Tizenkettedikből lett első – a Puskás Akadémia kapujában Tóth Balázs az ősszel még nem mutatta meg, hogy mit tud igazából,
azonban a csapat tavaszi remek szerepléséhez és az ezüstéremhez a bravúros védései is kellettek (Fotó: Balogh László)

 

A Nemzeti Sport idényrangsorában a nullától tízig adható érdemjegyek átlaga határozza meg a sorrendet, azzal a kitétellel, hogy a pályán töltött minimális, harmincperces játékidő miatt kapott vagy a próbára nem tett kapusoknak adott nullás osztályzatok nem számítanak. A bajnoki címet szerző Ferencvárosnál az igencsak stabil védelem mögött védő Dibusz Dénes végül ezért nem is került fel a listára.

A LEGJOBB KAPUS: TÓTH BALÁZS

 
Végy egy jó kapust! – Tősér Norbert jegyzete

A legjobb kapus így az ezüstérmes Puskás Akadémia játékosa, Tóth Balázs lett.

„Én lettem az első a kapusok között?!   – hallatszott ki az őszinte csodálkozás Tóth Balázs hangjából. – Erre igazán nem számítottam! Emlékszem, a félévi rangsorban még csak a tizenkettedik helyezett voltam a poszton, és bár láttam, hogy a tavasszal szépen javulnak az osztályzataim – minden mérkőzés másnapján megveszem az újságot és megnézem, hogyan látták a teljesítményemet az újságírók –, nem hittem volna, hogy az élre ugrom, erre nem voltam felkészülve.”

Valóban rendhagyó eset, hogy valaki az ősszel még az utolsó helyen áll a posztján (a 12. hely fél távnál az utolsó helyezést jelentette, mert ennyi kapus szerepelt az őszi meccsek több mint felén, az év végi rangsorban pedig azért maradt csupán nyolc kapus, mert a 33 bajnoki forduló alatt legalább tizenhétszer játszottak), majd nemcsak hogy megnyeri a tavaszi rangsort, olyan átlagjavulást ér el, hogy az a végső győzelemre is elegendőnek bizonyul. Nyilván a Puskás Akadémia nagyszerű tavaszi menetelése is kellett hozzá.

„Nagyon örülök a hírnek, de a győzelmemet elsősorban a csapattársaimnak kell megköszönnöm, hiszen az egész tavasszal mindenki nagyon jó teljesítményt nyújtott – mondta Tóth Balázs. – Volt, hogy én segítettem ki a csapatot, volt, hogy a csapat engem, tudtunk egymásért küzdeni, hajtani, igazi közösségként értük el a történelmi második helyezést. Már a tavalyi harmadik helyünk is olyan eredmény volt, amire sokan felkapták a fejüket, és biztosan kevesen gondolták, még a klubon belül is, hogy felül tudjuk múlni. Volt nagy mélypontja is az idényünknek, de abból közösen ki tudtunk jönni. Szerettük volna már hamarabb lezárni a versenyfutást a második helyért, de nem a saját futballunkat játszottuk a Budafok elleni meccs előtti néhány fordulóban, hanem csak szerettük volna mielőbb ledarálni a meccseket, és zsebre tenni a pontokat – de ez nem így működik. Szerencsére az utolsó meccs igazi ünneppé alakult.”

Amikor arról kérdeztük, melyik mérkőzésére vagy védésére a legbüszkébb, nehezen tudott választani kínálatból.

„Nagyon jól védtem szerintem a Paks ellen három kettőre megnyert meccsen, amelyen bár kaptam két gólt, nagyon sok bravúrt mutattam be. Vagy említhetném az Újpest elleni kettő egyes győzelmünket is, amikor az elején három ziccert is védtem. A védéseim közül tényleg nem tudnám kiválasztani a legszebbet, magam is meglepődtem, mennyi nagy védésem volt. Az MLSZ honlapján minden forduló után közzéteszik a forduló három legszebb védését, és volt, hogy sorozatban öt héten át szerepelt egy-egy látványos mozdulatom a top háromban.”

Nem csoda, hogy a felcsútiak saját nevelésű kapusának tavaszi teljesítménye Marco Rossi szövetségi kapitánynak is feltűnt. Már a március végi három mérkőzésre is meghívót kapott a válogatottba, és most is ott van a neve a bő, harmincas Európa-bajnoki keretben.

„Mindent megteszek, hogy a végső keretben is helyet kapjak, igyekszem mindennap bizonyítani a kapitánynak. Jövő hétfőn kezdődik a válogatott edzőtábora Telkiben. Van most ugyan kisebb sérülésem, ami miatt a Budafok ellen nem is játszhattam, de szerencsére nem súlyos. Rosszul estem az oldalamra a múlt szerdai edzésen, keletkezett egy ödéma, amelynek fel kell szívódnia, úgyhogy ezen nem múlhat – rövidesen újra teljes erőbedobással tudok edzeni.”

A LEGJOBB MEZŐNYJÁTÉKOS: AISSA LAIDOUNI

Nem véletlenül nyilatkozta a tunéziai válogatottban márciusban bemutatkozó Aissa Laidouniról Hajnal Tamás, hogy az NB I-es mezőny legjobb középpályása.

Ha kell, lendületesen tör előre, ha kell, finom mozdulattal kezeli a labdát, és a rangadókon – mint amilyen a Mol Fehérvár elleni is volt – szeret harcolni Aissa Laidouni (Fotó: Török Attila)

Aissa Laidouni megszerzésével sokat erősödött a Ferencváros, úgy ér a labdához, ahogyan a magyar élvonalban nagyon kevesen, olykor két ellenfelét is lerázza magáról, ha pedig megindul, cselezni kezd, szinte lehetetlenség szerelni – zsonglőr a középpályán... A 24 esztendős futballistára Szerhij Rebrov leginkább védekező középpályásként számított, ám nem csak a védekezésben, a támadások szervezésében is jeleskedett. Laidouni 2020 júliusában a román élvonalból érkezett Magyarországra, első idényében a harmincháromból huszonhét bajnoki mérkőzésen lépett pályára – a Zalaegerszeg, a Paks és a Puskás Akadémia ellen a kapuba is betalált.

„Posztomból adódóan nem a gólszerzés az elsődleges feladatom, persze ez nem kizáró ok arra, hogy ne rúghatnék még több gólt – mondta néhány hete lapunknak a futballista. – Első idényemet töltöm Magyarországon, a nyáron szeretnék bajnokként hazatérni Montfermeilbe.”

Nos, ez a kívánsága (is) teljesült Laidouinak, ráadásul a lapunk által készített rangsorban a mezőnyjátékosok között az élen végzett, megelőzve a paksi Bognár Istvánt, és csapattársát, Myrto Uzunit. Jó teljesítményére Tunéziában is felfigyeltek, márciusban Líbia ellen bemutatkozott a válogatottban, néhány nappal később pedig Egyenlítői-

Guinea ellen is pályára lépett.

„Büszke vagyok rá, hogy bemutatkozhattam Tunézia színeiben, és bár Franciaországban születtem, a családom is ott él, de az őseim mégiscsak tunéziaiak... Tunisz rendkívül kellemes, ráadásul éppen a szomszédos ország, Líbia ellen játszottam először a csapatban, és öt kettőre győztünk is. Ott leszünk az Afrika-kupán, bevallom, sokáig eszembe sem jutott, hogy valaha szerepelhetek a kontinenstornán.”

Aissa Laidouni Párizstól nem messze, Montfermeil városában nőtt fel, neki a családtagjai és a barátai a legfontosabbak, a télen nem véletlenül vitt haza csaknem harminc, a nevével ellátott mezt. A középpályás imád sütögetni, kedvenc francia étele a raclette, amelynek lényege, hogy az asztalt körbeülve mindenki magának, saját ízlése és étvágya szerint készíti el a ropogósra sült sajtos finomságokat. A nemcsak a konyhában, a Ferencvárosban is vezérré váló középpályás ezekben a napokban a vakációját tölti, hogy aztán június elején újult erővel vághasson neki az újabb idénynek.

AZ ABSZOLÚT RANGSOR

A bajnokságban 368 labdarúgó lépett pályára, tizenöttel több, mint az előző kiírásban. A listára azonban csak az a 139 futballista kerülhetett fel, aki a mérkőzések felénél eggyel többször, vagyis legalább 17 bajnokin értékelhető teljesítményt nyújtott. A diósgyőri és az újpesti labdarúgók összesített eredményeinél azonban a legalább tizenhat értékelhető bajnokit vettük figyelembe, mert a két csapat novemberi mérkőzése elmaradt. Pontazonosság esetén a több értékelhető teljesítmény rangsorol.