NB I: Tudjuk, hányas a kabát – Szabó István

CS. A.CS. A.
Vágólapra másolva!
2022.12.30. 11:29
null
Szabó István: Tudjuk, hányas a kabát (Fotó: Kovács Péter)
Szabó István, a Kecskeméti TE vezetőedzője beszélt afrikai mondásról, legóról és csillogó szemről is. Információnk szerint az újonchoz tart a Debrecenben kegyvesztetté váló Horváth Krisztofer.

– Az ünnepekkor volt ideje arra, hogy visszapörgesse a szenzációs őszi szereplés legszebb pillanatait?

Január 4-én irány Belek!
A Kecskeméti TE pénteken játékkal zárja az évet, de hétfőn már kezdődik is a munka. Január 3-án, kedden 13 órától a Békéscsabával odahaza csap össze felkészülési mérkőzésen, másnap pedig Törökországba utazik, a beleki edzőtáborban tíz napot tölt el, s a tervek szerint négy felkészülési meccset játszik.
– Összesen három teljes nap pihenő jutott számomra, de akkor is inkább előre néztem, nem a múlttal akartam foglalkozni – mondta lapunknak Szabó István, az újoncként a második helyen álló Kecskeméti TE vezetőedzője. – Persze jó visszagondolni az elmúlt másfél évre, hiszen feljutottunk az NB II-ből, s az élvonalban is megálltuk a helyünket, a dobogón vagyunk. De nincs idő arra, hogy az őszi mérkőzéseinken merengjek: tartani kell a kapcsolatot a tulajdonossal, a sportigazgatóval, edzéstervet kell finomítani, le kell vezényelni a tréningeket, foglalkozni kell a játékosokkal, a keret kialakításával, s akkor még nem beszéltem a családról… A nagyfiaméknál Németországban töltöttünk egy kis időt, ekkor sikerült kicsit kikapcsolódnom – no meg akkor, ha futottam vagy szaunáztam.

– Izzadásból a tavasszal sem lesz hiány – mi kell ahhoz, hogy a csapat a dobogón maradjon?
– A stabil háttér és az erős szakmai munka az alap. Ettől függetlenül tisztában vagyok vele, nagyon nehéz hónapok várnak ránk: reálisan látom az őszünket, mert bár több jó meccset játszottunk, néhány alkalommal a szerencse is mellettünk állt. Ezért is mondom, a biztos bennmaradás a legfontosabb – ez nem mellébeszélés, nem vagyok annak a híve. Gyorsan változhat a helyzetünk, hiszen bár tíz pont az előnyünk a már kieső helyen álló Honvéddal szemben, néhány forduló alatt fenekestül felfordulhat a világ. Természetesen nem vagyunk kishitűek, de tudjuk, hányas a kabát. Bízom a csapatban, s nem alaptalanul. Az elemzéseink azt mutatják, fordulóról fordulóra egyre többet birtokoltuk a labdát, a Ferencváros után mi kaptuk a legkevesebb gólt, tizenhatot. A labdaszerzésből támadásba átmenetet egyre gyorsabban hajtottuk végre, s tudom, még van lehetőség a fejlődésre.

–Ebben segíthet Horváth Krisztofer is, úgy hírlik, a Debrecennél kegyvesztetté vált támadó középpályás a KTE-nél folytatja pályafutását.
–Átigazolási híreket nem szeretnék kommentálni. Annyit mondhatok, hogy nálunk fontos szempont, hogy mindenkinek be kell állnia a sorba, mert ha nincs csapategység, akkor semmi sincs! Szeretem idézni azt az afrikai közmondást, amely szerint ha gyorsan akarsz menni, akkor indulj el egyedül, de ha távolra akarsz jutni, menj csapattal. A lényeg, hogy a legtöbb emberrel meg lehet találni a közös hangot. Dolgoztam együtt például Lencse Lászlóval, aki a 2011–2012-es idényben Kecskeméten szerepelt – mondtam neki, akkor mész vadászni, amikor akarsz, csak egyet kérek, hét végén jöjjenek a gólok. Eljutott tizenötig... Ugyanúgy csillogott a szeme Tököli Attilának is, amikor beszéltem vele: Töki, horgássz, amikor kedved szottyan, csak amikor kell, szerezz gólokat Kecskeméten. A pályája végén járó remek csatár szerzett három fontos gólt a tavasszal. A mai napig tisztelettel megöleljük egymást. A hangulat is fontos: december 23-án tartottunk egy kis ünnepséget, teával, forralt borral. Senki sem sietett, pedig nyilván mindenkit vártak odahaza. Ugyanez történik majd 30-án is, hiszen középpályásunk, Szuhodovszki Soma huszonharmadik születésnapját ünnepli majd. Az elején nyilván az edzőre hárul a legnagyobb szerep abban, hogy a kohéziót kialakítsa, de ma már a játékosok igénylik. Ez az egyik legnagyobb öröm számomra.

–Miként alakul a keret a télen?
–Eddig Nikitscher Tamás érkezett Pécsről, erős, magas, szenvedélyes középpályás, már másfél éve szemmel tartjuk – nagy fegyvertény a megszerzése, hiszen több NB I-es klub is kiszemelte magának. Eddig ketten, Sági Milán és Szabó Levente távozott, utóbbit visszarendelte kölcsönadásából a Mol Fehérvár FC. Annyiban könnyebb a helyzetünk, hogy Tóth Ákos sportigazgatóval másfél éve olyan rendszert dolgoztunk ki, amely a három belső védős szisztémára épül. Ha valaki érkezett, mindig szem előtt tartottuk, hogy illeszkedjen ebbe a játékfelfogásba. Nálunk fontosak a fizikai paraméterek: milyen a futballista alkata, sebessége, de az is lényeges, hogy az elvárásunk szerint mennyit kell beadnia oldalról. Az együttesünk olyan, mint a legó, csak be kell illeszteni a helyére, a jól működő rendszerbe a kockát, vagyis a játékost. Bizakodom tehát a jó folytatásban, a Mol Fehérvár FC-vel kezdünk idehaza január 29-én – sajnos öt sárga lapos eltiltás miatt biztosan nem számíthatok Banó-Szabó Bencére és Vágó Leventére sem, fel kell kötnünk a gatyánkat.

 

 

–  Mit kíván december 31-én éjfélkor?     
–A családom egészségét, mindig ez áll az első helyen. A második a KTE jó szereplése…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik