NB I: több mint egy éve szinte folyamatosan dobogós a Kisvárda!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.30. 14:28
A labdarúgó NB I-ben kedden kezdődő 5. forduló előtt, szokásos hét eleji visszapillantónkban felidézzük az elmúlt hét főszereplőit, „legjeit”, kezdve a több mint egy éve, szinte folyamatosan dobogós helyen álló Kisvárdától, a Fradiban a Honvéd ellen mesterhármast elérő Adama Traorén át a két gólos kecskeméti cseréig, Szabó Leventéig. 

A tavasszal még Kisvárdán futballozó Claudiu Bumba (balra) sem tudta megakadályozni, hogy Driton Camajék legyőzzék a Mol Fehérvárt (Fotó: Szabó Miklós)
A tavasszal még Kisvárdán futballozó Claudiu Bumba (balra) sem tudta megakadályozni, hogy Driton Camajék legyőzzék a Mol Fehérvárt (Fotó: Szabó Miklós)
A tavasszal még Kisvárdán futballozó Claudiu Bumba (balra) sem tudta megakadályozni, hogy Driton Camajék legyőzzék a Mol Fehérvárt (Fotó: Szabó Miklós)
A tavasszal még Kisvárdán futballozó Claudiu Bumba (balra) sem tudta megakadályozni, hogy Driton Camajék legyőzzék a Mol Fehérvárt (Fotó: Szabó Miklós)
A tavasszal még Kisvárdán futballozó Claudiu Bumba (balra) sem tudta megakadályozni, hogy Driton Camajék legyőzzék a Mol Fehérvárt (Fotó: Szabó Miklós)


A FORDULÓ BRAVÚRJA ÉS STATISZTIKÁJA

Hogy milyen formában van a Kisvárda, annak eldöntéséhez elegendő a tabellára nézni: a szabolcsi csapat a vesztett pontok alapján ugyan nem, de a szerzetteket tekintve az élen áll. Az egyes fordulók utáni tabellákat visszanézve pedig az is kiderül, az új idény legelső fordulóját leszámítva (a Kisvárda 1–1-es döntetlennel kezdett a DVSC ellen) az előző idényben ezüstérmes Kisvárda 2021. július 31-től, vagyis az előző idény első fordulójától dobogós helyen áll az NB I-ben.

A Mol Fehérvár elleni vasárnapi győzelmet (3–1) követően a várdaiak első gólját szerző Driton Camaj azt nyilatkozta, ez a csapat jobb, mint a tavalyi, amely a második helyen végzett... Ezek szerint még úgy is merészebbek a célok, hogy Dombó Dávid, Lazar Csirkovics, Herdi Prenga és Claudiu Bumba távozásával a nyáron négy alapemberét elveszítette a csapat?

KISVÁRDA–MOL FEHÉRVÁR 3–1



„Nem, erről korai még beszélni, ráadásul a Ferencváros is erősebbnek tűnik, mint legutóbb, nem lesz könnyű lépést tartani vele
– mondta a kisvárdaiak montenegrói szélsője.– Inkább arra gondoltam, hogy erősebbnek látszunk, erősebbnek is érezzük magunkat, és meccsről meccsre megmutatjuk, hogy több tapasztalatunk van. A dobogós helyekért ebben a bajnokságban is végig harcban lehetünk.”

A 25 éves szélső eddig négy gólt szerzett a mostani bajnokságban, vezeti a házi góllövőlistát, és a teljes NB I-es mezőnyben csak a kisvárdaiak következő ellenfelét, a Paksot erősítő Varga Barnabás eredményesebb nála. Úgy tűnik, a bosnyák centerrel, Jasmin Mesanoviccsal különösen jól megértik egymást, hiszen a vasárnapi meccsen „oda-vissza” kiszolgálták a másikat.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!



„Nem kezdtem soha ilyen jól a bajnokságot, mind a négy olyan meccsemen betaláltam, amelyen a kezdő tizenegy tagja voltam, és két gólpasszom is van már
– állapította meg Driton Camaj. – Szerényen kezelem a helyzetet, nem szeretnék itt megállni, a csapat is segíti a törekvéseimet, én pedig a csapatét. Való igaz, Jasmin Mesanoviccsal élvezet együtt játszani, nagyon jó futballista, kiválóan megértjük egymást.”

A héten két meccs vár a kisvárdaiakra, a szerdai rivális Driton Camaj egyik kedvenc ellenfele, a Paks lesz.

„Az első gólpasszaimat és az első gólomat is a Paks ellen jegyeztem Magyarországon, májusban pedig győztes gólt lőttem a tolnai városban játszott bajnokin. A múltból azonban nem lehet megélni, ráadásul a Paks tele van jó játékosokkal, remekül kezdte a bajnokságot, úgyhogy nagyon nehéz meccs vár ránk. A hétvégén a Honvéd ellen is pályára lépünk, a nemzetközi porondon szerzett tapasztalatok segíthetnek nekünk abban, hogy kezelni tudjuk a sorozatterhelést.” B. T.

NAGYTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ JÁTÉKOSA

Adama Traoré
, a Ferencváros 27 éves, szélsőként és csatárként egyaránt bevethető légiósa vasárnap a Budapest Honvéd ellen parádézott (3–1), mesterhármast szerzett, egyszerűen megállíthatatlan volt.

Jó érzésekkel léptem pályára, higgadtan álltam a mérkőzéshez, ami kifizetődött – mondta Adama Traoré, a Ferencváros mali csatára a klub hivatalos honlapján. – A mérkőzés kicsit nehezebben indult, de a második félidőben pontosabban passzoltunk, s így eljutottunk három gólig. Hálás vagyok a csapattársaknak, nélkülük nem sikerült volna. A meccslabdát pedig hazavittem... Ami az Európa-ligát illeti: ugyanilyen egységesnek és stabilnak kell maradnunk mérkőzésről mérkőzésre.”

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a meccs utáni sajtótájékoztatón a következőket mondta lapunk kérdésére, hogy milyen a gólerős futballistával együtt dolgozni: „Kérdezzék őt, hogy neki milyen velem... Én nem beszélek franciául, ő meg angolul nem ért, a jelek szerint mégis megtaláltuk a közös hangot. Természetesen az a cél, hogy segítsek a futballistáknak abban, hogy fejlődjenek, jobbak legyenek, de időnként az a legnagyobb segítség, ha az edző nem zavarja a játékosát...”

A mali futballista sebessége, játékintelligenciája és gólérzékenysége átlag feletti, s ezt nem csak a kispestiek elleni produkciója miatt írjuk – három NB I-es bajnokin már négy gólnál tart, de hogy nem csak a magyar élvonalban remekel, arra bizonyíték, hogy a nemzetközi kupában nyolc találkozón hatszor volt eredményes. A Bajnokok Ligája selejtezőjének első körében, a kazah Tobol elleni hazai mérkőzésen (5–1) duplázott, majd a második körben, a pozsonyi Slovan elleni idegenbeli összecsapáson (4–1) egyszer talált be. A harmadik fordulóban, a Qarabag ellen (1–3) a hajrában, már háromgólos hátrányban lőtt szép gólt. A Shamrock Rovers elleni pesti meccsen (4–0) is kiemelkedett a mezőnyből, miután duplázott, így kulcsszerepet játszott abban, hogy az írországi visszavágó (0–1) csak formalitássá vált.

A Ferencváros nem zsákbamacskát vett a nyáron, hiszen Adama Traoré a moldovai bajnok Sheriff Tiraspolban is letette a névjegyét. Az előző idényben duplázott a Dinamo Zagreb elleni (3–0) BL-selejtezőben, majd a csoportkörben a Sahtar Doneck (2–0) és az Internazio­nale ellen (1–3) is eljutott egy-egy gólig, míg a Real Madrid elleni idegenbeli sikerből (2–1) gólpasszal vette ki a részét. A Sheriffben hatvan mérkőzésen 25 gól és 16 gólpassz volt a neve mögött, márpedig ez kiemelkedő teljesítmény. A transfermarkt.de honlap hárommillió euróra taksálja a futballista piaci értékét. Bár a nyáron hároméves megállapodást írt alá, ha így folytatja, lehet, nem tölti ki a szerződését, s jegyzett nyugati bajnokságba szerződik.

Ez persze csak feltételezés, az viszont biztos, hogy a Fradi sűrű napok elé néz: szerdán a Vasashoz megy (20.30), majd vasárnap következik a derbi a Megyeri úton az Újpest ellen (17.30) – nem lepődnénk meg, ha Adama Traoré vasárnap már nem tíz gólnál tartana.

CSERHÁTI ANDRÁS

A FORDULÓ CSERÉJE

Szabó Leventét,
a Kecskeméti TE támadóját a ZTE elleni mérkőzés szünetében cserélte be Szabó István vezetőedző. Az eredményjelző 1–1-et mutatott akkor, és a szakember döntése nem szorult magyarázatra. Az első játékrész nagy részében fölényben játszott az Egerszeg, a vezetést is megszerezte, azonban négy perccel a félidő vége előtt Huszti András kiállítása miatt emberelőnybe került a hazai csapat, ráadásul Banó-Szabó Bence a megítélt büntetőt gólra váltotta. Nem jelentett meglepetést, hogy ebben a helyzetben a KTE kétcsatáros felállásra váltott, és az sem, hogy a becserélt Szabó Levente lendíteni tudott csapata futballján.



„Nehezen indult a mérkőzés, azonban húsz-huszonöt perc után kijöttünk a gödörből, és a csapat megmutatta, mire képes valójában
– mondta a hétfői gyakorlást követően Szabó Levente. – Nem ért meglepetésként, amikor szóltak, beállok, és mert támadó vagyok, úgy léptem pályára, hogy megpróbálok gólt szerezni, és jó lenne emberelőnyben minél előbb eldönteni a párharcot. Amikor a játékvezető másodszor is tizenegyest ítélt a javunkra, Banó-Szabó Bence átadta nekem a lehetőséget – jár neki a köszönet –, és az edzőnk, Szabó István is jelezte, rúgjam én. Egyébként többen is ki vagyunk jelölve. A második találatom előtt már lendítettem a lábam, amikor egy védő beleért a labdába, de szerencsére így is elém került, és nem hibáztam. Mikor éreztem, hogy eldőlt a mérkőzés? A pályán nem ezzel foglalkozik az ember. Amikor megszereztük a vezetést, arra gondoltam, legyen három egy, amikor pedig kettővel mentünk, jó lenne negyedszer is betalálni. Öt forduló elteltével felesleges azzal foglalkozni, hol van a helyünk a mezőnyben, és bár sokan előre leírtak bennünket, abban biztos vagyok, hogy a munka, amelyet elvégeztünk, és ezután is beleteszünk az edzésekbe, kamatozni fog!”

Nem biztos, hogy mindenki tudja, Szabó Levente Székesfehérváron született, a Főnix-Goldot megjárva három évet töltött el a Győri ETO utánpótlásában, majd az Atalanta szerződtette; 2019 nyarán tért vissza Magyarországra, 2020. február 22-én a Mol Fehérvár színeiben a ZTE elleni 4–1-es bajnokin mutatkozott be az NB I-ben, április 21-én Mezőkövesden (3–1) pedig az első gólját is megszerezte. Az előző idényben szeptembertől kölcsönben az NB II-es Budafokot erősítette (21 meccsen hatszor talált be), a nyáron pedig ugyancsak kölcsönbe Kecskemétre került, ahol eddig mind az öt bajnokin lehetőséget kapott, és bár csak egyszer kezdett, már három gólja van. Hihetnénk, szerdán különleges mérkőzés vár rá, hiszen a KTE a Mol Fehérvár vendége lesz, ám ő másként vélekedik.

„Ugyanúgy állok a Mol Fehérvár elleni meccshez, mint a többihez– folytatta a kecskeméti támadó. – Természetesen vannak céljaim, rövid és hosszú távra szólók egyaránt, a legfontosabb, hogy minél többet fejlődjek, folyamatos játéklehetőséget harcoljak ki magamnak. A Puskás Akadémia vendégeként már megmutattuk, rá lehet cáfolni a papírformára, ám ehhez elengedhetetlen, hogy tartsuk a koncentrációnkat.”

A FORDULÓ ÜNNEPLÉSE– WINDECKER JÓZSEF

Nemcsak a győzelemnek örülhetett az Újpest ellen (3–2) Winde­cker József, hanem annak is, hogy 100. élvonalbeli mérkőzését játszotta a Paksi FC színeiben, ráadásul góllal ünnepelte, hogy mérföldkőhöz érkezett.


A huszonkilenc esztendős középpályás egyébként összesen 215 NB I-es találkozón lépett pályára, először 2011 májusában az ETO FC Győr játékosaként. Ezt követően kölcsönben Siófokon, majd Pakson futballozott, 2015-ben pedig az Újpesthez szerződött, onnan a Levadiakoszhoz vezetett az útja és a görög együttestől tért vissza a paksiakhoz 2019 februárjában. Windecker József az előző idényben két bajnoki gólt szerzett, ebben az évadban már elérte ezt a számot, ugyanis az Újpest mellett a Fehérvár kapujába is betalált még az első fordulóban.

A mostani kiírásban négy mérkőzést játszó Paksi FC még veretlen az idényben, összesen öt bajnoki óta nem kapott ki (ezeken a találkozókon mindig legalább két gólig jutott), legutóbb éppen szerdai ellenfele, a Kisvárda tudta legyőzni (1–0-ra) még május elején.
SZ. E. M.

NB I, 2022–23, 5. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 26., péntek
Újpest–Paks 2–3
Újpest, Szusza Ferenc Stadion
Káprály Mihály
2596
Augusztus 27., szombat
Mezőkövesd–Vasas 1–1Mezőkövesd, Városi StadionFarkas Ádám
1500
Kecskeméti TE–Zalaegerszeg 3–1Kecskemét, Széktói StadionKarakó Ferenc
1627
Debreceni VSC–Puskás Akadémia 11
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
3803
Augusztus 28., vasárnap
Kisvárda–Mol Fehérvár FC 3–1
Kisvárda, Várkerti StadionBognár Tamás
2340
Ferencvárosi TC–Budapest Honvéd 3–1Budapest, Groupama Aréna
Pintér Csaba
10 213
NB I, 2022–23, 6. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Augusztus 30., kedd
17.45: Puskás Akadémia–Mezőkövesd (Tv:M4 Sport) Felcsút, Pancho Aréna
Derdák Marcell
20.00: Zalaegerszeg–Debreceni VSC (Tv:M4 Sport) Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Vad II István
Augusztus 31., szerda
17.00:Paks–Kisvárda (Tv:M4 Sport)
Paks,Fehérvári úti Stadion
19.30:Mol Fehérvár FC–Kecskeméti TE (Tv:M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
20.30:Vasas FC–Ferencvárosi TC (Tv:M4 Sport) Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Szeptember 1., csütörtök
19.00:Budapest Honvéd–Újpest (Tv:M4 Sport) Budapest, Bozsik Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda53213–7+611
2. Ferencvárosi TC338–1+79
3. Kecskeméti TE5236–3+39
4. Paksi FC42210–7+38
5. Puskás Akadémia51315–4+16
6. Mezőkövesd51228–9–15
7. Zalaegerszegi TE41124–7–34
8. Budapest Honvéd51136–12–64
9. Vasas FC5415–6–14
10. Debreceni VSC5417–9–24
11. Mol Fehérvár4135–9–43
12. Újpest FC4224–7–32
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik