Patrizio Stronati és Hornyák Zsolt meglepetéssel kezdené a bajnokságot az Üllői úton (Fotó: Tumbász Hédi)

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 1. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

BP. HONVÉD–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Ez lesz a 83. összecsapásuk az élvonalban, az örökmérleg 40 kispesti győzelem, 18 döntetlen, 24 zalai diadal. Ha a vendégek betalálnak, a jubileumi 100. góljukat ünnepelhetik ebben a párharcban.

♦ Az előző hat egymás elleni bajnokijukból az egerszegiek – 2 iksz és 3 vereség mellett – csak egyet nyertek meg, de épp a legutóbbit, hazai pályán 3–1-re.

♦ Amikor a Bp. Honvéd volt a pályaválasztó, 40 meccsből 23-szor győztek a fővárosiak, 10-szer ikszeltek. A ZTE 1973 és 1986 között idegenben nem nyert bajnokit a kispestiek ellen, azóta összesen 7-et, a legutóbbit közel 13 évvel ezelőtt, 2009 októberében, még Csank János irányításával (0–1). A párharcot egy 6–0-s zakóval kezdték a zalaegerszegiek, azóta egyszer sem futottak bele ennél nagyobb pofonba a Honvéd otthonában.

♦ A kispesti csapat a 2–1-es felcsúti győzelemmel a 9. helyen fejezte be az előző bajnokságot. Kellett is ez a siker, mert előtte hét fordulón át képtelen volt nyerni a Honvéd (4 iksz, 3 vereség).

♦ A nyolcadikként végzett ZTE az egyetlen csapat a mezőnyben, amely a tavaszi szezon záró hat fordulójában egyetlen pontot sem tudott szerezni. A Paks után a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 58-at, a bennmaradt együttesek közül a legrosszabb volt a gólkülönbsége (mínusz 14). Máig utolsó bajnoki győzelmét április elején épp a kispestiek elleni hazai találkozóján aratta. A Waltner Róbert helyét tavasszal ideiglenesen átvevő Molnár Balázzsal a kispadon ez volt a kék-fehérek egyetlen diadala.

♦ A Honvéd a pontjainak valamivel több mint a felét gyűjtötte be hazai pályán, 38-ból 20-at, a mérlege 5 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség. Legutóbbi otthoni sikerét több mint öt hónappal ezelőtt, március 5-én a Debrecen ellen (4–2) érte el.  

♦ Bár a Zalaegerszeg tavaly ősszel nyerni tudott az Üllői úton, idegenbeli teljesítménye átlagon aluli volt – 4 siker, 5 iksz, 7 vereség – a megszerzett 17 pontjával csak a kieső MTK-t tudta megelőzni a vendégtabellán.

♦ A ZTE az előző hat bajnokijából csak egyszer, a Gyirmót ellen (0–1) úszta meg két kapott gólnál kevesebbel.

♦ A kispestiek szakvezetője, a 40 esztendős skót Tam Courts előző klubjánál, a Dundee Unitednél tavaly nyáron repülőrajtot vett, hiszen az első négy Ligakupa-találkozóját megnyerte, a nyitó kilenc tétmérkőzésének mérlege pedig 8 győzelem és mindössze 1 vereség volt. Végül a negyedik helyre hozta be a csapatot a bajnokságban.

♦ A szerb Szlavko Petrovics után Ricardo Moniz a zalaiak második külföldi vezetőedzője az élvonalban. A rotterdami születésű szakember majdnem tíz éve, 2012. augusztus 25-én éppen egy Honvéd elleni 2–0-s hazai vereséggel mutatkozott be a Ferencváros kispadján, az ellenfelet akkor Marco Rossi irányította. A holland mester összesen 42 bajnokin dirigálta a zöld-fehéreket, a mérlege 19 győzelem, 11 iksz, 12 vereség.

SZOMBAT

KECSKEMÉTI TE–VASAS FC


♦ A mezőny két újonca közül a hazaiak 2015, a vendég fővárosiak 2018 után térnek vissza az élvonalba. A Kecskeméti TE a nyolcadik idényét kezdi meg az NB I-ben, a legjobb eredménye két ötödik helyezés volt, először bemutatkozásként 2008–2009-ban, majd 2011–2012-ben. Érdekesség, hogy az utóbbi bajnokság záró 14 meccsén ugyanúgy Szabó István ült csapat kispadján, mint most.  

♦ A hatszoros bajnok Vasas 90. alkalommal vág neki az élvonalbeli bajnokságnak, eddig összesen 2458 NB I-es mérkőzést játszott, ami az ötödik legtöbb a csapatok örökranglistáján. A piros-kékek mostanáig 4197 gólt értek el a legfelső osztályban, tehát már csak három hiányzik nekik a jubileumi, 4200. találathoz.

♦ A KTE a 2014–2015-ös idényt 38 ponttal a 9. helyen zárta, a következő bajnokságot licencproblémák miatt nem kezdhette meg az élvonalban. Legutóbb 2015. április 25-én játszott NB I-es mérkőzést a Széktói Stadionban, akkor 1–1-re végzett a Pakssal, a hazaiak részéről Kitl Miklós talált be. Mivel a következő öt mérkőzésen már nem voltak eredményesek a kecskemétiek, így máig ez az utolsó góljuk a legfelső osztályban.

♦ A Vasas számára 2018. június 2-án a Honvédtól a Bozsik Stadionban elszenvedett 3–1-es vereség jelentette a búcsút az NB I-től. Az akkor pályára lépett csapatból egyedül Vida Máté maradt meg hírmondónak.  

♦ A két együttes eddig 8-szor találkozott egymással az élvonalban és a KTE még veretlen az angyalföldiek ellen (6 diadal, 2 döntetlen), ráadásul mindig betalált nekik. A Bács-Kiskun megyei gárda NB I-es időszaka két legnagyobb különbségű diadalából az egyiket éppen az angyalföldiek ellen aratta: 2009. augusztus 15-én a Széktói-stadionban 5–1-re verte meg a fővárosi piros-kékeket. Legutóbb 2012 áprilisában a Fáy utcában 4–2-re győztek a kecskemétiek. Azon a találkozón a Vasas jelenlegi játékosa, Pekár László még a lila-fehéreket erősítette, sőt a harmadik góljukat ő szerezte.

♦ A Kecskeméten megrendezett négy NB I-es találkozójukból hármat a hazaiak nyertek meg, legutóbb, 2011 szeptemberében 1–1-re végeztek.

♦ A csapatok mostani erőviszonyáról ennél aktuálisabb képet ad, hogy az NB II előző kiírásában a Vasas volt az eredményesebb: bár hazai pályán úgy ért el 1–1-et, hogy Pátkai Máté a 94. percben egyenlített, de aztán február végén Hinora Kristóf góljával (1–0) mind a három pontot hazavitte Kecskemétről. Tétmeccsen máig ez a lila-fehérek utolsó veresége. Szabó István együttese azóta 10-szer nyert és 3-szor ikszelt a másodosztályú bajnokság záró szakaszában.

♦ Az NB II-es bajnok Vasas veretlenségi sorozata még hosszabb ideje tart: Kuttor Attila együttese február 9-én a Magyar Kupában az Illovszky-stadionban a későbbi győztes Ferencvárostól kapott ki (0–2), bajnokin pedig a 15. fordulóban, még tavaly november 7-én Tiszakécskén maradt alul (0–1). A piros-kékeket azonban akkor a koronavírusos Kuttor Attila helyett Desits Szilárd asszisztensedző irányította a pálya széléről.

♦ A másodosztályú bajnokságban második helyre befutott Kecskemét hazai teljesítménye alapján a harmadik legeredményesebb klub tudott lenni, a mérlege 13–2–4 volt, a Vasason kívül még a Budaörstől, a Haladástól és a Diósgyőrtől kapott ki.

♦ A Vasas az NB II vendégtabelláján is az élen végzett, a mutatója 11–5–3, a három vereségét Diósgyőrben, az ETO otthonában, majd Tiszakécskén szenvedte el. 

ÚJPEST FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ A két együttes ott folytatja élvonalbeli történelmét, ahol májusban abbahagyta, hiszen az előző évad utolsó fordulójában Mezőkövesden csaptak össze, akkor fordulatos meccsen 3–2-re az újpestiek nyertek, de a második és harmadik góljuk szerzője, Giorgi Beridze és Budu Zivzivadze azóta távozott a Megyeri útról.

♦ Eddig 20 meccsük volt az NB I-ben, az örökmérleg komoly újpesti fölényt mutat: 11-szer nyertek a lila-fehérek, 3-szor a kövesdiek, 6 alkalommal döntetlen lett a csatájuk vége. A borsodiak az első hat találkozójukon nem tudtak győzni, azóta is jobban ment nekik a IV. kerületiek ellen idegenben, mint hazai pályán.

♦ Az előző öt egymás elleni bajnoki mérkőzésükön mindig legalább három gól esett.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett 5 hazai győzelem, 3 döntetlen és 2 mezőkövesdi siker született. A borsodiak a legutóbbi négy bajnokijukon nyeretlenek maradtak a Szusza Ferenc Stadionban. Legutóbb 2019 októberében tudtak győzni vendégként (1–2), amikor a lila-fehérek az új Illovszky-stadionban rendezték a hazai találkozóikat.

♦ Az újpestiek a tavasz közepén remekeltek, nyolc egymás utáni bajnokijukból hetet megnyertek, a záró öt fordulóban azonban már csak öt pontot gyűjtöttek, és bár ősszel még a kiesés szele is meglegyintett őket, végül az 5. helyen végeztek.

♦ A Mezőkövesd a 29. fordulóban idegenben kiütötte az MTK-t (4–0), utána azonban leeresztett: háromszor kikapott és csak a Bozsik Arénában ért el egy döntetlent, amivel a még éppen bennmaradást jelentő 10. helyet csípte meg, két pozíciót visszaesve az előző évi teljesítményéhez képest.

♦ A lilák a pontjaik közel 60 százalékát a Szusza Ferenc Stadionban zsebelték be, 44-ből 26-ot, a 7–5–5-ös mérlegükkel ötödikek lettek a hazai táblázaton. A legutóbbi két találkozójuk egyaránt döntetlen lett a Megyeri úton: 2–2 a Gyirmót, majd 1–1 a Fehérvár ellen.

♦ A matyóföldiek az előző kiírásban házon kívül két ponttal sikeresebbek voltak (20), mint hazai környezetben (18), 6 győzelemmel, 2 iksszel és 9 vereséggel az ötödikek lettek a vendégtabellán.

♦ A IV. kerületiek szerb mestere, Milos Kruscsics két mérkőzés után még hibátlan a Mezőkövesd ellen (3–1 és 3–2). Kollégája, Supka Attila 22-ből csak kétszer tudott nyerni az Újpesttel szemben: 2011 őszén a Honvéddal (2–0) a régi Bozsik Stadionban, majd 2020 szeptemberében a Kisvárdával (4–2) a Megyeri úton. A többi találkozóból 7 végződött döntetlennel, 13 vereséget hozott a számára.

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–DEBRECENI VSC

♦ 2018 ősze óta most tizedszer meccselnek az NB I-ben, eddig 5-ször nyert Kisvárda, 3-szor a Loki, 1-szer ikszeltek, idén januárban Debrecenben, amikor egyik csapat sem talált be.

♦ A DVSC az előző bajnokságban nyeretlen maradt kelet-magyarországi ellenfelével szemben (1 döntetlen, 2 vereség), legutóbb több mint két évvel ezelőtt, 2020 márciusában a Nagyerdei Stadionban Varga Kevin találatával sikerült 1–0-ra legyűrnie.   

♦ Az előző öt találkozójuk közül csak egy olyan volt, amelyen két gólnál több született.

♦ Várdán négyszer feszültek már egymásnak, és minden esetben a hazai együttesé lett a három pont (3–0, 1–0, 2–1 és 1–0). A kisvárdaiak legutóbb áprilisban – az azóta a Fehérvárhoz távozott – Claudiu Bumba tizenegyesből szerzett góljával harcolták ki a győzelmet.  

♦ A májusban véget ért bajnokságot az előkelő második helyen záró Kisvárda 16 győzelemmel és 59 ponttal klubrekordot ért el, és az első Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei együttes lett, amely sorozatban az ötödik idényét kezdheti meg az élvonalban.

♦ A Debrecen újoncként úgy végzett a hetedik helyen, hogy idény közben kétszer váltott edzőt és ugyanannyi pontot gyűjtött (39), mint amikor 2020-ban búcsúra kényszerült az első osztálytól. Az utolsó öt fordulóban már csak két gólt hoztak össze Dzsudzsák Balázsék, ami mindössze négy pontot eredményezett, így a tulajdonváltást követően Joan Carrillo vezetőedző nem maradhatott a posztján.    

♦ Joao Janeiro, a Debreceni VSC nyáron kinevezett vezetőedzője tavaly ősszel az első 12 fordulóban még épp az ellenfelet, a Kisvárdát irányította, ezalatt egyszer meccselt jelenlegi csapatával. Akkor a Debrecen előnyből az utolsó pillanatokban kapott góllal maradt alul a Várkerti Stadionban.

♦ A Várda a tétmeccseket tekintve már nyolcas veretlenségi sorozatban van: az előző bajnokságot 4 sikerrel és 2 döntetlennel fejezte be, majd az Európa-konferencialiga selejtezőjében már az új vezetőedző, Török László irányításával két 1–0-s győzelemmel jutott tovább a Kajrat Almatival szemben.

♦ A Kisvárda hazai pályán 11–3–2-es mutatóval a legjobb teljesítményt érte el a mezőnyben, pedig eggyel kevesebb meccset játszott, mint az aranyérmes Ferencváros. A várdai együttes a legutóbbi három otthoni bajnokiját megnyerte, mindegyiket egy góllal.  

♦ A DVSC idegenben 5 győzelmet aratott, 3-szor ikszelt, 9-szer pedig kikapott és ezzel a produkcióval csak két csapatot tudott megelőzni a vendégtáblázaton.

PAKSI FC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Jó ismerős egymás számára a két csapat, hiszen a májusban véget ért bajnokság záró fordulójában is találkoztak, akkor kétszeri paksi vezetés után 2–2 lett az eredmény a Mol Aréna Sóstóban.

♦ Ez lesz a 40. mérkőzésük az NB I-ben, az örökmérleg jelentős fehérvári fölényt jelez. A Paks csupán 8-szor nyert, a Vidi 20-szor, 11-szer ikszeltek. A tolnaiak eddig éppen feleannyi gólt (34) értek el, mint ellenfelük (68). Az előző nyolc egymás elleni bajnoki összecsapásukból azonban a piros-kékek csak egyet tudtak megnyerni, tavaly októberben hazai közönség előtt a bosnyák Kenan Kodro 84. percben esett góljának köszönhetően (2–1).

♦ A tolnai városban 21-szer csaptak össze és a vendégek csupán egy győzelemmel állnak jobban: 7-szer diadalmaskodtak a paksiak, 8-szor a fehérváriak, 6 találkozó döntetlen lett. A Vidi az előző két alkalommal egygólos vereséggel tért haza, februárban még a 2–0-s előny is kevés volt neki a pontszerzéséhez (2–3). A legutóbbi fehérvári siker csaknem három évvel ezelőtt, 2019 augusztusában jött össze (0–2) a Duna partján.  

♦ A Paks a tavaszi záró négy bajnokiján nem tudott nyerni (2 iksz, 2 vereség), igaz, közben a három dobogóssal találkozott. Így hatodikként lemaradt a nemzetközi kupaindulásról, de kimagaslóan a legtöbb gólt szerezte, 75-öt, vagyis 15-tel többet a bajnok Ferencvárosnál.

♦ Az előző bajnokságot negyedik helyen befejező Vidi a zaklatott idény utolsó kilenc fordulójában veretlen maradt (5 siker, 4 iksz), majd az Európa-konferencialigában 4–1-es hazai győzelemmel nyitott a Qarabag ellen. A csütörtöki visszavágón 2–1-re kikapott, így bár továbblépett, de a tíz tétmeccsen át tartó veretlenségi sorozata megszakadt.  

♦ A Paks a 2021–2022-es bajnokságban otthon két kivételtől eltekintve vagy nyert, vagy vesztett, legutóbb több mint kilenc hónappal ezelőtt, október 22-én a Kisvárda ellen ikszelt (2–2), a 7–2–8-as mérlege a hatodik legjobb volt a mezőnyben.

♦ A Fehérvár látogatóként szintén hatodik lett az előző idényben, 4 diadallal, 6 döntetlennel és 7 vereséggel zárt, de vendégként a március 6-i zalaegerszegi veresége óta nem kapott ki (3 győzelem, 2 iksz). Érdekesség, hogy az ellenfelet akkor a Paks nyáron kinevezett új szakvezetője, Waltner Róbert dirigálta, akinek ez volt az eddigi egyetlen találkozója a Vidit irányító Michael Borisszal szemben.

♦ A fehérvári csapat a legutóbbi hat bajnokijából ötön legalább két gólt ért el.

FERENCVÁROS–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 22-szer meccseltek a legfelső osztályban, az örökmérleg 8 ferencvárosi siker, 10 döntetlen, 4 felcsúti diadal. Az FTC öt mérkőzés óta nyeretlen a Puskás Akadémiával szemben (4 döntetlen, 1 vereség). A zöld-fehérek legutóbb csaknem két évvel ezelőtt, 2020 októberében a Groupama Arénában a brazil Isael duplájával tudták legyőzni a Fejér megyei együttest (2–1).

♦ A ferencvárosiak tehát mindjárt egy olyan ellenféllel kezdenek, amelyet bajnoki címük ellenére az NB I előző idényében egyszer sem tudtak legyőzni. (A másik némi meglepetésre a kiesett MTK – mindkét csapat ellen csak két pontot gyűjtöttek a három kör alatt, sőt, a kék-fehéreknek még gólt sem tudtak rúgni.)

♦ A PAFC még sohasem tudott bajnokit nyerni a Ferencváros vendégeként, a mérleg 7 FTC-siker és 4 döntetlen. A felcsútiak látogatóként mindegyik fellépésükön kaptak gólt (11 mérkőzésen 23-at), viszont négyszer be sem találtak és összesen 8-szor voltak eredményesek.

♦ A Ferencváros a legutóbbi három Üllői úti tétmérkőzéséből kettőt is elveszített: az MTK elleni aranyérem-átadós, tulajdonképpen számára már gyakorlatilag érdektelen találkozón 3–0-ra, majd a Slovan Bratislavával szembeni BL-selejtezőn 2–1-re maradt alul – igaz, közben 5–1-re kiütötte a kazah Tobolt.

♦ A Puskás Akadémiának kilencmeccses veretlenségi szériája (2 győzelem, 7 iksz) szakadt meg az előző bajnokság 33. fordulójában a Honvéd elleni hazai vereséggel (1–2). Az új idényt az Európa-konferencialiga selejtezőjében a portugál Guimaraes elleni 3–0-s vereséggel indította, majd a csütörtöki hazai visszavágón is csak gól nélküli döntetlent ért el, s már sorozatban öt tétmérkőzés óta nyeretlen.

♦ Bár az FTC Puskás Akadémia elleni legutóbbi nyolc találkozójából hat iksszel zárult, a bajnokságban hét hónapja nem remizett a Groupama Arénában. Legutóbb február 26-án a Gyirmót vitt el egy pontot (1–1) a zöld-fehérek otthonából. Saját közönsége előtt a bajnokikon legutóbb 10–3–4-es eredménysort produkált, ami a második helyre volt elegendő a hazai táblázaton.

♦ Idegenben ötös döntetlenszériában van a felcsúti csapat, amely előtte kikapott Újpesten, győzni pedig még február 6-án Mezőkövesden tudott – mindkét esetben 2–1 volt az eredmény, csak ellentétes értelemben.

♦ Mindig legalább három gól született az FTC legutóbbi nyolc bajnokiján. Ezekből az MTK elleni (0–3) volt az egyetlen olyan találkozó, amelyen az Üllői úti gárda nem szerzett legalább két gólt. 

♦ Kerek jubileumhoz érkezik Hornyák Zsolt, a PAFC felvidéki születésű vezetőedzője. Hétvégén a 100. bajnokiján irányítja a felcsúti csapatot. 2019 augusztusában az Újpesten aratott 3–1-es sikerrel mutatkozott be. Most ő az NB I leghosszabb ideje alkalmazott mestere, 46 győzelem, 28 döntetlen és 25 vereség a mutatója, és mivel mind a három évben a dobogón végzett – egyszer a második, kétszer a harmadik helyen –, így ő a felcsútiak eddigi legsikeresebb szakvezetője.  

NB I, 2022–2023, 1. FORDULÓ
 HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Július 29., péntek
20.00: Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik ArénaBogár Gergő
Július 30., szombat
17.45: Kecskeméti TE–Vasas FC (Tv: M4 Sport)Kecskemét, Széktói Stadion  
20.00: Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Szusza Ferenc Stadion 
Július 31., vasárnap
15.45: Kisvárda–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport+)Kisvárda, Várkerti Stadion 
18.00: Paksi FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+)Paks, Paksi FC Stadion 
20.30: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna