NB I: újabb negatív klubrekord fenyegeti a Fehérvárt a Fradi ellen

Vágólapra másolva!
2022.11.05. 11:00
null
Hetedjére is kikap a Ferencvárostól a Fehérvár? (Fotó: Földi Imre)
A téli szünet előtt egy hét leforgása alatt három fordulót bonyolítanak le a labdarúgó NB I-ben. A kétnapos 13. kör legnagyobb kérdése, hogy az edzőváltáson áteső Mol Fehérvár Huszti Szabolcs irányításával vasárnap este meg tudja-e állítani a tabellát kettővel kevesebb mérkőzése ellenére magabiztosan vezető Ferencvárost. Vagy a zöld-fehérek sikere esetén újabb negatív klubrekordot könyvelhetnek el a piros-kékeknél? Lássuk a forduló statisztikai érdekességeit!


Az előző forduló eredményeinek következtében kettészakadt a labdarúgó NB I mezőnye: a jelen állás szerint az első négy csapat harcol a dobogós helyekért és a nemzetközi kupaindulásért, majd egy hatpontos űrt követően a mezőny további nyolc (!) tagja csatázik a kiesés elkerüléséért.

2015-ben vezették be a magyar élvonalban a 12 csapatos, 33 fordulós lebonyolítási formát, ezért megvizsgáltuk, hogyan festett azóta a táblázat a 13. fordulókat követően. Most mindössze három pont választja el az 5. Zalaegerszeget a 12. Vasastól, de mivel a ZTE-nek és a hatodik helyen álló Paksnak is van még egy-egy Ferencváros elleni elmaradt mérkőzése – tehát akár további három pontot gyűjthetnek még –, a tisztánlátás érdekében a 7. és a 12. helyezett csapatok közötti pontkülönbségeket hasonlítottuk össze. Nos, kiderült, hogy az előző években legkevesebb négy pont volt a sereghajtó lemaradása a hetediktől (de az is előfordult, hogy 14), így e lebonyolítás mellett a bajnokságnak ebben a fázisában még sosem volt ennyire szoros a küzdelem a bennmaradásért!

A legkisebb, négypontos eltérés kétszer, 2016 és 2020 őszén volt. Hat éve a 7. Mezőkövesd 16, a 12., Paks 12 ponttal állt. Akkor 13 játéknapot követően a tolnaiak mellett még a Diósgyőr állt kieső helyen ugyancsak 12 ponttal, a bajnokság végén mégis az MTK és a Gyirmót búcsúzott akkor az első osztálytól, tehát még semmi sincs lefutva, és korai lenne bármelyik együttest elparentálni.

LABDARÚGÓ NB I
14. FORDULÓ

SZOMBAT

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–KECSKEMÉTI TE

♦ Még csak három találkozójuk volt az élvonalban, a párharc állása 2–1 a KTE javára, döntetlen még egyszer sem született. A kecskemétiek mindkétszer 1–0-ra nyertek, az idén augusztusi sikerük egyben az első diadaluk volt ebben a pontvadászatban.

♦ A kövesdiek KTE elleni egyetlen győzelme még 2013 augusztusában jött össze, és igen emlékezetesre sikerült. A 6–2-es siker a matyóföldi csapat NB I-es történetének az első és máig holtversenyben az egyik legnagyobb különbségű diadala. Igaz, a borsodiak akkor a 20. perctől emberelőnyben, sőt, a 73-iktól nyolc percen át pedig kettős fórban játszottak.

♦ Az egyetlen mezőkövesdi NB I-es összecsapásukat 2014 márciusában a kecskemétiek a csereként beálló szenegáli légiós, Bebeto góljával nyerték meg 1–0-ra.

♦ A Magyar Kupában 2010 októberében az akkor NB II-es Mezőkövesd stadionjában 3–2-re nyert az élvonalbeli Kecskemét.

♦ Bár az újonc KTE legutóbb kétgólos előnyről csak döntetlent ért el hazai pályán a Debrecen ellen (2–2), továbbra is a leghosszabb ideje – hét forduló óta – veretlen gárda a mezőnyben (4 győzelem, 3 iksz). Az egyetlen kudarcát immár több mint két hónapja, augusztus 31-én, Székesfehérváron szenvedte el, akkor is csak egy hosszabbításban kapott góllal (1–2).

♦ A nem olyan rég még sereghajtó Mezőkövesd is már négy forduló óta nem kapott ki (2 siker, 2 iksz), ez most a kecskemétieké mögött holtversenyben a második leghosszabb veretlenségi széria. A matyóföldi csapat legutóbb szeptember 30-án, Kuttor Attila bemutatkozó bajnokiján, a Pakssal szemben otthon maradt alul 2–1-re.

♦ A Mezőkövesd a pályaválasztói jogok felcserélése miatt sorozatban negyedik élvonalbeli meccsét játszhatja hazai pályán. Vendéglátóként eddig pozitív a mérlege (3–2–2), a gólkülönbsége viszont elsősorban a Zalaegerszeg elleni 0–5 következtében negatív (10–12), és saját közönsége előtt a mezőny 12 csapata közül a második legtöbb gólt kapta.

♦ A KTE az előző két házon kívüli összecsapásáról győztesen tért haza, előbb az Újpestet, majd a Vasast verte meg 2–1-re, és az őszi idegenbeli eredménysora is jobb már az 50 százalékosnál (2–3–1).

♦ Szabó István együttese az egyetlen a mezőnyben, amely vendégként még sosem volt hátrányban az első félidő lefújását követően: kétszer vezetett, négyszer ikszre állt.

♦ A KTE legutóbbi négy NB I-es meccsén mindig legalább három gól született.

♦ Közös a két csapatban, hogy a 90. percet követő ráadásokban még egyik sem talált be.

♦ A Kecskemét az előző öt bajnokiján egyszer sem szerzett két gólnál kevesebbet.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ Az előző bajnokság bronz-, illetve ezüstérmese méri össze erejét ebben a párosításban. Eddig 13 egymás elleni összecsapáson vannak túl, az örökmérleg minimális felcsúti fölényt jelez: 4 PAFC-győzelem, 6 döntetlen, 3 várdai siker. A gólkülönbséget tekintve hajszállal az akadémisták állnak jobban (12–11). Ha ez a két csapat játszik, nincs garancia a sok gólra, az átlag ugyanis még a meccsenkénti kettőt sem éri el (1.8).

♦ Amióta mindketten az élmezőnyhöz tartoznak, a döntetlen fordul elő a leggyakrabban, a legutóbbi három találkozójuk kivétel nélkül így ért véget (kétszer 1–1, egyszer 0–0).

♦ A Pancho Arénában hatszor találkoztak, a mérleg enyhén a Szabolcs megyeiek felé billen (1–3–2). Meglepő tény, hogy a Puskás Akadémia hazai pályán az előző három alkalommal képtelen volt betalálni a piros-fehérek kapujába.

♦ 2019 áprilisában a Kisvárda újoncként emlékezetes, kiütéses (4–0) sikert ért el Felcsúton, a hazaiaktól ezután menesztették Radoki János vezetőedzőt. Azt feltétlenül hozzá kell tenni, hogy a PAFC azon a meccsen Sós Bence korai piros lapja miatt több mint 70 percen keresztül tíz emberrel játszott. A várdaiak második felcsúti sikere tavaly ősszel Yoëll van Nieff kapitális hibája után Claudiu Bumba lövésével jött össze (0–1).

♦ Hét gólt kapott, és csak egy pontot szerzett a Puskás Akadémia a legutóbbi két bajnokiján – 2–4 otthon az FTC ellen, majd 3–3 Újpesten –, pedig előtte 11 forduló alatt összesen találtak be neki nyolcszor az ellenfelek.

♦ A legutóbbi négy NB I-es találkozóján nem kapott ki a Kisvárda, és az ezalatt begyűjtött nyolc pontnál (2 diadal, 2 iksz) egyetlen csapat sem zsebelt be többet ebben az időszakban.

♦ A felcsúti csapat idénybeli hat otthoni találkozójából csak egyet bukott el, legutóbb a bajnok FTC ellen, 11 pontjával (3 diadal, 2 döntetlen, 1 kudarc) és 8–6-os gólkülönbségével a középmezőnyben foglal helyet a hazai táblázaton.

♦ A Kisvárda vendégként a legtöbb pontot (11) és a legtöbb gólt (13) szerezte eddig a mezőnyben, viszont hármas holtversenyben a legtöbbet is kapta (15) – igaz, a címvédő FTC két idegenbeli találkozóval kevesebbet játszott nála.

ZALAEGERSZEGI TE FC–ÚJPEST FC

♦ 1972 óta 86-szor csapott össze a két csapat a legfelső osztályban. A ZTE 20-szor, az Újpest 46-szor győzött, a döntetlenek száma szintén 20.

♦ A legutóbbi öt találkozójukból csak egyet tudott megnyerni a zalai csapat, a tavaly decemberi 2–0 viszont edzőbuktató siker volt, hiszen ezt követően menesztették a lila-fehérektől a német Michael Oenninget. Az előző, augusztusi találkozójuk arról marad emlékezetes, hogy a meccs második felét emberelőnyben játszó fővárosiak Junior Tallo fejesével a lefújás előtti utolsó másodpercekben mentettek meg egy pontot (1–1).

♦ Zalaegerszegen majdnem kiegyenlített a párharcuk: a hazai győzelmek és a döntetlenek száma 14, az újpesti sikereké 13. A gólok számát tekintve viszont a fővárosiak állnak jobban (61–63).

♦ A lila-fehéreknek az előző másfél évtizedben nem ment a ZTE vendégeként, hiszen kilenc bajnokijukból csak egyet tudtak megnyerni, annak is már 13 éve: 2009. szeptember 12-én Kabát Péter három, Kéthévoama Foxi egy góljával nyertek 4–1-re. Azóta négy egerszegi győzelem és egy remi született a ZTE Arénában, ahol a legutóbbi két fellépésükön gólképtelennek bizonyultak a IV. kerületiek.

♦ A vezetőedzőjét, Ricardo Monizt eltiltása miatt továbbra is nélkülöző Zalaegerszeg az egyetlen olyan csapat az NB I-ben, amely az előző két fordulóban nem tudott pontot szerezni, a korábbi fölényes győzelmeinek köszönhetően azonban még így is pozitív a gólkülönbsége (20–17).

♦ A bepótolt székesfehérvári meccsen aratott győzelme (1–0) óta nyeretlen az Újpest (1 iksz, 2 vereség). Igaz, legutóbb a Puskás Akadémia ellen csak pár perc választotta el a diadaltól (3–3), de végül nem jött össze neki, így maradt a kieső helyen.

♦ A ZTE hazai pályán még nem ikszelt ebben az idényben, ráadásul felváltva nyert és veszített (2 siker, 3 kudarc), ha ez a hullámzás ugyanígy folytatódik, most ismét egy győzelemnek kellene kerülnie a neve mellé.

♦ A lila-fehérek a pályaválasztói jogok felcserélésére miatt mindössze ötször szerepeltek eddig idegenben, és 1–1–3-as mérlegükkel csak három csapatot előznek meg a vendégtabellán. Ha házon kívül gólt kaptak, egyszer sem úszták meg vereség nélkül.

♦ Az Újpest csupán ötször szerezte meg a vezetést ebben az idényben, ami holtversenyben a legkevesebb a mezőnyben, viszont előnyről már egyszer sem bukta el a mérkőzését (3 győzelem, 2 döntetlen).

VASÁRNAP

VASAS FC–DEBRECENI VSC

♦ 1943 óta 85 meccsük volt a legfelső osztályban, az örökmérleg eléggé kiegyenlített, 33 debreceni és 32 angyalföldi győzelem mellett 20 döntetlen szerepel rajta (az 1994 őszén 0–0-nál félbeszakadt „repülő szotyizacskós meccs” három pontját az angyalföldiek kapták meg, így ez Vasas-győzelemként van elkönyvelve).

♦ A közelmúlt tetemes debreceni fölényt mutat. 2002 májusa óta 27 NB I-es mérkőzést játszott egymással a két csapat, és a Loki ezek közül 20-at megnyert! A DVSC legnagyobb sorozata 2006–2011 között volt, akkor megszakítás nélkül 12 bajnokin diadalmaskodott a Vasas felett.

♦ Az angyalföldiek pályaválasztása mellett 18-szor nyertek a piros-kékek, 14-szer a vasutasok, 10 meccsük pedig ikszre végződött. A legutóbbi két fővárosi találkozójukat még a Szusza Ferenc Stadionban rendezték, és mindkettőn a debreceniek győztek (2–3 és 1–5). Utóbbi holtversenyben a Loki eddigi legnagyobb idegenbeli diadala volt a Vasassal szemben.

♦ Az új Illovszky Rudolf Stadionban tétmeccsen még csak egyszer csaptak össze, 2020 augusztusában az NB II-ben 1–1-re végeztek. Az azóta távozott Loki-kapus, Zöldesi Illés öngólját Baráth Péter egyenlítette ki. Azon a találkozón a Vasas trénere, Kondás Elemér még a jelenlegi ellenfelet, a DVSC-t irányította, amelynek korábban 168 élvonalbeli mérkőzésen ült a kispadján, miközben két bajnoki címet és két Magyar Kupát nyert vele.

♦ A Vasas első idegenbeli győzelmét, összességében pedig az idénybeli második diadalát aratta legutóbb Pakson (1–0), de továbbra is utolsó a táblázaton. Ha Novothny Soma ezen az őszön betalált, akkor mindig három ponttal gazdagodott a piros-kék együttes.

♦ Hét fordulón át tartó döntetlen mentes szériáját zárta le legutóbb a Debrecen, amely kétgólos hátrányból egyenlítve ért el 2–2-t Kecskeméten. Az idény elején még más szelek fújtak a Lokinál, az első öt bajnokijából ugyanis négy ikszre végződött a hajdúsági csapatnak.

♦ Már háromszor is vereséget szenvedett saját pályáján a Vasas, mindannyiszor egy góllal, az 1–3–3-as mutatójával pedig csupán a Honvédot előzi meg a hazai táblázaton. Ebben az idényben azt az egyetlen bajnokiját nyerte meg az Illovszky-stadionban, amikor a Fehérvár ellen nem kapott gólt (2–0).

♦ A Debrecen az előző hét idegenbeli mérkőzését nem tudta megnyerni, és ezeken a meccseken – egyet leszámítva – legalább két gólt kapott. Legutóbb május 3-án Mezőkövesden tudott nyerni (1–0).

♦ A Loki előző három bajnokiján mindig legalább négy gól született, és ezekből minimum kettőt a debreceni csapat ért el.

PAKSI FC–BP. HONVÉD FC

♦ 2006-tól kezdődően 40 találkozójuk volt az NB I-ben, az örökmérleg 6 paksi diadalt, 18 döntetlent és 16 kispesti sikert mutat.

♦ A legutóbbi 23 tétmérkőzésükből (ezekből kettőt 2020-ban a Magyar Kupában játszottak) a tolnaiak csupán kettőt tudtak megnyerni: 2019 augusztusában (3–1) és tavaly áprilisban (2–0).

♦ A Honvéd már másfél éve veretlen a Pakssal szemben: az előző bajnokságban a tolnai csapat volt az egyetlen a mezőnyben, amelyet kétszer is le tudott győzni (3–1 és 3–2), a legutóbbi két találkozójuk pedig döntetlennel zárult. A három tizenegyest és egy piros lapot hozó augusztusi mérkőzésükön a háromszor is hátrányba kerülő tolnaiak csak a 96. percben tudtak egyenlíteni (3–3).

♦ A tolnai városban kereken 20-adszor csapnak össze az élvonalban, és minimális különbséggel a fővárosiak állnak jobban: 5-ször nyert a Paks, 8 döntetlen és 6 Honvéd-diadal mellett. A dél-pestiek az előző hat atomvárosi NB I-es fellépésükből csak egyet, a legutóbbit tudták megnyerni. Itt is volt egy döntő momentum a ráadásban, hiszen a győztes gólt a 95. percben, videózás után megítélt tizenegyesből rúgták be.

♦ Közös a két csapatban, hogy egyformán négy pontot gyűjtöttek be a legutóbbi öt fordulóban (1 siker, 1 iksz, 3 vereség).

♦ A Paks most az élvonal legrosszabb formában lévő csapata, az előző négy bajnokijából egyet sem tudott megnyerni. Három vereség mellett csak Székesfehérváron csípett el egy pontot, akkor is nagy nehézségek árán, Szélpál Norbert hosszabbításban elért találatával (1–1).

♦ Dean Klafuric személyében új vezetőedző mutatkozott be a legutóbbi fordulóban a Bp. Honvéd kispadján. A horvát szakvezető a Mol Fehérvár elleni hazai találkozón folytatta elődei – Horváth Ferenc, Nebojsa Vignjevics és Tam Courts – rossz hagyományát, és sorozatban a negyedik olyan tréner lett a piros-feketéknél, aki vereséggel debütált (0–1).

♦ A Paks eddig a végletek csapata hazai pályán: amikor nem kapott gólt, győztesen vonult le a pályáról (2–0 a Fehérvár, majd 1–0 a DVSC ellen), ha viszont betalált neki az ellenfél, mindig alulmaradt (1–3 a Kisvárda és a Puskás Akadémia, majd 0–1 a Vasassal szemben).

♦ Ahogy a tolnaiak otthon, úgy a kispestiek idegenben sem ikszeltek még ebben a bajnokságban. A piros-feketék ráadásul házon kívül eddig sokkal eredményesebbek, mint a Bozsik Arénában, vendégként öt ponttal gyűjtöttek többet (9), mint házigazdaként (4). Mindhárom őszi győzelmüket látogatóként aratták (a Vasasnál, Kisvárdán, majd Zalaegerszegen).

♦ Három gólnál mindig kevesebb volt a Honvéd előző három bajnokiján.

MOL FEHÉRVÁR FC–FERENCVÁROSI TC

♦ 1968 óta 108 bajnokin mérte össze erejét a Transfermarkt átigazolási hírportál szerint a magyar mezőny jelenleg két legértékesebb játékoskerettel büszkélkedő csapata, a Mol Fehérvár (17.58 millió euró) és a Ferencváros (40.50 millió). Az örökmérleg az elmúlt évek hatalmas zöld-fehér dominanciája következtében már majdnem kétszer annyi fővárosi diadalt mutat: 27 Vidi-siker, 29 döntetlen, 52 Fradi-győzelem.

♦ Az erőviszonyok változását az is jól jelzi, hogy amikor a fehérváriak legutóbb, 2018-ban bajnokok voltak, a két csapat keretértéke még nem sokkal tért el egymástól (Fehérvár: 15.55 millió euró, FTC: 15.85 millió euró), azóta a ferencvárosiaké 2.3-szorosa lett a piros-kékekének.

♦ A Vidi a legutóbbi 11 NB I-es összecsapásukból csak egyszer – 2020 júniusában, hazai pályán a közelmúltban kinevezett sportigazgató, Juhász Roland tizenegyesével (1–0) – tudta legyőzni a Ferencvárost. Annak a meccsnek azonban a zöld-fehérek számára már nem volt igazi tétje, hiszen biztos aranyérmesként léptek pályára. A fehérváriak az időszak többi tíz meccséből kilencet elbuktak, 2020 októberében, a Mol Aréna Sóstóban pedig döntetlent (1–1) játszottak a fővárosiakkal.



♦ A 2022-es esztendő a negatív sorozatokkal vonul be a Vidi történelmébe. Tavasszal először fordult elő a klub életében, hogy megszakítás nélkül hét bajnokit veszítsen el sorozatban, ha pedig a piros-kék együttes vasárnap kikap a Ferencvárostól, a zöld-fehérekkel szemben is összejöhet a „fekete hetes". A két csapat előző hat egymás elleni bajnokiját ugyanis kivétel nélkül a ferencvárosiak nyerték meg, és már ilyen hosszú diadalsorozatra sem volt példa korábban a párharcban, nemhogy egy hetesre... Ráadásul az említett hat találkozójukon a ferencvárosiak 14 góljára a Vidi csak eggyel tudott válaszolni, a legutóbbi négy meccsükön pedig egyszer sem talált be a IX. kerületiek kapujába (0–1, 0–3, 0–2 és 0–4). A piros-kékek mostanáig utolsó FTC elleni gólját Nikolics Nemanja érte el, még tavaly április 25-én.

♦ A Fradi még akkor is jobban áll, ha csak a fehérváriak pályaválasztása mellett megrendezett bajnokijaikat vesszük figyelembe: az 56 találkozón 15 Vidi-siker, 20 iksz és 21 FTC-diadal született.

♦ Az FTC 2015 augusztusa és 2019 októbere között négy éven keresztül képtelen volt nyerni a piros-kékek vendégeként, az előző három alkalommal viszont mind a három pontot elvitte a Mol Aréna Sóstóból.

♦ Tétmeccsen a legutóbbi fehérvári diadal tavaly februárban jött össze, amikor a Magyar Kupa negyeddöntőjében az átmenetileg Szalai Tamás által irányított Fejér megyei gárda 2–1-re nyert az Üllői úton, és kiejtette a zöld-fehéreket.

♦ A Vidi az előző bajnokiján Kenan Kodro korai góljával 1–0-ra győzött a Honvéd otthonában, ezzel első sikerét érte el az új vezetőedző, Huszti Szabolcs irányításával, és véget vetett ötmeccses bajnoki nyeretlenségének (3 iksz, 2 vereség).

♦ A Fradi a legutóbbi két NB I-es meccsét megnyerte, de mivel a közelmúltban két vidéki vereség is becsúszott neki, az ötfordulós „formatabellán" 9 pontjával csak második a Kecskemét mögött (11).

♦ A Fehérvár a legutóbbi három hazai bajnokiján egyszer sem tudta begyűjteni a három pontot: az Újpesttől 1–0-ra kikapott, a ZTE és a Paks elleni pedig úgy végzett 1–1-re, hogy mindkétszer a hosszabbításban kapott góllal csúszott ki kezéből a győzelem.

♦ Huszti Szabolcs fehérvári játékosként többségében pozitív emlékeket őriz a Fradi elleni mérkőzésekről, hat találkozón 3 győzelem (kettő a Magyar Kupában, egy a bajnokságban), 2 döntetlen és 1 vereség a mérlege, a 2018. szeptemberi Üllői úti találkozón szabadrúgásból ő lőtte a Vidi egyenlítő gólját a 2–2-vel záruló meccsen. Vezetőedzőként már közel sem volt ennyire sikeres, tavaly augusztus végén a Debrecennel 4–2-re kikapott a Groupama Arénában. Akkor még Peter Stöger dirigálta az FTC-t, amelynek a jelenlegi vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov viszont két meccs után még hibátlan a Fehérvár ellen.

♦ A Vidi hazai pályán a félidőben még sosem állt vesztésre, négyszer vezetéssel, kétszer döntetlennel vonult pihenőre.

NB I, 2022–2023, 14. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
2022. november 5., szombat
14.45: Mezőkövesd-Zsóry FC–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd,Városi Stadion
Karakó Ferenc
17.00: Puskás Akadémia–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho ArénaAntal Péter
19.30: ZTE FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg,ZTE ArénaErdős József
2022. november 6., vasárnap
15.15: Vasas FC–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
18.00: Paksi FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport+)Paks,Fehérvári úti Stadion
20.00: Mol Fehérvár–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC119227–8+1927
2. Kecskeméti TE1366121–13+824
3. Kisvárda1364325–22+322
4. Puskás Akadémia1356219–15+421
5. Zalaegerszegi TE1243520–17+315
6. Paksi FC1243517–22–515
7. Mol Fehérvár1343613–18–515
8. Debreceni VSC1335522–25–314
9. Budapest Honvéd1334614–20–613
10. Mezőkövesd1334616–23–713
11. Újpest FC1334616–24–813
12. Vasas FC1326512–15–312
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik