Győzelemmel rajtolt a Diósgyőr, a Vasas bánta

BODNÁR ZALÁN, VAJDA GYÖRGYBODNÁR ZALÁN, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2017.07.16. 16:50
null
(FOTÓ: Dömötör Csaba)
Az elmúlt idény bronzérmese, a Vasas kikapott a fővárosban a Diósgyőr együttesétől a labdarúgó NB I nyitó fordulójában. A mérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban rendezték.

 

NB I
1. FORDULÓ
Vasas FC–Diósgyőri VTK 0–2
(Vela 5., Szarka 73.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Hazai győzelemről szólt a meccstudósító tippje a találkozó előtt, abban a hitben, hogy a Vasas a kupakudarc ellenére összeszedi magát.

Tévedés volt...

Ugyanis a Diósgyőr bebizonyította, lendületes játékkal, akaratos futballal idegenben is győzni tud.

Ami már most látszik: jól összeállított csapat lett a DVTK. A szálfatermetű védők és csatárok között három kombinatívabban játszó, alacsonyabb labdarúgó – balra Óvári Zsolt, középen Nono, jobbra pedig Diego Vela – futballozik, s éppen a fürge, jól cselező, az átlagosnál pontosabban passzoló játékosok szabják meg a foci ütemét, ritmusát.

A Vasas ellen alaposan belekezdtek a vendégek, már az ötödik percben felavatták a nyáron igazolt kétszeres szlovák válogatott, Lubos Kamenár kapuját. S bár az albérletben futballozó angyalföldiek felvették a ritmust, a zártan és területet leszűkítő DVTK tizenhatosáig csak ritkán jutottak el.

Ami fontos: jó volt a meccs.

Magyar pályán ritkán látható iramban futballozott mindkét csapat, ám az első félidőben a Diósgyőr akarata érvényesült. A vezetés megszerzése után sem álltak le Busai Attiláék, harcosan, a párharcokat felvállalva és többnyire megnyerve jelezték, három pontért érkeztek. Nem is tudott mit kezdeni a Vasas a szervezetten és fegyelmezetten játszó diósgyőriekkel, pedig a védelem meghatározó embere, a válogatott Lipták Zoltán eltiltás miatt csak a lelátóról nézhette társait. A Vasas kritikája az lehetett, hogy az eredményes játékhoz több kell, sokkal több futás, még a szombatinál is gyorsabb játék, s jóval több több kreativitás, mint amit láttunk Vida Mátééktól. A hazaiakat valószínűleg meglepte, hogy a DVTK gyorsabban, erősebben és dinamikusabban futballozott, márpedig ha valaki nem tud hasonlót produkálni, akkor esélye sincs a sikerre.

Természetesen tisztában van ezzel Michael Oenning a Vasas német edzője is, aki szintén megtapasztalhatta az Európa-liga-selejtező két vereséggel végződő mérkőzésén, mit is jelent az iram, a gyorsaság. A sebesség tükrében a szakember pályára küldte az átlagnál gyorsabb Kulcsár Tamást, míg Vaskó Tamással a védelmet magasította meg, ugyanis a diósgyőri bedobások, szögletek és szabadrúgások a magassági fölényben lévő vendégjátékosok miatt állandó veszélyt jelentettek a hazaiak kapuja előtt.

A MÉRKŐZÉSEN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A MÉRKŐZÉSEN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

S nemcsak a cserék miatt változott a játék a második félidőre, hanem azért is, mert valamivel hátrébb húzódott a DVTK, de csak azért, hogy az 55. percben beálló, és gyors Makrai Gábornak nagyobb területe legyen a támadásokhoz. Többet birtokolta a labdát a Vasas, többet is támadott, mint az első félidőben, ám hiába volt a fölény, ha nem voltak helyzetek, márpedig Ivan Radosnak nem akadt védenivalója, ugyanis nem lőtt kapura a Vasas, még szabadrúgásból sem.

A hazaiak tempósabb focija csupán huszonöt percen át tartott. A kivárásra játszó DVTK szinte vezényszóra ismét feljebb merészkedett, s ez megpecsételte a Vasas sorsát. Makrai Gábor ívelte a labdát a 193 centiméter magas, Dunaszerdahelyről szerződtettet Szarka Ákos fejére, a csatár pedig nem hibázott.

A gyorsabban, energikusabban, szervezettebben, a tempós támadójátékot produkáló DVTK bizonyította, a bajnokságban is csak az ilyen felfogásban futballozó csapatok lehetnek eredményesek.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Diósgyőri VTK 1 1 2–0 +2 3
1. Budapest Honvéd 1 1 2–0 +2 3
3. Mezőkövesd Zsóry FC 1 1 2–1 +1 3
4. Újpest FC 1 1 2–2 0 1
4. Paksi FC 1 1 2–2 0 1
6. Videoton FC 1 1 1–1 0 1
6. Puskás Akadémia FC 1 1 1–1 0 1
6. Ferencvárosi TC 1 1 1–1 0 1
6. Balmazújváros 1 1 1–1 0 1
10. Debreceni VSC 1 1 1–2 –1 0
11. Vasas FC 1 1 0–2 –2 0
11. Szombathelyi Haladás 1 1 0–2 –2 0
NB I, 2017–2018, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Paksi FC–Újpest FC 2–2Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
Budapest Honvéd–Haladás 2–0
Budapest, Bozsik József Stadion
Erdős József
JÚLIUS 16., VASÁRNAP
Vasas FC–Diósgyőri VTK 0–2
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Bognár Tamás
Videoton–Balmazújváros 1–1
Felcsút, Pancho Aréna
Iványi Zoltán
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik