NB I: Xavier Mercier jobban örült a gólpasszának, mint a góljának

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.16. 10:59
null
Tisztelegj! Xavier Mercier tökéletes francia légióshoz méltón szalutálva ünnepelt a Vidinek lőtt gólja után (Fotó: Árvai Károly)
Olvasóink már megszokhatták, hogy a labdarúgó NB I aktuális fordulója után kiemeljük az érdekességeket, a főszereplőket, a „legeket”. Íme, a 3. forduló termése!

A FORDULÓ RANGADÓJA

Főszerepet vállalt a Mol Fehérvár elleni 4–0-s sikerben, a szünet előtt az ő góljával duplázta meg előnyét csapata, majd a kiszolgálásban is jeleskedett. A francia Xavier Mercier tovább élvezné a nemzetközi kupaporondot.

Második NB I-es mérkőzésén megszerezte első gólját és gólpasszt is adott. Xavier Mercier a nyár elején érkezett az Üllői útra, a Ferencváros francia támadója a Leuven játékosaként a belga bajnokság legutóbbi két idényében egyaránt a legtöbb gólt érő átadást adta – előbb 15-öt, majd 14-et.
Most két mérkőzés után egy gólpassznál jár, de vajon melyiknek örült jobban: a góljának vagy a gólpasszának?

„Százból kilencvenkilenc játékos rávágná, hogy a góljának, ám én vagyok az az egy, aki a gólpasszt választja – felelte lapunk felvetésére Xavier Mercier, aki a Mol Fehérvár elleni vasárnap esti, 4–0-s FTC-győzelemmel véget érő találkozó 38. percében előbb maga talált a kapuba, majd a szünet előtti pillanatokban gólt érő passzal szolgálta ki Adama Traorét. – Természetesen a gólomnak és a gólpassznak is örülök, de nálam a kiszolgálás az első… Boldog vagyok, hogy a Ferencvárosban máris megvan az első ilyen átadásom. Emlékezetes nap marad ez a vasárnap.”

A francia támadó elmondta, úgy ítélte meg, társa jobb helyzetben van, egy pillanatig sem gondolkodott, továbbítsa-e a labdát neki. A bajnoki kezdés előtt lapunknak adott interjújában azt is elárulta, első magyarországi idényében elégedett lenne tíz gólpasszal és öt góllal.

„Ha tartom magam ehhez, elég jól állok, hiszen két meccs alatt mind a kettőből van egy” – mosolygott a játékos.

A Ferencváros remek első félidei játékkal rukkolt ki a rivális fehérváriak ellen, és gyakorlatilag negyvenöt perc alatt eldöntötte a három pont sorsát.

„Valóban jól kezdtük a mérkőzést. Az első és a második gól után is mi diktáltuk a tempót, kétgólos előny birtokában sem álltunk le. A gólom után éreztem, ezen a napon kétség sem férhet a győzelmünkhöz. Sokszor jól tartottuk meg a labdát, ha kellett, gyors támadásokat vezettünk, és a helyzeteket is jó százalékban használtuk ki. Tudtam, hogy a Fehérvár az egyik legfőbb riválisunk a bajnokságban, és hogy ők is versenyben vannak a nemzetközi kupaporondon, így még inkább örültem a fölényes győzelemnek. De számunkra a bajnokságban egyébként sem létezik más, csak a győzelem!”

Három fehérvári játékos nézte, hogyan küldte a labdát a kapuba Xavier Mercier (Fotó: Árvai Károly)
Három fehérvári játékos nézte, hogyan küldte a labdát a kapuba Xavier Mercier (Fotó: Árvai Károly)

A Qarabag elleni BL-kiesést követően különösen fontos volt a mostani siker a zöld-fehérek játékosai számára, érthető volt, hogy a lefújást követően felhőtlen volt a hangulat.

„Nagyon kellett ez a siker az önbizalmunknak. Felszabadult volt a hangulat az öltözőben, éreztük, több volt ez, mint sima győzelem. Többen megkaptuk a lehetőséget a bizonyításra, vasárnap sok játékos pályára léphetett, ez jót tett a csapatnak. Szerettünk volna bizonyítani a Qarabag elleni mérkőzésen mutatott játék után, hogy igenis több van bennünk.”

Xavier Mercier gyermeki lelkesedéssel várta a BL-találkozókat, hiszen pályafutása első nemzetközi kupamérkőzései voltak. Nem tagadta, rendkívül izgatott volt az európai selejtezők előtt, és a színvonalat illetően nem is csalódott.

„Ennyi idő alatt is kiderült, a Bajnokok Ligája más szint… Élmény volt ezen a szinten játszani, örök emlék marad a kazah Tobol, a szlovák Slovan Bratislava és az azeri Qarabag elleni párharc is. Sajnáltuk, hogy a harmadik körben elvéreztünk, de a visszavágót követően el kellett ismerni, a jobbik csapat jutott tovább. Az azeri együttes ellen is beleadtunk mindent, sajnos ez most kevés volt a továbbjutáshoz.”

Az FTC csütörtökön az Európa-liga rájátszásában lép pályára, az ír Shamrock Roverst fogadja a Groupama Arénában.

„Az Európa-liga csoportköre is jelentős fegyvertény lenne. Az ír csapatról egyelőre keveset tudunk, de biztos vagyok benne, a szakmai stáb alaposan feltérképezte következő ellenfelünket. Bízom benne, csütörtökön is szerephez jutok.”
BORBOLA BENCE

A FORDULÓ MEGLEPETÉSE

A kecskemétiek középpályását, Katona Bálintot csak szabálytalanul tudta megállítani Dino Besirovic (Fotó: Kovács Péter)
A kecskemétiek középpályását, Katona Bálintot csak szabálytalanul tudta megállítani Dino Besirovic (Fotó: Kovács Péter)

Katona Bálint, a Kecskeméti TE 19 éves középpályása élete első élvonalbeli gólját szerezte szombaton a Mezőkövesd ellen, találata ráadásul győzelmet ért csapatának.

Fontos három pontot ért Katona Bálint első élvonalbeli gólja. A Ferencvárostól Kecskeméten kölcsönben lévő futballista harmadik első osztályú meccsén szerezte meg az első gólját, s ez a találat el is döntötte a Mezőkövesd elleni bajnokit.

„Jöhet a pizza! – mondta az első gól miatti szokásos öltözői ünneplésről a középpályás. – Általában az élvonalbeli bemutatkozásnál és az első gólnál szokás megvendégelni a társakat. Nálunk pizza van, ám lehet, hogy most valami mást találok ki. A hét közepén letudom az adósságom, ám ennek csak örülök, hiszen győztes gól után hívhatom meg a társaimat. A gólom? Eddig azt gondoltam, hogy a fejjátékom a gyenge pontjaim közé tartozik, ám magam is csodálkoztam, hogy sikerült becsúsztatnom a kapuba a labdát. Meglepődtem, hogy ilyet tudok.”

A gól előtt jól hallható volt, hogy Szabó István vezetőedző odakiáltott Katona Bálintnak, induljon be az üres területre. A játékos szófogadó volt, Nagy Krisztián ívelése után pillanatok múlva már a hálóban volt a labda.

„Külön készülünk erre, az edzőnk sokszor szól, hogy induljunk be a védők mögé. Szombaton is hallottam a hangját, ezért sprinteltem keresztbe. Egyébként igaza van, jó lenne, ha magunktól vennénk észre ezeket a lehetőségeket. Próbálom mindig megtalálni ezeket a lyukakat, azon vagyok, hogy minél többször befussam a folyosókat. A Mezőkövesd elleni teljesítményem? Ha most nem lennék elégedett, akkor soha! Győztes gólt szereztem, a mezőnyben is jól ment a játék. Kritikus vagyok magammal szemben, ha nem megy jól, ostorozom magam. Megérdemelten győztük le a Mezőkövesdet, mindenki száz százalékot nyújtott, nagyon küzdöttünk. Az ellenfél most túl nagy területeket hagyott a középpályán, ezeket ki tudtuk használni. Varga Bence tizenegyesvédése nagyon kellett, ez fordulópont volt a meccsen.”

A Kecskemét három forduló alatt öt pontot szerzett, előbb gól nélküli döntetlent ért el a Vasas ellen, majd 1–1-et játszott Debrecenben, múlt szombaton pedig 1–0-ra legyőzte a Mezőkövesdet. Katona Bálint testvére, Mátyás az Újpest futballistája, természetesen ő is gratulált öccse teljesítményéhez.

„Matyival a meccs után beszéltünk, majd vasárnap is felhívtuk egymást. Beszéltünk az Újpest ZTE elleni meccséről és a miénkről is, természetesen gratulált a gólomhoz. Boldog volt miattam, mindig mindenben támogat. A szüleim is örültek, velük is beszéltem a lefújás után. Valóban, nem sokan számítottak rá, hogy öt pontunk lesz három forduló után, ám keményen megdolgoztunk érte. Remek az öltözői hangulat, jó az össz­hang, mindenkit nagyon motivál, hogy az NB I-ben futballozhat. Kíváncsian várom a Puskás Akadémia elleni pénteki meccset. Jó csapattal játszunk, ám ha szervezetten védekezünk és kihasználjuk az adódó gólszerzési lehetőségeinket, miért ne nyerhetnénk Felcsúton?”
J. Á.

A FORDULÓ VÉDÉSE

Jól megy a védés Tóth Balázsnak, aki azon a véleményen van, a Puskás Akadémiának kilenc pontja is lehetne.

Alapjaiban határozta meg a Kisvárda elleni mérkőzés alakulását az a védés, amit Tóth Balázs a 6. percben mutatott be.

Tóth Balázs (Fotó: Puskás Akadémia)
Tóth Balázs (Fotó: Puskás Akadémia)

A hazai együttes a bal oldalról végzett el szögletet, Dominik Kovacic középen levált az emberéről, hét méterről lőtt, a Puskás Akadémia kapusa azonban óriási bravúrral kiütötte a jobb alsó sarokba tartó labdát. Hét perccel később Van Nieff lövése után már a felcsúti csapat vezetett, és előnyét a több nagyszerű védést is bemutató kapusnak (is) köszönhetően egészen a 87. percig meg is őrizte.

„Kicsit álmosan kezdtünk, a Kisvárda nyomott, és volt lehetősége a vezetés megszerzésére is – tekintett vissza a rangadóra Tóth Balázs. – Átvészeltük ezt az időszakot, előnybe kerültünk, és ha a játékrész hajrájában nagy helyzetben nem a lécet találjuk telibe, alighanem eldől a három pont sorsa. A szünetet követően az ellenfél mindent egy lapra tett fel, ugyanakkor akcióból nem tudott helyzetbe kerülni. Alig volt már hátra idő, amikor szögletet végezhetett el: a hosszúra átlőtt labdát Jasmin Mesanovic visszafejelte, bele tudtam még piszkálni, azonban a másik kapufánál álló Patrizio Stronatiról a kapuba pattant. Hogy mit éreztem abban a pillanatban? Összeomlottam, hiszen jól ment a védés, már csak percek voltak hátra, ráadásul úgy láttam, ha nincs ott a csapattársam, a labda elment volna keresztbe a kapu előtt, esetleg a kapufára pattan.”

Mivel a bajnoki rajton a Ferencváros otthonában 1–0-ra elveszett meccsen a 94. percben kapott a gólt a Puskás Akadémia, elmondható, az előző idény bronzérmesének jóval több pontja lehetne, mint a jelenlegi négy.

„Noha vannak hiányzóink, a védelmünk rendben van, igaz, mindenkitől még nagyobb koncentrációra van szükség – folytatta Tóth Balázs. – A Ferencváros ellen tizenegyest hibáztunk és az üres kapuba sem találtunk be, a végén aztán kikaptunk, Kisvárdán pedig nem sokkal a vége előtt szöglet után egyenlített az ellenfél; csalódottak vagyunk, hiszen kilenc pontunk is lehetne. Pénteken az újonc Kecskemétet fogadjuk, maximálisan fel kell készülni a sok fiatalt bevető riválisból, de szükség lesz a kreativitásra is. Tennünk kell érte, hogy ne legyünk sebezhetők a pontrúgásokból, hazai pályán csakis a győzelem elfogadható.”
Z. A.

A FORDULÓ TRIPLÁJA

Nem lehetett visszafogni – a paksi Varga Barnabás három gólt szerzett a Bp. Honvéd ellen (Fotó: Budapest Honvéd FC)
Nem lehetett visszafogni – a paksi Varga Barnabás három gólt szerzett a Bp. Honvéd ellen (Fotó: Budapest Honvéd FC)

Varga Barnabás, a Paksi FC csatára beszélt a Bp. Honvéd ellen (3–3) szerzett zseniális góljáról és az Ausztriában eltöltött időszakról is.

A korábbi válogatott csatár, Waltner Róbert is elégedett lehetett – a Paksi FC vezetőedzője a Bp. Honvéd elleni bajnoki (3–3) utáni sajtótájékoztatón kiemelte a triplázó Varga Barnabás második gólját, mondván, játékosa szenzációs mozdulattal fejelt a kapu bal felső sarkába.

„Jólestek a mester szavai, kétségtelen, hogy a három gólból nekem is a második tetszett a legjobban – mondta lapunknak Varga Barnabás, a paksiak 27 éves csatára, aki első tripláját szerezte az élvonalban. – Technikailag is ezt lehetett a legnehezebben kivitelezni. Az első fejes gólom előtt Szappanos Péter rosszul mozdult ki, a tizenegyest pedig be kellett lőni… Oké, nem könnyű a kilencvenhatodik percben koncentrálni, de előre eldöntöttem, hogy melyik oldalt választom, ugyanis januárban, még a Gyirmót játékosaként úgyszintén tizenegyest lőhettem neki, ugyanarra a kapura. Akkor középre lőttem, de a kapus lábbal majdnem elérte, így benne volt a pakliban, hogy most is ott marad majd. Így is történt, én viszont a bal alsóba küldtem a labdát. Nyilván örülök a mesterhármasnak, de bármikor elcserélném arra, hogy egy pont helyett hármat gyűjtünk, és én egy gólt sem szerzek… Így korántsem teljes az örömöm. Összességében igazságos döntetlen született.”

A csatár fantasztikus egy évet tudhat maga mögött: az előző NB I-es idényben 13 gólig jutott az élvonaltól búcsúzó Gyirmót FC Győrben, az idei három bajnokin pedig négy gólnál és egy gólpassznál jár.

A Honvéd–Paks meccs 57. percében Haraszti Zsolt szabadrúgásból küldte a kapu elé a labdát, Varga Barnabás pedig hat méterről a bal felső sarokba fejelt
NAGYOBB MÉTERÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A Honvéd–Paks meccs 57. percében Haraszti Zsolt szabadrúgásból küldte a kapu elé a labdát, Varga Barnabás pedig hat méterről a bal felső sarokba fejelt NAGYOBB MÉTERÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

„Nem kétséges, remek formában vagyok! Mindettől függetlenül mindig van feljebb és lehet fejlődni, én is azon vagyok, hogy még jobban és hatékonyabban futballozzak. Nyilván jó érzés úgy lejönni a pályáról, hogy három gólt szereztem, de akár még eredményesebb is lehettem volna, egyszer fejjel, egyszer lábbal próbálkoztam. Mindenképp örömteli, hogy még veretlenek vagyunk az idényben, öt pontot szereztünk, célunk, hogy a mezőny első felében végezzünk.”

A futballista kilenc és fél évet töltött Ausztriában: az Illés Akadémiáról került ki 16 évesen, először az Eberauhoz.

„Sajnos Szombathelyen alig kaptam lehetőséget az U17-es együttesben, mondván, alacsony vagyok… Ezért úgy döntöttem, szerencsét próbálok, és kiszerződtem az akkor ötödosztályú Eberauhoz, s a csapattal feljutottunk a negyedik ligába, majd a harmadosztályba is, de azt a klub már nem vállalta. Ingáztam, hiszen Szentpéterfa, ahol éltem, nagyon közel volt az osztrák településhez. Összesen hat évet töltöttem el itt, majd a Mattersburghoz szerződtem. Ott két és fél esztendőt futballoztam, először az amatőrök között, majd az élvonalbeli csapathoz kerültem, tizenhat osztrák első osztályú meccs áll a nevem mellett. Ez nagy szintlépés volt, de idővel egyre kevesebb esélyt kaptam a bizonyításra. Még egy évet lehúztam a második ligás Lafnitzban, majd miután a Gyirmót nagyon meg akart szerezni, kétezerhúsz januárjában hazaigazoltam. Akkor és, remélem, most is, jó helyre kerültem.”
CS. A.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NB I, 2022–23, 3. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 12., péntek
DVSC–Vasas FC 1–1Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő
5665
Augusztus 13., szombat
Kecskemét–Mezőkövesd 1–0Kecskemét, Széktói Stadion Zierkelbach Péter
1719
Újpest FC–ZTE FC 1–1
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Vad II István
3219
Augusztus 14., vasárnap
Kisvárda–Puskás Akadémia 1–1Kisvárda, Várkerti Stadion Pintér Csaba
2217
Ferencvárosi TC–Mol Fehérvár FC 4–0 Budapest, Groupama Aréna Berke Balázs
9795
Budapest Honvéd–Paksi FC 3–3Budapest, Bozsik Aréna
Karakó Ferenc2545
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 2 2 5–0 +5 6
2. Paksi FC 3 1 2 7–5 +2 5
Kisvárda 3 1 2 7–5 +2 5
4. Kecskeméti TE 3 1 2 2–1 +1 5
5. Puskás Akadémia 3 1 1 1 3–2 +1 4
6. Zalaegerszegi TE 2 1 1 2–1 +1 4
7. Mol Fehérvár 3 1 2 4–6 –2 3
8. Debreceni VSC 3 3 4–4 0 3
9. Vasas FC 3 3 3–3 0 3
10. Újpest FC 3 2 1 2–4 –2 2
11. Mezőkövesd 3 1 2 3–6 –3 1
12. Budapest Honvéd 3 1 2 3–8 –5 1

A 4. FORDULÓ PROGRAMJA
Augusztus 19., péntek
Puskás Akadémia FC–Kecskeméti TE
Felcsút, Pancho Aréna, 20.00 (Tv: M4 Sport)
Augusztus 21., vasárnap
ZTE FC–Kisvárda Master Good
Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 17.55 (Tv: M4 Sport+)
Vasas FC–Budapest Honvéd
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 20.00 (Tv: M4 Sport+)
Augusztus 22., hétfő
Mezőkövesd Zsóry–DVSC
Mezőkövesd, Városi Stadion, 20.00 (Tv: M4 Sport)
A Paksi FC–Ferencváros és a Mol Fehérvár–Újpest FC mérkőzéseket későbbre halasztotta az MLSZ versenybizottsága
A BAJNOKSÁG TELJES PROGRAMJÁT IDE KATTINTVA TALÁLJA MEG!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik