NB I: távozó kulcsemberek Kisvárdán; 9 meccsen 34 paksi gól

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.07.28. 10:38
null
A nyáron többször ismét csatárt játszó Böde Dániel három gólt is szerzett a Paks felkészülési meccsein (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)
A hétvégén rajtol a labdarúgó NB I 2021–2022-es idénye, amelynek kezdetét megelőzően sorra vesszük az élvonal csapatainak nyári felkészülését, illetve átigazolásait. Az első részben a pénteki nyitó meccsen a Mezőkövesdet fogadó Paksi FC-vel, a liechtensteini Vaduz ellen csütörtökön Ekl-seljetezőt játszó Újpesttel és az új vezetőedzővel készülő, a nyáron több kulcsemberét is elengedő Kisvárdával foglalkozunk.

PAKSON KEVESET VÁLTOZOTT A REMEKÜL SZEREPLŐ KERET

A Paks gyengén kezdte az előző kiírást, az első négy fordulóban mindössze egy pontot szerzett.Osztermájer Gábor vezetőedző menesztését követően Bognár Györgyöt nevezték ki a csapat élére, aki alaposan felrázta az atomvárosi együttest, amely végül a 4. helyen végzett, hat ponttal a bronzérmes Mol Fehérvár mögött, ráadásul 76 góllal gólrekordot is döntött a 12 csapatos bajnokságban.

A Tolna megyei gárda keretében ezen a nyáron sem voltak nagy változtatások. A távozó kapus, Holczer Ádám helyére visszatért Görögországból a klubot korábban egy évig már erősítő Nagy Gergely. A középpályáról távozó Szakály Dénest a Kispestről visszaigazoló Kesztyűs Barna, a hátvéd Vági Andrást pedig az előző szezon végén a DVSC-től távozó Kinyik Ákos pótolhatja. Rajtuk kívül egy fiatal támadóra, a Budaörsről érkezett Pethő Bencére is számíthat ezentúl Bognár György.

A társaság a nyári felkészülése során egy hetet szlovéniai edzőtáborban töltött, ahol egy helyi mellett bosnyák, cseh és román csapatokkal mérkőzött meg. Ezekből a mérkőzésekből kettőt nyert meg, két döntetlen és egy vereség mellett. Ezenkívül még hazai, alacsonyabb osztályban szereplő klubokkal találkoztak Böde Dánielék, mind a négy hazai ellenfelüket legyőzték, és megtartották a tavaszi, gólerős formájukat a nyári meccseken is, ugyanis a kilenc meccsen 34 gólt szereztek.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Kinyik Ákos (Debreceni VSC, szabadon igazolhatóként), Kesztyűs Barna (Bp. Honvéd), Nagy Gergely (Larisza – Görögország), Pethő Bence (Budaörs), Simon Barnabás (Haladás)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Kelemen Dávid (FK Csíkszereda – Románia)?
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Görög Gergő, Gyurkits Gergő, Kovács Flórián, Kovács László, Pesti Zoltán, Zoltán Rafael
Kiszemeltek:
Távozók: Holczer Ádám (Tiszakécske), Forgács Dávid (szentlőrinci kölcsön után ETO FC Győr), Sipos Zoltán (ETO-kölcsön után Szolnoki MÁV FC), Szakály Dénes (BFC Siófok, szabadon igazolhatóként), Vági András (Mezőkövesd)
Kölcsönbe távozók: Bognár Dávid (Budaörs), Borsos Vilmos (Diósgyőri VTK)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Tamás Olivér (Mol Fehérvár)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PAKSI FC NYÁRI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete:
június 17.(orvosi vizsgálatok)
Edzőtábor:
Zrece (Szlovénia), július 10–17.
Június 30.: Paks–III. Kerület (NB II) 7–2 (Bognár I. 2, Haraszti 2 – a másodikat 11-esből, Szabó B., Windecker, Ádám)
Július 3.: Paksi FC–Pécsi MFC (NB II) 5–2 (Bertus, Sajbán, Ádám 2, Haraszti)
Július 7.: Paksi FC–Budaörs (NB II) 5–0 (Ádám 2, Gyurkits, Nagy R., Hahn)
Július 11.: Paksi FC–FC Hermannstadt B (Nagyszeben, román II.) 1–1 (Böde)
Július 11.:Paksi FC–FC Hermannstadt (Nagyszeben, román II.) 4–0 (Sajbán Máté, Ádám, Szendrei 2)
Július 14.: Paksi FC–FK Zeljeznicar (bosnyák) 2–2 (Böde, Haraszti)
Július 15.:Paksi FC–1. FC Slovácko (cseh) 1–2 (Papp)
Július 17.: Paksi FC–NK Rogaska (szlovén II:) 7–2 (Haraszti, Ádám, Debreceni Á., Sajbán, Hahn, Gyurkits, Süvöltős)
Július 24.: Paksi FC–Budafoki MTE (NB II) 2–0 (Ádám M., Böde)

A Kisvárda új szakvezetővel áll rajthoz (Fotó: Dömötör Csaba)
A Kisvárda új szakvezetővel áll rajthoz (Fotó: Dömötör Csaba)

KISVÁRDA: A SIKER ELLENÉRE ÚJ UTAKON, PORTUGÁL SZAKVEZETŐVEL

A Kisvárda új vezetőedzővel, Supka Attilával kezdte meg az előző idényt, és a klub a rutinos szakember irányításával történelmének legjobb idényét futotta az élvonalban – ennek ellenére június végén nem hosszabbították meg az 58 éves tréner szerződését, hanem helyére új szakvezetőt, a legutóbb az NB II-es szegednél dolgozó portugál Joao Janeirót nevezték ki.

Magyar és külföldi játékosok is jöttek-mentek a nyáron a rétközieknél, illetve Fernando Viana és Sassá személyében az előző években meghatározónak mondható futballisták is távoztak. Az érkezők két csoportra oszthatóak: magyar fiatalokra és rutinos külföldiekre – utóbbiakból a középpályára jött erősítés az albán-északmacedón Jasir Asani és a bosnyák Jasmin Mesanovic személyében

A kelet-magyarországi csapat ausztriai edzőtáborában izraeli, orosz és román ellenféllel, itthon pedig a Nemzeti Bajnokság alsóbb osztályaiban szereplő klubokkal mérkőzött meg. Összesen hét meccsen lépett pályára a Kisvárda, ebből négyet megnyert, kétszer ikszelt és csak az NB II-es DVTK-tól szenvedett vereséget. Miközben a legyőzött csapatok között orosz és izraeli élvonalbeli együttes is volt.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDÁNÁL
Érkezők: Jasir Asani (albán-északmacedón, FK Partizani – Albánia, szabadon igazolhatóként), Jasmin Mesanovic (bosnyák, FK Sarajevo – Bosznia-Hercegovina, szabadon igazolhatóként), Nagy Krisztián (FC Ajka), Németh Márk (Újpest FC), Ötvös Bence (Nyíregyháza Spartacus, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Czérna Erik
Kiszemeltek:
Távozók: Cornel Ene (román, Gyirmót FC Győr, szabadon igazolhatóként), Horváth Zoltán (Diósgyőri VTK), Kovácsréti Márk (MTK Budapest), Mihai Minca (román), Sassá (brazil, szabadon igazolható), Fernando Viana (brazil, Újpest FC)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

A KISVÁRDA NYÁRI PROGRAMJA A BAJNOKI RAJTIG
A felkészülés kezdete:
június 17.
Edzőtábor:
Ausztria
MÉRKŐZÉSEK
Június 26.: Kazincbarcika (NB III)–Kisvárda 1–3 (Camaj 11-esből, Gosztonyi, Jelena)
Június 30.: Békéscsaba–Kisvárda 1–2 (Szimovics, Nagy M. K.)
Július 3.:Diósgyőri VTK (NB II)–Kisvárda 3–2 (Jelena, Ötvös)
Július 8.: Kisvárda–Arges Pitesti (román)2–2 (Nagy M. K., Bumba)
Július 12.: Kisvárda–FK Rosztov (orosz) 2–1 (Mesanovic 2)
Július 15.: Kisvárda–Maccabi Petah-Tikva (izraeli) 3–2 (Bumba, Ötvös, Leoni)
Július 24.: Kisvárda–ETO FC Győr (NB II) 1–1 (Csirkovics)

Vajon meddig jut Michael Oenning Újpestje az Ekl-selejtezőkben? (Fotó: Árvai Károly)
Vajon meddig jut Michael Oenning Újpestje az Ekl-selejtezőkben? (Fotó: Árvai Károly)

ÚJPEST: KIEGYEZNÉNEK EGY NYUGODTABB IDÉNNYEL

Nehézkes volt az Újpest ősze az előző kiírásban, amely után a téli szünetben a lila-fehérek menesztették is vezetőedzőjüket, Predrag Rogant. A helyére kinevezett Michael Oenning rémisztő eredményekkel, három vereséggel kezdett: 0–5 és 0–4 is szerepelt a gárda neve mellett. Ekkor talán a klub legelvakultabb szurkolói sem gondolták, hogy rövid időn belül valósággal megtáltosodik a csapat: a német szakember a kiesőzónából a mezőny első felébe, a Magyar Kupában pedig az első helyre kormányozta az együttest.

A távozók sora jóval hosszabb a Megyeri úton, mint az érkezőké, ráadásul Kire Risztevszki személyében alapember is búcsúzott. Az új igazolások közül viszont a lila-fehér drukkerek joggal reménykedhetnek abban, hogy a Kisvárdáról szerződtetett brazil Fernando Viana a támadójátékban , míg a mali hátvéd, Abdoulaye Diaby és az északmacedón szűrő, Sztefan Jevtovszki a védekezésben jelent majd erősítést.

Az Újpest ausztriai edzőtáborában helyi mellett román együttesek ellen játszott felkészülési mérkőzéseket, majd hazatérve a Dunaszerdahely, illetve alsóbb osztályú gárdák ellen készült. Csak a DAC-tól kapott ki, két győzelem és három döntetlen mellett. Az NB I-es idény kezdetét megelőző időszakban játssza az első párharcát az Európa-konferencialiga selejtezőjében is. A csapatot 2006-ban csúnyán megtréfáló liechtensteini FC Vaduz ellen előnyből (2–1) várhatják Simon Krisztiánék a csütörtöki visszavágót.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők: Abdoulaye Diaby (mali, Antwerpen U21 – Belgium), Sztefan Jevtoszki (északmacedón, Rabotnicski Szkopje – Észak-Macedónia), Fernando Viana (brazil, Kisvárda)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Fehér Csanád

Kiszemeltek:
Távozók: Bacsa Patrik (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), Jovan Baosics (montenegrói, FK Buducsnoszt – Montenegró), Yassine El Ghanassy (belga, lejár a szerződése), Németh Márk (Kisvárda), Antonio Perosevic (horvát, lejár a szerződése), Kire Risztevszki (északmacedón, AEL Limassol – Ciprus)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Victor Kantabadouno (guineai, Wakriya AC – Guinea)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

AZ ÚJPEST FC NYÁRI PROGRAMJA AZ NB I-ES RAJTIG
Felkészülés kezdete:
június 13.
Edzőtábor:
Ausztria, június 25–július 4.
Június 28.: Újpest FC–CFR Cluj (román) 1–1 (Croizet)
Június 30.: Újpest–St. Pölten (osztrák, II.) 1–1 (Beridze)
Július 2.: Újpest FC–FC Voluntari (román) 1–0 (F. Viana)
Július 10.:Újpest FC–Diósgyőri VTK (NB II) 1–1 (Simon K.)
Július 15.: DAC (Dunaszerdahely, szlovákiai)–Újpest FC 2–1 (Antonov)
Július 22.: Ekl-selejtező: Újpest–Vaduz (liechtensteini) 2–1 (Stieber, Tallo)
Július 25.:III. Kerületi TVE–Újpest FC 1–2 (Croizet, Tallo)
Július 29.:18.00: Ekl-selejtező: Vaduz (liechtensteini)–Újpest

LABDARÚGÓ NB I, 2021–2022
1. FORDULÓ
Július 30., péntek:
18.15: Paksi FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
20.30: Gyirmót FC Győr–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Július 31., szombat:
17.45: Ferencváros–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)
20.00: Budapest Honvéd–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport+)
Augusztus 1., vasárnap:
17.45: Zalaegerszegi TE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik