NB I: oda utazik a Fradi, ahol nem is olyan rég egy sima hármast kapott

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.11.27. 09:44
null
Tavaly februárban a Mezőkövesd hazai pályán 3–0-ra győzött a Fradi ellen, Alekszandr Karnyicki góljával szerezték meg a vezetést a kövesdiek azon a meccsen (Fotó: Micheller Szilvia, archív)
Visszatér az MLSZ a kétnapos lebonyolításhoz, így a labdarúgó NB I 14. fordulója szombat délután a kieső helyen álló MTK kisvárdai vendégjátékával veszi kezdetét. A folytatásban az új Bozsik Arénában először csap össze az eddig csalódást keltő két fővárosi gárda, a Bp. Honvéd és az Újpest. Vasárnap az éllovas Ferencváros a Supka Attilával még veretlen Mezőkövesd otthonába látogat, ahol másfél éve simán alulmaradt, és hazai szinten máig ez az utolsó alkalom, hogy három gólt kapott. A második Puskás Akadémia a Zalaegerszeget fogadja, amelytől otthon eddig mindig vereséget szenvedett. 

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 14. FORDULÓJA ELÉ


KISVÁRDA–MTK BUDAPEST


♦ Hét találkozójuk volt eddig az élvonalban, a mérleg egyértelműen a kelet-magyarországi együttes felé billen: 5 Kisvárda-siker, 1 döntetlen, 1 MTK-győzelem. A fővárosiak az egyetlen diadalukat idegenben aratták.

♦ Kisvárdán mindössze kétszer csaptak össze az NB I-ben, először 2018 decemberében, amikor egy hóesésben lejátszott meccsen Brana Ilics góljával 1–0-ra a hazaiak nyertek, míg másodszor, idén februárban Schön Szabolcs és Varga Roland találatával 2–0-ra az MTK győzött.

♦ További öt tétmérkőzésük volt még az előző tíz évben, kétszer az NB II-ben, kétszer a Liga- és egyszer a Magyar Kupában: ezeken négyszer a rétközi együttes nyert, egyszer ikszeltek. Ezeket is bekalkulálva az előző 12 találkozójukból tehát csupán egyet tudott megnyerni az MTK, így nem vitás, hogy a kék-fehéreknek mumusa a Kisvárda. Legutóbb egy hónapja, a Magyar Kupában fölényesen, 4–1-re a hazai pályán játszó piros-fehérek diadalmaskodtak, bár a fővárosiak akkor nem a legerősebb csapatukat szerepeltették. Azóta mindkét gárdánál edzőt váltottak.

♦ A bajnokságot remekül kezdő – első hét meccsén 18 pontot gyűjtő – Várda a legutóbbi hat élvonalbeli találkozójából mindössze egyet tudott megnyerni: a Zetét tömte ki 5–0-ra, emellett háromszor ikszelt (az Újpesttel, a Pakssal és a Gyirmóttal), a Honvédtól és az FTC-től pedig kikapott.

♦ Az MTK-é jelenleg az NB I leghosszabb nyeretlenségi sorozata, amely hat forduló óta tart (2 döntetlen, 4 vereség). A fővárosiak legutóbb szeptember 25-én a Mezőkövesdet múlták felül 1–0-ra, az előző két bajnokijukat viszont egyaránt 3–0-ra bukták el.

♦ A Kisvárda vendéglátóként a harmadik legeredményesebb alakulat a mezőnyben (4 diadal, 1 iksz, 1 vereség), hazai pályán ugyanannyi pontot kasszírozott be (13), mint a bajnok Ferencváros.

♦ A fővárosi kék-fehérek ezzel szemben idegenbeli teljesítményükkel (1 siker, 2 döntetlen, 4 kudarc) mindössze két csapatot tudnak megelőzni. Vendégként az augusztusi újpesti győzelem óta 5 meccsen csupán egy pontot kapartak össze, igaz, az azt FTC-től vitték haza.

♦ Eddig egyértelműen az MTK támadójátéka a legkevésbé hatékony az élvonalban: mindössze 10 gólt hoztak össze Miovszkiék, a második legkevesebbet szerző Gyirmót is ennek a másfélszeresét, 15-öt.

♦ A Hungária körúti együttes a legutóbbi hat fordulóban csak egyszer tudott eredményes lenni, a Debrecen elleni (1–1) mérkőzés elején. A góltalansági szériája így már 258 perce tart a bajnokságban.

♦ Az MTK a 12. forduló után nevezte ki vezetőedzőnek Márton Gábort, aki betegség miatt az előző fordulóban még nem ülhetett a csapat kispadján (Pintér Ádám helyettesítette), de Kisvárdán már ő irányítja a kék-fehéreket a pálya mellől.

MOL FEHÉRVÁR FC–GYIRMÓT FC GYŐR

♦ Négy meccset vívtak eddig egymással az NB I-ben, az első hármat úgy nyerték meg a fehérváriak, hogy összesítésben 9–0 volt a gólkülönbség a javukra, a negyediken, idén augusztusban Gyirmóton 1–1-re végeztek.

♦ A Videoton pályaválasztása mellett csak egy találkozójuk volt, amit 2016 novemberében Felcsúton 4–0-ra nyertek meg a piros-kékek, a gólokat felváltva szerezte a két duplázó, Feczesin és Scsepovics.

♦ Ezeken kívül még három tétre menő összecsapásuk volt az elmúlt másfél évtizedben, 2011 őszén a Ligakupában mindkét meccset 4–2-re nyerte a fehérvári együttes. A jelenleg is kerettag Nikolics Nemanja oda-vissza duplázott. A gyirmótiak eddig csupán egyetlen sikerrel büszkélkedhetnek: 2006 októberében NB II-es csapatként a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében hazai pályán a rendes játékidőben 3–3-ra végeztek a Fehérvárral, majd a hosszabbításban Tóth Norbert találatával 5–4-re felülkerekedtek.

♦ A fehérváriak az előző öt fordulóban egyszer sem ikszeltek (3 diadal, 2 kudarc) és csak két ponttal szereztek többet Csertői Aurél együttesénél (7), viszont a két gárda gólkülönbsége egyaránt 7–6 ebben az időszakban.

♦ Hazai produkciója alapján a Vidi a legjobb eddig az NB I-ben: 5-ször nyert, csak a Puskás Akadémiával ikszelt (0–0), és a Ferencvárostól kapott ki (0–1). Március 3. óta csak e két csapat ellen vesztett pontot a Mol Aréna Sóstóban. Akkor a Pakssal végzett 2–2-re.

♦ A Gyirmót előző négy idegenbeli NB I-es találkozóján mindig legalább három gól esett és egyik sem végződött döntetlenre.

♦ A Vidi úgy húzta be a legutóbbi három hazai bajnokiját, hogy mindig már a félidőben is nyerésre állt.

♦ A bajnokságnak kicsit több mint az egyharmada után a Gyirmótnak máris annyi idegenbeli győzelme van (2), mint korábbi egyetlen élvonalbeli idényében, a 2016–2017-esben összesen.

♦ A Gyirmót az egyetlen együttes, amelyből még nem állítottak ki játékost ebben a bajnokságban.

BP. HONVÉD–ÚJPEST FC

♦ Bár mindkét fél a mezőny alsó felében tanyázik, az Újpest ráadásul sereghajtó, ez a forduló legnagyobb hagyományú összecsapása. A 105 éves múltra visszatekintő párharcuknak – a két félbeszakadt évadban lejátszott három találkozót nem számítva – ez lesz a 214. felvonása. Az örökmérleg: 55 kispesti siker, 54 döntetlen, 104 újpesti győzelem.

♦ Az Újpest jelentős fölénye annak köszönhető, hogy 1926-tól 1942-ig volt egy 33 meccsen át tartó veretlenségi szériája, benne 1935-ig egy olyan időszak, amikor zsinórban 18 találkozót nyert meg a kispesti együttessel szemben.

♦ A legutóbbi 12 egymás elleni bajnokijukból hét zárult döntetlennel, a piros-feketék pedig csak egyszer tudtak diadalmaskodni, 2019 augusztusában, az Illovszky-stadionban (2–3), amikor a lila-fehérek voltak a házigazdák. 2021-ben mindkét találkozójuk döntetlennel zárult (2–2, majd 1–1), és közös a két mérkőzésben, hogy a kispestieknek kellett futniuk az eredmény után.

♦ Négyes vereségsorozatának vetett véget a Honvéd legutóbb az MTK ellen (3–0), és először fordult elő az idényben, hogy kapott gól nélkül fejezett be egy mérkőzést.

♦ Az Újpestnek a Debrecen ellen több mint fél év után sikerült bajnokin újra legalább három gólt elérnie. Előtte legutóbb május 8-án, az előző pontvadászat záró körében a ZTE-t verte 5–4-re.

♦ Ebben a pontvadászatban a Honvéd az egyik résztvevő, amely csupán egyszer ikszelt, éppen a lilák ellen (1–1), összességében a legutóbbi 15 bajnokijából is ez volt az egyetlen remi.

♦ Az Újpest az előző 11 idegenbeli élvonalbeli találkozóján egyszer sem tudott győzni. Legutóbb kilenc hónappal ezelőtt, február végén Paksról vitte haza a három pontot.

♦ A kispesti csapat előző hét NB I-es meccsén mindig minimum három gól esett.

♦ A lila-fehérek előző hat házon kívüli bajnokiján csak egyszer fordult elő, hogy megúszták két kapott gól alatt. Ez Kisvárdán volt, ahol közel 60 percet emberelőnyben játszva 0–0-ra végeztek.

♦ Horváth Ferenc és Michael Oenning nyolcszor meccselt egymással és ebből ötször – közte a legutóbbi három alkalommal – döntetlenre végeztek egymással a felek. A fennmaradó három mérkőzésből kettőt nyert meg a német szakember által irányított gárda (a Vasas) és csak egyet Horváth Ferencé (a Balmazújváros).

♦ Hátrányból az Újpest szerezte eddig a legkevesebb pontot. Összesen hétszer vezettek a lila-fehérek ellenfelei, és ebből hatszor nyerni is tudtak, mindössze egy találkozójuk lett döntetlen.

DEBRECENI VSC–PAKSI FC

♦ Már 34 NB I-es találkozón vannak túl, az örökmérleg 16 DVSC-diadal, 13 döntetlen és mindössze 5 paksi siker. Az előző két összecsapásuk úgy végződött ikszre (1–1, majd 3–3), hogy az éppen aktuális vendég szerzett vezetést.

♦ A Paks a legutóbbi öt mérkőzéséből négyet elveszített Debrecenben, a legfontosabbat, a kiesésről döntő 2020. júniusi találkozót azonban 1–1-es döntetlenre sikerült lehoznia. Ez az eredmény akkor a Loki búcsúját jelentette az élvonaltól. Összességében a tolnaiaknak az eddigi 17 kísérletből csupán kétszer sikerült nyerniük a DVSC otthonában, 2012-ben 1–0-ra, majd 2017-ben 3–1-re.

♦ A Debrecen eddigi őszi szereplése kapcsán többször is a 3-as szám bukkan elő: Joan Carillo személyében már a harmadik edzőjét fogyasztja, eddig három játékosát állították ki, a 13-ból három meccset tudott megnyerni, illetve a legutóbbi két bajnokiján egyaránt három gólt kapott.

♦ A Paks ötmeccses bajnoki nyeretlenségi sorozatát (1 iksz, 4 vereség) szakította meg azzal, hogy az előző fordulóban – immár szokásához híven – fölényesen, ezúttal 4–1-re megverte a Puskás Akadémiát.

♦ Gólokban gazdag csatára lehet számítani, hiszen egyrészt ennek a két gárdának a meccsein született a legtöbb találat – a Paks találkozóin 59, a Lokiéin 52 –, másfelől Bognár György együttese ebben a pontvadászatban minden mérkőzésén rúgott is, kapott is gólt.

♦ A DVSC hazai mérlege eddig 50 százalékos (2 diadal, 2 iksz, 2 vereség), viszont ha otthon nyert, akkor meg sem állt öt gólig (ezt a Gyirmót és a Honvéd bánta).

♦ A Paks házon kívül még egyszer sem ikszelt ezen az őszön (2 győzelem, 4 fiaskó), idegenbeli teljesítménye alapján csak a mezőny második felében bukkan fel, viszont vendégként mind a két diadala elsöprő volt (6–1 Felcsúton, 5–2 Zalaegerszegen).

♦ A Debrecen büszkélkedhet a legtöbb góllövővel, hiszen 11 olyan játékosa van, aki már betalált az ellenfeleknek, miközben például az MTK-nak csupán három.

♦ Bognár György gárdájának előző öt házon kívüli meccsén rendre legalább három gól esett, és ezekből a legutóbbi hármat el is veszítette a tolnai alakulat.

♦ Joan Carillo, a Loki múlt héten bemutatkozó spanyol trénere korábbi csapatával, a Fehérvárral vezetőedzőként négyszer mérkőzött a Paks ellen. Bár az első alkalmat 2014 októberében 2–0-ra megnyerte, a következő hármon gólképtelen volt a piros-kékekkel a tolnaiakkal szemben (1 iksz, 2 vereség).

PUSKÁS AKADÉMIA FC–ZALAEGERSZEGI TE

♦ 2019 augusztusa óta összesen 7 meccsük volt az élvonalban, az első döntetlennel zárult, azóta a zalaiak javára billen a mérleg: 2-szer nyert a Puskás Akadémia, 4-szer a Zete.

♦ Az előző négy találkozójukon legalább három gól esett, és mindig az aktuális vendégcsapat diadalmaskodott.

♦ Az augusztusi, zalaegerszegi randevújuk volt a bajnokság egyetlen olyan összecsapása, amelyet két részletben, két különböző napon bonyolítottak le. Augusztus 15-én felhőszakadás miatt 2–1-es felcsúti vezetésnél a 70. percben Bogár bíró félbeszakította a játékot, majd a fennmaradó 20 percet három nappal később játszották le, aminek során újabb gólt szereztek a vendégek, így 3–1-re győztek.

♦ Felcsúton mind a három eddigi NB I-es mérkőzésüket a Zete nyerte, sorrendben 1–0-ra, 2–1-re és 4–1-re.

♦ A paksi 4–1-es vereséggel lezárult a PAFC ötmeccses bajnoki győzelmi sorozata, Hornyák Zsolt együttese a 15 kapott góljából tízet szedett be a tolnaiaktól, öt mérkőzésen viszont az ellenfelek be sem találtak a hálójába.

♦ A ZTE hatfordulós szünet (3 diadal, 3 vereség) után ikszelt ismét, bár a Mezőkövesd ellen nagyon közel állt a győzelemhez, hiszen a vendégek a 92. percben egyenlítettek. Így az előző három bajnokiján ez az egyetlen pontja.

♦ A felcsúti gárda még nem remizett ezen az őszön a Pancho Arénában, hazai pályán az első kettő bajnokiját elvesztette, az utána következő hármat viszont kivétel nélkül megnyerte.

♦ Vendégként a ZTE 2–1–3 mérlegével a középmezőnyben foglal helyet, viszont a Ferencváros és a Debrecen otthonából is három ponttal tért haza.

♦ A Puskás Akadémia gyűjtötte be az NB I jelenlegi szezonjában a legkevesebb sárga lapot, 28-at, ami 2.33-as meccsenkénti átlagnak felel meg. A kiállítások terén már nem áll ilyen jól, hiszen a három piros lapjánál csak három csapat kapott többet.

♦ A Zalaegerszeg kapta eddig a legtöbb gólt, 29-et, és az eddigi 13 fordulóban egyedül az MTK nem talált be neki. A 2021-es naptári évet tekintve pedig 30 bajnokin már összesen 59-szer kapitulált a zalai védelem.

♦ A fejes gólok számát tekintve viszont 6-tal a ZTE áll az élen az NB I-ben, ugyanilyen teljesítményre eddig csak a Mezőkövesd volt képes.

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY–FERENCVÁROS

♦ Eddig 18-szor csapott össze a két gárda egymással az NB I-ben, az örökmérleg 2 mezőkövesdi siker, 4 döntetlen, 12 ferencvárosi diadal. A zöld-fehérek több mint kétszer annyi gólt értek el ezeken a mérkőzéseken, a gólkülönbség ugyanis 35–17 a javukra.

♦ Az előző négy egymás elleni meccsükön mindig legalább három gól született, az FTC pedig minimum kétszer betalált.

♦ A borsodi városban hétszer kerültek egymással szembe, 2 kövesdi győzelem mellett 4 ferencvárosi diadalt jegyezhettünk fel, az egyetlen döntetlen a legutóbbi, idén februári ottani meccsükön született (2–2).

♦ 2020 februárjában a Mezőkövesd 3–0-ra verte meg a Szerhij Rebrov irányította Fradit, amely azóta egyszer sem szenvedett ekkora különbségű vereséget magyar bajnokin, sőt egyetlen magyar ellenfelétől sem kapott két gólnál többet.

♦ Mostanában viszont idehaza jól zár a ferencvárosiak védelme, hiszen az előző négy NB I-es meccsükön nem találtak be nekik, a kapott gólmentes sorozatuk immár 427 perce tart. Legutóbb október 16-án a zalaegerszegi Koszta Márk fejelt gólt a zöld-fehéreknek, még a 9. fordulóban.

♦ Jelenleg a Mezőkövesd büszkélkedhet a leghosszabb veretlenségi szériával az élvonalban, amióta ugyanis Supka Attila vette át a gárda irányítását, 3 győzelem és 2 iksz a mutatója.

♦ Az FTC viszont az aktív győzelmi sorozatokat tekintve a legjobb a mezőnyben: nincs más együttes rajta kívül, amely mind a kilenc pontot be tudta gyűjteni az előző három fordulóban.

♦ Az is igaz ugyanakkor, hogy e két csapat rontotta el eddig a legtöbb tizenegyest ebben a bajnokságban: a Mezőkövesd 4-ből 2-t (Jurina és Cseri), a Fradi 8-ból 3-at (Laidouni, Nguen és Ryan Mmaee).

♦ A Kövesd hazai pályán még veretlen, ezt egyetlen másik gárda sem mondhatja el magáról. A hat fürdővárosi találkozójából hármat megnyert, háromszor pedig ikszelt.

♦ Vendégként ellenben az FTC öt találkozó után még százszázalékos ebben az idényben, imponáló, 11–1-es gólkülönbséggel. Az egyetlen gólt Pakson kapta. Idegenben legutóbb két bajnoksággal ezelőtt, 2020. június 23-án, Székesfehérváron maradt alul (0–1), de akkor már biztos volt az aranyérme.

NB I, 2021–2022, 14. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
November 27., szombat
14.45: Kisvárda–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti StadionErdős József
17.00: Mol Fehérvár FC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóFarkas Ádám
19.30: Budapest Honvéd–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik ArénaVad II István
November 28., vasárnap
13.30: DVSC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
15.45: Puskás Akadémia FC–ZTE FC (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho Aréna
18.00: Mezőkövesd–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 12 9 1 2 27–9 +18 28
2. Puskás Akadémia 12 8 1 3 19–15 +4 25
3. Kisvárda 13 7 3 3 21–15 +6 24
4. Mol Fehérvár 13 5 5 3 16–14 +2 20
5. Mezőkövesd 13 5 4 4 18–21 –3 19
6. Paksi FC 13 5 2 6 32–27 +5 17
7. Budapest Honvéd 13 5 1 7 24–25 –1 16
8. Zalaegerszegi TE 13 4 3 6 18–29 –11 15
9. Debreceni VSC 13 3 4 6 26–26 0 13
10. Gyirmót FC Győr 13 3 4 6 15–21 –6 13
11. MTK Budapest 13 3 3 7 10–19 –9 12
12. Újpest FC1325617–22–511

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik