NB I: Senki sem veszítheti el a motivációját – Waltner Róbert

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.01.21. 08:56
null
Waltner Róbert (Fotó: Koncz Márton)
Minden futballistára szükség van, vallja Waltner Róbert, a Paksi FC vezetőedzője, aki reméli, hogy csapatának tavasza sikeresebb lesz a hatodik helyet hozó ősznél.

 

– Szerdán érkezett haza csapata a törökországi edzőtáborból, csütörtökre szabadnapot kaptak a labdarúgók, pénteken pedig ismét a megszokott környezetben, Pakson volt edzés. Nehéz ilyenkor visszarázódni a hazai körülmények közé?
– Jó volt az edzőtáborban, nagyszerű körülmények fogadtak, tökéletes pályákon edzhettünk és játszhattuk a meccseinket, ugyanakkor szeretek itthon lenni, nagyon hiányzott a családom, és biztos vagyok benne, a játékosok is így vannak ezzel – válaszolta lapunknak Waltner Róbert, a Paksi FC 45 éves vezetőedzője.

Waltner Róbert (Fotó: Szabó Miklós)
Waltner Róbert (Fotó: Szabó Miklós)

– Mindenki tisztában van vele, a felkészülés idején az eredményesség másodlagos, mégis érdekelne a véleménye: mekkora jelentőséget tulajdonít annak, hogy Törökországban a három meccse közül egyet sem nyert meg csapata?
– A labdarúgóinkkal együtt azt szerettem volna, ha mindhárom mérkőzésünket megnyerjük, de… Tavaly a nyári felkészülés során szinte valamennyi meccsünkön győztünk, mégis többször előfordult, hogy a mutatott játékunk nem tetszett. Belekben kétszer kikaptunk, egyszer döntetlent játszottunk, de mindhárom találkozón több helyzetünk volt a riválisnál, nyernünk kellett volna. Felesleges a játékvezetéssel foglalkozni, de voltak a kárunkra elmaradt tizenegyesek, és bár vereséget szenvedni sohasem jó, a futballunkkal elégedett lehettem.

– Szombaton a Pécs és a Kozármisleny elleni páros mérkőzés jelenti a bajnoki főpróbát: az összeállítások sejtetik majd, miként állhat fel az együttes a bajnoki rajton a Kisvárda otthonában?
Nyilván igen. Ugyanakkor a játékosoknak is elmondtam korábban, mindig ki kell jelölni egy kezdő tizenegyet a rajtra, de utána még rengeteg mérkőzés következik, és azokat nem lehet tizenegy emberrel lejátszani. Fontos, hogy tudjunk rotálni, mindenkire szükség van, de lényeges az is, hogy nem szabad visszaélni a bizalommal, és az sem veszítheti el a motivációját, aki a rajton nem kezd.

VÉGET ÉR-E A ROSSZ SOROZAT A KISVÁRDA ELLEN?

Waltner Róbert a jövő héten aktuális csapatával nyolcadszor csap össze az élvonalban a Kisvárdával, és az első győzelmére készül. A 2019–2020-as idényben a Kaposvári Rákóczival (amelynek hivatalosan Disztl László volt a vezetőedzője) nem jött össze a pontszerzés (0–2, 3–5 és 1–2), a következő bajnokság hajrájában pedig már a ZTE-vel játszott ellene gól nélküli döntetlent. A 2021–2022-es évadban ugyancsak a ZTE vezetőedzőjeként előbb jött egy 5–0-s vereség, aztán egy újabb 0–0, a legutóbbi párharcot tavaly augusztus 31-én már a Paks kispadján veszítette el 3–1-re.

– A Kisvárda élcsapat, de nem ezért állítjuk, aligha tartozik az ön kedvenc ellenfelei közé…
– Talán kétszer sikerült ellene döntetlent játszani az aktuális csapatommal, főleg idegenben voltak negatív eredményeim. Ami megtörtént, megtörtént, azon leszek, hogy ez a sorozat megszakadjon.

– Azért ennél nyilván könnyebb kezdést is el tudna képzelni: a kisvárdai fellépést három nappal később a Ferencváros, újabb három nap elteltével a Kecskeméti TE elleni találkozó követi.
– Nézhetjük innen is, de visszakérdeznék: ha a jövő héten az utolsó helyezettel játszanánk, aztán pedig a tizenegyedikkel, az könnyebb lenne? Egyetlen csapat ellen sem lehet biztosra menni, nem tudhatjuk, milyen napot fog ki az ellenfél, illetve mi. Meglehet, tartunk valakitől, mégis a vártnál könnyebb lesz ellene, de egy másik csapattal szemben könnyebb párharcra számítunk, és megszenvedünk vele. A rajton a Mol Fehérvár nagyon jó állapotban volt, mégis legyőztük kettő-nullára, a Vasasnak pedig nem volt jó ősze, mégis öt pontot elvett tőlünk.

– A Paksnak van egy rutinos, jelentős NB I-es tapasztalattal felvértezett kapusa Nagy Gergely személyében, ugyanakkor mögötte a tizenkilenc éves Balázs József és a tizennyolc esztendős Simon Barnabás vár bevetésre, miután Rácz Gergő az MTK-hoz került kölcsönbe. Nincs ebben kockázat?
– Úgy ítéltük meg, Simon Barnabás olyan fejlődésen ment keresztül, hogy megérdemli a második számú kapus posztját – rengeteget tett ezért. Ehhez még hozzátartozik, hogy Rácz Gergő védeni akart, és jött egy olyan lehetőség, amely neki és a klubnak is megfelelt. Simon Barnabás tehetséges utánpótlás-válogatott kapus, aki ha megkapja a lehetőséget és él vele, olyan pályafutása is lehet, mint Király Gábornak. Persze először el kell érnie, hogy lehetőséget kapjon, aztán élnie is kell vele.

– Ha valaki borítékolná, hogy a Paks megőrzi a mostani pozícióját, és a hatodik helyen zárja az idényt, elfogadná?
– Akkor leszek elégedett, ha a tavaszunk jobban sikerül az őszünknél. Hiszek benne, hogy így lesz!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik