NB I: Supka Attila arra készül, ami Kisvárdán még senkinek sem sikerült

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.07.09. 13:16
null
Supka Attila mindenekelőtt felméri, milyen feladatok várnak rá (Fotó: Meder István)
Egyelőre a kisvárdaiak meccsfelvételeit tanulmányozza Supka Attila, aki egy idény után ismét NB I-es csapatot kapott – egyebek mellett George F. Hemingway ajánlásával.

Amikor a Kisvárda Master Good a 2017–2018-as idény végén története során először feljutott az NB I-be, mindenki természetesnek vette, hogy az új idényben is a csapatot az élvonalba juttató szakember, Kondás Elemér lesz a vezetőedző. A bajnokságot már nem a korábbi debreceni sikeredzővel fejezte be az együttes (mi több, már a 2. forduló után elköszöntek tőle), hanem Dajka Lászlóval (és lett 9.).

Habár a bennmaradás sikernek számított, Révész Attila sportigazgató nem titkolta, mással képzeli el a folytatást. Érkezett Miriuta László, ám a korábbi kilencszeres válogatott középpályásnak csak nyolc mérkőzés jutott, az őszt már a Dajka László, Kocsis János páros vitte végig, majd februárban Bódog Tamás lett a vezetőedző. A korábbi pécsi labdarúgó jó munkát végzett, a Kisvárda a 8. helyen zárt, ám a szakember szeretett volna továbblépni – a Budapest Honvéd vezetőedzője lett –, így jött a találgatás: kinek a kezébe kerülhet az irányítás?

Révész Attila „elterelő hadművelete” után – amely során külföldi szakvezető kinevezését emlegette – mindenki biztosra vette, hogy az országhatáron túlról érkezik az új vezetőedző. Szerdán viszont kiderült, a jelenkor egyik legsikeresebb magyar szakvezetőjére, az 57 éves Supka Attilára esett a választása.

„Nem egy-két nappal ezelőtt vette fel velem a kapcsolatot Révész Attila, jó ideje beszélgettünk már egymással, de csak mostanra jutottunk el oda, hogy belevágunk a közös munkába – mondta el lapunknak megkeresése történetét Supka Attila.– Nem titok, a Honvéd korábbi tulajdonosa, George F. Hemingway ajánlott a klub figyelmébe, ez is mutatja, annak idején nagyon jó kapcsolatban voltunk Kispesten. A Révész Attilával való beszélgetéseink után látom, milyen filozófia alapján kell továbbépítkezni. Fontos a Szentes Lázárral való együttműködés, hogy fiatalokat építsek be a csapatba – így volt ez a Honvédnál is, ahol Bobál Dávid, Bobál Gergely, Vécsei Bálint, Szendrei Norbert és Cipf Dominik is nálam mutatkozott be. Napi kapcsolatban vagyok a sportigazgatónkkal, így tudom, a keret megerősítésén dolgozik, én pedig egyfolytában nézem a csapat mérkőzéseinek a felvételeit, hogy tisztában legyek vele, milyen rendszerben mire képesek, s milyen változtatásokra lehet szükség.”

Talán sokan emlékeznek, amikor Supka Attila legutóbb munkát vállalt az élvonalban: a 2018–2019-es idényben úgy lett 4. a Budapest Honvéddal (és játszott Magyar Kupa-döntőt a Mol Fehérvár ellen), hogy a rajt előtt sokan kiesőjelöltnek tartották együttesét. A keretből kihozta a legtöbbet, tavaly nyáron mégsem hosszabbítottak vele szerződést, ő pedig az NB II-es Haladás edzője lett – de csak 13 bajnoki jutott neki.

„Rossz döntést hoztam, mert miután eljöttem a Honvédtól, pihennem kellett volna, és ha így teszek, az ősszel már jó eséllyel újra NB I-es kispadon ülök  – folytatta Supka Attila. – A Haladásnál nem voltak meg a feltételek, de ez már a múlt, felesleges vele foglalkozni. Vasárnap utazom Kisvárdára, a játékosokat szerdára rendelték vissza, addig ismerkedem a körülményekkel, a klub dolgozóival, igyekszem a csapatról a lehető legtöbbet megtudni. Hogy még nem volt az élvonalban olyan idénye a Kisvárdának, amelyet egyetlen edző vitt volna végig? Bízom magamban, remélem, én leszek az, akinek ez megadatik.”

 

INTERJÚ RÉVÉSZ ATTILA SPORTIGAZGATÓVAL

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

– Miután kiderült, Bódog Tamás vezetőedző távozik Kisvárdáról, a következőt mondta: „Magyar edzőben nem tudok gondolkodni, annyit csalódtam az utóbbi években, mert magasra tettem a mércét.” Szerdán mégis egy magyar szakvezető, Supka Attila érkezését jelentette be a klub.
– Tulajdonképpen el akartam terelni az emberek figyelmét, mert jellemzően szeretnek találgatni, és ha hallanak egy nevet, azonnal azzal jönnek, hogy az illetőnek milyen rossz tulajdonságai vannak, s miért rossz edző. Természetesen menet közben láttam, „röpködnek” a nevek, a portugál vonalnak ugyanakkor volt némi alapja, hiszen a Szeged korábbi edzőjével, Joao Janeiróval többször is egyeztettem. Jó véleménnyel vagyok róla, egyelőre viszont nincs meg a pro licences végzettsége, márpedig ezért pluszban nem akartunk még egy szakembert alkalmazni.

– Hogyan jutott el Supka Attilához?
– Több magyar edzővel beszéltem, köztük Supka Attilával is, akivel kapcsolatban még a Budapest Honvéd korábbi tulajdonosának, George F. Hemingwaynek a véleményét is kikértem. Szakvezetőnknek nemcsak az első csapat keretére kell figyelnie, hanem az akadémiáról kikerülő fiatalokra is, és persze együtt kell működnie az NB III-as együttessel. Már bizonyította, hogy tud bánni a külföldi játékosokkal, vele a kispadon előre kell lépnie a csapatnak – és ezt nem elsősorban a helyezésünkre értem.

– Jól tudjuk, hogy most is átigazolási ügyben van külföldön?
– Már második évben maradtunk benn a tizenkét csapatos NB I-ben, folyamatosan fejlődünk, és látjuk, hogy olyan ajtók is megnyílnak előttünk, amelyek korábban nem. Nagy változás aligha lesz a keretben, talán négy labdarúgó érkezhet, nem zárható ki, hogy közülük több is Svájcból vagy Franciaországból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik