NB I: sosem látott sorozatot állíthat fel a Ferencváros a Fehérvár ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.08.12. 15:19
null
A 3. fordulóban összecsap a nemzetközi kupákban még álló FTC és Fehérvár (Fotó: Szabó Miklós)
A két legértékesebb keretű csapat, a Ferencváros és a Mol Fehérvár Üllői úti rangadója lesz a labdarúgó NB I hétvégi 3. fordulójának csúcsmérkőzése. Ha a zöld-fehérek nyernek, olyan sorozatot állítanak fel, amilyenre még nem volt példa a párharc történetében. Pénteken a Vasas debreceni vendégjátékával indul a program, a szombati két találkozó után vasárnap az előző bajnokság ezüst- és bronzérmese, a Kisvárda és a Puskás Akadémia is összecsap; a még pont és rúgott gól nélkül utolsó helyen álló Bp. Honvéd pedig a Paks ellen javíthat a Bozsik Arénában.    


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 3. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

DEBRECENI VSC–VASAS FC

♦ 1943 óta ez lesz a 85. meccsük a legfelső osztályban, az örökmérleg eléggé kiegyenlített, 33 debreceni és 32 angyalföldi győzelem, valamint 19 döntetlen szerepel rajta (az 1994 őszén 0–0-nál félbeszakadt „repülő szotyizacskós meccs” három pontját az angyalföldiek kapták meg, így ez Vasas-győzelemként szerepel a statisztikában).

♦ A közelmúlt viszont tetemes debreceni fölényt mutat. 2002 májusa óta 26 NB I-es mérkőzést vívott egymással a két csapat, a Loki ezek közül 20-at megnyert! A legutóbbi találkozójuk, 2018. április 28-án Debrecenben 3–2-es Vasas-diadalt hozott, máig ez a piros-kékek utolsó idegenbeli győzelme az első osztályban! A piros-fehérek legnagyobb sorozata 2006–2011 között volt, amikor a Loki egymás után 12 bajnokit nyert meg a Vasas ellen.

♦ Tétmeccsen legutóbb a 2020–2021-es idényben, az NB II-ben találkoztak: az Illovszky-stadionban 1–1-re végeztek, majd a Nagyerdőben Feczesin Róbert hajrában elért, három percen belüli duplájával 2–1-re a piros-kékek győztek.

♦ Debrecenben 42-szer csaptak össze az élvonalban, az örökmérleg 19 hazai siker, 9 iksz, 14 piros-kék győzelem. A hajdúsági városban 2015 óta nem ikszeltek, azóta nyolcszor a Loki győzött és csak kétszer a Vasas, igaz, utóbbi az előző három találkozójuk közül nyert meg kettőt.

♦ Amikor a Loki volt a pályaválasztó, a két csapat legutóbbi 10 tétmeccsén mindig legalább három gól született.

♦ A Vasas 2460 NB I-es mérkőzést játszott eddig, és ezeken 4199 gólt hozott össze a legfelső osztályban, tehát a következő lesz a jubileumi, 4200. találata.

♦ Közös a két csapatban, hogy egyaránt két döntetlennel kezdték az idényt és az egyiket az újonc Kecskemét ellen érték el. Különbség viszont, hogy a Loki eggyel több gólt rúgott, illetve kapott, mint az angyalföldi együttes.

♦ A debreceniek május 3-án Mezőkövesden győztek legutóbb (1–0), így már négy bajnoki óta tart a nyeretlenségük (3 iksz, valamint egy 3–0-s vereség az idényzárón az MTK-tól).

♦ A másodosztály első helyezettjeként feljutó Vasas már kereken 25 bajnoki találkozó óta őrzi a veretlenségét (16 győzelem, 9 döntetlen). Legutóbb tavaly november 7-én, még az NB II-ben, Tiszakécskén maradt alul, 1–0-ra, tétmérkőzésen pedig február 9-én a Magyar Kupában az Illovszky-stadionban a későbbi győztes Ferencvárostól kapott ki (0–2).

♦ Joao Janeiro, a Loki vezetőedzője eddig csupán egyszer, még 2019 novemberében az NB II-es Szeged mestereként meccselt a Vasas ellen és hazai pályán 3–1-es vereséget könyvelhetett el. Kollégájának, Kuttor Attilának negatív a mérlege DVSC-vel szemben (3 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség) – még a mezőkövesdi időkből.

SZOMBAT

KECSKEMÉTI TE–MEZŐKÖVESD ZSÓRY

♦ Mindössze két mérkőzésük volt eddig az NB I-ben, mindkétszer az aktuális vendégcsapat győzött. A 2013–2014-es idényben Mezőkövesden 1–0-ra nyert a KTE, Kecskeméten pedig 6–2-re a borsodiak. A Kövesd élvonalbeli történetének máig ez az egyik legnagyobb különbségű győzelme. Igaz, azon a meccsen a 20. perctől emberelőnyben, majd a 73-iktól 8 percen át pedig kettős fórban játszottak a kék-sárgák.

♦ A legutóbbi tétmérkőzésüket 2017 szeptemberében vívták, amikor a Magyar Kupában az NB I-es Mezőkövesd 4–1-re diadalmaskodott a megyei I. osztályban szereplő Kecskemét stadionjában. 2010 októberében – ugyancsak MK-találkozón – fordított volt a helyzet: az NB II-es Mezőkövesd stadionjában 3–2-re nyert az élvonalbeli Kecskemét.

♦ Az újonc KTE két döntetlennel indított, igaz, még egyetlen percig sem vezetett ebben a bajnokságban. Tétmeccsen legutóbb február 28-án, még az NB II-ben a Vasastól szenvedett vereséget, a Széktói Stadionban (0–1). Azóta 10 diadal és 5 döntetlen a mérlege.

♦ Már hat bajnoki óta tart a Mezőkövesd nyeretlensége. Supka Attila együttese legutóbb, még április 22-én az MTK-t lépte le 4–0-ra a Hungária körúton, azóta csak fővárosi helyszíneken, Kispesten, majd Újpesten gyűjtött be egy-egy pontot. A DVSC ellen otthon (0–1), majd Felcsúton (1–3) és a múlt héten Kisvárdán (2–4) is alulmaradt.

♦ A Kecskemét az NB II-ben 13–2–4-es mérlegével harmadikként zárt a hazai tabellán, majd a bajnoki rajton 50 percen át emberhátrányban ért el 0–0-t a Vasas ellen. Vendéglátóként NB I-es meccsen legutóbb csaknem hét és fél éve, 2015. március 21-én tudott nyerni, a Pécsi MFC ellen, 1–0-ra.

♦ A kövesdiek az előző idényben házon kívül két ponttal sikeresebbek voltak (20), mint hazai környezetben (18), 6 győzelemmel, 2 iksszel és 9 vereséggel az ötödikek lettek a vendégtabellán. Stadionjuk felújítása miatt az új bajnokságban sorozatban harmadszor is idegenben lépnek pályára a matyóföldiek, akik a rajton 1–1-et értek el Újpesten, majd jött a kisvárdai vereség – igaz, az osztrák Philipp Schmiedl kiállítása miatt a 35. perctől tíz emberrel játszottak.

ÚJPEST FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ 1972 óta 85-ször csapott össze a két csapat a legfelső osztályban. Az Újpest 46-szor, a ZTE 20-szor nyert, a döntetlenek száma 19.

♦ A 2021. májusi találkozójuk hozta eddig a legtöbb találatot, amikor a házigazda lila-fehérek 5–4-re győztek. A Budafok–Paks meccs (2–9) után ez volt a 2020–2021-es bajnokság második leggólgazdagabb mérkőzése.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett ez lesz a 45. bajnoki meccsük, eddig 33-szor győztek a fővárosiak, ötször ikszeltek, hatszor a zalaiak diadalmaskodtak. Legutóbb több mint másfél évtizeddel ezelőtt, 2006 szeptemberében sikerült ez nekik, a győztes gólt Sebők József rúgta.

♦ A IV. kerületi gárda az előző 11 hazai meccsén nem kapott ki az egerszegiekől, akiknek ezalatt mindössze három döntetlenre futotta: 2007 júliusában (1–1), 2019 októberében (0–0) és tavaly szeptemberben (2–2). Az újpestiek vendéglátóként az előző öt alkalommal mindig legalább kétszer betaláltak a zalaiaknak, és ezeken a mérkőzéseken rendre minimum három gól született.

♦ Az előző bajnokságban az Újpest a legnagyobb különbségű győzelmét épp a ZTE felett aratta: 4–0-ra nyert áprilisban a Szusza Ferenc Stadionban. Az akkori gólszerzők közül viszont már csak Katona Mátyás van a klubnál, hiszen Budu Zivzivadze és Giorgi Beridze távozott. Azóta nem is tudott otthon diadalmaskodni Milos Kruscsics együttese.

♦ A lila-fehérek két forduló után még nyeretlenek (1 iksz, 1 vereség), és a legutóbbi hét tétmeccsükből – 3 döntetlen és 3 vereség mellett – is csupán egyet tudtak megnyerni: a tavaszi záró körben Mezőkövesden (3–2).

♦ A ZTE 2. fordulóra kisorsolt, Ferencváros elleni hazai mérkőzését elhalasztották, így másodszor is idegenben lép pályára Ricardo Moniz együttese, amely a Honvéd elleni 1–0-s sikerrel indított a Bozsik Arénában. Ezzel a győzelemmel a zalaiak pontot tettek a tavaszi hatos vereségsorozatuk végére.

♦ Az újpestiek a 7–5–5-ös mérlegükkel legutóbb ötödikek lettek a hazai táblázaton. Az előző három találkozójuk egyaránt döntetlen lett a Megyeri úton: 2–2 a Gyirmót, majd 1–1 a Fehérvár és a Mezőkövesd ellen.

♦ A Zalaegerszeg az előző idényben nyújtott idegenbeli teljesítményével – 4 siker, 5 iksz, 7 vereség – csak a kieső MTK-t tudta megelőzni a mezőnyből. Vendégként a legutóbbi öt diadalából hármat is a fővárosban ért el (az FTC, az MTK, majd legutóbb a Honvéd ellen).

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–PUSKÁS AKADÉMIA FC


♦ A legutóbbi pontvadászat ezüst- és bronzérmesének ez lesz a 13. NB I-es mérkőzése, és eddig minimális különbséggel a vendég felcsútiak állnak jobban. Az örökmérleg 3 kisvárdai diadal, 5 döntetlen, 4 Puskás Akadémia-siker. A gólátlag mindössze 1.8 meccsenként.

♦ A „Várkerti Vitézek" csak az első és a legutóbbi élvonalbeli idényükben tudták legyőzni a felcsútiakat, közben volt egy hatmeccses nyeretlenségi sorozatuk (3 iksz, 3 fiaskó), amely tavaly szeptemberben ért véget.

♦ Az előző öt találkozójukon kettőnél többször sosem találtak be a csapatok, sőt, négy alkalommal legalább az egyik gárda gólképtelennek bizonyult. Legutóbb pedig mind a kettő.

♦ Kisvárdán mindössze az első, 2018 decemberi találkozójuk hozott hazai győzelmet, azóta 2 döntetlen mellett 3 felcsúti diadal született.

♦ A nemzetközi kupaszerepléstől csütörtökön a norvég Molde elleni 2–1-es hazai diadallal elbúcsúzó Kisvárda bajnokikon már nyolc meccse veretlen (5 győzelem, 3 döntetlen). Az NB I-ben legutóbb április 9-én attól a Mezőkövesdtől kapott ki (1–2) amelyet múlt vasárnap remek játékkal 4–2-re győzött le.

♦ A Puskás Akadémia véget vetett góltalanságának és idénybeli első skalpját gyűjtötte be az Újpest 2–0-s hazai legyőzésével. Április 30-ikát követően sikerült újból nyernie – akkor a Mezőkövesdet verte meg 3–1-re.

♦ Legalább két gólt ért el a Kisvárda az előző négy hazai bajnokiján és ezeken a mérkőzéseken három gólig egyszer sem álltak meg a csapatok.

♦ A legutóbbi nyolc NB I-es vendégszereplésén nem sikerült nyernie a Puskás Akadémiának (6 iksz, 2 vereség), és ezalatt csak egyszer, a Fehérvár elleni 2–2 alkalmával fordult elő, hogy háromnál több gól esett a meccsén. Az előző bajnokság záró szakaszában házon kívül sorozatban ötször játszott döntetlent, majd az újat egy Üllői úti 0–1-gyel indította.

FERENCVÁROSI TC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ 1968-tól kezdődően 107 bajnokin találkozott már egymással a Transfermarkt szerint a magyar mezőny jelenleg két legértékesebb játékoskerettel rendelkező csapata (FTC:40.50, Fehérvár: 19.13 millió euró). Az örökmérleg 51 Fradi-győzelem, 29 döntetlen, a 27 fehérvári siker.

♦ A Vidi a legutóbbi tíz NB I-es összecsapásuk során csak egyszer – 2020 júniusában Juhász Roland tizenegyesével (1–0) –, a bajnok zöld-fehérek számára már különösebb téttel nem bíró fehérvári meccsen tudta legyőzni a Ferencvárost. Nyolcszor kikapott, míg egyszer, 2020 októberében, a Mol Aréna Sóstóban döntetlent játszott (1–1) vele.

♦ Az előző öt bajnoki ütközetüket kivétel nélkül a zöld-fehérek nyerték meg, ráadásul úgy, hogy közben 10 gólt rámoltak be a Vidinek és csak egyet kaptak. Ehhez hasonló ötös győzelmi szériája csak kétszer volt eddig a Fradinak a fehérváriakkal szemben: először a párharc kezdetén, 1968 és 1971, majd 1981 és 1983 között. Ha most a sorozatban hatodik diadal is összejön, új csúcsot állítanak fel a IX. kerületiek!

♦ A fehérváriaknak – még Videotonként – először 1974-ben sikerült győzniük bajnoki mérkőzésen a Ferencváros vendégeként (2–3). Ezt azóta még 11-szer ismételték meg, legutóbb kilenc évvel ezelőtt, 2013 augusztusában, amikor 2–0-ra nyertek a Puskás Ferenc Stadionban. A zöld-fehérek pályaválasztóként 30-szor nyertek, míg 9 meccsük iksszel zárult, a máig utolsó 2018 szeptemberében (2–2).

♦ A Vidi a bajnokikat tekintve kilenc fellépés után is nyeretlen még a Groupama Arénában. A Magyar Kupában viszont annál jobban megy neki, hiszen 2016-ban (0–1), 2019-ben (1–2) és 2021-ben (1–2) is nyerni tudott – egyedül a 2015-ös MK-finálét bukta el az FTC ellen, de azt nagyon (0–4).

♦ A ZTE elleni idegenbeli fellépését elhalasztó Ferencváros az előző nyolc bajnokijából hetet megnyert, csak az MTK elleni 0–3 rondít bele a képbe – a zöld-fehérek mentségére szól, hogy akkor már bajnokként léptek pályára, míg a kék-fehérek javában küzdöttek a bennmaradásért.

♦ Az Európa-konferencialigában a moldovai Petrocub ellen kettős győzelemmel továbbjutó Fehérvár az előző 11 bajnokijából – 6 diadal és 4 döntetlen mellett – csak egyet bukott el, két héttel ezelőtt a paksit (0–2).

♦ A Fradi a legutóbbi öt Üllői úti tétmérkőzéséből hármat is elveszített, a Slovan Bratislava (1–2) és a Qarabag (1–3) elleni BL-selejtezők között viszont egy fontos hazai rangadót nyert meg: Kristoffer Zachariassen 94. percben elért fejes góljával 1–0-ra megverte az előző bajnokság bronzérmesét, a Puskás Akadémiát.

♦ A Fehérvár 4–6–7-es mérleggel vendégként hatodik lett az előző bajnokságban. Március elejétől a július végi nyitó fordulóig zsinórban öt bajnoki meccsen nem kapott ki idegenben (3 siker, 2 iksz). A sorozat előtt, illetve után viszont éppen Waltner Róbert aktuális gárdájától – a ZTE-től, illetve a Pakstól – szenvedett vereséget.

♦ Michael Boris, a Fehérvár német szakvezetője még sosem tudott nyerni az FTC ellen, az MTK-val 2 döntetlen és 1 vereség, majd a Vidivel egy újabb „zakó" az eddigi mérlege.

BP. HONVÉD–PAKSI FC

♦ 2006 óta íródik a közös az élvonalbeli történetük, amelynek során ez lesz a 40. NB I-es találkozójuk. Az örökmérleg 16 kispesti sikert, 17 döntetlent és csupán 6 paksi diadalt mutat.

♦ Az előző kiírásban a Paks volt az egyetlen csapat, amelyet kétszer is le tudott győzni a Honvéd (3–1 és 3–2), sőt, mivel legutóbb 1–1-re végeztek, így még veretlen is maradt ellene.

♦ A tolnai együttes azért is kedvenc ellenfél a kispestiek számára, mert 2018 augusztusában a régi Bozsik Stadionban az utolsó, majd tavaly nyáron az új Bozsik Arénában az első győzelmüket is a zöld-fehérek felett aratták.

♦ A paksiaknak látogatóként lehangoló a mérlegük a Honvéd ellen, 20 alkalomból csupán egyszer tudtak nyerni: 2011 őszén 3–2-re, de úgy, hogy a második játékrészben emberelőnyben játszottak. Emellett 10 kispesti diadal és 9 döntetlen szerepel a jegyzőkönyvekben.

♦ A fővárosban megrendezett legutóbbi 14 mérkőzésükön egyszer sem született paksi siker, de iksz is csak kétszer: tavaly februárban és idén áprilisban egyaránt 1–1 volt az eredmény.

♦ Minden idők legrosszabb bajnoki rajtját produkálta eddig a sereghajtó kispesti csapat. Egymás után a negyedik idényét kezdte két vereséggel, de most először fordult elő, hogy ezzel párhuzamosan az első két bajnokiján még gólt sem tudott szerezni. Utóbbira 34 éve, 1988 őszén volt példa, viszont akkor a Békéscsaba elleni 0–0-val egy pontja már volt a piros-feketéknek. Sőt, az idény végén akkor bajnokok lettek!

♦ A Paks az előző bajnokságot – még Bognár Györggyel a kispadon – 75 szerzett góllal zárta (2.27-es meccsenkénti átlag), de az edzőváltás után Waltner Róberttel is megvan eddig a fordulónkénti 2 találat, ráadásul még veretlen is a tolnai alakulat (1 győzelem, 1 iksz).

♦ Már öt bajnoki óta nyeretlen a kispesti csapat a Bozsik Arénában (3 döntetlen, 2 vereség). Legutóbb március 5-én a Debrecent tudta legyőzni (4–2).

♦ A Paks legutóbbi 23 idegenbeli bajnokijából 20 olyan volt, amelyen legalább három gól esett, az előző három pedig egyaránt döntetlennel végződött.

NB I, 2022–23, 3. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 12., péntek
20.00: DVSC–Vasas FC (Tv: M4 Sport)Debrecen, Nagyerdei Stadion Bogár Gergő
Augusztus 13., szombat
18.00: Kecskeméti TE–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport+)Kecskemét, Széktói Stadion
20.15: Újpest FC–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Augusztus 14., vasárnap
18.00: Kisvárda–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport+)Kisvárda, Várkerti Stadion
20.00: Ferencvárosi TC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
20.00: Budapest Honvéd–Paksi FC (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Bozsik Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 2 1 1 6–4 +2 4
2. Paksi FC 2 1 1 4–2 +2 4
3. Mol Fehérvár 2 1 1 4–2 +2 3
4. Puskás Akadémia 2 1 1 2–1 +1 3
5. Zalaegerszegi TE 1 1 1–0 +1 3
5. Ferencvárosi TC 1 1 1–0 +1 3
7. Debreceni VSC 2 2 3–3 0 2
8. Vasas FC 2 2 2–2 0 2
9. Kecskeméti TE 2 2 1–1 0 2
10. Mezőkövesd 2 1 1 3–5 –2 1
11. Újpest FC 2 1 1 1–3 –2 1
12. Budapest Honvéd 2 2 0–5 –5 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik