Múlt héten, a Villarreal B ellen avatta fel a Honvéd az új Bozsik Arénát (Fotó: Török Attila)

 

A kispesti Bozsik Aréna átadásával lezárult egy korszak a magyar labdarúgás élvonalában, befejeződött a stadionépítések és -rekonstrukciók, és az ezzel együtt járó albérletben szereplések időszaka. Tíz esztendő, a 2011-es őszi szezon óta most először fordul elő a labdarúgó NB I-ben, hogy minden csapat a saját stadionjában fogadhatja ellenfeleit!

Csak emlékeztetőül: a 2012–2013-as idényben (akkor még 16 csapat alkotta az élvonalat) az Eger végig idegenben volt kénytelen lejátszani a hazai meccseit, mert nem kapott licencet, 2013 márciusában pedig az Újpest elleni mérkőzéssel az Albert Stadion is bezárta kapuit, megkezdődött az új ferencvárosi aréna építése, ami alatt az FTC a régi Puskás-stadionban játszotta a hazai mérkőzéseit. Ezután egymás után épültek, illetve újultak meg a létesítmények, költöztek albérletbe a csapatok, s a folyamat lezárásaként most a Bp. Honvéd is visszaköltözik Kispestre.  

 
 Történelmi újítás a magyar élvonalban
Stadionkörkép – így alakultak át a magyarországi futballarénák

De nemcsak erről marad emlékezetes a 2021–2022-es bajnokság nyitó fordulója, hanem arról is, hogy csaknem kétéves előkészület után a hazai élvonalban is bemutatkozik a videobíró, vagyis a VAR-rendszer.

Az MLSZ tájékoztatása alapján a VAR négy típusú, a mérkőzést befolyásoló döntés meghozatalában segíti a játékvezetőket az NB I-ben: gólok, büntetők, közvetlen piros lapok, valamint hibás azonosítás esetén. A lesek esetében, vagy amikor nem egyértelmű, hogy egy szabálytalanság a büntetőterületen belül vagy kívül történt-e, közvetlenül a VAR tesz javaslatot a játékvezetőnek, ilyen esetekben nem lesz szükség a játékvezető újabb felülvizsgálatára. A mérkőzésekre kilátogató szurkolók a következő időszakban a következő videóval találkoznak majd a stadionokban:

 

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 1. FORDULÓJA ELÉ

PAKSI FC–MEZŐKÖVESD

♦ Ez lesz a 18. élvonalbeli összecsapásuk, a mérleg enyhe paksi fölényt mutat (7–4–6). Az első két alkalommal ikszeltek, viszont a legutóbbi tíz meccsükön csak egyszer végeztek döntetlenre, éppen legutóbb.

♦ Az előző bajnokságban a Mezőkövesd veretlen maradt a tolnai zöld-fehérekkel szemben: 2–1-re nyert Pakson, 4–3-ra otthon, majd kétszeri vezetés után úgy ért el 2–2-t az atomvárosban, hogy Sajbán Máté a 85. percben egyenlített. A 2019–2020-as idényben azonban fordított volt a helyzet: a Kövesd egyedül a Paks ellen nem tudott pontot szerezni, sőt, gólképtelennek bizonyult (0–2, 0–1 és 0–2).

♦ Pakson eddig hét NB I-es meccset vívtak, a mérleg 3 hazai siker, 3 döntetlen és 1 mezőkövesdi győzelem (tavaly augusztusban).

♦ A Paks úgy lett negyedik a 2020–2021-es pontvadászatban, hogy a legtöbb gólt szerezte a mezőnyben, 76-ot, héttel többet, mint a bajnok Ferencváros.

♦ A tolnai együttes 50 pontjának a kétharmadát, 33-at otthon gyűjtötte be, a hazai mérlege 10–3–4. Ebben a naptári évben bajnokin házigazdaként csak egyszer szenvedett vereséget, február 28-án az Újpest tudott nyerni (3–1) a Fehérvári úti stadionban, azóta 3 diadal és 2 döntetlent a paksiak mérlege.

♦ A Mezőkövesd 42 ponttal nyolcadikként zárta az előző szezont, de a támadójátéka nem volt igazán hatékony, mert mindössze 40 gólt ért el, ennél csak a Kisvárda (30) és a két kieső, a DVTK és a Budafok (34–34) szerzett kevesebbet.

♦ A borsodi együttes 2–7–8-as idegenbeli mérlegére egyáltalán nem lehet büszke, hiszen ezzel csak a 10. volt a 12 csapatos mezőnyben. Vendégként legutóbb Budafokon tudott nyerni, de még 2020 decemberében (1–0). Azóta 6 döntetlen és 3 vereség a mutatója.

♦ A Mezőkövesd az előző hat házon kívüli bajnokiján mindig legalább két gólt kapott.

♦ Az NB I két tapasztalt edzője, Bognár György és Pintér Attila eddig négyszer meccselt egymással, a mérleg a kövesdiek szakvezetőjének szemszögéből 2 diadal, 1 iksz, 1 vereség. Bognár az eddigi egyetlen sikerét (2–1) még 2004-ben, a Bp. Honvéd mestereként érte el Pintér ellen, aki akkor a Sopront irányította.

GYIRMÓT FC GYŐR–MTK BUDAPEST

♦  A Gyirmót eddig csak egyszer, a 2016–2017-es évadban szerepelt az élvonalban, végig Urbányi István irányításával. (Bár 2009-ben is feljutást érő helyen végzett, akkor nem kapott első osztályú licencet.) Öt éve egy mezőkövesdi 2–2-es döntetlennel rajtolt, majd az első hazai meccsét ugyancsak az MTK ellen játszotta. Legutóbbi élvonalbeli fellépésén, 2017. május 27-én 2–1-re nyerni tudott Sopronban, a Haladás vendégeként. A csapat első gólját azon a meccsen Szegi Vince lőtte, a saját nevelésű hátvédnek ez az egyetlen élvonalbeli találata és ebben az idényben is benne a keretben.

♦ Az NB I-ben így eddig mindössze háromszor találkoztak, és egyszer sem fordult elő, hogy mind a két csapat eredményes tudott lenni. Az első, gyirmóti találkozón nem született gól, a másik kettő az aktuális hazai csapat 1–0-s sikerét hozta, így a mérleg abszolút kiegyenlített: 1–1–1, az MTK győztes találatát akkor a már visszavonult Torghelle Sándor, a kisalföldiekét a most is kerettag Simon András szerezte.

♦ 2017 tavaszán éppen ez a két együttes esett ki az NB I-ből, miután a budapestiek a 11., a gyirmótiak az utolsó helyen végeztek.  

♦ A másodosztályban 2011 és 2019 között összesen ötször mérkőztek, és ott jelentős a fővárosi kék-fehérek fölénye: négyszer nyertek, egyszer ikszeltek. Legutóbb, 2019 novemberében Gyirmóton úgy nyert 2–1-re az MTK, hogy az első találatát a most már az ellenfelet erősítő Lencse László lőtte. A győztes gól Baki Ákos nevéhez fűződött, akit később, a 81. percben kiállítottak.

♦ Az előző idényt az MTK az NB I-ben a hetedik helyen zárta, a Gyirmót pedig úgy lett második az NB II-ben, hogy a legutóbbi hat bajnokiját megnyerte és több győzelmével előzte meg az ugyancsak 78 pontos Vasast. Csertői Aurél együttese 2021-ben még nem vesztett tétmérkőzést!

♦ A NB II előző idényében a Gyirmót otthon 13-szor nyert, 4-szer ikszelt és 2-szer szenvedett vereséget, ezzel a DVSC és a Vasas mögött a harmadik legjobb mérleggel zárt. Hazai pályán ebben a naptári évben 6 győzelem és 2 döntetlen (3–3 a  Pécs, 0–0 a Szeged ellen) a mérlege. Pályaválasztóként legutóbb tavaly december 13-án a Szentlőrinctől kapott ki 2–1-re, a meccset eldöntő találat a 88. percben esett.

♦ Az MTK az előző bajnokságot 6–4–7-es idegenbeli mérleggel zárta, ami a hatodik legjobb volt a mezőnyben. A legutóbbi négy házon kívüli fellépéséből viszont hármat elbukott és csak az Újpest otthonában tudott nyerni.  

♦ A győri születésű Csertői Aurél 2004 óta eddig 23-szor vezette aktuális csapatát az MTK ellen, a mérlege enyhén pozitív, 9 diadal, 6 döntetlen és 8 vereség. Az NB I-ben legutóbb – a 2018-2019-es szezonban – a Pakssal mind a háromszor nyerni tudott a fővárosi kék-fehérek ellen.

FERENCVÁROS–KISVÁRDA

♦ Összesen kilencszer csaptak össze, az  NB I előző három szezonjában. Az első hét alkalommal a zöld-fehérek nyertek, de úgy, hogy két gólnál többet egyszer sem tudtak szerezni. A legutóbbi két találkozójuk döntetlennel zárult.

♦ Bajnokin a Ferencváros pályaválasztása mellett háromszor a hazaiak győztek, míg legutóbb, idén januárban 1–1-re végeztek. Jelena Richárd fejes gólját akkor Myrto Uzuni egyenlítette ki.

♦ A Magyar Kupában már eredményesebbek voltak a várdaiak az FTC ellen: 2017 októberében NB II-es csapatként elütötték a továbbjutástól a fővárosiakat (1–0), a 2019-es kétmeccses párharcban pedig a budapesti 0–2 után hazai pályán 1–1-et játszottak. 

♦ A Ferencváros fölényesen, 78 ponttal nyerte meg a május elején véget ért bajnokságot, ez rekord a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság bevezetése óta. A Kisvárda a harmadik élvonalbeli szezonjában eddigi legjobb teljesítményét nyújtva 46 ponttal ötödikként zárt.

♦ Az NB I előző kiírásában a szabolcsi csapat szerezte a legkevesebb gólt, 33 mérkőzésen mindössze 30-at, tehát még a meccsenkénti 1.00-es átlag sem jött össze Gosztonyi Andráséknak.

♦ A ferencvárosiak a Groupama Arénában kiemelkedően teljesítettek az előző bajnokságban, hiszen 13–2–1 volt a hazai mérlegük. Mindössze három csapat tudott ponttal távozni az Üllői útról, az egyik éppen a Kisvárda volt. Házigazdaként a legutóbbi vereségüket január 20-án a Diósgyőrtől (0–1) szenvedték el, azóta 6 győzelem és 2 döntetlen a mutatójuk.

♦ A Várda házon kívül 7–4–6-os mérleget hozott össze, ezzel vendégként a harmadik legjobb csapat volt a 2020-2021-es pontvadászatban, és a 17 meccsen csak 22 gólt kapott, ami a negyedik legkevesebb volt a mezőnyben.  

♦ Fennállása 100. NB I-es mérkőzését játssza a Kisvárda szombaton a Ferencváros otthonában. A nyírségiek eddig évről évre több pontot (38, 42, 46) gyűjtöttek, az összesített mérlegük 34 győzelem, 24 döntetlen és 41 vereség, 108–127-es gólkülönbség.

BP. HONVÉD–DEBRECENI VSC


♦ A Honvéd csaknem hároméves szünet után játszik újra tétmeccset Kispesten, a régi Bozsik Stadionban az utolsó bajnokiját 2018. augusztus 5-én a Paks ellen vívta és 1740 néző előtt Danilo tizenegyesével 1–0-ra győzött.  

♦ Ez lesz a két csapat 96. egymás elleni élvonalbeli bajnokija, a kispestiek 1943-ban egy 5:1-es kiütéssel nyitották a párharcot. Az örökmérleg: 39 Honvéd-siker, 24 döntetlen, 32 Loki-győzelem.

♦ Legutóbb tavaly május végén találkoztak, a Honvéd akkor úgy nyert 3–1-re, hogy az első gólt szerző – most nyáron visszavonult – Djordje Kamber piros lapja miatt a 65. perctől emberhátrányban játszott. A kispestiek második gólját az az Ugrai Roland lőtte tizenegyesből, aki most a Loki keretét erősíti.   

♦ A régi Bozsik József Stadionban utoljára 2018. május 5-én mérkőztek egymással, azon a meccsen 3–1-re a debreceniek győztek. Érdekesség, hogy Baráth Botond kiállítása miatt a kispestiek akkor is tíz emberrel fejezték be a mérkőzést, a kapujukat pedig a most ellenfélnél szereplő Gróf Dávid védte.   

♦ A Honvéd az előző bajnokságot a 10. helyen zárta, úgy, hogy 37 pontjából csak 13-at gyűjtött be (35 százalék) pályaválasztóként – az otthoni meccseit egy kivétellel az MTK pályáján, egyszer pedig a Szusza Ferenc Stadionban játszotta – és ezzel a hazai táblázaton a 2–7–8-as mérlegével az utolsó lett. Amikor legutóbb, a 2017-2018-as szezonban még végig Kispesten rendezte a hazai meccseit, a pontjai 53 százalékát szerezte meg vendéglátóként (47-ből 25-öt).  

♦ A DVSC 38 mérkőzésen szerzett 80 pontjával lett tavasszal az NB II bajnoka, kettővel előzte meg a második Gyirmótot és a harmadik Vasast. Vendégként 31 pontot gyűjtött (39 százalék), a 8–7–4-es mutatójával csak a harmadik lett a vendégtabellán.  

♦ A párharc legeredményesebb gólszerzője Eppel Márton, aki 14 bajnoki mérkőzésen összesen 7-szer talált be a debreceniek hálójába, többek között a régi Bozsik Stadionban rendezett legutóbbi találkozójukon is. 2018 tavaszán kétszer a Magyar Kupában is szerepelt ellenük, akkor egyszer volt eredményes. A  NB I 2016–2017-es szezonjában gólkirályi címet szerzett kispesti támadó eddig 176 élvonalbeli találkozón 49-szer volt eredményes, így a Loki ellen szerezheti meg a jubileumi, 50. NB I-es gólját.

♦ A magyar élvonalba több mint 13 éves szünet után visszatérő Dzsudzsák Balázs 48 NB I-es találkozó után 14 gólnál jár, a Honvéd ellen háromszor jutott szóhoz, mindannyiszor végig a pályán volt, de gólt még nem szerzett.

ZTE FC–MOL FEHÉRVÁR

♦ Most találkoznak 85. alkalommal az NB I-ben. Az eddigi mérleg 22 ZTE-győzelem, 23 döntetlen, 39 fehérvári siker.

♦ A Zalaegerszeg 2009. augusztus 28. óta, vagyis közel 12 éve nem tudott nyerni a Vidi ellen, azóta 4 döntetlent ért el, 7 vereség mellett. A zalaiak hazai pályán legutóbb 2008. október 18-án győzték le székesfehérvári riválisukat, de úgy, hogy a montenegrói Goran Vujovics kiállítása miatt majdnem fél órát emberelőnyben voltak. A 2–0-ra végződött meccs első gólja Balázs Zsolt, a második a ZTE jelenlegi vezetőedzője, Waltner Róbert nevéhez fűződik.

♦ A Vidi az előző bajnokságot is a ZTE otthonában kezdte, és fordulatos meccsen 3–3-as döntetlenre végzett, majd két 2–0-s fehérvári siker következett úgy, hogy a zalaiak mindkét meccset tíz játékossal fejezték be. Előbb Szalai Dániel, majd Aleksandar Tanasin kapott piros lapot. Nikolics Nemanjával nem bírtak a Zete védői, a csatár a három meccsen három gólt és két gólpasszt jegyzett.

♦ A két csapat zalaegerszegi élvonalbeli mérkőzésein még sosem volt K. O., háromgólosnál nagyobb különbséggel egyik fél sem tudott meccset nyerni. A rekordot a 2000-es 4–1-es és a 2003-as 3–0-s Vidi-siker jelenti.

♦ A ZTE kilencedikként végzett a legutóbbi pontvadászatban, csak több győzelmével előzte meg a Honvédot. Összesen 37 pontot kasszírozott, és az egyetlen csapat volt az NB I-ben, amely semleges gólkülönbséggel zárt. Mind a legtöbb szerzett, mind a legtöbb kapott gólok számában negyedik lett a mezőnyben.

♦ Waltner Róbert együttese a pontjai majdnem 60 százalékát (22-t) gyűjtötte be a saját pályáján, 6–4–7-es mutatójával a hetedik legjobb eredményt érte el a hazai táblázaton.

♦ A Fehérvár meglepetésre csak a harmadik helyre futott be a tavasszal véget ért bajnokságban, idegenben (30) több pontot szerzett, mint pályaválasztóként (26). Házon kívül négyes győzelmi és ötmeccses veretlenségi sorozatban van, legutóbb március közepén Felcsúton kapott ki 1–0-ra a PAFC-tól.

♦ Waltner Róbert vezetőedzőként eddig csak a Kaposvárral meccselt a Fehérvár ellen, és mindháromszor alulmaradt (2–4, 0–2 és 0–3). Az áprilisban kinevezett Szabics Imre most először irányítja együttesét a ZTE ellen.

ÚJPEST FC–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Az Európa-konferencialigában indult két csapatnak ez lesz a 20. találkozója az NB I-ben. Az Újpest 5-ször, a Puskás Akadémia 9-szer győzött, 5 találkozó pedig döntetlennel zárult.

♦ Az első hét élvonalbeli összecsapásukból öt döntetlen lett, a legutóbbi 2016 áprilisában (2–2). Az azóta lejátszott 12-n viszont már egyszer sem ikszeltek, kilencszer a felcsútiak nyertek és csak háromszor a lila-fehérek.

♦ Legalább három gól esett a két gárda legutóbbi hét közös tétmérkőzésén, és ezeken egyik együttes sem maradt soha gólképtelen.

♦ Bármilyen hihetetlen, az Újpest pályaválasztóként bajnokin eddig csupán egyszer tudta legyőzni a Puskás Akadémiát, 2018. október 6-án Obinna Nwobodo és Novothny Soma góljával 2–0-ra. A többi kilenc találkozóból az első 4 döntetlent hozott, a fennmaradó 5 pedig felcsúti sikert hozott.  

♦ Az Újpest zaklatott egy éven van túl, a csapatot ősszel jelentősen sújtotta a koronavírus-járvány. A bajnokságot 42 ponttal a hatodik helyen fejezte be, de az idényét tulajdonképpen a Mol Fehérvár ellen 1–0-ra megnyert Magyar Kupa-döntő mentette meg. A hazai tabellán 8 győzelemmel, 2 döntetlennel és 6 vereséggel, összesen 26 ponttal (62 százalék) a hatodik helyet szerezte meg, de  mínusz 5-ös gólkülönbséggel, és 31 kapott góllal. Ennél csak az utolsó Budafok szedett be többet, 40-et.

♦ A Puskás Akadémia fennállása legjobb eredményét érte el azzal, hogy legutóbb második lett az NB I-ben. Összesen 58 pontot gyűjtött, ebből látogatóként csak 23-at (40 százalék), a vendégmérlege 7 diadal, 2 iksz, 7 vereség.  Házon kívül hárommeccses nyeretlenségi szériában van (2 vereség, 1 döntetlen).

♦ Mindkét együttes az Európa-konferencialiga selejtezőjében kezdte meg az új idényt. Az Újpestnek csak a 2. fordulóban kellett bekapcsolódnia, és kettős győzelemmel (itthon 2–1, idegenben 3–1) búcsúztatta a liechtensteini Vaduzt. A Puskás Akadémia az 1. körből továbbjutott, miután a finnországi 1–1 után hazai pályán 2–0-ra verte meg az Inter Turkut. A második 2. fordulóban azonban csalódást okozott, mert a lettországi 0–3 után Felcsúton is 2–0-s vereséget szenvedett az Rigas FS-től és kiesett, így negatív élménnyel várja a vasárnapi mérkőzést.

♦ Michael Oenning a Vasast irányítva négyszer, az Újpestet dirigálva kétszer mérkőzött meg a Puskás Akadémiával, a mérlege 3 siker, 1 döntetlen, 2 vereség. Hornyák Zsoltnak jobban ment eddig a lila-fehérek ellen, hiszen 5-ször vezette győzelemre a felcsúti csapatot és csak kétszer maradt alul vele. (A statisztikában a két csapat februári felcsúti Magyar Kupa-találkozója is benne van, amelyet az Újpest nyert 2–1-re.)

 LABDARÚGÓ NB I, 2021–2022
1. FORDULÓ
Július 30., péntek
18.15: Paksi FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
20.30: Gyirmót FC Győr–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Július 31., szombat
17.45: Ferencváros–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)
20.00: Budapest Honvéd–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport+)
Augusztus 1., vasárnap
17.45: Zalaegerszegi TE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+) 

AZ NB I 2020-2021. ÉVI KIÍRÁSÁNAK VÉGEREDMÉNYE
1. Ferencvárosi TC 33 23 9 1 69–22 +47  78
2. Puskás Akadémia 33 18 4 11 52–42 +10  58
3. Mol Fehérvár 33 16 8 9 68–38 +30  56
4. Paksi FC 33 14 8 11 76–64 +12  50
5. Kisvárda 33 12 10 11 30–36 –6  46
6. Újpest FC 33 12 6 15 46–67 –21  42
7. MTK Budapest 33 11 9 13 44–49 –5  42
8. Mezőkövesd 33 11 9 13 40–46 –6  42
9. Zalaegerszegi TE 33 10 7 16 58–58 0 37
10. Budapest Honvéd 33 9 10 14 46–48 –2  37
11. Diósgyőri VTK 33 9 6 18 34–53 –19  33
12. Budafoki MTE33762034–74–40 27

 Kiesett a Diósgyőri VTK és a Budafoki MTE.

AZ NB II 2020-2021. ÉVI KIÍRÁSÁNAK VÉGEREDMÉNYE
1. Debreceni VSC 38 24 8 6 89–40 +49  80
2. Gyirmót FC Győr 38 24 6 8 60–31 +29  78
3. Vasas FC 38 23 9 6 65–35 +30  78
4. Pécsi MFC 38 17 13 8 51–33 +18  64
5. FC Ajka 38 19 5 14 65–47 +18  62
6. Budaörs 38 18 5 15 62–59 +3  59
7. Nyíregyháza Spartacus 38 16 9 13 40–31 +9  57
8. Soroksár SC 38 16 9 13 51–44 +7  57
9. Szolnoki MÁV FC 38 15 12 11 43–40 +3  57
10. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 38 16 8 14 46–54 –8  56
11. Szombathelyi Haladás 38 14 12 12 50–42 +8  54
12. ETO FC Győr 38 12 10 16 53–48 +5  46
13. BFC Siófok 38 13 6 19 49–58 –9  45
14. Dorogi FC 38 11 11 16 34–50 –16  44
15. Békéscsaba 1912 Előre 38 11 11 16 43–60 –17  44
16. Szentlőrinc 38 11 9 18 32–52 –20  42
17. FC Csákvár 38 9 11 18 54–66 –12  38
18. Kazincbarcika SC 38 8 9 21 32–61 –29  33
19. Kaposvári Rákóczi FC 38 7 12 19 33–65 –32  32
20. Debreceni EAC 38 6 5 27 32–68 –36  23
*A Kaposvári Rákóczitól egy játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt egy pontot levontak.

 Feljutott a Deberceni VSC és a Gyirmót FC Győr.