőt, ezeken összesen 18 gólt ért el, és csupán hármat kapott. (Az elsőt ezek közül 2019 májusában Nagy Dániel, a másodikat 2021 szeptemberében Junior Tallo, a harmadikat tavaly áprilisban, tizenegyesből Budu Zivzivadze szerezte – azóta már mind a hárman eligazoltak Újpestről.) Az is igaz, hogy a zöld-fehér csapat 2015 és 2016 között sorozatban háromszor képtelen volt legyőzni (0–1, 2–2 és 3–3) a IV. kerületi riválisát. A lila-fehér gárda legutóbb több mint hat éve, a 2016. szeptember 24-én 3–3-mal záruló FTC–Újpest bajnokin tudott pontot szerezni a Groupama Arénában.

♦ Az FTC hétközi 3–1-es paksi sikerének köszönhetően immár nyolc bajnoki óta veretlen, hat győzelme mellett ezalatt Fehérváron (2–2) és a Vasas ellen (0–0) játszott döntetlent. Az NB I-ben legutóbb október 16-án Mezőkövesden kapott ki (1–2).

♦ Az Újpest felváltva nyert és vesztett az előző négy fordulóban, vasárnap a Honvéddal szemben tudott először úgy győzni (2–1), hogy a szünetben még hátrányban volt. Ezen kívül még tízszer fordult elő a lila-fehérekkel, hogy az ellenfél vezetett, de ezekből csak további két alkalommal sikerült döntetlenre menteniük a meccset, nyolcszor vereség lett a vége.

♦ A zöld-fehérek hazai pályán nemcsak, hogy veretlenek, de imponáló is a mutatójuk (7 győzelem, 1 iksz), a lila-fehérek ezzel szemben idegenben öt vereség mellett mindössze Fehérváron tudtak nyerni (1–0), Kispesten ikszeltek (0–0). A legutóbbi négy házon kívüli bajnokijukat kivétel nélkül elvesztették.

♦ Az FTC előző nyolc bajnokijából heten legalább két gólt szerzett és egyedül az előző fordulóban a Vasasnak nem talált be.

♦ Az Újpest legutóbbi három NB I-es találkozóján mindig minimum három gól esett.

Az állás
1. Ferencvárosi TC 17 13 2 2 39–14 +25 41
2. Kecskeméti TE 18 7 9 2 25–17 +8 30
3. Kisvárda 18 7 6 5 30–32 –2 27
4. Puskás Akadémia 18 6 8 4 23–20 +3 26
5. Debreceni VSC 18 6 6 6 31–28 +3 24
6. Paksi FC 18 6 5 7 30–31 –1 23
7. Zalaegerszegi TE 17 6 4 7 25–22 +3 22
8. Mol Fehérvár 18 5 5 8 22–26 –4 20
9. Mezőkövesd 17 5 4 8 19–26 –7 19
10. Újpest FC 17 5 4 8 21–30 –9 19
11. Budapest Honvéd 18 4 5 9 18–30 –12 17
12. Vasas FC 18 3 8 7 14–21 –7 17
NB I, 2022–2023, 18. FORDULÓ
HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ NÉZŐSZÁM
2023. február 3., péntek
Puskás Akadémia–Vasas 1–1

Felcsút, Pancho Aréna

Vad II István
968
2023. február 4., szombat
Paks–Kecskemét 0–0 Paks, Fehérvári úti Stadion,
Farkas Ádám
1197
Budapest Honvéd–Kisvárda 1–0 Budapest, Bozsik Aréna
Antal Péter
800
Mol Fehérvár–DVSC 1–1 Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Erdős József
1689
2023. február 5., vasárnap
15.00: ZTE–Mezőkövesd Zalaegerszeg, ZTE Aréna,
(Tv: M4 Sport)
Zierkelbach Péter
17.30: Ferencváros–Újpest Budapest, Groupama Aréna,
(Tv: M4 Sport)
Berke Balázs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik