NB I: mumusával játszik a Fehérvár, gólkirályok szemtől szemben

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.03.02. 10:42
null
Böde Dániel (balra) és Nikolics Nemanja a 24. fordulóban ismét szembekerülhet a pályán (Fotó: Meder István)
Újabb hétközi fordulóval folytatódik a labdarúgó NB I. A 24. körben többek között kiderül, hogy a Diósgyőrnek sikerül-e megismételnie januári bravúrját a Groupama Arénában a listavezető Ferencváros ellen, megtörik-e a Mezőkövesd tízmeccses veretlenségi sorozata, illetve, hogy továbbra is mumusa marad-e a Paks a Fehérvárnak. Üde színfolt lehet, hogy Böde Dánielnek egy másik korábbi gólkirály, Nikolics Nemanja ellen kell védekeznie. Három találkozót rendeznek kedden, hármat szerdán.

 


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 24. FORDULÓJA ELÉ


KISVÁRDA–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Eddig 8 élvonalbeli mérkőzést játszottak egymás ellen, a mérleg 2 kisvárdai győzelem, 3 döntetlen, 3 PAFC-siker. A Puskás Akadémia veretlen a Kisvárda elleni legutóbbi öt bajnokiján (3 győzelem, 2 döntetlen). A szabolcsiak 2019 áprilisa óta nem tudtak nyerni ellenfelükkel szemben, akkor viszont a felcsúti 4–0-s sikerük hatására a felcsútiaknál menesztették Radoki János vezetőedzőt. Ebben az idényben kétszer már találkoztak, de a szabolcsiak még gólt sem tudtak lőni a PAFC-nak.

♦ Kisvárdán 1–1–2 a mérleg, legutóbb tavaly szeptemberben úgy nyert 3–0-ra a PAFC, hogy a koronavírusos megbetegedések miatt megfiatalított csapattal állt ki.

♦ Ha a Magyar Kupában, illetve az NB II-ben való találkozásaikat is hozzávesszük, akkor a PAFC még nagyobb fölényben van: 2017 novemberében ugyanis egy MK-találkozón Ulysse Diallo góljával 1–0-ra győzni tudott Kisvárdán, 2016/17-ben pedig a másodosztályban Felcsúton 1–0-ra nyertek a Fejér megyeiek, míg Kisvárdán 2–2-re végeztek a csapatok.

♦ Ebben a párharcban az elmúlt öt forduló alapján a bajnokság legjobb és legrosszabb formában lévő csapata mérkőzik meg egymással. A legutóbbi öt fordulóban ugyanis a felcsúti együttes 12 pontot (4 győzelem, 1 vereség) gyűjtött, miközben a Várda mindössze 3-at (1 diadal, 4 vereség). Bár ugyanennyivel áll a ZTE is, a szabolcsi együttesnek rosszabb a gólkülönbsége (2–10).

♦ A Kisvárda a legutóbbi két fordulóban nem talált be ellenfelének – igaz, mindkétszer idegenben játszott – és továbbra is a legkevesebb gólt szerezte a bajnokságban, 22-t. Ezzel még a meccsenkénti 1.00-es átlagot sem éri el (0.96).

♦ A Puskás Akadémiának szombaton a Honvéd elleni 2–1-es hazai vereséggel megszakadt az NB I-ben klubrekordot jelentő ötmeccses bajnoki győzelmi sorozata. A tétmeccseket figyelembe véve viszont sorrendben második találkozóját bukta el Hornyák Zsolt csapata, hiszen múlt szerdán az Újpest ellen szintén 2–1-re maradt alul a Magyar Kupában, ugyancsak a Pancho Arénában.

♦ A Kisvárda hazai teljesítményével (4 győzelem, 4 iksz, 3 vereség) a hetedik a mezőnyben, legutóbbi sikerét mégis semleges pályán, az újpesti Szusza Ferenc Stadionban érte el – 2–1 a ZTE ellen –, mert akkor a fagyos időjárás miatt a pályája alkalmatlan volt a játékra. A Várkerti Stadionban legutóbb a Fehérvárt gyűrte le, szintén 2–1-re.

♦ A PAFC idegenben igen jól szerepel: hármas győzelmi sorozatban van, és az előző hét vendégfellépéséből csak egyet bukott el, a mezőkövesdit (0–1), még 2020 decemberében.
Összmérlege 6–1–5, bár a gólkülönbsége negatív (17–18), ebbe jelentősen belejátszott a paksi 6–2-es vereség. Az egyetlen döntetlenjét Fehérváron érte el (1–1).

♦ A Puskás Akadémia legutóbbi öt bajnokiján három vagy annál több gól esett.

♦ A Kisvárda az előző öt fordulóban négyszer gólképtelennek bizonyult, bár ebből háromszor látogatóként szerepelt.

♦ Egyik csapat sem remekel, ha hátrányba kerül: a PAFC az eddigi nyolc ilyen szituációból még egyetlen pontot sem tudott gyűjteni, a Kisvárda pedig 10 ilyen meccsből csak kettőt tudott döntetlenre menteni, 8-szor viszont vesztesen vonult le a pályáról.


BP. HONVÉD–MTK BUDAPEST

♦ Különleges ez a mérkőzés abból a szempontból, hogy bár a Honvéd a pályaválasztó, a kispestiek kérésére, az MLSZ jóváhagyásával a meccset az az MTK otthonában, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik, ahol a piros-feketék albérlőnek számítanak.

♦ Ha a félbeszakadt 1956-os bajnokságot nem számoljuk, a két patinás fővárosi klub 1916 óta már 193-szor csapott össze az élvonalban, az örökmérleg a kispestiek szemszögéből 61-45-87.

♦ A kispestiek számára pocsékul indult a párharc, hiszen az első 27 próbálkozásukból egyszer sem tudták legyőzni az MTK-t. A rossz sorozat 1930-ban tört meg (Kispest–Hungária 2:1), egy évvel később pedig már az MTK otthonában is győzni tudtak a dél-pestiek (Hungária–Kispest 1:2). Az első években kialakult MTK-fölény azóta is megmaradt az örökmérlegben.

♦ A két csapat legutóbbi nyolc bajnokijából csak egyet nyert meg az MTK, ötöt pedig elveszített. A kék-fehérek tavaly augusztus 21-én egy 3–1-es sikerrel szakították meg a Honvéd elleni rossz szériájukat. Legutóbb decemberben a kispestiek pályaválasztása mellett a Szusza Ferenc Stadionban találkoztak, és a 2–2-es végeredmény az akkori vezetőedző, Bódog Tamás menesztéséhez vezetett.

♦ Az előző idényben kupaelődöntőt vívott egymással a két csapat, akkor sem tudott győzni az MTK, igaz, akkor még másodosztályú volt. (Két gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel a Honvéd jutott tovább.)

♦ Az MTK legutóbb majdnem hat éve, 2015. március 8-án nyert a Honvéd vendégeként (0–2). Azt a meccset még a régi Bozsik Stadionban rendezték, a gólokat Kanta József és Csiki Norbert szerezték.

♦ A Honvéd a PAFC elleni 2–1-es felcsúti sikerével hárommeccses bajnoki vereségsorozatát szakította meg, és az első győzelmét aratta az új vezetőedző, Horváth Ferenc irányításával. Ráadásul ez volt a második alkalom, hogy hátrányból tudott nyerni ebben a bajnokságban. Korábban ez csak Budafokon sikerült neki.

♦ Az MTK három forduló óta veretlen a bajnokságban (1 győzelem, 2 döntetlen), pedig közben olyan csapatokkal mérkőzött, mint a címvédő Ferencváros, a legutóbbi bajnokság ezüstérmese, a Fehérvár, valamint az a Mezőkövesd, amely december óta nem talált legyőzőre.

♦ A Honvéd pályaválasztóként eddig 11 bajnokit játszott, de ezeken 5 döntetlen és 5 vereség mellett csak egyszer tudott győzni, december 16-án a sereghajtó Diósgyőr ellen, igaz, akkor fölényesen (5–1). Ezért aztán nem meglepő, hogy a hazai tabellán 8 pontjával az utolsó, ráadásul úgy, hogy 6 ponttal van lemaradva az előtte állóktól.

♦ Mivel a meccs helyszíne a Hungária körút, ezért most az MTK-nak is inkább az otthoni teljesítménye a mérvadó. Nos, a kék-fehérek hazai pályán eddig 50 százalékosan szerepeltek (4 győzelem, 4 döntetlen és 4 vereség), a 16-os szám pedig többször is feltűnik a nevük mellett: ennyi gól szereztek, ugyanennyit kaptak az ellenfeleiktől, és mindez éppen 16 pontot eredményezett nekik.

♦ Az MTK négy mérkőzés óta nyeretlen hazai pályán (2 döntetlen, 2 vereség), legutóbbi győzelmét még tavaly december 19-én a Paks ellen (3–1) aratta pályaválasztóként. Figyelemre méltó viszont, hogy az előző fordulóban kétgólos hátrányból is döntetlent harcolt ki a Ferencváros ellen (2–2).

♦ A gólok időbeni megoszlásának szempontjából a Honvéd a félidők középső negyedórájában a legeredményesebb: 11 gólt szerzett a 16. és a 30., 9-et pedig a 61. és a 75. perc között, viszont azok közé a csapatok közé tartozik, amelyek a 90. perc után még egyszer sem találtak be.


FERENCVÁROS–DIÓSGYŐRI VTK


♦ Eddig 103 élvonalbeli bajnokit játszottak egymással, a mérleg 66 ferencvárosi siker, 17 döntetlen, 20 diósgyőri győzelem.

♦ A 2. fordulóból elhalasztott, majd csak január 20-án bepótolt mérkőzésen a DVTK nagy meglepetésre 1–0-ra nyerni tudott a Groupama Arénában, ezzel egy nyolcmeccses vereségsorozatát szakította meg a zöld-fehérekkel szemben. Ez volt a Ferencváros első fiaskója, illetve a miskolciak első idegenbeli sikere ebben a bajnokságban.

♦ A DVTK 55 kísérletből csak ötször tudta legyőzni idegenben a Ferencvárost: 1941-ben (0:1), 1972-ben (0–1), 1998-ban (3–4), 2009-ben (0–3-mal igazolták, a 69. percben 1–3-as állásnál félbeszakadt) és 2021-ben (0–1). Házigazdaként 42-szer diadalmaskodtak a zöld fehérek, nyolcszor pedig egy pontot elvittek a diósgyőriek, legutóbb 2017 áprilisában (1–1).

♦ A Ferencváros a legutóbbi nyolc bajnokiján nem szenvedett vereséget – 4 diadal, 4 döntetlen – , a Mezőkövesd sorozata (10) után ez a második leghosszabb aktív veretlenségi széria most a bajnokságban.

♦ A DVTK az előző két fordulóban 4 pontot gyűjtött, így veretlen maradt (3–1-es győzelem Fehérváron, majd 2–2 otthon a Mezőkövesd ellen). Hasonlóra legutóbb a bajnokság elején volt példa (2–1-es siker a Kövesd, majd 1–1 az MTK ellen) – igaz, akkor az FTC elleni mérkőzés elhalasztása miatt mindkétszer hazai pályán játszott a miskolci együttes.

♦ Az FTC hazai mérlege 9–1–1, azaz 28 pont, ez kiemelkedően a legjobb a mezőnyben. A zöld-fehérek otthon mindössze négy gólt kaptak eddig a bajnokságban, egynél többet egyszer sem. A négyből egy a diósgyőri Asmir Suljic nevéhez fűződik.

♦ A DVTK az egyetlen csapat az OTP Bank Ligában, amely ebben a kiírásban vendégként még egyszer sem végzett döntetlenre (2 győzelem, 10 vereség). Legutóbb tavaly március 14-én, egy szintén zárt kapus meccsen, Fehérváron (1–1) ikszelt. Viszont érdemes kiemelni, hogy ebben a bajnokságban a két idegenbeli győzelmét az előző pontvadászat első két helyezettje (FTC és Fehérvár) ellen érte el.

♦ A Ferencváros a legutóbbi hét hazai bajnoki mérkőzésén egyszer sem szerzett kettőnél több gólt.

♦ Vendégként a DVTK nevéhez fűződik a második legkevesebb gól (9). Ezzel csak a Mezőkövesdet tudja megelőzni (7) most az NB I-ben.

♦ Zoran Zekic téli érkezése óta éppen 50 százalékos a Diósgyőr mérlege (3 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség).

MEZŐKÖVESD–ZTE

♦ Először a 2019–2020-as idényben találkoztak az élvonalban, eddig öt meccset játszottak egymással, a Kövesd egyszer, a ZTE kétszer győzött, 2 találkozó pedig döntetlenül végződött.

♦ Mezőkövesden teljesen kiegyenlített a mérleg (1–1–1), elsőre a házigazda diadalmaskodott, a második alkalommal a Zete nyert, majd tavaly augusztusban ikszeltek egymással (1–1).

♦ A Mezőkövesd tíz bajnoki mérkőzés óta nem talált legyőzőre (5 diadal, 5 döntetlen), ez klubrekord és egyben leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben. Ha a Zete ellen sem szakad meg a széria, akkor Pintér Attila együttese elmondhatja magáról: egy teljes kört játszott végig úgy, hogy közben valamennyi ellenfelével szembekerült, de közülük egyik sem tudta megadásra kényszeríteni.

♦ A Zalaegerszeg a legutóbbi öt fordulóban mindössze három pontot kapart össze (1 győzelem, 4 vereség), és az NB I második legrosszabb formában lévő gárdája, mivel a Kisvárdát csak jobb gólkülönbségével előzi meg. Mindezt az Újpest ellen aratott 3–0-s sikerének köszönheti.

♦ A Kövesd vendéglátóként 6-szor nyert, 2-szer ikszelt és 3-szor szenvedett vereséget, ezzel a felsőházban bukkan fel a hazai tabellán. Pontjainak közel kétharmadát – 31-ből 20-at – a saját stadionjában gyűjtötte be, ahol egyébként az utóbbi hat bajnokiján veretlen maradt (5 győzelem, majd legutóbb egy 2–2 a listavezető FTC ellen). Otthon legutóbb a novemberi 11. fordulóban, Pintér Attila bemutatkozó meccsén, az MTK ellen maradt alul.

♦ A ZTE idegenben 3–2–6-os mérleggel rendelkezik, ezzel a tabella alsó harmadában található. Legutóbb december közepén Diósgyőrben tudott győzni, azóta négy vendég fellépésén csak egy pontot szerzett (1 döntetlen, 3 vereség), a Honvédnál az Új Hidegkuti Nándor Stadionban (2–2).

♦ A Mezőkövesd egy háromfordulós döntetlenes sorozatban van, ebből kétszer – az FTC és a DVTK ellen – hátrányból mentett meg egy pontot.

♦ A Zete az előző nyolc bajnokijából heten legalább két gólt kapott, az egyetlen kivételt az Újpest elleni meccs jelentette (3–0).


ÚJPEST FC–BUDAFOKI MTE

♦ A budafokiak korábbi egyetlen élvonalbeli idényében (1945–1946) nem találkoztak, mert az Újpest a Keleti, a Budafok a Nyugati csoportba került. Ebben a bajnokságban előbb Újpesten, majd Budafokon is 1–1-re végeztek egymással. Közös a két meccsben, hogy mindig az éppen aktuális házigazda szerzett vezetést.

♦ A budafokiak mindkét góljukat pontrúgásból érték el az újpestiek ellen: az első találkozón Kovács Dávid tizenegyesből, a másodikon Zsóri Dániel szabadrúgásból talált be.

♦ Az Újpest a pocsék tavaszi rajt után nagyon beindult, hiszen a legutóbbi négy bajnokijából hármat megnyert, pedig ezalatt csak egyszer, a Diósgyőr ellen játszott hazai pályán. Egyedül a zalaegerszegi 0–3 lóg ki a sorból.

♦ A Budafok az előző öt fordulóban nem játszott döntetlent (3 győzelem, 2 vereség) a diósgyőri 1–1 óta felváltva nyert és veszített a bajnokságban, ha folytatódna ez a menetrend, akkor most egy vereség következne..

♦ A lila-fehérek nem lehetnek büszkék az eddigi otthoni teljesítményükre (4 siker, 2 döntetlen, 5 vereség), hiszen a hazai tabellán egyedül azt a DVTK előzik meg, amely ellen az egyetlen tavaszi diadalukat aratták a Szusza Stadionban.

♦ Pályaválasztóként az Újpest kapta a legtöbb gólt, 24-et, viszont a második legkevesebbet szerezte, mindössze 12-t. Ebben a tekintetben egyedül a 9 gólt elért Kisvárdát előzi meg a mezőnyben.

♦ A BMTE pontjai majdnem felét vendégként gyűjtötte be, 26-ból 12-t (46%), idegenben 3 győzelem, 3 iksz és 5 vereség a mérlege. Mindezt úgy érte el, hogy elég kevés gólt (13) szerzett idegenben. Ez a teljesítmény – holtversenyben a Kisvárdával – a harmadik legrosszabb mutató jelenleg az NB I-ben. Csak a Diósgyőr (9) és a Mezőkövesd (7) van mögöttük.

MOL FEHÉRVÁR FC–PAKSI FC


♦ Eddig 35 első osztályú mérkőzést játszott egymással a két csapat. Jókora a fehérváriak fölénye, a Vidi 19-szer győzött, 9 meccs végződött eldöntetlenül, a Paks csupán hétszer nyert. A legutóbbi négy meccsükből viszont a Fehérvár egyet sem tudott megnyerni (2 döntetlen, 2 vereség).

♦ A Vidi az első 13, Paks elleni hazai mérkőzésén veretlen maradt (11 győzelem, 2 döntetlen), a Mol Aréna Sóstóban megrendezett legutóbbi két találkozón azonban képtelen volt győzni a tolnaiak ellen (0–2, majd 1–1). Ráadásul az augusztusi fehérvári találkozón az azóta már távozott Armin Hodzic 92. percben lőtt góljával mentettek meg egy pontot a piros-kékek.

♦ Úgy tűnik, kilábaltak a hullámvölgyből Fiola Attiláék, mert a hétvégén Zalaegerszegen aratott 2–0-s diadalukkal véget vetettek a hatfordulós nyeretlenségi sorozatuknak (1 döntetlen, 5 vereség). Ha ehhez még hozzávesszük a Ferencváros ellen a Magyar Kupában idegenben kiharcolt továbbjutást, akkor még érzékelhetőbb a változás.

♦ A Paks viszont éppen ellentétes utat jár be, megtorpanni látszik, hiszen a legutóbbi három fordulóban mindössze 3 pontot zsebelt be (1 győzelem, 2 vereség). Sőt, közben még a Magyar Kupából is kiesett a Budafoktól hazai pályán elszenvedett vereséggel (2–4).

♦ A Mol Fehérvár a forduló kezdetéig vendéglátóként – akárcsak a Paks – a második legtöbb pontot (22) gyűjtötte be az NB I-ben, csakhogy a Fejér megyeiek ezt eggyel több mérkőzésből érték el. A pályaválasztói jogok felcserélése miatt ugyanis az egész mezőnyből a Vidi játszotta eddig a legtöbb meccset (13) otthon, és a 6–4–3-as mérlegére, valamint a hazai pályán elhullajtott 17 pontjára már egyáltalán nem lehet büszke.

♦ A Vidi 2021-ben még nem nyert bajnokit hazai pályán. Négy mérkőzése alatt csupán egy pontot kapart össze a Mezőkövesd elleni 0–0-val, a többi három meccsén vereséget szenvedett, sorrendben a Honvédtól, az MTK-tól, majd a DVTK-tól. A legutóbbi találkozón már az ideiglenes szakvezető, Szalai Tamás irányított a fehérváriaknál.

♦ A Paksnak nem nagyon megy házon kívül, 2 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség áll a neve mellett, ennél rosszabb teljesítményt idegenben eddig csak a Diósgyőr produkált.

♦ Vendégként a Paks kapta a legtöbb gólt, 28-at, és azokon a meccseken esett a legtöbb találat, amikor a tolnai zöld-fehérek szerepeltek idegenben (47).

♦ A mérkőzés egyik érdekes színfoltja lehet, hogy miután Böde Dánielt egy ideje a hátvédsorban (is) szerepelteti a Paksban Bognár György vezetőedző, így előfordulhat, hogy egy másik korábbi gólkirállyal, Nikolics Nemanjával kell szemtől szembe védekeznie. Ráadásul az aktív játékosok közül ők ketten rendelkeznek a legtöbb NB I-es góllal. Nikolicsnak 130, míg Bödének 133 találata van a hazai élvonalban.

(Egyes források Nikolicsnak eggyel több gólt írnak, az eltérés abból adódik, hogy a 2015 áprilisában lejátszott, 7–0-s hazai győzelmet hozó Videoton–Haladás mérkőzés utolsó góljánál, Nikolics mellé tartó lövésénél Fehér Zoltánról vágódott a szombathelyiek kapujába a labda, s a szövetség adatbázisában Fehér öngóljaként szerepel ez a találat.)

NB I, 2020–2021, 24. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
MÁRCIUS 2., KEDD
15.15: Kisvárda–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti StadionBogár Gergő
17.30: Budapest Honvéd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport) Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
20.00: Ferencvárosi TC–DVTK (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaBerke Balázs
MÁRCIUS 3., SZERDA
15.15: Mezőkövesd–ZTE (Tv: M4 Sport) Mezőkövesd, Városi Stadion
17.30: Újpest FC–Budafoki MTE (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
20.00: Mol Fehérvár FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC23166147–14+3354
2. Puskás Akadémia23123833–30+339
3. Mol Fehérvár23106746–28+1836
4. MTK Budapest2397733–30+334
5. Paksi FC2395946–43+332
6. Mezőkövesd2387825–29–431
7. Kisvárda2387822–30–831
8. Újpest FC23841129–49–2028
9. Budafoki MTE23751129–42–1326
10. Zalaegerszegi TE23741240–43–325
11. Budapest Honvéd23671034–34025
12. Diósgyőri VTK23631428–40–1221

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik