Újpest–Fradi derbi: hangulat, hajtás, izgalom és négy gól

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.07.23. 17:50
null
Mivel hajtottak a felek, élvezetes volt a mérkőzés. Ennyire egyszerű lenne ez, uraim... (Fotó: Veres Viktor)
Színvonalas, mozgalmas mérkőzésen, sokszor hangulatos szurkolás mellett az Újpest 2–2-re végzett odahaza a Ferencvárossal a labdarúgó NB I 2. fordulójában.

 

NB I
2. FORDULÓ
Újpest FC–Ferencváros 2–2
(Novothny 28., Nagy Dániel 62., ill. Priskin 36., Varga R. 90.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

Múlt nélkül nincs jövő! – négy szó, nem több, annyi állt a hazai B-közép elé kifeszített drapérián, de abban a négy szóban minden benne foglaltatott.

Azok után, ami az elmúlt hetekben Újpesten történt, várható volt, hogy a klub elmúlt százharminckét évére oly' büszke drukkerek hallatják majd a hangjukat ország-világ előtt. A 221. derbi speciel tökéletes alkalmat kínált erre…

Derbi lilában és zöldben, Gera álarcban – képgaléria a vasárnapi bajnoki meccsekről!

Az ultrák jó része már a kezdés előtt egy órával megszállta a D-lelátót, zúgott is tisztes hangerővel a „Hajrá, lilák!”. A melegíteni érkező újpesti kapusbrigádot már hatalmas ováció fogadta, a tizenkét nyári igazolás egyike, a korábban Székesfehérváron és Felcsúton is védő, ám az előző szezont szülőhazájában, a szerb Csukaricskiben töltő Filip Pajovics nézett is nagyokat: élete eddigi huszonhárom esztendejében ilyesmiben még nem volt része.

Dibusz Dénes egyszer-kétszer megfordult már a Megyeri úton, sejthette, sőt tudhatta, mi vár rá – meg is kapta. Igaz, őt csak kifütyülték a lila ultrák, mást viszont teli torokból szidtak – a belga tulajdonosról szőtt trágárságot zengte a B-közép, és élünk a gyanúperrel, Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa hallhatta a rigmust, hiszen kint volt a meccsen.

Egyúttal végérvényesen meggyőződhetett arról, hogy sikerült megutáltatnia magát a csapat szurkolótáborával. Mindenesetre a logócsere kapcsán ügyelhettek volna arra, hogy ne félmunkát végezzenek: egy-két, a belső parkolóban álló céges autón ugyanúgy a régi címer virított, mint a kezdés előtt a pálya szélén álldogáló serdülőgárda néhány tagjának pólóján…

Egyébként az első perctől kezdve érezhető volt, hogy van valami a levegőben.

Lila köd (Fotó: Veres Viktor)
Lila köd (Fotó: Veres Viktor)

S most nem elsősorban a Himnusz alatt eldurrantott egy-két petárda szagára gondolunk, hanem a feszültségre. Jellemző, hogy a B-terasz elé kordonokat állítottak, holott a Szusza Ferenc Stadionban erre meglehetősen rég volt példa. A mérkőzés előtt többen is arról beszéltek, a fanatikusok részéről lesz egy-két olyan megnyilvánulás, ami súlyos büntetéshez vezethet. S nem csupán több százezres pénzbírsághoz, hanem stadionbezáráshoz…

Hogy végre a meccsről is essen szó: amikor volt játék, volt hangulat is. Mégpedig futballhangulat! A Fradi indította jobban a presztízscsatát, Amadou Moutari többször is az újpesti védelem mögé került, de a beadásaiba már hiba csúszott. Windecker József fejesébe szintén: a lila-fehérek középpályása a találkozó addigi legnagyobb helyzetét elpuskázva bólintotta fölé a labdát a tizedik percben. Tizennégy perccel később Varga Roland „dicsekedhetett” azzal, hogy ziccert rontott – hiába állt szemben a kapuval, úgy lőtte meg a labdát, hogy az a földről a léc fölé pattant. Nem csoda, hogy fél perccel rá, az ivószünet alatt a fejét egy törülközőbe temetve siratta az elszalasztott lehetőséget.

Bánata csak fokozódott, amikor az Újpest vezetéshez jutott a 27. percben. Nagy Dániel egy csellel a fél ferencvárosi védelmet elküldte gyufáért, majd tanári beadását követően Novothny Soma fejelt a kapuba. A támadó annak rendje és módja szerint megünnepelte az első, lila-fehér mezben elért gólját – csókot azért nem lehelt a címerre…

A hazai öröm nem tartott sokáig, mert Priskin Tamás is megszerezte az első bajnoki találatát a Ferencvárosban. Jóllehet nem sokon múlt, hogy „csak” gólpasszal vétesse észre magát, ugyanis okos átadással hozta helyzetbe Fernando Gorriaránt, ám az uruguayi légiós a lilák kapusába bombázott. Annyi szerencséje volt, hogy a labda éppen Priskin Tamás elé pattant vissza, akinek több se kellett az egyenlítéshez.

A csatárnak Thomas Doll mellett másik két német is módfelett hálás lehetett. Julian Kochról és Janek Sternbergről van szó, az FTC két hátvédjéről. Elnézve a lagymatag teljesítményüket, a külső szemlélőben felvetődik a kérdés: mit keresnek Magyarországon? Azon túl, hogy pénzt... Még ezen a szinten is szembetűnő a lassúságuk és a – nincs rá jobb kifejezés – képzetlenségük, nem véletlen, hogy Nagy Dániel ott és akkor csinált belőlük bohócot, amikor akart. Csupán a miheztartás végett: a szélső a Bundesliga 2-ből kiesett Würzburger Kickersből tért haza…

A kisebb sérülést szenvedő Gera Zoltán viszont nem tért vissza második félidőre, és csapatkapitánya hiányát meg is érezte a Fradi. Igaz ez még akkor is, ha csupán centiken múlt a ferencvárosi vezetés: Amadou Moutari lövése után a kapufáról pattant ki a labda. Bezzeg Nagy Dániel – ki más?! – pontosabban célzott a túl oldalon, a 62. percben hatezernél is több újpestit repített a mennybe, amikor kilőtte a bal alsó sarkot. Nem sokkal később pedig úgy kocoghatott le a pályáról, mint aki jól végezte a dolgát, tudniillik Nebojsa Vignjevics Zsótér Donátot küldte be a helyére. A kispesti kölcsönjátékból bajnokként visszatérő középpályán nyomban egy életerős lökettel jelentkezett, ám Batik Bence „szédületes” mentést mutatott be: miután fejen találta a labda, hanyatt esett, de becsületére váljon, hogy hamar talpra állt.

Megpróbálkozott ugyanezzel csapata is, Julian Kochnak veszélyesnek tűnő fejese is akadt, azonban Pajovics kapus a mérkőzés bravúrját bemutatva igazolta, rászolgált a drukkerek – megelőlegezett – bizalmára. A hajrában volt minden, mint a búcsúban, egy helyzet itt, egy ott, még egy itt, még egy ott (Zsótér Donát a lassan védjegyévé váló félpályás emeléssel is megpróbálkozott), no és a derbiken kötelező, „hangulatfokozó” kakaskodás sem maradhatott el. A légkör amúgy méltó volt a mérkőzéshez, angol és német újságírók bólogattak elismerősen, amikor „ezerrel” zúgott a lelátó.

A hajrá a Ferencváros szurkolóinak tetszett jobban (Fotó: Dömötör Csaba)
A hajrá a Ferencváros szurkolóinak tetszett jobban (Fotó: Dömötör Csaba)

 

A végén mégis a mintegy háromszáz fradista lehetett boldogabb, mivel az utolsó pillanatban Varga Roland pontot mentett. Tegyük hozzá, nem érdemtelenül.

Talán az a helyes, ha úgy fogalmazunk: egyik gárda sem érdemelt vereséget. Becsülettel harcoltak mind a lila-, mind a zöld-fehérek, mi több, futballoztak is, és ezért járt – minimum – egy-egy pont.

Miként a vastaps is.

A Megyeri úton lassacskán elkönyvelhetik a tavalyi szenvedés után: az Újpestnek van jövője.

A múltjáról nem is beszélve.

NB I
2. FORDULÓ
Újpest FC–Ferencváros 2–2
(Novothny 28., Nagy Dániel 62., ill. Priskin 36., Varga R. 90.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Mezőkövesd Zsóry FC 2 2 5–3 +2 6
2. Videoton FC 2 1 1 4–2 +2 4
Diósgyőri VTK 2 1 1 4–2 +2 4
Budapest Honvéd 2 1 1 4–2 +2 4
5. Vasas FC 2 1 1 1–2 –1 3
Szombathelyi Haladás 2 1 1 1–2 –1 3
7. Újpest FC 2 2 4–4 0 2
8. Ferencvárosi TC 2 2 3–3 0 2
9. Paksi FC 2 1 1 4–5 –1 1
10. Balmazújváros 2 1 1 1–2 –1 1
11. Puskás Akadémia FC 2 1 1 2–4 –2 1
12. Debreceni VSC 2 2 1–3 –2 0
NB I, 2017–2018, 2. FORDULÓ
JÚLIUS 22., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Mezőkövesd–Paks 3–2
Mezőkövesd, Városi Stadion
Szabó Zsolt
2356
Bp. Honvéd–DVTK 2–2Budapest, Bozsik József Stadion Solymosi Péter
2605
Haladás–DVSC 1–0 Sopron, Városi Stadion
Berke Balázs1260
JÚLIUS 23., VASÁRNAP
Puskás Akadémia–Videoton 1–3Felcsút, Pancho Aréna Farkas Ádám
1983
Balmazújváros–Vasas 0–1
Balmazújváros, Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
1396
Újpest–Ferencváros 2–2Budapest, Szusza Ferenc Stadion Iványi Zoltán
6567
A 2. forduló teljes nézőszáma: 16 167; meccsenkénti átlag: 2 695
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik