NB I: Roderick Duchatelet választ vár a kérdésekre

Vágólapra másolva!
2021.09.18. 09:34
null
Roderick Duchatelet furcsállja az utóbbi időszak döntéseit (Fotó: Micheller Szilvia)
Roderick Duchatelet, a lila-fehérek belga tulajdonosa sohasem megy a játékvezetők öltözőjébe, de legalábbis furcsállja az utóbbi időszak döntéseit. Elismerte azt is, a Ferencváros utolérhetetlen a többi csapatnak a magyar mezőnyben.

You can read the story in English here!

TILTAKOZNAK A LILA-FEHÉREK

Tanulságos videoösszeállítás jelent meg az Újpest FC hivatalos közösségi oldalán. A lila-fehérek több olyan játékvezetői ítéletet vágtak össze mintegy öt percben, amelyek – szerintük – egyfelől őket sújtották, másrészt úgy tűnhet, nem azonos elbírálásban részesülnek. A videó kiindulópontja Branko Pauljevics hárommeccses eltiltást érő esete volt, amelyet magunk is aránytalanul súlyosnak gondolunk. A klub kiemelte, a VAR-technika bevezetése ellenére érzik úgy, nem ugyanúgy bírálják el az általuk, illetve az ellenük elkövetett szabálytalanságokat – de itt mindig vitatéma, hogy a VAR csak bizonyos esetekben, nyilvánvaló tévedéseknél avatkozik közbe.

S. ZS.

Az összeállításban szereplő esetek, amelyekre az Újpest felhívja a figyelmet:

• a ZTE elleni összecsapáson Huszti András arcon ütötte Giorgi Beridzét – az eset hasonló, talán súlyosabb is, mint Pauljevicsé, mégis csak sárga lapot kapott a zalaegerszegi, ezt az esetet joggal vitatja az Újpest.

• a DVSC ellen Ugrai Roland a levegőben ütközik Nemanja Antonovval – nincs sárga lap, szerintünk ez jó ítélet.

• a DVSC ellen Bévárdi Zsombor rálépett Abdoulaye Diaby lábára – sárga lapot kapott, ez jó ítélet.

• a DVSC ellen Sós Bence rálépett Miroslav Bjelos lábára – járt volna a sárga lap, amely a második lett volna a Loki játékosának.

• a Paks ellen Lenzsér Bence tartotta fel Branko Pauljevicset – sárga lapot kapott az ígéretes támadás megakadályozásáért, jó ítélet.

• a Paks ellen Hahn János szabálytalankodott Lirim Kastratival szemben – nincs sárga lap, jó ítélet.

• az MTK ellen Marko Petrovic kézzel feltartotta Stieber Zoltánt – ezért nem kapott tizenegyest az Újpest, jó ítélet.

– Kinek az ötlete volt egy ilyen kis film elkészítése? Nem szokatlan, hogy egy klub ebben a formában áll ki az igazáért?
– Külföldi tulajdonosként sok hátrány ér, de vannak előnyök is, amelyeket érdemes használni, főleg ilyen helyzetben – kezdte lapunknak adott interjúját Roderick Duchatelet, az Újpest belga tulajdonosa, aki 2011 októberében vásárolta meg a Megyeri úti egyesület kilencvenöt százalékos tulajdonhányadát, és azóta számos harcot vívott meg a magyar futballközegben. – Összegyűjtöttünk néhány videoanyagot, remélve azt, hogy az illetékesek majd kivizsgálják. Nagyon jó, hogy most már van VAR és a vele együtt járó szabályozás: például mikor szükséges a VAR-vizsgálat lefolytatása. Mindeközben ezeken a felvételeken tökéletesen láthatjuk, ugyanazokat a szabálytalanságokat a VAR és a játékvezetők egészen másképp látták, értékelték. Azt is látjuk, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága súlyosabb büntetésekkel sújtotta játékosainkat, mint más csapatokéit ugyanazon vagy súlyosabb szabálytalanságok elkövetése miatt.

– A játékvezető hibái után ön megkérdezi a folyosón vagy a játékvezetői öltözőben, hogy miért hozták az adott döntést?
– Sohasem megyek a sportzónába, hacsak feltétlenül nem szükséges. Tehát sohasem beszélek a játékvezetőkkel, de ez nem is változtatna a helyzeten, a döntésüket ugyanis már meghozták és ezt nem változtathatják meg.

– A videóban konkrét üzenetet közvetítenek, amely szerint az Újpestet sorozatosan hibás döntések sújtják. Mit gondol, miért születik ennyi téves játékvezetői döntés az Újpest ellen?
– Nagyon remélem, hogy az illetékesek ezt kivizsgálják, és ha ez valóban így van, választ adnak erre a kérdésre.

– Ön mit vár a videoüzenet közzétételétől, lehetségesnek tartja, hogy ezután bármi megváltozik?
– Az ügyvédem tanácsára erre nem válaszolok.

– Mi a véleménye a magyar játékvezetőkről általánosságban?
– Az első években, amikor Magyarországra érkeztem, nagyon rossz volt a véleményem róluk, aztán jobb és jobb lett. Sajnos a jelenlegi idény a kezdeti időszakhoz hasonlít.

A bajnokságban egyelőre nyeretlen újpesti játékosok mellett az egyesület tulajdonosát, Roderick Duchatelet-t (fenti kép) is felháborítja néhány bírói ítélet (Fotó: MLSZ)
A bajnokságban egyelőre nyeretlen újpesti játékosok mellett az egyesület tulajdonosát, Roderick Duchatelet-t (fenti kép) is felháborítja néhány bírói ítélet (Fotó: MLSZ)

– A csapat gyengén kezdte az évadot. Hány pontja lenne az Újpestnek, ha ezek a hibák nem történnek meg?
– Bizonyára több pontot szereztünk volna, ha a döntések kedvezőbbek, mivel nagyban befolyásolták az eredményeket, ugyanúgy, mint kulcsjátékosaink hosszú eltiltása. De először önmagunkba kell nézni, hiszen a meccsek többségén már a hibás játékvezetői döntéseket megelőzően is eldönthettük volna a mérkőzést a magunk javára.

– Hol van a csapat helye a bajnokságban, milyen helyezést vár az idény végén?
– Még mindig azt gondolom, hogy olyan keretünk van, amely dobogós helyezést tud elérni. Ha a bajnokságot nézzük, azt látom, hogy a Ferencváros van a csúcson, utolérhetetlen a többi csapatnak, de képesek vagyunk felvenni a versenyt bármelyik másik együttessel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik