A Kisvárda nyerte meg Pakson a veretlenek csatáját

ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.08.31. 16:45
null
Akárcsak itt Varga, a Paks is elhasalt a listavezető ellen (Fotó: Martonfai Dénes)
A listavezető Kisvárda 3–1-re nyert Pakson a labdarúgó NB I 6. fordulójában. A tolnai klubnak ez az első veresége a bajnokságban.

 

LABDARÚGÓ NB I
6. FORDULÓ

Paksi FC–Kisvárda 1–3 (Windecker 63., ill. Navrátil 17., Camaj 24., Karabeljov 52.)
Paks, Fehérvári úti Stadion, 1604 néző. Vezette: Antal

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nehéz volt eldönteni, melyik csapat várta jobb formában a mérkőzést, hiszen a Paksi FC és a Kisvárda egyaránt veretlenül volt a hatodik forduló előtt. Waltner Róbert tolnai együttese még csak a második hazai bajnokiját játszotta az idényben, és mert a rajton a Mol Fehérvárt 2–0-ra legyőzte, majd sorozatban három budapesti meccsén, a Vasas (2–2), a Budapest Honvéd (3–3) és az Újpest (3–2) ellen is megőrizte a veretlenségét, joggal bízott a jó folytatásban.

Igaz, a feladat több szempontból sem ígérkezett könnyűnek. A Kisvárda egyfelől listavezetőként várta a párharcot, másrészt a bajnokságban legutóbb még április 9-én szenvedett vereséget (hazai pályán 2–1-re a Mezőkövesdtől), azóta hét meccset megnyert, négyszer döntetlent játszott. Noha a szabolcsi klubtól a nyári átigazolási időszakban négy meghatározó labdarúgó, Dombó Dávid, Lazar Csirkovics, Herdi Prenga és Claudiu Bumba is távozott, a teljesítmény semmit sem esett vissza, és aki látta Driton Camajék vasárnapi futballját, 3–1-es sikerét a Mol Fehérvár ellen, az megerősíthette: az előző idény ezüstérmese jó eséllyel megint a dobogóért lesz versenyben.

A két vezetőedző közül a vendégeket irányító Török László szolgált meglepetéssel, hiszen az alapemberek közül Anton Kravcsenko, Jasir Asani, Bohdan Melnik és Jasmin Mesanovic is a kispadon kezdett, nyilván azért, mert a Kisvárda ebben az idényben négy Európa-konferencialiga-selejtezős meccset játszott korábban, így a terhelést érdemes elosztani a kerettagok között. Alig két és fél perc telt el a mérkőzésből, amikor jobb oldali bedobást követően Varga Barnabás a labda felé mozogva a büntetőterületen belül elesett Dominik Kovacic szorításában, és bár gyanúsnak tűnt az eset, a játékvezető és a VAR sem látott okot a beavatkozásra. A hatodik perc végén érkezett az első nagy lehetőség, Camaj passza után a mélységből érkező Andrei Peteleu már csak Rácz Gergővel állt szemben, ám nyolc méterről a bal sarok mellé lőtt. Hogy a Kisvárdának erős a szélsőjátéka, azt jó ideje tudni, így a Paks szempontjából kulcskérdés volt, Jaroslav Navrátilt és Driton Camajt mennyire sikerül kivenni a játékból.

Hát nem sikerült...

Janisz Karabeljov mélységi passza után a cseh szélső keresztbe mozogva kibújt Kádár Tamás mögül, és ballal nyolc méterről a jobb alsó sarokba lőtt. A hazaiak 57-szeres válogatott védője jobb helyezkedéssel leleshette volna az átadást – sokba került a figyelmetlensége. És a baj csőstül érkezett. Camaj a bal szélről éles szögből végezhetett el szabadrúgást, Rácz túlzottan a kapu hosszú oldalára helyezkedett, a kisvárdai futballista kapura lőtt, a labda pedig a lécről a visszavetődő kapust érintve vágódott a hálóba. Szenvedett a Paks, nem találta a fogást riválisán, és ha Mario Ilievszki a 36. percben meg tudta volna játszani a középen üresen álló Navrátilt, újabb óriási lehetőség alakulhatott volna ki a hazai kapu előtt.

Várdai öröm Camaj gólja után (Fotó: Martonfai Dénes)
Várdai öröm Camaj gólja után (Fotó: Martonfai Dénes)

Az nem volt kérdés, hogy a második félidőre a Paksnak sok mindenen változtatnia kell, ha közelebb akar kerülni riválisához – Vass Gábor, Balogh Balázs és Bőle Lukács becserélése ezt a célt szolgálta. Mint egy falat kenyér, úgy kellett volna a házigazdának a gyors gól, ám a játékosok folyamatosan úton voltak, a labdát ekkor még a Kisvárda birtokolta. Amikor Camaj szöglete után Janisz Karabeljov a hálóba bólintotta a labdát, mindenki azt gondolta, a párharc érdemi része lezárult. A 62. percben Windecker József jobb oldali beadást követően nagy helyzetben hibázott, kisvártatva aztán Gyurkits Gergő beadásából azonban összejött neki a szépítés. Még közelebb kerülhetett volna a Várdához a Paks, ám Varga Barnabás fejesét védte Hindrich Ottó, majd a támadó életerős lövése után a kapu fölé szállt a labda. A hosszabbításban még Nagy Richárd szabadrúgása jelentett gólveszélyt, az eredmény azonban nem változott. A Kisvárda a mérkőzés nagy részében jobban futballozott ellenfelénél, és megérdemelten győzött. 1–3

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 6 4 2 16–8 +8 14
2. Ferencvárosi TC 4 4 9–1 +8 12
3. Kecskeméti TE 6 2 3 1 7–5 +2 9
4. Puskás Akadémia 6 2 3 1 6–4 +2 9
5. Paksi FC 5 2 2 1 11–10 +1 8
6. Zalaegerszegi TE 5 2 1 2 8–9 –1 7
7. Mol Fehérvár 5 2 3 7–10 –3 6
8. Mezőkövesd 6 1 2 3 8–10 –2 5
9. Budapest Honvéd 5 1 1 3 6–12 –6 4
10. Vasas FC 6 4 2 5–7 –2 4
11. Debreceni VSC 6 4 2 9–13 –4 4
12. Újpest FC 4 2 2 4–7 –3 2
NB I, 2022–23, 6. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Augusztus 30., kedd
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 1–0Felcsút, Pancho ArénaDerdák Marcell1028
Zalaegerszeg–Debreceni VSC 4–2
Zalaegerszeg, ZTE ArénaVad II István2128
Augusztus 31., szerda
Paks–Kisvárda 1–3Paks,Fehérvári úti StadionAntal Péter
1604
Mol Fehérvár–Kecskemét 2–1Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóFarkas Ádám
2046
Vasas FC–Ferencváros 0–1Budapest, Illovszky Rudolf StadionAndó-Szabó Sándor
4295
Szeptember 1., csütörtök
19.00:Budapest Honvéd–Újpest (Tv:M4 Sport)Budapest, Bozsik ArénaBerke Balázs

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik