NB I: több mint 80 éve nem látott rossz szériába taszíthatja a Honvédot az FTC

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.08.26. 16:07
null
Az FTC és a Honvéd meccsével zárul a forduló (Fotó: Árvai Károly)
Visszatér a hazai porondra a Ferencváros és a Fehérvár, így újra teljes fordulót rendeznek a labdarúgó NB I-ben. Az 5. körben szezonbeli első győzelmére hajt péntek este az Újpest a Paks ellen, akárcsak szombaton a Vasas Mezőkövesden. A Puskás Akadémia a nyeretlen Debrecenhez látogat, a ZTE kecskeméti vendégjátékán pedig a mezőny két legfiatalabb keretű gárdája csap össze. A Kisvárda tíz veretlen bajnokival a háta mögött fogadja az idegenben eddig gólképtelen Fehérvárt, majd a forduló zárásaként a dél-pesti rangadón az FTC újabb sikerével régen látott rossz sorozatba lökheti a Honvédot.    

LABDARÚGÓ NB I
5. FORDULÓ

PÉNTEK

ÚJPEST FC–PAKSI FC


♦ 2006 óta kereken a 40. mérkőzést játssza a két csapat az élvonalban. Az örökmérleg teljesen kiegyenlített, 15 döntetlen mellett mindkét csapat 12-szer tudott nyerni. Mindössze a gólkülönbségben van eltérés, ebben 57–55-re a paksiak állnak jobban. Bajnokin legutóbb április 10-én Pakson 3–1-re a fővárosiak nyertek, másfél hétre rá a Magyar Kupa elődöntőjében viszont 3–0-ra a tolnaiak diadalmaskodtak.

♦ Az NB I-es párharcuk elején a Paks volt az Újpest mumusa, 2009-től 2013 júliusáig ugyanis tíz meccsükből csak egyet tudtak megnyerni a fővárosiak, egyszer ikszeltek, 8-szor a zöld-fehérek győztek. Aztán fordult a kocka, a tolnai együttes a 2015 októberét követően lejátszott 19 bajnokin már csak egyszer bírta legyűrni a lila-fehéreket: tavaly augusztusban hazai pályán 2–1-re. Emellett az elmúlt hét évben 11-szer ikszeltek (8-szor 1–1-re), míg 7 alkalommal az újpestiek bizonyultak jobbnak, akik a legutóbbi négy egymás elleni élvonalbeli mérkőzésükből hármat is „behúztak”.

♦ A lila-fehérek előző hétre kisorsolt fehérvári bajnokiját az ellenfél kérésére elhalasztották, így még csak három lejátszott mérkőzéssel állnak, amelyekből egyet sem tudtak megnyerni (2 iksz, 1 vereség), így utolsó helyezettként várják a mérkőzést. Legutóbb az előző idény záró játéknapján, Mezőkövesden nyertek 3–2-re, sereghajtó pozícióban pedig előzőleg a 20. forduló után, idén februárban voltak.

♦ A Paks ezzel szemben még nem kapott ki ebben a bajnokságban (1 diadal, 2 iksz), a Fehérvár elleni 2–0-s siker után a Vasas és a Honvéd ellen is hátrányból visszajőve szerzett egy-egy pontot – legutóbb a kispestiek ellen a bajnokság első mesterhármasát elérő Varga Barnabás révén a 96. percben egyenlített. A tolnai gárda az előző körben szintén nem lépett pályára, mert a Fradi elleni meccse elmaradt.

♦ Az Újpest legutóbbi négy hazai, illetve a Paks előző négy idegenbeli bajnokija egyaránt döntetlenül végződött.

♦ A IV. kerületiek otthon legutóbb április 16-án a ZTE ellen győztek (4–0). A tolnaiak egy héttel ezután, szintén az egerszegiekkel szemben tudtak diadalmaskodni (3–2), de vendégként.

♦ A Paks a legutóbbi 11 házon kívül NB I-es meccséből kilencen minimum kétszer betalált az ellenfél kapujába. A kivételt a Puskás Akadémia (0–2) és a Honvéd elleni (1–1) találkozók jelentik.

♦ A tolnai zöld-fehérek az előző öt alkalommal legalább két gólt kaptak, amikor vendégként léptek pályára.

♦ Milos Kruscsicsnak, a lilák vezetőedzőjének eddig 50 százalékos a mérlege a Pakssal szemben (1 győzelem, 1 vereség), Waltner Róbert azonban korábbi csapataival, a Kaposvárral és ZTE-vel hétből csak 2-szer tudott nyerni az újpestiek ellen – 1 iksz és 4 fiaskó mellett.

SZOMBAT

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–VASAS FC


♦ A Mezőkövesd NB I-es mérkőzésen még sosem tudta legyőzni a Vasast. Az első két találkozót az angyalföldiek nyerték meg, a következő négy pedig döntetlenre végződött.

♦ Egy kivétellel a két csapat egymás elleni élvonalbeli meccsein 2 vagy több gól esett. Legutóbb, 2018 áprilisában a Szusza Ferenc Stadionban 0–0-ra végeztek.

♦ Az előző négy találkozójuk úgy lett iksz, hogy minden alkalommal már a félidőben is döntetlenre álltak.

♦ A borsodiak csak az NB II-ben tudtak sikerélményt szerezni az angyalföldiekkel szemben: a 2012–2013-as idényben 1–0-ra, majd 3–2-re nyertek.

♦ Mezőkövesden mindössze kétszer találkoztak a legfelső osztályban, 2017 márciusában 2–0-ra a vendég Vasas diadalmaskodott, ugyanabban az évben, novemberben 3–3-mal zártak.

♦ A piros-kékek a legutóbbi négy mezőkövesdi tétmeccsükön – két NB I-es, egy NB II-es és egy Magyar Kupa – mindig legalább kétszer betaláltak ellenfelüknek.

♦ Hétfőn először játszott hazai pályán ebben az idényben a matyóföldi együttes és a DVSC ellen mindjárt meg is szerezte az első győzelmét (4–2). Egyúttal véget vetett a hétmeccses nyeretlenségi szériájának (2 iksz, 5 kudarc).

♦ Négy forduló után 3 ponttal, de még nyeretlenül áll az újonc Vasas, amely az előző hétvégén előnyből veszített a rivális Bp. Honvéddal szemben (1–2). Az angyalföldiekkel legutóbb a 2011–2012-es évadban fordult elő, hogy az első négy bajnokin nem tudtak győzni. Akkor Komjáti András irányításával 1 ponttal várták az 5. fordulót, és az első sikerük csak a 7. körben az FTC ellen (2–0), már Marian Vlakkal jött össze, a bajnokság végén pedig kiesett a piros-kék csapat.

♦ A Mezőkövesd több mint 15 hónap elteltével tudott hazai pályán legalább négy gólt szerezni: ez előzőleg még a 2020–2021-es bajnokság záró körében sikerült neki, amikor 5–1-re lépte le az MTK-t.

♦ Az angyalföldi együttes idegenben két döntetlennel nyitott, több mint egy félidőt a KTE ellen emberelőnyben, Debrecenben viszont létszámhátrányban játszva. Tétmérkőzésen mostanáig utoljára május 15-én Budaörsön, még az NB II-ben tudott diadalmaskodni (5–0).

♦ Supka Attila és Kuttor Attila eddig ötször meccselt egymással és a mérleg a borsodiak jelenlegi szakvezetője felé billen: 3 győzelem, 1 döntetlen,1 vereség.

♦ Kuttor Attila 2017 októbere és 2020 novembere között 117 mérkőzésen irányította a Mezőkövesdet, és a pontátlaga 1.45 volt, a Vasassal viszont – igaz, többnyire a másodosztályban – jobb eredményt ért el, 45 találkozó után 2.09-et.

KECSKEMÉTI TE–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Az NB I-es mezőny két legfiatalabb, illetve legalacsonyabb keretértékű együttese találkozik ebben a párosításban. A Transfermarkt átigazolási portál szerint a kecskemétiek átlagéletkora 24.0 év, a labdarúgóinak összértéke 4.33 millió euró, a zalaegerszegieké 23.0 év és 6.05 millió euró.

♦ Nyolcszor csaptak össze a legfelső osztályban, 2008 és 2012 között, a lejátszott mérkőzéseik mérlege teljesen kiegyenlített: mindkét együttes 3 diadalt aratott, 2 alkalommal nem bírtak egymással a felek és döntetlen lett a csata vége. A gólkülönbség 11–9 a KTE javára.

♦ A kecskeméti Széktói Stadionban eddig négy meccsük volt és az ZTE még nyeretlen. A KTE mindháromszor úgy győzött, hogy már a félidőben is vezetett, 2010 áprilisában viszont kétgólos hátrányból 2–2-t ért el az annak idején Csank János vezette egerszegi alakulat.

♦ Tétmeccsen legutóbb 2014 szeptemberében a Magyar Kupában találkoztak, akkor az NB II-es Zalaegerszeg otthonában 3–2-re az élvonalban szereplő kecskemétiek győztek. Előtte 2011 tavaszán MK-elődöntőt játszott a két csapat, az első felvonást 5–1-re nyerte a KTE, a visszavágó 0–0 lett Zalában, majd a lila-fehérek a kupát is elhódították abban az idényben.

♦ Az újonc Kecskemét meglepetésre még veretlen (1 diadal, 3 döntetlen) és a Ferencváros után a legkevesebb gólt kapta, kettőt – igaz, a zöld-fehérek hálója még úgy érintetlen, hogy a nemzetközi meccseikre való felkészülés miatt mindössze kétszer léptek pályára.

♦ A Zalaegerszeg csupán három találkozót játszott eddig, amelyek alapján hanyatló formát mutat: Kispesten nyerni tudott, Újpesten ikszelt, majd az előző fordulóban odahaza kapott ki a Kisvárdától (1–3).

♦ Két találatnál több eddig egyszer sem volt a KTE bajnoki találkozóin a jelenleg folyó idényben.

♦ A Kecskemét odahaza még gólt sem kapott, a Vasas elleni 0–0-t követően 1–0-ra verte meg a Mezőkövesdet. A Széktói Stadionban tétmeccsen legutóbb február utolsó napján az angyalföldiektől szenvedett vereséget (0–1), még a másodosztályban. Azóta 6 győzelem és 2 döntetlen az egyenlege.

♦ Igaz, több mérkőzést elhalasztottak már, de akkor is dicséretes teljesítmény, hogy a ZTE jelenleg pontelőnnyel vezeti a vendégtabellát (1 diadal, 1 döntetlen), és az egyetlen gólt is csak a hosszabbításban szedte be az Újpest ellen a Szusza Ferenc Stadionban.

♦ A DVSC-vel együtt a KTE játékosai kapták a legtöbb figyelmeztető lapot ebben az idényben (14 sárga és 2 piros). A lila-fehér együttesen kívül csak a Mezőkövesdnek küldték már le két játékosát is idő előtt a pályáról, Zeke Márió ezért most nem is léphet pályára.

♦ Szabó István a KTE, a Cegléd, majd a Tiszakécske vezetőedzőjeként eddig összesen hatszor mérkőzött csapataival a ZTE ellen és 5 vereség mellett csak 1 győzelmet tud felmutatni, több mint tíz évvel ezelőtt, 2012 áprilisában a lila-fehérekkel (2–0).

DEBRECENI VSC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Ez lesz a 20. egymás elleni élvonalbeli bajnokijuk, a DVSC háromszor annyi győzelmet (9) ért el eddig, mint a Puskás Akadémia (3), a döntetlenek száma 7.

♦ Az első 12 összecsapásukon egyszer sem nyert a Puskás Akadémia (8 Loki-diadal, 4 döntetlen), a jeget a 13. meccsükön, 2019 márciusában törték meg a Fejér megyeiek, amikor Josip Knezevic két góljával diadalmaskodtak. Attól kezdve viszont a debrecenieknek hétből csupán egyszer sikerült győzniük – idén februárban Felcsúton, Dorian Babunszki duplájával (2–0).

♦ Az előző pontvadászatban mindhárom kimenetel – Loki-győzelem, döntetlen, PAFC-diadal – egyszer fordult elő, és az aktuális vendéglátó egyszer sem tudott győztesen lejönni a pályáról.

♦ Debrecenben a 12. összecsapásuk jön, a mérleg hazai szempontból 5–4–2, viszont 2018 októberétől (2–1) a piros-fehérek saját közönségük előtt nyeretlenek a felcsútiak ellen. Azóta kétszer ikszeltek, kétszer pedig PAFC-siker született a Nagyerdőben.

♦ A DVSC egyike annak a három csapatnak, amely még nem tudott meccset nyerni ebben az idényben (3 döntetlen, 1 vereség). Ehhez hasonló pocsék rajtja legutóbb 2017-ben volt, amikor Herczeg András irányításával négy forduló után 2 ponttal állt, első győzelme pedig csak a hatodik meccsen jött össze, végül mégis az ötödik helyen zárt.

♦ A Loki bajnoki nyeretlensége május 3. óta tart, akkor Mezőkövesden győzött 1–0-ra, onnantól kezdve hat találkozón négyszer ikszelt, kétszer pedig kikapott.

♦ A Puskás Akadémia a kisvárdai 1–1 után legutóbb odahaza az újonc Kecskemét ellen is ugyanilyen eredménnyel zárt, így már három forduló óta nem szenvedett vereséget, az új idényben egyedül a bajnok Ferencváros késztette megadásra, még a nyitányon (0–1).

♦ Mindkét csapat sűrűn játszik döntetlent mostanság: a Loki legutóbbi három hazai meccse, a Puskás Akadémia előző hét idegenbeli találkozójából pedig hat végződött ikszre.

♦ A felcsútiak legutóbbi hét bajnoki vendégfellépéséből csak egy olyan volt – a Fehérvár elleni 2–2 – , amelyen kettőnél több gól esett.

♦ A Debrecen előző három hazai NB I-es mérkőzése egyaránt 1–1-gyel zárult. A Loki legutóbb április 15-én a Gyirmót ellen (3–1) gyűjtötte be mind a három pontot a Nagyerdőben.

♦ Kilenc bajnoki óta tart a Puskás Akadémia idegenbeli nyeretlensége. Február 6-án Mezőkövesden aratott 2–1-es diadalt Hornyák Zsolt együttese, amely azóta 7-szer ikszelt, 2-szer pedig alulmaradt.

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–MOL FHÉRVÁR FC


♦ Tizenkét NB I-es mérkőzés után az örökmérleg 8 fehérvári diadal, 2 döntetlen, 2 várdai siker. Az előző idényben mind a háromszor az éppen hazai csapat győzött, a helyszín pedig kétszer volt Székesfehérvár és csak egyszer Kisvárda.

♦ Legutóbb április 2-án a Mol Aréna Sóstóban 5–3-ra nyertek a piros-kékek, akik a 2021–2022-es bajnokság legnagyobb fordítását bemutatva 0–3-as állásról zsebelték be a három pontot. Ezzel együtt holtversenyben a két csapaté volt az előző idény egyik leggólgazdagabb mérkőzése.

♦ Általában kiélezett csatát vív egymással az Európa-konferencialigában indult két együttes, ezt támasztja alá az is, hogy a legutóbbi négy összecsapásukból hármon is volt kiállítás.

♦ A Várkerti Stadionban mindössze öt bajnokit vívtak, a mérleg minimális különbséggel billen a szabolcsiak felé: 2 várdai győzelem, 2 döntetlen, 1 Vidi-siker. A vendégdiadal még 2019 decemberében jött össze a fehérváriaknak.

♦ Bár a jelenlegi 8 pontjánál tavaly és 2019-ben is gyűjtött már többet (9) a Kisvárda az első négy forduló alatt, most először fordul elő vele, hogy eközben még nem talált legyőzőre. A piros-fehérek bajnoki veretlensége egyébként már 10 meccs óta tart, legutóbb ugyanis április 9-én a Mezőkövesddel szemben maradtak alul (1–2), a saját közönségük előtt.

♦ A Fehérvár csütörtökön az 1. FC Kölntől elszenvedett 3–0-s hazai vereséggel elbúcsúzott az Európa-konferencialigától, így ebben az idényben tétmeccsen továbbra sem játszott még döntetlent (4 győzelem, 4 vereség). Legutóbb az előző kiírás utolsó fordulójában a Pakssal ikszelt (2–2).

♦ A 2021–2022-es pontvadászatban hazai pályán 11–3–2-es mérleggel a Kisvárda volt a mezőny legeredményesebb együttese. Ebben a bajnokságban azonban háromból csak egyszer tudott nyerni, a Debrecen (2–2) és a Puskás Akadémia (1–1) ugyanis egy-egy pontot elvitt a Várkerti Stadionból.

♦ Mindkét idegenbeli bajnokiját elbukta eddig a Vidi, ráadásul úgy, hogy még gólt sem rúgott (0–2 Pakson, majd 0–4 a Ferencváros ellen), így a vendégtabellán az utolsó helyen áll Michael Boris együttese.

FERENCVÁROSI TC–BUDAPEST HONVÉD

♦ Ez a forduló legpatinásabb párosítása, 1916 óta ugyanis 216-szor mérkőztek meg az első osztályban. A zöld-fehérek óriási fölényben vannak, hiszen egy híján kétszer annyi találkozót nyertek meg, mint ellenfelük. Az örökmérleg 121 ferencvárosi diadalt, 34 döntetlent és 61 kispesti sikert mutat. Ezek közül három találkozót olyan bajnokságban játszottak, amely később félbeszakadt (egyet 1944-ben, kettőt 1956-ban); ezek nélkül az örökmérleg 120–34–59.

♦ A Honvéd a legutóbbi 15 dél-pesti rangadó során csupán egyszer tudta legyőzni a Ferencvárost, 2019. április 27-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, 3–2-re. A piros-feketék diadalának értékét némileg csökkenti, hogy az Fradi abban a tudatban léphetett pályára, hogy az eredménytől függetlenül már matematikailag is biztos volt a 30. bajnoki címe.

♦ A piros-feketék az előző hét bajnokijukat elbukták a zöld-fehérek ellen, a legutóbbi hatot egygólos különbséggel (négyszer 1–0-ra, kétszer 2–1-re.) Ha az FTC zsinórban a nyolcadik alkalommal is nyerni tud, akkor olyan sorozatot állít be, amilyenre legutóbb még 1935 és 1939 között volt példa a két együttes párharcában. (1940 és 1943 között a mostanihoz hasonlóan szintén zsinórban hét bajnokin kaptak ki a kispestiek a ferencvárosiaktól, 1922-től 1939-ig viszont egyhuzamban 35 (!) dél-pesti rangadón diadalmaskodtak a zöld-fehérek.)

♦ A Ferencváros pályaválasztása mellett 106 mérkőzésen 66 hazai siker, 19 döntetlen és 21 kispesti győzelem született. Látogatóként legutóbb több mint két és fél éve, 2020 februárjában szereztek pontot a piros-feketék (0–0), még az olasz Giuseppe Sannino irányításával. Ezzel akkor az FTC elleni hatmeccses idegenbeli vereségsorozatukat szakították meg a kispestiek, akik bajnokin még sosem tudtak nyerni a Groupama Arénában! Győzni legutóbb lassan kilenc éve, 2013. október 6-án, a Puskás Ferenc Stadionban sikerült nekik a Fradi vendégeként (1–2), Marco Rossi dirigálásával. A zöld-fehérek játékosa, Vécsei Bálint azon a meccsen végig a pályán volt, de még a Homvédot erősítette.

♦ A kapott gólokat tekintve a mostani bajnokságban a végleteket jelenti a két csapat: a Ferencváros – igaz, csak két mérkőzésen – kapujába még egyszer sem került be a labda, a Honvédéba viszont négy találkozón már kilencszer is, ami a legtöbb a mezőnyben.

♦ Az Európa-liga csoportkörébe bejutó Ferencváros a legutóbbi kilenc bajnoki mérkőzéséből nyolcat megnyert, csak az előző idény utolsó előtti fordulójában – már aranyérmesként –, az MTK-val szemben veszített (0–3) a Groupama Arénában.

♦ A kispestiek egyre javuló formát mutatnak, az első két bajnokijukat még szerzett gól nélkül bukták el, a Paks ellen másodpercekre voltak a győzelemtől (3–3), majd legutóbb a Vasas otthonában már fordítani is tudtak (2–1).

♦ Az FTC előző tíz NB I-es meccse közül kilencen legalább három gól esett, nyolcon pedig legalább kétszer betaláltak ellenfelüknek a zöld-fehérek.

♦ A Bp. Honvéd legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén mindig több mint két gól született.

NB I, 2022–23, 5. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 26., péntek
20.00: Újpest–Paks (Tv: M4 Sport)Újpest, Szusza Ferenc Stadion
Káprály Mihály
Augusztus 27., szombat
15.30: Mezőkövesd–Vasas (Tv: M4 Sport+) Mezőkövesd, Városi Stadion
17.30: Kecskeméti TE–Zalaegerszeg (Tv: M4 Sport) Kecskemét, Széktói Stadion
19.45: Debreceni VSC–Puskás Akadémia
(Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Augusztus 28., vasárnap
14.30: Kisvárda–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+) Kisvárda, Várkerti Stadion
17.30: Ferencvárosi TC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna

 

AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 4 2 2 10–6 +4 8
2. Ferencvárosi TC 2 2 5–0 +5 6
3. Kecskeméti TE 4 1 3 3–2 +1 6
4. Paksi FC 3 1 2 7–5 +2 5
5. Puskás Akadémia 4 1 2 1 4–3 +1 5
6. Mezőkövesd 4 1 1 2 7–8 –1 4
7. Zalaegerszegi TE 3 1 1 1 3–4 –1 4
8. Budapest Honvéd 4 1 1 2 5–9 –4 4
9. Mol Fehérvár 3 1 2 4–6 –2 3
10. Vasas FC 4 3 1 4–5 –1 3
11. Debreceni VSC 4 3 1 6–8 –2 3
12. Újpest FC 3 2 1 2–4 –2 2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik