Novothny: háromból egy, az egyből három pont

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.11.04. 15:20
null
(Fotó: Dömötör Csaba)
Egyetlen gól döntött a Dunaújvárosban rendezett Vasas–Újpest NB I-es labdarúgó-mérkőzésen – a lila-fehérek javára.

 

LABDARÚGÓ NB I
15. FORDULÓ

VASAS–ÚJPEST 0–1 (Novothny 68.)
Dunaújváros, Városi Stadion, 1200 néző. V: Iványi

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Budapest két északi kerületének csapata ezúttal a fővárostól délre, Dunaújvárosban csapott össze. Az ok egyszerű: a papíron házigazda Vasas eddig a Megyeri úton rendezte a mérkőzéseit, de erre most a szabályok szerint nem volt lehetősége, hiszen a kiírás szerint vendégnek számító Újpest jogtalan előnyhöz jutott volna, ha a Szusza Ferenc Stadionban kell fellépnie – idegenben. Más kérdés, hogy van-e a fővárosban NB I-es találkozó rendezésére alkalmas stadion, vagy földrajzilag az újvárosi aréna volt a legközelebbi megfelelő létesítmény erre a célra...

Akárhogy is, a két, hullámzóan teljesítő együttes nagy elánnal vetette magát a küzdelembe. Sok volt a test test elleni küzdelem, az ütközés, sajnos futballt a meccs első szakaszában kevesebbet láttunk. Az első percekben egyértelműen a Vasas volt a jobb: a piros-kékek birtokolták többet a labdát, a lila-fehérek főleg a kontratámadásokra építettek az elején. Érdekes volt megfigyelni, hogy két különböző játékrendszerű csapat találkozott, így arra is kíváncsiak lehettünk: melyik szisztéma a hatékonyabb?

A Vasas három belső védővel, négy középpályással és három csatárral állt fel, ráadásul a támadótrió tagjai nem ragaszkodtak a pozíciójukhoz, a bal oldalon kezdő Remili Mohamed feltűnt a jobb szélen is, és Kulcsár Tamás, valamint Gaál Bálint is rengeteget mozgott keresztbe, nyilván azzal a céllal, hogy szétzilálják az újpestiek hátsó alakzatát. Eközben a „vendégek" a megszerzett labdával első szándékból Novothny Soma fejét keresték, mögötte legtöbbször Nagy Dániel érkezett a lepattanóra és Simon Krisztián próbált beindulni az üres területre a jobb oldalon, de úgy tűnt, a Vasas felkészült erre, így nem találták az újpestiek az utat a Vasas kapuja felé.

„Bezárhatjátok a stadionunkat, kitilthattok minket, de a szánkat nem foghatjátok be” – állt a transzparensen, amelyet az újpesti szurkolók a magasba emeltek az első félidő derekán. Nem lehet könnyű manapság lila-fehér szurkolónak lenni, a csapat most már szinte minden meccsét zárt kapuk mögött kénytelen játszani, ráadásul a drukkerek a címercsere óta nincsenek kibékülve a klub belga tulajdonosával. Különös módon a tulajdonosnak címzett éles kritikához a Vasas hívei is csatlakoztak: kissé abszurd volt, hogy a stadionban helyet foglalók egyszerre, kórusban szidják Roderick Duchatelet-t.

Fél óra elteltével sajnos alábbhagyott az iram, és mert továbbra sem csökkent a technikai hibák száma, látványos futballról nem lehetett beszélni.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Vít Benes a Vasas történetének legszerencsésebb szerzeménye. A védő hónapokig nem kapott játékengedélyt, miután kiderült, hogy korábban kivették az egyik veséjét, és bár Csehországban futballozhatott így, Magyarországon erre sokáig nem kapott engedélyt. Aztán sérülés kínozta – most végre bekerült a kezdőcsapatba, több jó ütemű szereléssel is felhívta magára a figyelmet, de másra nem maradt ideje, mert bő fél óra elteltével, bánatos arccal lesántikált a pályáról.
Szerintünk nem sok értelme lenne kitöltenie egy lottószelvényt...

A Vasas eleve nem tűnt szerencsésnek ezen a délutánon. Alig kezdődött el a második félidő, Manjrekar James maradt a földön, hosszas ápolás után tudta csak folytatni a játékot, félő volt, a három védőből a másodikat is le kell cserélnie Michael Oenningnek. Néhány perccel később Hangya Szilveszter jelezte, hogy nem tudja folytatni a játékot.

Ráadásul a második félidőben az Újpest összeszedettebbnek mutatkozott. Beállt Obinna Nwobodo és vele lényegesen lendületesebb, veszélyesebb lett a lila-fehérek futballja. Igaz, az első nagy helyzethez Vaskó Tamás vaskos hibája kellett: Nagy Dániel csapott le a röviden hazafejelt labdára, de azt még megúszták az angyalföldiek. Nem sokkal később Manjrekar James csúszott el (és nem ő volt az első, aki váratlanul elvágódott, valamint többször is furcsán pattant fel a labda a játékosok előtt, így arra lehetett következtetni, a talaj sajnos nem tökéletes...), Novothny Soma már csak az elé fekvő Lubos Kamenárral nézett farkasszemet, ám nem találta el a kaput.

Aztán...

A mérkőzés legszebb, vagy ha tárgyilagosak vagyunk, egyetlen igazán szép akciója már góllal zárult, Branko Pauljevics indítása után Zsótér Dániel kapásból adott középre, és Novothny Soma közelről a léc alá lőtt. A látottak alapján egyáltalán nem volt meglepő, hogy az Újpest szerezte meg a vezetést, hiszen ebben az időszakban teljesen veszélytelen volt a kapura a Vasas, miközben nem ez volt az első lehetőségük az újpestieknek.

A góltól felpörgött a meccs, a Vasas megpróbált gyorsítani a tempón, de a lilák már nagyon vigyáztak ekkor a nehezen megszerzett előnyre.

Összegezve: a Vasas nem kezdett rosszul, de a kapura nem tudott igazán veszélyes lenni, az Újpest azonban képes volt váltani és jelentősen javítani a teljesítményén, ezzel pedig megérdemelten szerezte meg a győzelmet.


NB I, 2017–2018, 15. FORDULÓ
NOVEMBER 4., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Haladás–Paksi FC 1–2
Sopron, Városi Stadion
Erdős József
1100
Ferencváros–Debreceni VSC 2–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
19 125
Videoton FC–Mezőkövesd 4–0
Felcsút, Pancho Aréna Karakó Ferenc
1347
Vasas FC–Újpest FC 0–1
Dunaújváros, Városi Stadion
Iványi Zoltán
1200
Diósgyőri VTK–Balmazújváros 1–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Farkas Ádám
1963
Bp. Honvéd–Puskás AFC 4–3
Budapest, Bozsik József StadionPintér Csaba
2105
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Videoton FC 15 9 5 1 33–16 +17 32
2. Ferencvárosi TC 15 9 5 1 30–14 +16 32
3. Debreceni VSC 15 7 4 4 24–14 +10 25
4. Budapest Honvéd 15 7 4 4 28–25 +3 25
5. Diósgyőri VTK 15 6 3 6 28–25 +3 21
6. Paksi FC 15 5 6 4 24–24 0 21
7. Vasas FC 15 6 2 7 19–24 –5 20
8. Újpest FC 15 4 7 4 19–19 0 19
9. Puskás Akadémia FC 15 4 4 7 20–25 –5 16
10. Balmazújváros 15 3 4 8 18–23 –5 13
11. Szombathelyi Haladás 15 3 2 10 12–29 –17 11
12. Mezőkövesd Zsóry FC 15 2 4 9 15–32 –17 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik